Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


3285 αναγνώστες
30 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010
10:20

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την προσπάθεια σχηματισμού αντιστροφής. Μετά από βίαιη καθοδική κίνηση (κόκκινο κανάλι) η οποία οδήγησε στο χαμηλό όπου τέμνονται η κάτω κόκκινη με την κάτω πράσινη και την κάτω γαλάζια γραμμή είχαμε μια προσπάθεια αντίδρασης (εντός του πράσινου καναλιού). Η αντίδραση δεν είχε την απαιτούμενη προωθητική δύναμη ώστε να φτάσει και να υπερβεί κάποιο ισχυρό πεδίο αντίστασης και γρήγορα έδωσε τη θέση της ξανά σε πτωτικό σχηματισμό. Το καλό είναι ότι τα νέα χαμηλά δεν σημειώθηκαν χαμηλότερα από τα προηγούμενα (στο σημείο τομής που αναφέρεται πριν). Σχηματίζεται έτσι μια διαδικασία βάσης πυθμένα με αλλεπάλληλες προσεγγίσεις του χαμηλού που σημειώθηκε με το πέρας της πτωτικής κίνησης του κόκκινου καναλιού. Εντός του γαλάζιου τριγωνικού πλαισίου βλέπουμε ότι καταγράφονται διαδοχικές κορυφές σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα όμως δεν έχουμε και καταγραφή νεότερων χαμηλών. Ζητούμενο είναι να επιβεβαιώσει την ισχύ της η γραμμή στήριξης όπως ορίζεται από την κάτω γαλάζια γραμμή και στο μέλλον να πάρουμε υψηλότερες κορυφές μέχρι να "κόψουμε" ανοδικά την πάνω γαλάζια γραμμή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι πιθανότητες να έχει ολοκληρωθεί η αντιστροφή αυξάνονται και η περίπτωση ανοδικής κίνησης που θα μας φέρει τουλάχιστον στο σημείο τομής ανάμεσα στην πάνω πράσινη και την πάνω γαλάζια γραμμή αυξάνονται με υπέρβαση αυτού του σημείου να προσθέτει ισχύ. Ανάλογα συμπεράσματα θα βγάζαμε και με ελλιοτικές μετρήσεις.

Εδώ μπορεί κανείς να αναρωτηθεί:

-Καλά όλα αυτά, αλλά δε μας είπες σε τι αναφέρεται το διάγραμμα. Ποια μετοχή είναι; Ποιος δείκτης;

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως, πολύ απλά, δεν είναι καμία μετοχή και κανένας δείκτης. Πρόκειται για το συνεχές γράφημα μιας στοχαστικής διαδικασίας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα γράφημα συνεχούς χρόνου μιας διαδικασίας Wiener. Αυτή τη διαδικασία είναι πιθανό να την έχετε ακούσει ως κίνηση Brown. Βασικά γνωρίσματα τους είναι πως είναι τελείως τυχαίοι μηχανισμοί με ανεξάρτητες μεταξύ τους προσαυξήσεις. Χονδρικά, η θέση στο αμέσως επόμενο χρονικό σημείο εξαρτάται μόνο από τη θέση στο αμέσως προηγούμενο. Η θεμελίωση και η κατανόηση της θεωρίας είναι αρκετά πιο δύσκολη βέβαια και προϋποθέτει γνώσεις στατιστικής ανάλυσης αλλά και θεωρίας πιθανοτήτων. Κάτι τέτοιο δεν είναι ο σκοπός του παρόντος post (όποιος θέλει βέβαια, μπορεί να πατήσει στα Wikipedia - links με τα μπλε γράμματα παραπάνω και να παιδευτεί - πιθανό να φτάσει μέχρι και το μοντέλο Black - Scholes).

Το γράφημα με το οποίο ασχολήθηκα στην αρχή το βρήκα στο ίντερνετ μέσω αναζήτησης εικόνων στο google με όρο αναζήτησης Wiener process graph (είναι το τέταρτο αποτέλεσμα στην πάνω σειρά). Η αρχική του μορφή πριν την επεξεργασία ήταν αυτή:

Διευκρινίζω ότι δε μηδενίζω κανενός είδους διαδεδομένη μορφή ανάλυσης σε σχέση με μετοχές και δείκτες (τεχνική, κυματική κτλ.). Αρνούμαι όμως να δεχτώ την επιστημονικότητά τους, την τυφλή υποταγή στους νόμους τους και τον καθορισμό επενδυτικής στρατηγικής αποκλειστικά μέσω αύτων. Άλλωστε ακόμα και στο χάος μπορεί να βρει κανείς επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Η παρατήρηση ενός στο παρελθόν δε σημαίνει ότι "κάποιο που του μοιάζει" και εξελίσσεται θα πάρει τελικά την ίδια μορφή. Μοτίβα μπορεί να βρει κανείς και στο παρακάτω σχήμα αν το παρακολουθεί για κάμποση ώρα (και δεν πάθει επιληψία στο μεταξύ).

Αυτή η εικόνα είναι μία γεννήτρια διαδικασιών Wiener. Είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής που αναπαριστά την τύχη, για να το πω λίγο πιο λογοτεχνικά...

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
1731 αναγνώστες
25 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010
13:28

Όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκε ο Άκης Βραχυχρόνιος. Τι ιδέα ήταν πάλι αυτή που του κατέβηκε; Τι κομπίνα ολκής; Και ποιος θα τον καταλάβαινε; Μέχρι να πάρουν γραμμή τι είχε παιχτεί θα την είχε κοπανήσει για μέρη εξωτικά και νύχτες μαγικές.

Δεν είχε δουλέψει ποτέ του πουθενά για πάνω από 2 μήνες. Μόνο όταν τα πράγματα ζόριζαν αποφάσιζε να βγει στην "αγορά εργασίας". Όχι τίποτα σπουδαίο. Μικροαπατεωνιές κι εκεί. Κάποια στιγμή, η τύχη του χαμογέλασε. Μια θεία τον άφησε κληρονόμο από το πουθενά. Μη φανταστείτε κανένα τρελό ποσό. Μερικές δεκάδες χιλιάδες Ευρώ αλλά σε αυτές ο Άκης είδε την ευκαιρία του. Χρόνια παρακολουθούσε απ' έξω το χρηματιστήριο και του φαινόταν εύκολο. Τα έριξε τα λεφτά, την είδε trader. Τα πράγματα πήγαιναν καλά αλλά εκεί που το ποσό προσέγγιζε το εξαψήφιο νούμερο ήρθαν τα πάνω - κάτω, πτώση, κι άλλη πτώση, πτώση ασταμάτητη. Μην τα πολυλογούμε. Κάπου 10000 έμειναν στον Άκη. Στην αρχή σιχτίριζε, προσπαθούσε να κατάλαβει πως την πάτησε έτσι, πως τυφλώθηκε.

Αλλά αυτή η ιδέα ήταν εξαιρετική. Ούτε κόστος υλοποίησης, ούτε επένδυση στη μέση, τίποτα. Έναν υπολογιστή χρειαζόταν και μια λίστα με τα e-mails μικροεπενδυτών. Θυμήθηκε ένα φιλαράκι από τον στρατό που κρατούσαν επαφές. Πληροφορικάριος ο τύπος, καλή δουλειά. Του έταξε 1000 ευρώ αν του έφερνε μια λίστα με τα e-mails των επενδυτών στη χρηματιστηριακή που δούλευε σαν συντηρητής τεχνικού εξοπλισμού και υλικού. Σιγά το πράγμα, σκέφτηκε κι ο άλλος. Ούτε ρώτησε τι τα ήθελε ο Άκης. Εκείνος είδε μόνο το εύκολο χιλιαρικάκι. Την άλλη μέρα, έτοιμη η λίστα. Κοντά 20000 mails περιείχε. Τα βάζει κάτω ο Άκης και πιάνει δουλειά.

Φτιάχνει μια ωραία φόρμα, βρίσκει και λίγη ορολογία που κατέβασε η γκλάβα του μετά από τόση εμπειρία με τα χρηματιστηριακά, υπόσχεται 100% επιτυχείς προβλέψεις. Βαφτίζει ένα σύστημα - το "Market A to Z - profit maker", έτσι το είπε. Επόμενο βήμα. Τα κάνει όλα αυτά ένα πράγμα και φτιάχνει ένα ενδιαφέρον newsletter. Έγραφε μέσα για αστρονομικά κέρδη στο παρελθόν και εγγυημένο σύστημα επιτυχίας, έβαζε αυτούς τους παράξενους όρους από τη "θεωρία" που είχε σκεφτεί, πολύ σένιο. Γιατί μπορεί να ήταν λαμόγιο ο Άκης αλλά ήταν και μερακλής. Στην εντέλεια όλα, επαγγελματική δουλειά. Και μετά τις φιοριτούρες και τις εισαγωγές πέταγε και την πρόβλεψη. Αυτή αφορούσε το αν θα ήταν το εβδομαδιαίο κλείσιμο του δείκτη θετικό ή αρνητικό. Έλεγε ο αθεόφοβος: "Παρακολουθήστε αυτό το newsletter - 100% επιτυχείς προβλέψεις - Κερδίστε με το κάτω, με το πάνω, κερδίστε πάντα". Και κάτω από την πρόβλεψη πέρναγε στο παρασύνθημα: "Αν θέλετε συγκεκριμένες προβλέψεις για οποιαδήποτε μετοχή θα τις έχετε - το σύστημα που έχουμε αναπτύξει είναι αλάνθαστο και δεν μοιάζει με τίποτα που ξέρετε και φαντάζεστε". Και μετά κι απ' αυτό πέρναγε στο ζουμί: "Εγγραφείτε τώρα. Ετήσια συνδρομή 300 Ευρώ. Τα χρήματα που δε θα μετανιώσετε ποτέ που δώσατε."

Αφού ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα, περίμενε να έρθει μια νευρική περίοδος για το χρηματιστήριο και μετά έστειλε το newsletter. Στα μισά mails από τα 20000 έγραφε για πτωτική πρόβλεψη. Στα άλλα 10000 για ανοδική. Μετά την πρώτη εβδομάδα, έστειλε το δεύτερο newsletter αλλά μόνο σε εκείνους που είχε πέσει μέσα την πρώτη. Πάλι το ίδιο: Στους μισούς ανοδική πρόβλεψη, στους άλλους μισούς πτωτική. Είχε τώρα 5000 απόδεκτες με 100% επιτυχείς προβλέψεις. Την πρώτη εβδομάδα είχε λάβει μόνο καμιά εκατοσταριά συνδρομές, τώρα ήρθαν άλλες 400. Ούτε ο ίδιος δεν περίμενε τόσο γρήγορα αποτελέσματα. Τρίτη εβδομάδα με 5000 mails να έχουν μείνει με το απόλυτο ποσοστό επιτυχίας. Πάλι το ίδιο: Στους μισούς έτσι, στους άλλους μισούς αλλιώς. Άλλες 500 συνδρομές και άλλοι 1250 με απόλυτη επιτυχία. Πάλι το ίδιο. Να άλλες 350 συνδρομές. Πάει ένας μήνας. Άλλη μία φορά, να άλλες 150 συνδρομές. Στέλνει και για πέμπτη φορά πρόβλεψη και σταματάει. Μάζεψε 1500 συνδρομές. 1500 επί 300 Ευρώ η μία, 450000 Ευρώ καθάρισε ο Άκης για πλάκα.

Μπήκε στο αεροπλάνο. Rio de Janeiro έγραφε το εισιτήριο.

Αξιολογήστε το άρθρο 
22 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1196 αναγνώστες
27 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010
15:29

Επενδυτής ψάχνει τον πάτο:

Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1108 αναγνώστες
28 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010
11:09

"Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι"ρώτησε τον κ. Κ. η μικρή κόρη της σπιτονοικοκυράς του "θα φέρονταν τότε καλύτερα στα μικρά ψάρια;"

"Σίγουρα" απάντησε αυτός.

"Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έφτιαχναν στην θάλασσα για τα μικρά ψάρια τεράστιες κασέλες με διάφορες τροφές μέσα, τόσο φυτά όσο και ζώα. Θα φρόντιζαν να έχουν οι κασέλες πάντα φρέσκο νερό και θα έπαιρναν εν γένει διάφορα υγειονομικά μέτρα. Όταν πχ ένα ψαράκι τραυμάτιζε το πτερύγιό του, τότε οι καρχαρίες θα του έβαζαν αμέσως έναν επίδεσμο, για να μην τους πεθάνει πριν την ώρα του. Για να μην είναι τα ψαράκια μελαγχολικά, θα διοργανώνονταν που και που μεγάλες γιορτές στο νερό, γιατί τα χαρούμενα ψαράκια έχουν καλύτερη γεύση από τα μελαγχολικά. Θα υπήρχαν φυσικά και σχολεία μέσα σε αυτές τις κασέλες. Στα σχολεία αυτά τα ψαράκια θα μάθαιναν πώς να κολυμπάνε στο στόμα των καρχαριών. Θα χρειάζονταν πχ τη γεωγραφία για να μπορούν να βρίσκουν τους μεγάλους καρχαρίες που θα βρίσκονταν κάπου τεμπελιάζοντας. Το σπουδαιότερο θα ήταν φυσικά η ηθική διαπαιδαγώγηση των μικρών ψαριών. Θα διδάσκονταν ότι το υψηλότερο και ωραιότερο ιδεώδες είναι να θυσιάζεται ένα ψαράκι πρόθυμα και ότι όλα έπρεπε να πιστεύουν στους καρχαρίες, προπαντός όταν τους έλεγαν ότι θα μεριμνούσαν για ένα καλύτερο μέλλον. Θα δίδασκαν στα ψαράκια ότι το μέλλον αυτό τότε μόνο είναι εξασφαλισμένο, όταν μάθαιναν υπακοή. Τα ψαράκια θα έπρεπε να φυλάγονται απ' όλες τις ταπεινές, υλιστικές, εγωιστικές και μαρξιστικές διαθέσεις και να αναφέρουν αμέσως στους καρχαρίες, όταν κανένα από αυτά έδειχνε τέτοιες διαθέσεις."

"Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκαναν φυσικά και πολέμους αναμεταξύ τους, για να κυριέψουν ξένες ψαροκασέλες και ξένα ψαράκια. Τους πολέμους θα έβαζαν να τους κάνουν τα δικά τους ψαράκια. Θα δίδασκαν στα ψαράκια ότι ανάμεσα σ' αυτά και τα ψαράκια των άλλων καρχαριών υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα ψαράκια, θα διακήρυσσαν, είναι, ως γνωστόν, βουβά, αλλά σωπαίνουν σ' εντελώς διαφορετικές γλώσσες και γι' αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν το ένα το άλλο. Σε κάθε ψαράκι που θα σκότωνε στον πόλεμο μερικά άλλα ψαράκια εχθρικά, που σωπαίνουν σε άλλη γλώσσα, θα απένειμαν ένα μικρό παράσημο από θαλασσινά φύκια και τον τίτλο του ήρωα."

"Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα υπήρχε φυσικά σε αυτούς και τέχνη. Θα υπήρχαν ωραίοι πίνακες, στους οποίους θα παριστάνονταν τα δόντια των καρχαριών με υπέροχα χρώματα, τα στόματά τους σαν αληθινά πάρκα αναψυχής, όπου θα μπορούσε να κάνει κανείς έναν υπέροχο περίπατο. Τα θέατρα στο βυθό της θάλασσας θα έδειχναν πως ηρωικά ψαράκια κολυμπάνε ενθουσιασμένα στα στόματα των καρχαριών και η μουσική θα ήταν τόσο ωραία, ώστε τα ψαράκια θα ορμούσαν, κάτω από τους ήχους της, με την μπάντα μπροστά, σαν σε όνειρο και με το νανούρισμα των πιο ευχάριστων σκέψεων, στα στόματα των καρχαριών."

"Θα υπήρχε βέβαια και μια θρησκεία, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι. Θα δίδασκε ότι για τα ψαράκια μόνο στην κοιλιά των καρχαριών θα άρχιζε η αληθινή ζωή. Εξάλλου, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, τα ψαράκια θα έπαυαν επίσης να είναι ίσα όπως συμβαίνει τώρα. Μερικά από αυτά θα έπαιρναν αξιώματα και θα τα τοποθετούσαν πάνω από τα άλλα. Στα κάπως μεγαλύτερα θα επιτρεπόταν μάλιστα να τρώνε τα μικρότερα. Αυτό δε θα ήταν για τους καρχαρίες παρά ευχάριστο, αφού οι ίδιοι θα είχαν έπειτα να τρώνε, συχνά, μεγαλύτερες μπουκιές. Και τα μεγαλύτερα ψαράκια, που θα είχαν πόστο, θα φρόντιζαν για την τάξη ανάμεσα στα ψαράκια και θα γίνονταν δάσκαλοι, αξιωματικοί, μηχανικοί για την κατασκευή κασελών κτλ."

"Με λίγα λόγια, πολιτισμός θα υπήρχε στην θάλασσα, μόνο αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι."

Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τις "Ιστορίες του κ. Κόινερ"

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1035 αναγνώστες
30 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010
10:37

Η τακτική είναι πολύ γνωστή από τα πρώτα χρόνια. Και όλοι οι μεγάλοι στρατηλάτες την είχαν ακολουθήσει. Εκείνοι που είχαν τη δύναμη να την στηρίξουν πιστά διέπρεψαν, έχτισαν αχανείς αυτοκρατορίες, έσπειραν τρόμο, άλλαξαν τον κόσμο. Από τη στιγμή που ξεκινούσαν την εκστρατεία μέχρι που έβλεπαν την κάθε πόλη να πέφτει στα χέρια τους - άλλοτε με το καλό, άλλοτε με το στανιό. Το ίδιο έκαναν και οι Μογγόλοι με τον Χαν, το ίδιο και οι Ούννοι με τον Αττίλα, το ίδιο και οι Μακεδόνες του Αλέξανδρου, οι Ρωμαίοι, οι Τούρκοι, όλοι.

Όταν ένιωθαν αρκετά δυνατοί για να ξεκινήσουν, οι πρώτες μάχες ήταν κερδισμένες από πριν. Οι στόχοι ήταν μικροί. Αλλά δεν αρκούσε μόνο η νίκη, χρειαζόταν και η χρήση του τρόμου, να ακουστεί ότι κάποιος έχει αποφασίσει να χτίσει κάτι μεγάλο και θα το κάνει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Οι πρώτοι αντίπαλοι πάντα έπεφταν, ήταν ανυποψίαστοι, είχαν διάθεση για ηρωισμούς. Οι επόμενοι το σκέφτονταν δύο φορές. Αργότερα, κάποιοι απλά παραδίνονταν, δεν ήθελαν να δοκιμάσουν το σπαθί του κατακτητή και απλά άνοιγαν τις πύλες. Και όλο αυτό το διάστημα στήνονταν τα σκηνικά για την μεγάλη μάχη που θα έκρινε τη συνέχεια. Ο Αλέξανδρος, ας πούμε, έδωσε την πρώτη, πραγματικά μεγάλη μάχη στα Γαυγάμηλα και την κέρδισε παρότι είχε απέναντι όλη την Περσική αυτοκρατορία, οι Ούννοι έφτασαν να επιτεθούν στην αυτοκρατορία της Ρώμης - αυτοί δεν τα κατάφεραν.

Η Ελλάδα μου θυμίζει την πρώτη πόλη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κατακτητή. Δεν έχει τύχη αλλά επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο προσπαθεί να αντισταθεί. Μάταια. Και παίρνουν σειρά οι επόμενοι. Η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Ιρλανδία την έχει γλυτώσει μέχρι στιγμής γιατί αυτοί ήταν και οι πιο υποψιασμένοι, πήραν σκληρά μέτρα πριν από την επίθεση. Ίσως και να έπεσαν ειρηνικά, χωρίς ταρζανιές, θα δείξει. Και όλη αυτή την ώρα προετοιμάζεται το σκηνικό για την μεγάλη μάχη. Η αυτοκρατορία που κινδυνεύει είναι η ΕΕ. Κι ακόμα δεν φαίνεται να καταλαβαίνει το μέγεθος του κινδύνου ενώ φαίνεται να ξεχνά ότι απέναντι στο "διαίρει και βασίλευε" κανείς δεν τα έβγαλε πέρα...

Si vis pacem, para bellum

Αξιολογήστε το άρθρο 
19 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις