Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


2471 αναγνώστες
21 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009
12:45

Οι Billy Gibbons και Dusty Hill είναι δύο από τα τρία μέλη της ροκ μπάντας ZZ Top. Αυτό που δεν έχει σχέση με τη μουσική τους αλλά τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα μούσια τους. Στις εποχές της δόξας τους η Gillette είχε προσφέρει, το 1984, από ένα εκατομμύριο δολάρια στον καθένα προκειμένου να τα ξυρίσουν για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού σποτ της εταιρίας στην τηλεόραση. Αρνήθηκαν λέγοντας ότι είναι πολύ άσχημοι χωρίς αυτά!

Ο Μπάμπης Μακροχρόνιος είναι  επενδυτής στο ΧΑΑ. Όταν είχε ακούσει τις φήμες για εξαγορά του ΟΤΕ από την DT είχε βάλει πολλά λεφτά στην μετοχή του οργανισμού. Στο άκουσμα της είδησης ότι οι Γερμανοί θα έδιναν 27.5 ευρώ για κάθε μετοχή προκειμένου να πάρουν ένα 5% ενθουσιασμένος δήλωσε στους φίλους του ότι πλέον θα παρέμενε στην μετοχή τουλάχιστον μέχρι αυτή να περάσει την τιμή του πακέτου. Οι φίλοι του του είπαν ότι καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Τον προειδοποίησαν ότι από τη στιγμή που οι Γερμανοί έβαλαν πόδι στον ΟΤΕ δε θα ήταν χαζοί ώστε να συνεχίζουν να αγοράζουν με τόσο μεγάλο premium και ότι έχοντας μικρότερη ανάγκη για ρευστότητα σε σύγκριση με το ελληνικό δημόσιο αυτοί θα καθόριζαν τη συνέχεια και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ο Μπάμπης θεώρησε ότι αυτά είναι χαζομάρες επειδή οι φίλοι του δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το χρηματιστήριο. Ύστερα ο πέλεκυς της κρίσης έπεσε βαρύς στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών και ο ΟΤΕ βρέθηκε να διαπραγματεύεται σε τιμές ανάλογες της τιμής εισαγωγής του. Στο μεταξύ όμως ο Μπάμπης είχε ορκιστεί, λες και ήταν τραγουδιστής των ZZ Top, ότι δε θα ξυριζόταν μέχρι να πετύχει ο ΟΤΕ την τιμή - στόχο που είχε θέσει ο ίδιος.

 

Για να φροντίζει το μούσι του ο Μπάμπης έχει διαθέσει τα χρήματα από τα μερίσματα σε προίόντα περιποίησης.

-Τουλάχιστον δεν πληρώνω ξυραφάκια, λέει χαριτολογώντας!

Σχετικές μετοχές:
ΟΤΕ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
1111 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009
00:48

Είναι της μόδας. Αλλάζουμε κλιματιστικά, αλλάζουμε καυστήρες, αλλάζουμε αυτοκίνητα, προστατεύουμε το περιβάλλον, βάζουμε αλουμίνια, επενδύουμε σε ΑΠΕ, αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση, πράσινα όλα - αυτό είναι το νέο trend. Η μπίζνα της νέας εποχής. Μα γιατί μπίζνα; Αφού είναι για το καλό μας, για τη συνέχιση της ζωής και της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη! Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά, δυστυχώς, φαίνεται πως απλά είναι η επόμενη υποψηφιότητα για φούσκα ολκής. Η επόμενη χρυσοτόκος κότα. Και είναι εξοργιστικό γιατί μιλάμε για θέμα ζωτικής σημασίας και όχι για υπόθεση κερδοφορίας πολυεθνικών, κρατών και επιχειρηματικών σχημάτων. Παρελκόμενα κι αυτά και κομμάτι του όλου με τη διαφορά ότι αν δεν υπάρχει πια τίποτα, τότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι. Μία φορά γεννήθηκε από το τίποτα το κάτι και ακόμη η Επιστήμη μαλώνει με τη Θρησκεία για την αιτία δημιουργίας. Λοιπόν, την επόμενη φορά δε θα υπάρχει Επιστήμη για να ανακαλύψει ενώ, ακόμη και να υπάρχει Θεός, σιγά μην ξανακάνει το ίδιο λάθος...

Πράσινα σε φόντο σταχτί.

Ένα παράδειγμα "πράσινης αντίληψης":

ΣΚΑΙ - τηλεοπτικός σταθμός με περιβαλλοντική συνείδηση, με think green πρωτοβουλίες και εκπομπές. Σταθμός που προβάλλει περιβαλλοντικά θέματα και δείχνει ευαισθησία σε σχετικά ζητήματα - ευαισθησία που ξεφεύγει από την φόρμα που έχουμε συνηθίσει στην τηλεόρασή μας.

ΣΚΑΙ - ο ελεύθερος, ιδιωτικός σταθμός που έδωσε μάχη για να πάρει δικαιώματα για την Superleague. Να δείχνει το παιχνίδι τέταρτης επιλογής κάθε Σάββατο και να παίζει πρώτος τα στιγμιότυπα κάθε Κυριακή βράδυ σε συνεργασία με τη Νόβα.

ΣΚΑΙ - ο σταθμός που διέκοψε την έκτακτη ενημέρωσή του για τις φωτιές ώστε να απολαύσουμε το δίδυμο Σκουντή - Καρμοίρη στην παρουσίαση της εκπομπής ΣΚΑΙ - goal. Μία δακρύβρεχτη εισαγωγή και η απαραίτητη υπενθύμιση ότι είναι και το ποδόσφαιρο ένας τρόπος για να ξεχνάμε τα προβλήματα και να βάλουμε στην άκρη το ότι καίγεται η μισή Αττική.

Και μόλις τελείωσε η εκπομπή ας πάμε για... δενδροφυτεύσεις. Υποκρισία; Μπα, έννομο συμφέρον λέγεται. Τόσα λεφτά και τόσος κόπος, τόσες ώρες αγωνίας. Η φωτιά είναι σήμερα. Η Superleague είναι για την επόμενη τριετία προϊόν μας, έχουμε επενδύσει, η εκπομπή θα μεταδοθεί κανονικά...με λίγο από κροκοδείλια δάκρυα.

Και μετά τον ΣΚΑΙ ο άρρωστος Έλληνας που παρακολουθεί την ομάδα του και θέλει να δει τις δηλώσεις του προπονητή του και των παιχταράδων του. Τι να πει κανείς; Καλύτερα τίποτα. Άλλωστε δε θα βγει και κάτι.

Δεν με εκπλήσσει τίποτα, δεν μπορώ να σιχαθώ παραπάνω. Απλά, σημειολογικά, παρατηρώ ήθη και συμπεριφορές. Τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο η βιτρίνα και από πίσω ο ίδιος βρώμικος κόσμος. Πράσινη συνείδηση, κουβέντα για πράσινες πολιτικές και από πίσω καμμένα δάση, καμμένα ζώα, καμμένες περιουσίες.

1) Σιγά-σιγά δε θα υπάρχουν άλλα δάση για να καίμε.Τότε θα είμαστε απολύτως δικαιολογημένοι που θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάνουμε το δάσος. Γιατί ποιος θα μας πει κοντόφθαλμους αν δεν υπάρχει τίποτα να δεις στον ορίζοντα;Θερίζουμε ότι σπέρνουμε μα σπέρνοντας σκατά μόνο σκατά θα πάρουμε για αντάλλαγμα. Και θα τα πάρουμε πίσω σε μεγάλες δόσεις, ανθισμένα και κατάμαυρα. Αρκετά για να μας πνίξουν. (1/7/2007)

2) Πουλάει το αίμα, πάντα πουλούσε. Πουλάει και ο τρόμος. Και ο πανικός βολεύει όταν πρέπει να αποπροσανατολιστεί ο λαός. Κι ο κάθε κοντόφθαλμος σκατόψυχος κατηγορεί. Ο νεοδημοκράτης θα πει ότι τις φωτιές τις βάζουν οι τσάτσοι του Λαλιώτη, ο πασόκος ότι η δεξιά καταστρέφει τον τόπο, ο αριστερός θα πει ότι ο δικομματισμός τα κάνει όλα και οι ακροδεξιοί θα βγουν στη γύρα να κάψουν τους αντιφρονούντες. Της πλάκας είστε όλοι και πιο πολύ τα κομματόσκυλα που σας υπηρετούν, οι φρουροί που σας συντηρούν. Σας χορτάσαμε όλους γιατί όλοι είστε πουλημένοι. Χορτάσαμε και τα αρρωστάκια που σας στηρίζουν, που μεταδίδουν τη βλακεία σας σα μεταδοτική νόσο. Δε σας έχουμε ανάγκη αν είστε έτσι. Να κάνετε εκλογές μόνοι σας, να αλληλοψηφιστείτε. Ποτέ δεν υπήρξα κομματικοποιημένος οπότε γιατί να έρθω να σας ψηφίσω; Σε αυτή τη χώρα, χρόνια τώρα, δεν ψηφίζουμε πολιτική δράση ούτε ιδεώδη, ψηφίζουμε κόμματα. Αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία. Ή μάλλον δεν είναι καν δημοκρατία – είναι βλασφημία να λέμε ότι έτσι είναι η δημοκρατία.

Αλλά κι εμείς, οι bloggers, οι «αδέσμευτοι» τα ίδια σκατά είμαστε. Ανεβάζουμε posts λες και κάνουμε διαγωνισμό ανάλογο με αυτό των καναλιών. Ποιος θα βγάλει περισσότερη θλίψη, αγανάκτηση ή οργή· έτσι για να πούμε ότι κάτι κάναμε, ότι συνεισφέραμε με λίγα ηλεκτρονικά δάκρυα στον εθνικό θρήνο. Θα περάσουν και οι φωτιές, θα ξεχαστεί και αυτό το θέμα…μέχρι το επόμενο. Η βραχεία μνήμη μας θα κάνει τη δουλειά της προς όφελος της μακράς μας ύπνωσης. Κι αυτή η ύπνωση είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μας γιατί θα γεννά καταστροφές ή θα αποδέχεται τις καταστροφές που θα μας έρχονται με την ίδια απάθεια όπως πάντα. Panem et circenses για αχόρταγες, αιμοβόρες υπάρξεις. Να η καταστροφή.

Η πρώτη έννοια της λέξης «καταστροφή» δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Στα ομηρικά χρόνια σήμαινε τη σταδιακή επαναφορά της παλλόμενης χορδής έγχορδου μουσικού οργάνου σε θέση ακινησίας όπου και το όργανο σταματά να ηχεί. Εκεί που η χορδή ισορροπεί σε μια στασιμότητα. Τι είναι μια χορδή που δεν μπορεί να παράγει μουσική; Τι είναι ένα κράτος που φυτοζωεί; Τι είναι οι πολίτες που αδρανούν; (27/8/2007)

(Τα παραπάνω δύο αποσπάσματα από το καλοκαίρι του 2007 και τις φωτιές εκείνης της "εμπρηστικής σαιζόν". Τι έχει αλλάξει από τότε, αλήθεια; Και ποιος δεν το περίμενε ότι θα είχαμε ξανά τέτοια φαινόμενα;)

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1321 αναγνώστες
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009
23:11

Είναι λογικό όταν κανείς επιστρέφει από διακοπές να χρειάζεται μια περίοδο μέχρι να συνηθίσει στα πράγματα όπως ήταν πριν φύγει για να ξεσκάσει και να χαλαρώσει. Κι ενώ οι περισσότερες συνεδριάσεις όσο έλειπα ήταν από βαρετές ως και αδιάφορες κάτι που βοήθησε πολύ στο να μην ασχολούμαι με την αγορά και να μην κάνω την παραμικρή κίνηση στο χαρτοφυλάκιο αμέσως με την επιστροφή μου ήρθε η σημερινή συνεδρίαση που έδωσε με πειστικό τρόπο νέο υψηλό σε επίπεδο δείκτη για το 2009. Έχοντας χάσει επεισόδια, προσπαθώ να δω τι γίνεται και κυρίως γιατί γίνεται και γιατί τώρα. Λογικό όμως είναι, επίσης, να είναι ασύνδετες και ασυνεχείς οι σκέψεις μου. Ξεκινάω πιο γενικά προσπαθώντας να εστιάσω στην μεγάλη εικόνα πίσω από τις πρόσκαιρες συνεδριάσεις που σκορπούν ενθουσιασμό στους έγχαρτους και νεύρα στους άχαρτους.

 

 Κρατούμενο 1:

Προ μερικών εβδομάδων έτεινε να ολοκληρωθεί ένας σχηματισμός "Κεφαλής-Ώμων" ειδικά στα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Κι ενώ τα πράγματα μαύριζαν ξεκίνησαν τα αποτελέσματα εξαμήνου και οι όποιες σκέψεις για συνέχιση του πτωτικού σχηματισμού και εκ νέου διόρθωσης πήγαν περίπατο. Προ ολίγων συνεδριάσεων σχηματιζόταν διπλή κορυφή στον γενικό δείκτη και υπήρχε σοβαρή αδυναμία καταγραφής νέων υψηλών σε αντίθεση με τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια που έγραφαν αλλεπάλληλα νέα υψηλά. Αυτό σε συνδυασμό με τα άσχημα νέα από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία κατεύθυναν τις σκέψεις πολλών σε έναρξη διορθωτικής περιόδου. Και αυτό ακυρώθηκε. Τι κρατάω από αυτά; Ότι η τεχνική ανάλυση έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια πολύ ισχυρών δυνάμεων ενδεχομένως - μπα, θεωρίες συνωμοσίας...

 

 Κρατούμενο 2:

Μεταφράζω ελεύθερα το pattern της πεντακυματικής ανάλυσης για την κυρίαρχη τάση:

Κύμα 1: Το πρώτο κύμα σπάνια γίνεται αντιληπτό με την έναρξή του. Όταν αρχίζει το πρώτο κύμα μιας bull αγοράς τα θεμελιώδη είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αρνητικά. Η προηγούμενη τάση θεωρείται ακόμα σε πλήρη ισχύ. Οι θεμελιώδεις αναλυτές συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των εταιριών ενώ η οικονομία δείχνει αδύναμη. Οι έρευνες για την επενδυτική αίσθηση είναι εντελώς bearish, τα put options κυριαρχούν και υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Ο τζίρος μπορεί να βελτιώνεται καθώς ανεβαίνουν οι τιμές αλλά όχι τόσο ώστε να αφυπνίσει τους τεχνικούς αναλυτές.

Κύμα 2: Το δεύτερο κύμα διορθώνει το πρώτο αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της αρχής του πρώτου. Τα νέα εξακολουθούν να είναι άσχημα. Καθώς οι τιμές οδεύουν προς τα προηγούμενα χαμηλά τους το αίσθημα γίνεται bearish όλο και περισσότερο και το πλήθος υπενθυμίζει αλαζονικά στους πάντες ότι η bear περίοδος δεν έχει τελειώσει. Κι όμως, υπάρχουν θετικά στοιχεία για αυτούς που θέλουν να τα δουν. Ο όγκος είναι γενικά μικρότερος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος σε σύγκριση με εκείνον του πρώτου ενώ οι τιμές δεν υποχωρούν περισσότερο από 61.8% (Fibonacci) σε σχέση με την άνοδο του πρώτου κύμματος και προσεγγίζουν ένα τρικυματικό σχηματισμό.

Κύμα 3: Το τρίτο κύμα είναι συνήθως το μεγαλύτερο σε ισχύ και διάρκεια μιας τάσης (με εξαίρεση κάποιες αγορές εμπορευμάτων όπου το πέμπτο φαίνεται ισχυρότερο σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές). Τα νέα γίνονται θετικότερα και κάποιοι θεμελιώδεις αναλυτές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους. Οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και οι διορθώσεις είναι ρηχές και μικρής διάρκειας. Οποιοσδήποτε περιμένει σοβαρή διόρθωση για να μπει στην αγορά πιθανότατα θα χάσει το τραίνο. Με την εκκίνηση του τρίτου κύματος τα νέα είναι κυρίως bearish και πολλοί επενδυτές παραμένουν αρνητικοί αλλά σταδιακά και όσο αυτό εξελίσσεται φτάνοντας στην μέση του το πλήθος θα ταχθεί υπέρ της νέας bull τάσης. Το τρίτο κύμα συχνά υπερσκελίζεται του πρώτου με μια αναλογία της τάξης του 1.618:1.

Κύμα 4: Το τέταρτο κύμα είναι ξεκάθαρα διορθωτικό. Οι τιμές κινούνται πλαγιοκαθοδικά για αρκετό χρονικό διάστημα υποχωρώντας τελικά λιγότερο από το 38.2% του τρίτου κύματος. Ο όγκος είναι σαφώς χαμηλότερος από εκείνον του τρίτου κύματος. Αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για να πιάσει κάνεις το γύρισμα πριν την έναρξη του πέμπτου κύματος προβλέποντας την επερχόμενη δυναμική του. Πάντως, το πιο ξεχωριστό με το τέταρτο κύμα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στο να μετρηθεί.

Κύμα 5: Το πέμπτο κύμα είναι το τελευταίο σκέλος μιας κυρίαρχης τάσης. Τα νέα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου θετικά και όλοι είναι ταύροι. Δυστυχώς, είναι ακριβώς το σημείο που πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, λίγο πριν την κορύφωση. Ο όγκος του πέμπτου κύματος είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του τρίτου και πολλοί δείκτες τάσης δείχνουν δυσαρμονίες (οι τιμές προσεγγίζουν νέα υψηλά ενώ οι δείκτες δεν πιάνουν νέες κορυφές). Στο τέλος μιας μεγάλης bull αγοράς πολλές αρκούδες μπορεί να χλευάζονται (θυμηθείτε πως γίνονταν δεκτές οι εκτιμήσεις για νέα υψηλά μέσα στο 2000).

Τι κρατάω από εδώ; Ότι η κυματική ανάλυση σχεδόν φωτογραφίζει ότι είμαστε στο τρίτο κύμα αν δεχτούμε ότι έχει αλλάξει η τάση οπότε φαντάζεστε τι έρχεται και αν λάβουμε υπ' όψιν ότι τα νέα γίνονται πιο αισιόδοξα ενώ έχουμε και αναβαθμίσεις στις τιμές - στόχους και όλα τα σχετικά. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς ο τζίρος δεν είναι τόσο δυνατός αλλά είμαστε και σε θερινή περίοδο - τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς; Ότι το παιχνίδι γίνεται σε επιλεγμένες μετοχές που έχουν τη δύναμη να ορίζουν καταστάσεις ενδεχομένως και να οδηγούν το δείκτη κατά το δοκούν - μπα, θεωρίες συνωμοσίας...απλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο. Και το δρόμο τον δείχνουν οι ισχυροί. Οι λίγοι με τα πολλά, όχι οι πολλοί με τα λίγα.

 

 Κρατούμενο 3

Από την "Τέχνη του πολέμου" του Σουν Τζου:

Όλοι οι πόλεμοι βασίζονται στην παραπλάνηση.

Άρα λοιπόν, όταν έχεις δυνάμεις, να υποκρίνεσαι ότι είσαι αδύναμος. Όταν ενεργείς, να υποκρίνεσαι ότι είσαι αδρανής.

Όταν είσαι κοντά, να δείχνεις ότι είσαι μακρυά. Όταν είσαι μακρυά, να δείχνεις ότι είσαι κοντά.

Πρόσφερε στον εχθρό σου ένα δόλωμα για να τον δελεάσεις. Προσποιήσου ότι βρίσκεσαι σε αναταραχή και χτύπα τον.

'Οταν συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, προετοιμάσου να του επιτεθείς. Εκεί που είναι δυνατός απόφυγέ τον.

Προκάλεσε θυμό και σύγχυση στον αρχιστράτηγό του.

Προσποιήσου κατωτερότητα και ενθάρρυνε την αλαζονεία του.

Κράτησε τον υπό πίεση και εξουθένωσέ τον.

Όταν είναι ενωμένος, διάσπασέ τον.

Να επιτίθεσαι όταν είναι απροετοίμαστος. Να εξορμάς όταν δε σε περιμένει.

Τι βγάζω από τα παραπάνω τρία κρατούμενα; Τίποτα ξεκάθαρο. Το μόνο που βλέπω είναι ότι από τον Ιούνη και μετά οι πωλήσεις μου είναι περισσότερες από τις αγορές αλλά η αξία της θέσης μου δεν μειώνεται. Θα είχα περισσότερα κέρδη αν απλά καθόμουν στα χαρτιά μου και παρακολουθούσα. Όμως, από την άλλη είμαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί να μην έχω καρπωθεί την άνοδο σε όλο της το ποσοστό αλλά καρπώνομαι σταθερά και από κάτι με αποτέλεσμα να μην με πιάνει κρύος ιδρώτας με ό, τι κι αν αποφασίζουν οι ισχυρότεροι από εμένα. Θέλετε πτώση; Μαζί σας. Θέλετε κούρσα; Μαζί σας. Ξέρετε μόνο τι με ξενερώνει; Οι βαρετές, άνευρες, ατασικές συνεδριάσεις. Καλό φθινόπωρο!

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2618 αναγνώστες
9 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009
02:28

Στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχει μία λέξη για την οποία δεν υφίσταται ακριβής, μονολεκτικός, συνώνυμος ορισμός σε άλλη σύγχρονη γλώσσα ανά τον κόσμο. Με λατινικούς χαρακτήρες αποδίδεται ως amae. Από άποψη εννοιολογικής μοναδικότητας είναι κάτι αντίστοιχο με το ‘φιλότιμο’, λέξη που επίσης δεν ορίζεται μονολεκτικά στις διαδεδομένες γλώσσες. Η κατασκευή μιας γλώσσας είναι παράγωγο μιας ολόκληρης κουλτούρας, ενός ξεχωριστού πολιτισμού. Η δομή της, η αλληλουχία των γραμμάτων, τα πάντα. Όχι μόνο πόσο όμορφα ακούγεται αλλά και πώς επιτονίζεται. Γλωσσολόγος δεν είμαι αλλά δεν είναι τυχαίο, νομίζω, που τα ισπανικά ή τα ιταλικά είναι πιο εύηχα από τα γερμανικά ή τα ρώσικα, περιέχουν θάλασσα και ήλιο!

Άσχετα όμως με τους φυσικούς παράγοντες, πίσω από μια γλώσσα περιπλέκονται πολιτισμικά ιδεώδη και κρύβεται η περιγραφή μιας κοινωνίας. Παραδόξως, λοιπόν, το amae δε συναντάται στη δυτική κουλτούρα. Ο συντομότερος αποδεκτός ορισμός είναι το αποκαλούμενο «ωκεάνιο συναίσθημα». Πρόκειται για συναίσθημα σπάνιο που το νιώθουμε σε στιγμές μέγιστης ψυχικής ικανοποίησης ή απόλυτης εσωτερικής γαλήνης και είναι πάντα καλοδεχούμενο. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός πως μοιάζει σαν ένα κύμα που γεμίζει με ευτυχία και αγαλλίαση την ύπαρξη μας ξεκινώντας περίπου από το στομάχι και πλημμυρίζοντας τον κορμό μας. Κάτι σαν μια ζεστή, γλυκιά ανατριχίλα που μας γεμίζει ζωή και ευφορία.


Ο Dylan Evans, συγγραφέας του βιβλίου ‘Emotion: The Science of Sentiment’, αποδίδει πως δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη με το ιαπωνικό amae στο ότι στη δύση δίνεται έμφαση στην ατομικότητα, στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία. Αντίθετα, η ιαπωνική κουλτούρα βασίζεται στη συλλογικότητα, στην συνυπαρξιακή αρμονία, στην αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα ανθρώπων όπου υπάρχει αμοιβαία αποδοχή μεταξύ των μελών – παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του amae.

Η αλήθεια είναι πως για να νιώσουμε το amae χρειαζόμαστε ερεθίσματα: Φανταστείτε να είστε απόλυτα ερωτευμένοι, να αγαπάτε έναν άλλο άνθρωπο με όλη σας τη δύναμη και ενώ βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση να σας κοιτάξει βαθιά μέσα στα μάτια, όπως ποτέ πριν, και να ακούσετε από τα χείλη του,για πρώτη φορά, ένα ειλικρινές «Σ’ αγαπάω». Σκεφτείτε την αίσθηση, αυτό είναι το amae και όπως γίνεται αντιληπτό για να το νιώσει κανείς είναι απαραίτητο να υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλο άτομο.

ΥΓ: Είναι εμφανές ότι φεύγω για διακοπές με προσμονή για όμορφες στιγμές, ηρεμία και αποφόρτιση. Εκτός από την Αγάπη μου έχω και δύο άλλες αγάπες για το καλοκαίρι - από το ΧΑΑ, τα καλοκαιρινά πουλέν μου. Τα παραθέτω:

Inform Lykos

KΛΜ

Επαναλαμβάνω και τις ευχές του παρθενικού μου post για καλές διακοπές σε όσους φεύγουν και ομαλή "επανένταξη" σε όσους γυρνούν!

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
24 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2027 αναγνώστες
19 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009
08:35

...ήμουν ανάποδος άνθρωπος. Έβγαζα μια αντίδραση που άλλοτε την εξωτερίκευα άλλοτε άφηνα το θυμό να κατατρώει τα μέσα μου. Στις αγορές συμπεριφέρομαι ανάλογα ή τουλάχιστον αυτό προσπαθώ μιας και το αισθητήριο μας δεν είναι πάντα σωστό. Τέλος πάντων, η αναποδιά που μου βγήκε σήμερα ήταν να φτιάξω το blog αυτό μία μέρα πριν φύγω για διακοπές. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για το επόμενο 20ήμερο και κάτι δε θα έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, πόσο μάλλον σε ίντερνετ. Το πρώτο post είναι η απόπειρα εγκλιματισμού στο χώρο των blogs του Capital.

Κράτησα και εδώ το ίδιο nickname που χρησιμοποιώ και στα fora. Ο λόγος ήταν ότι έχω παρατηρήσει ότι αρκετά μέλη συντηρούν blogs οπότε έκρινα ότι θα ήταν πιο εύκολο για να μην έχουμε μπερδέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι τα περισσότερα άρθρα έχουν να κάνουν με την οικονομία και τις αγορές. Λογικό και αναμενόμενο αν και μάλλον θα ξεφύγω από αυτούς τους περιορισμούς. Όμως, επειδή όλοι, λίγο – πολύ βρισκόμαστε εδώ για να συζητάμε οικονομικά θέματα σωστό θα ήταν να ξεκινήσω κι εγώ έτσι.

Λοιπόν, ασχολούμαι αποκλειστικά με μετοχές του ταπεινού και καταφρονεμένου ΧΑΑ. Επενδύω, μάλλον, μόνο σε αυτό αφού παρακολουθώ και τις υπόλοιπες αγορές μετοχών και εμπορευμάτων ενημερωτικά. Στην αγορά μπήκα ξανά τέλη Οκτώβρη του 2008 μετά από διετή αποκλεισμό για λόγους που δεν μου επέτρεπαν την ενασχόλησή μου. Μέσα στην ατυχία των συμβάντων που συντέλεσαν στην απουσία μου στάθηκα τυχερός αφού γλίτωσα το πτωτικό γύρισμα στα τέλη του 2007 και το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης που ακολούθησε. Τότε είχα και την τύχη να βρω μετοχές σε τιμές που θεώρησα ασύλληπτα χαμηλές. ΤΕΡΝΑ στα 2.5, Κρετα Φαρμ στα 2.5, ΜΠΕΛΑ στα 4, Forthnet στο εύρος .60 - .90 αλλά ψώνισα και τράπεζες επηρεασμένος από την ήδη μεγάλη τους πτώση. Με ΕΤΕ και ΤΤ ξεμπέρδεψα με οριακά κέρδη ενώ ρεφάρω και σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Με τον καιρό άλλες έφυγαν άλλες ήρθαν – το χαρτοφυλάκιο σήμερα πολύ μικρή σχέση έχει με το χαρτοφυλάκιο του Οκτώβρη. Μια χαρά πήγαν τα πράγματα γενικά και είμαι ευχαριστημένος. Η απόδοση που έχω είναι στο 51%, μείον τις προμήθειες, συν τα μερίσματα, τελικά βρίσκομαι στο 45% περίπου. Τα γράφω όλα αυτά ώστε να είναι ξεκάθαρο από ποια μεριά βρίσκομαι αφού αλλιώς κρίνει κάποιος που είναι εκτός αγοράς, αλλιώς κάποιος που βρίσκεται μέσα, αλλιώς κάποιος με χασούρα, αλλιώς κάποιος με κέρδος κοκ.

Στο ερώτημα ταύρος ή αρκούδα, απαντάω τίποτα από τα δύο. Μου αρέσει να κινούμαι ανάμεσα στις δύο “παρατάξεις”. Αυτό επειδή πιστεύω πως αν κάποιος έχει εμμονή με μια στρατηγική στρέφει τις πιθανότητες εναντίον του αφού γίνεται δέσμιος της φιλοσοφίας του. Μία πραγματική αρκούδα που τα βλέπει απαισιόδοξα δεν έχει τα αντανακλαστικά να μπει όταν πρέπει και αντίστοιχα ο original ταύρος απλά δεν βγαίνει ποτέ από την αγορά. Επίσης, είμαι κατά των μαζικών αγορών ή πωλήσεων. Χάνω έτσι μέρος από πιθανά κέρδη, γλιτώνω όμως μέρος από πιθανές ζημιές γιατί άλλο τι περιμένουμε και άλλο τι γίνεται.

Ξεκίνησα λέγοντας ότι είμαι ανάποδος. Επειδή λοιπόν είναι μάλλον παράλογο να ξεκινά κανείς blog μία μέρα πριν φύγει για διακοπές θα ανταμείψω όσους τύχει να με επισκεφτούν με δύο διαγράμματα που έφτιαξα σήμερα περισσότερο παίζοντας με τις γραμμούλες. Είναι τα δύο πιο ακραία σενάρια που μπορούσα να βρω για τα μελλούμενα και αφιερώνονται στον Αρχιταύρο και στην Αρχιαρκούδα αντίστοιχα.

Το πρώτο διάγραμμα το ονόμασα 'Crazy W'. Είναι η φαντασίωση του γνήσιου ταύρου, ενδεχομένως, και επειδή είναι καλοκαίρι, να μπορούσε να ονομαστεί και “Όνειρο θερινής νυκτός”. Τώρα, μην μου πει κανείς το 3άρι δεν είναι μεγαλύτερο από το 1 και τέτοια. Μιλάμε για κύκλο που περιλαμβάνει και bull και bear περιόδους οπότε επικαλούμαι “ποιητική αδεία”.

Σε αντίθεση με το πρώτο διάγραμμα, έρχεται το “Adios Vida”. Αυτό είναι το ακραίο bearish σενάριο και δίνει νέα χαμηλά ή, μάλλον, πολύ χαμηλά.

Πάλι, μην πει κανείς το τάδε υποκύμμα έτσι και το δείνα καταληκτικό αλλιώς. Ο στόχος είναι να δείξω πως με τα ίδια δεδομένα θα μπορούσε κανείς να καταλήξει σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Α, και μην παίρνετε και πολύ σοβαρά τα σχηματάκια μου, δεν είμαι τεχνικός αναλυτής ούτε πιστεύω πως η τεχνική ανάλυση μπορεί από μόνη της να καταστήσει κάποιον πλούσιο, απλά επειδή από μικρός εκτός από ανάποδος είχα και έφεση στα καλλιτεχνικα μου αρέσουν οι γραμμούλες. Στις αγορές, εξάλλου, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες και ο πιο διαταρακτικός είναι ο ανθρώπινος και η απληστία του.

Πάω να φτιάξω βαλίτσες! Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν, ομαλή "επανένταξη" σε όσους γυρνούν!

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 16 από 16«Πρώτη<8910111213141516

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις