Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


1867 αναγνώστες
26 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009
13:07

Στο βασίλειο της Λυδίας μετά από έναν καταστροφικό σεισμό ο Γύγης, ένας φτωχός πολίτης που βοσκούσε τα πρόβατα του βασιλιά εντόπισε ένα χάσμα που είχε ανοίξει ως συνέπεια του σεισμού. Περίεργος, κατέβηκε στο εσωτερικό του όπου είδε ένα τεράστιο κούφιο άλογο από χαλκό θαμμένο εκεί από καιρό. Μέσα σε αυτό ήταν το λείψανο ενός άντρα γιγαντιαίων διαστάσεων. Εκεί εντόπισε κι ένα ολόχρυσο δαχτυλίδι με μια τεράστια, πολύτιμη πέτρα. Πήρε το δαχτυλίδι και ανέβηκε ξανά στην επιφάνεια.

Δεν του πήρε πολύ καιρό να καταλάβει μια εξαιρετική ιδιότητα του δαχτυλιδιού. Όπως περιγράφει ο Πλάτωνας, ο Γύγης συνειδητοποίησε πως αν έστρεφε την πέτρα στο εσωτερικό της παλάμης του αυτομάτως γινόταν αόρατος. Ο καταπιεσμένος Γύγης γρήγορα αντιλήφθηκε τι εξαιρετική δύναμη είχε πια στα χέρια του. Εκμεταλλευόμενος αυτήν, έγινε εραστής της βασίλισσας και μετά από τη σχετική προσπάθεια από κοινού με εκείνη σκότωσαν το βασιλιά. Ο φτωχός βοσκός έγινε ο επόμενος βασιλιάς της Λυδίας. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε ανήθικα και αθέμιτα μέσα κατευθυνόμενος από την ανθρώπινη αδυναμία για απόκτηση πλούτου και δόξας έχοντας στην κατοχή του ως όπλο το δαχτυλίδι που τυχαία εντόπισε φτάνοντας ως τον φόνο.

...όποιος έχει τη δύναμη να αδικήσει, θα αδικήσει...

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
1141 αναγνώστες
16 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009
12:33

Άμα τελειώσουν τα λεφτά θα κόψουμε άλλα...αυτό που μετράει είναι να μην σταματήσει το παιχνίδι!

Α, βλέπω φως, επιτέλους λίγη ασφαλεία...

Η θετική ερμηνεία της εξελικτικής θεωρίας.

- Λες άμα πέσει πολύ να χάσουμε τo bonus;

- Γιατί; Αφού είμαστε short από το 2900...

- Καλά είναι εδώ στην Ελλάδα!

(Αριστερά ο Goldman και δεξιά ο Sachs - ο άλλος, πιο δεξιά, που κάνει την πάπια είναι κατάσκοπος που άκουσε την συνομιλία τους)

Αξιολογήστε το άρθρο 
16 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1726 αναγνώστες
14 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009
17:51

Dow Jones Industrial Average: Ο πιο γνωστός χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με μετοχές, γνωρίζει τον εν λόγω δείκτη. Εμπνευστής του ο Charles Dow στις 26 Μαίου του 1896. Το όνομά του το πήρε από τον εμπνευστή του, δημοσιογράφο και ιδρυτή της Wall Street Journal και τον Edward Jones, στατιστικό και προσωπικό φίλο του Dow. Ήταν ο δεύτερος δείκτης που δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Dow Jones Transportation Index ο οποίος περιλάμβανε κυρίως εταιρίες σιδηροδρόμων. Ο Industrial στην αρχική του μορφή περιλάμβανε 12 μόλις εταιρίες από τον βιομηχανικό κλάδο της Αμερικής, όπως μαρτυρά και το όνομά του. Από εκείνες, η μοναδική που ακόμα συμμετέχει στη διαμόρφωσή του είναι η General Electric. Από τις υπόλοιπες 11, οι 4 δεν υπάρχουν πια ή έχουν χρεοκοπήσει. Οι υπόλοιπες 7 είτε έχουν εξαγοραστεί/συγχωνευτεί με άλλες εταιρίες (Unilever, Michelin, U.S. Steel) είτε παραμένουν αλλά δε συμμετέχουν στον δείκτη.

Σαν μέγεθος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σταθμισμένο μέσο. Η στάθμιση γίνεται με έναν διαιρέτη του οποίου η τιμή αλλάζει ανάλογα με τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στον δείκτη ώστε αλλαγές στη σύνθεσή του ή ακόμα και ενδεχόμενα splits ή ΑΜΚ των εταιριών να μην επιδρούν διαταρακτικά στη διαμόρφωση της τιμής του. Όταν ξεκίνησε να αποτελεί μέτρο παρακολούθησης της πορείας μετοχών, ο Dow είχε αρχική τιμή τις 40,94 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό του σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1896 στις 28.48 μονάδες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η ετησιοποιημένη απόδοση του δείκτη ήταν 5.5%. Ο Buffett χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ως ένα "υπέροχο αιώνα" και δήλωσε ότι για να επαναληφθεί μια τέτοια απόδοση θα έπρεπε το 2099 ο Dow να κινείται πέριξ των 2.000.000 μονάδων...

Στις μέρες μας, μπορεί ακόμα στο όνομα του δείκτη να περιλαμβάνεται το Industrial αλλά η σύνθεσή του κάθε άλλο παρά βαριά βιομηχανική είναι. Πλέον, συμμετέχουν και εταιρίες από άλλους κλάδους. Στην ουσία, πρόκειται για 30 επιλεγμένες μετοχές από την πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η σύνθεσή του αλλάζει συνεχώς. Οι πιο πρόσφατες αλλαγές ήταν στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 όταν οι Altria Group και Honeywell αντικαταστάθηκαν από τις Chevron και Bank of America, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008 η Kraft Foods πήρε τη θέση της AIG και στις 8 Ιουνίου του 2009 οι The Travelers και Cisco Systems πήραν τη θέση των General Motors και της Citigroup. Αυτό που παρατηρούμε διαχρονικά είναι ότι η σύνθεση του δείκτη αλλάζει συνεχώς με κριτήριο την αντικατάσταση εταιριών που παρουσιάζουν προβλήματα με άλλες που είτε είναι ανερχόμενες δυνάμεις (Microsoft, Intel στο παρελθόν για παράδειγμα) είτε φαίνονται πιο υγιείς και πληρούν τα κριτήρια βάσει μεγέθους για να συμμετέχουν. Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι ο δείκτης προσαρμόζεται στην εποχή του αλλά από την άλλη η σύγκριση του με το παρελθόν είναι μάλλον ανούσια αφού ο Dow κάθε εποχής ελάχιστη σχέση έχει με εκείνον προ ετών. Και όσο πιο πίσω πάμε τόσο διαφοροποιείται και η σύνθεσή του. Οπότε, το να προσπαθεί κανείς να βγάζει συμπεράσματα συγκρίνοντας τον Dow του 1929 με εκείνον του 2008 (δύο περιόδους κρίσης) είναι αβάσιμο. Μπορεί μόνο να συμπεράνει τον τρόπο αντίδρασης στις εξελίξεις αλλά στην ουσία συγκρίνει δύο διαφορετικά μεγέθη. Αντίστοιχα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσπαθεί κανείς να βρει διαγραμματικά κύκλους, υπερκύκλους, τάσεις. Λόγω των συνεχών αλλαγών στη σύνθεσή του είναι ένας δείκτης με "θετική" προδιάθεση αφού σε κάθε εποχή περιλαμβάνει 30 leaders, 30 εταιρίες που ξεχωρίζουν πετώντας στην άκρη όποιες αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δεν αναπτύσσονται.

Ακόμα ένα σοβαρό μειονέκτημα του Dow είναι ο τρόπος υπολογισμού του. Ο δείκτης, αν και σταθμισμένος, βασίζεται σε μεταβολές των τιμών των μετοχών και όχι σε μεταβολές στην κεφαλαιοποίηση των εταιριών και ανάλογη στάθμιση. Ο διαιρέτης, στις μέρες μας, έχει τιμή 0.122319125. Οι τιμές των 30 μετοχών αθροίζονται και διαιρούνται με το παραπάνω νούμερο. Υπολογίζεται ότι η μεταβολή της τιμής μιας μετοχής κατά 1 δολάριο και με τις υπόλοιπες 29 σταθερές επιδρά κατά 7.5 περίπου μονάδες στον δείκτη. Αυτό οδηγεί στο εξής παράδοξο: Η επίδραση της μεταβολής της IBM κατά ένα δολάριο θα είναι η ίδια με εκείνη της μεταβολής της Alcoa κατά ένα δολάριο. Μόνο που η IBM διαπραγματεύται πέριξ των 125 δολαρίων ενώ η Alcoa πέριξ των 13. Με άλλα λόγια το 1 δολάριο της IBM είναι ελάχιστο ποσοστό ενώ το 1 δολάριο της Alcoa είναι πάνω από 8%. Κι όμως αυτά τα 2 δολάρια θα έχουν την ίδια επίδραση στον δείκτη - δηλαδή 7.5 μονάδες!

Ένας μάλλον άγνωστος δείκτης που προτείνεται είναι ο Wilshire 5000. Σε αυτόν περιλαμβάνονται όλες οι εταιρίες της Αμερικής που διαπραγματεύονται και αριθμεί πάνω από 6300 εταιρίες οι οποίες διαμορφώνουν την τιμή του. Το πλεονέκτημα του είναι ότι σταθμίζει κεφαλαιοποιήσεις και όχι τιμές των εταιριών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον S&P 500. Αυτοί οι δείκτες έχουν το πλεονέκτημα αφενός μεγαλύτερης ποσότητας συνθετικών μερών σε σχέση με τον Dow αλλά και καλύτερου τρόπου υπολογισμού ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις.

Kάτι που άμεσα γίνεται αντιληπτό στο παραπάνω γράφημα του Wilshire 5000 Total Market Index (όπως είναι το πλήρες όνομά του) είναι ότι σε αντίθεση με τον Dow και τον S&P ο δείκτης έκανε τα χαμηλά της Άνοιξης πολύ πιο κάτω από τα χαμηλά του 2002. O Dow τα προσέγγισε ενώ ο S&P έγραψε λίγες μονάδες χαμηλότερα από εκείνα. Ο ευρύς Wilshire όμως έφτασε 600 μονάδες παρακάτω από τα προηγούμενα χαμηλά του μέχρι να αντιδράσει αποκαλύπτοντας το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό καθώς περιλαμβάνει όλο το εύρος της Αμερικάνικης οικονομίας σε εταιρικό επίπεδο!

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
949 αναγνώστες
10 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009
18:13

Με πολύ αυξημένη μεταβλητότητα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ΧΑΑ. Είναι προφανές ότι η αγορά προσπαθεί να ηρεμήσει αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο όσο μία φήμη αρκεί για να την τρέξει ή να την γονατίσει. Μετά την ανακοίνωση των μάκρο στις ΗΠΑ και την διάψευση από την Moody's για νέα υποβάθμιση (όπως λέει θα επαναξιολογήσει την κατάσταση στα τέλη του έτους με αρχές του νέου και ανάλογα με τις κυβερνητικές κινήσεις που θα έχουν σημειωθεί μέχρι τότε) το ΧΑΑ έβγαλε αντίδραση και έκλεισε και σε θετικό έδαφος. Ενθαρρυντικό ότι όσο ο δείκτης ήταν στα κόκκινα, γύρω στο -3% και βλέποντας και νούμερα κάτω από το 2300 ο τζίρος ήταν πεσμένος. Απουσία αγοραστών αλλά και όχι τόσο μεγάλη διάθεση για πωλήσεις.

Η εβδομάδα μετάβασης που περίμενα ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαία κέρδη 5.59% για το ΧΑΑ. Σε κάθε περίπτωση φάνηκε διάθεση να το παλέψει το θέμα μετά από ένα μήνα συνεχούς πτώσης. Παράλληλα, αυτή την ώρα οι δείκτες στις ΗΠΑ γράφουν νέα υψηλά μετά από αρκετή παραμονή σε ένα στενό εύρος τιμών. 2383 το κλείσιμο εδώ και η βάση εκκίνησης για την ερχόμενη εβδομάδα. Η όλη κίνηση στο τέλος της εβδομάδας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα καλοστημένο bear trap αλλά πρέπει να βοηθήσουν αρκετά πράγματα:

  • Θα πρέπει σταδιακά τα spreads να ομαλοποιηθούν - και σήμερα είχαμε έντονη κίνησή τους, το πρωί ξανά προς τις 190 μ.β. και τελικά πίσω προς τις 170 μ.β. βελτιώνοντας και αυτά την εικόνα στο ΧΑΑ.
  • Κάτι τέτοιο θα περιόριζε και την μεταβλητότητα στο ΧΑΑ. Αν το σκεφτεί κανείς η αυξημένη μεταβλητότητα καλό κάνει μόνο στους χρηματιστές που βγάζουν από τις προμήθειες λόγω (συχνά πανικόβλητου) trading.
  • Η κυβέρνηση δείχνει ότι έβαλε μπροστά τις μηχανές της. Απαραίτητο να δείξει ότι υπάρχει βούληση και πλάνο. Είχαμε εμφανίσεις του πρωθυπουργού και στελεχών σε δίκτυα και μέσα με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αλλά, όπως και η γυναίκα του Καίσαρα, δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με το φαίνεσθαι αλλά και με το είναι!

Κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα αντιδρά δυνατά η Αμερική στα νέα για την ανεργία ενώ παράλληλα δυνάμωσε λίγο και το δολάριο. Η άνοδος στις ΗΠΑ με φτηνό δολάριο δε λέει και πολλά πράγματα. Αλλά η άνοδος με δολάριο που δείχνει αντιστάσεις είναι θετικό σημάδι. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση που θα μπορούσε να ισχύει μόνιμα. Λογικά, μετά τον ενθουσιασμό από τα καλύτερα των αναμενόμενων νέα, το δολάριο θα συνεχίσει στον ρυθμό που το έχουμε συνηθίσει και όσο τα μέτρα στήριξης παραμένουν για την αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και την επαναφορά της σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ενάρετο θα ήταν η ανάπτυξη να είναι πραγματική, με αύξηση παραγωγής και καταναλωτικής ζήτησης. Κάτι τέτοιο σταδιακά θα δημιουργούσε και νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλάζοντας άρδην το κλίμα. Αυτό είναι το στοίχημα της Αμερικής και ο λόγος που είναι πρόωρο ακόμα να συζητάμε για ολική απόσυρση της στήριξης. Παράλληλα όμως είναι και το μεγάλο ρίσκο στον τρόπο αντιμετώπισης της ύφεσης. Αν, δηλαδή, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία δεν προκύψουν πειστικά δείγματα πραγματικής ανάκαμψης και με δεδομένο ότι έχει κοπεί μεγάλη ποσότητα νέου χρήματος τότε αυτό το σκηνικό θα οδηγούσε σε κρίση μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και η Κίνα με το δικό της νόμισμα...

Τα παραπάνω είναι αρκετά μακροπρόθεσμα βέβαια. Προς το παρόν, η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενδείξεις ανακοπής της κατηφόρας. Επίσης, για πολλοστή φορά, σημειώνω ότι η ανεργία είναι ένα μέγεθος που...αργεί. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος περίμενε να δει την ανεργία να μειώνεται σε μηνιαίο επίπεδο στις ΗΠΑ για να επενδύσει θα είχε χάσει ένα από τα μεγαλύτερα rally των αγορών. Επίσης, για να φτιαχτούν νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να έχει προηγηθεί βελτίωση στην παραγωγική διαδικασία και αύξηση στις καταναλωτικές απαιτήσεις. Αλλιώς γιατί μια εταιρία να προσλάβει υπαλλήλους; Το μέγεθος της ανεργίας καθυστερεί, ακολουθεί την οικονομία, δεν την κατευθύνει.

Όπως και να έχει, Σαββατοκύριακο έρχεται και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή γιατί πολλά στομάχια πρέπει να επανέλθουν στη θέση τους μετά από την τραμπάλα που είδαμε αυτή την εβδομάδα στο ΧΑΑ. Για να περάσει και η ώρα, μπορείτε να κάνετε και ένα test. Έχει να κάνει με την αξιολόγηση έξης του τζόγου...είναι λίγο αυστηρό όμως αν κρίνω από τα δικά μου αποτελέσματα - με έβγαλε παθολογικά τζογαδόρο κι ενώ, ας πούμε, ποτέ δεν έχω δανειστεί για να τζογάρω ή απεχθάνομαι τα καζίνο μιας και όπου υπάρχει "μάνα" οι πιθανότητες είναι εναντίον του παίχτη. Λίγες φορές έχω επισκεφτεί καζίνο και πάντα φεύγω με ένα αίσθημα δυστυχίας για αυτά που βλέπω εκεί...

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2407 αναγνώστες
39 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009
18:23

- Ναι, αλλά εγώ το είχα πει πρώτος.

- Εγκαίρως είχα προειδοποιήσει μόνο εγώ.

- Άσε ρε, που έλεγες για 4000 μονάδες.

- Ρούφα το αυγουλάκι σου, εσύ ακόμα περιμένεις τριψήφιο ΓΔ.

- Καλά, κάτσε τώρα μέσα να αγχώνεσαι. Από 22/11 στις 11:54 είχα πει ότι έρχεται πτωση.

- Όταν έλεγα στις 27/11 στις 13:21:42" ότι έρχεται αντίδραση με δούλευες.

- Ξεχνάς! Θυμάσαι τον περασμένο Φεβρουάριο ποιος είχε πέσει πιο μέσα;

- Μην κοιτάς το δέντρο όταν σου δείχνουν το δάσος. Τον Γενάρη ήμουν σωστός και στις 9 Μαρτίου ακριβώς αγόρασα 100%.

- Τι λες ρε; Τα είχες κάνει πάνω σου και έψαχνες τρύπα να κρυφτείς.

- Εγώ; Εσύ έβγαινες χαιρέκακος και έλεγες για 900 μονάδες.

- Είμαι γκουρού!

- Εγώ είμαι πιο γκουρού!

- Εγώ είμαι γκουρουδότερος!

- Εγώ είμαι γκουρουδέστατος!

-----------------------------------------------

Κουρελού λέγεται το χαλί που δεν πειράζει κι αν λερωθεί...

Όταν ήμουν μικρός η μάνα μου έπαιρνε μια κουρελού και την έριχνε πάνω της. Σκέπαζε έτσι το κεφάλι και το σώμα της και έκανε εκφοβιστικούς ήχους ώστε να με τρομοκρατήσει όποτε δεν έτρωγα το φαγητό μου ή ήμουν ανυπάκουος ή της έσπαγα τα νεύρα, γενικά. Με όσο πιο τρομακτική φωνή μπορούσε μου έλεγε:

- Είμαι η Γκουρούουουουουουου!

...κι ερχόταν καταπάνω μου απειλητικά.

Κι εγώ φοβόμουν κι έτρωγα το φαγητό μου ακόμα κι αν ήταν ξαναζεσταμένα ρεβύθια, γινόμουν υπάκουος και σταματούσα να είμαι ενοχλητικός. Μετά από μερικές φορές αρκούσε μια απλή αναφόρα. Μου έλεγε δηλαδή:

- Άδειασε το πιάτο σου γιατί αλλιώς θα έρθει η Γκουρού...

-----------------------------------------------

Πραγματικά, έχει γίνει πολύ κουραστικό όποτε κάνει μια καλή κίνηση η αγορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω να έχουμε τσακωμούς στο forum και τα μέλη να μαλώνουν για το ποιος την έχει πιο μεγάλη...Είναι τέτοιος ο χώρος που η δικαίωση των προβλέψεων είναι ωραίο πράγμα. Εκτός του ότι αποτελεί μια προσωπική νίκη για τον καθένα που πέφτει μέσα έχει και χρηματικό αντίκρυσμα δεδομένου ότι αν κάποιος ακολουθεί αυτά που λέει τότε θα βγάζει και λεφτά όποτε είναι εύστοχος στην πρόβλεψη.

Κοίτα τώρα:

Εγωϊσμός και λεφτά...Υπάρχει πιο εκρηκτικό μείγμα;

Και που τελειώνει μια άποψη ή μια γνώμη και αρχίζει η γκουρουδιά, αλήθεια;

Και γιατί αναζητούμε τη δικαίωση; Για να τονώσουμε το είναι μας και να αποκτήσουμε ακόλουθους που θα κάνουν ότι τους συμβουλεύει ο Μέγας Μάγιστρος των αγορών;

Και δράμα μετά! Αν πέσει έξω ο Μέγας Μάγιστρος οι ακόλουθοι θα ορμήσουν να τον φάνε. Να δαγκώσουν το χέρι που τους τάιζε...Τα ίδια και τα ίδια!

Κουμάντο στην τσέπη σου, Παίχτη!

Τελικά, είμαστε περσόνες ηλεκτρονικές σε έναν κόσμο γεμάτο οθόνες, νούμερα, πρόσημα, αποδόσεις, προβλέψεις. Τίποτα παραπάνω. Ο καθένας κουμάντο στην τσέπη του και απόλυτη ευθύνη για το αν αυτή θα φουσκώσει με λεφτά ή θα τρυπήσει.

- Α, φίλε, εγώ γράφω τις προβλέψεις μου μπας και ανοίξω τα μάτια του κοσμάκη...να μην την ξαναπατήσει όπως το '99.

- Να σου πω κάτι; Όποιος θέλει να βλέπει καλύτερα μπορεί να δοκιμάσει έναν οφθαλμίατρο, Ρομπέν των Επενδυτών!

Και βέβαια..."Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση μετοχικών αξιών" - Σίγα ρε JPM, σιγά ρε οίκε...ψαρώσαμε! Ευτυχώς που το σημειώνεις κι αυτό γιατί έτοιμες τις είχα τις μηνύσεις για εξαπάτηση...

Έχει χαθεί το νόημα! Άλλο πράγμα είναι να πει κανείς τη γνώμη του, να γίνει συζήτηση και άλλο να προσπαθεί να πείσει συνεχώς ότι είναι ο πιο σωστός. Ένας εικονικός κόσμος, με μηδέν και άσσους, με nicknames που καμιά φορά πέφτουν μέσα και άλλες φορές έξω...και τι έγινε; Αν βγεις έξω πάλι ο ίδιος κόσμος θα είναι. Το μόνο που άλλαξε θα είναι ότι ένα nickname έκανε λάθος πρόβλεψη...δυστυχία!

Μπορεί εδώ και χρόνια να μην φοβάμαι τις κουρελούδες αλλά τους γκουρούδες ακόμα τους φοβάμαι...

Αξιολογήστε το άρθρο 
22 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις