Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


2743 αναγνώστες
96 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009
12:55

Έλεγε ο Amarillo Slim:

"Όταν κάτσεις στο τραπέζι ρίξε μια ματιά τριγύρω στους παίκτες. Αν δεν μπορείς να βρεις ποιος είναι το κορόιδο τότε εσύ είσαι το κορόιδο."

Αναγωγή στο ΧΑΑ: Αλήθεια, από την "αυτονόμηση" ποιος βγήκε/βγαίνει χαμένος;

Σήμερα ρίχνοντας μια ματιά στα νέα είδα διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν τα κλασικά πια περί ελλείμματος, χρεών αλλά είδα και εκθέσεις της Merill Lynch για φτηνές ελληνικές τράπεζες, για πτώση των spreads...νέα που δε συμβαδίζουν με το κερδοσκοπικό πανηγύρι των τελευταίων ημερών.

Έγραφα και σε προηγούμενα posts γιατί δεν σκέφτομαι ακόμα την περίπτωση να βγω από το ΧΑΑ. Όλα μαύρα, μόνο κακά νέα. Βγήκαν όλα, δεν έχει τίποτα κακό που να μπορεί να μας εκπλήξει αρνητικά. Κι όπως τα ξέραμε όλοι μας εδώ και καιρό, έτσι τα ήξεραν και οι ξένοι - ενδεχομένως και καλύτερα και νωρίτερα από εμάς. Αλλά δεν πέφταμε. "Μας κρατάει η άνοδος των ξένων χρηματιστηρίων", λέγαμε. Εν μέρει ναι. Από την άλλη τα πράγματα είναι και πιο απλά ενίοτε. Ίσως να..είδαν φως και να μπήκαν. Η μίση αγορά είναι σε χέρια ξένων. Και την παίζουν όπως θέλουν. Και θα τη ρίξουν όποτε θέλουν και θα την τρέξουν άμα τους συμφέρει. Μέσω της αγοράς θα κάνουν και...πολιτικό σχόλιο: "Σοβαρευτείτε εσείς οι καινούριοι, πείτε την αλήθεια και φροντίστε να διαφυλάξετε τα κέρδη των εισηγμένων σας".

Διάβαζα για ξεπούλημα από τους ξένους. Νομίζω ότι αν αποφασίσουν να ξεπουλήσουν οι ξένοι τότε το ΧΑΑ δεν το σώζει τίποτα. Αυτό που είδαμε/βλέπουμε ήταν/είναι μια προειδοποίηση. Και σε ένα βαθμό, οποιαδήποτε μεγάλη κατοχύρωση κερδών φέρνει και έντονη διόρθωση αφού δεν υπάρχει ικανή ζήτηση να αντισταθμίσει μεγάλη προσφορά. Λογικό και αυτό αφού, παρά την γκρίνια μας από τα χαμηλά του Μάρτη είχαμε δώσει μεγαλύτερη αντίδραση.

Δε λέω ούτε ότι το ΧΑΑ θα τρέξει ούτε ότι τελείωσε η ταλαιπωρία. Λέω ότι το ΧΑΑ στις 2500 μονάδες ΔΕΝ είναι ακριβό χρηματιστήριο. Και ότι όταν υπάρχει μπαράζ από κακά νέα είναι ένδειξη ότι τα κακά νέα τελειώνουν. Δεν παύει η κατάσταση να είναι επικίνδυνη όπως δεν παύει να υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής διόρθωσης όσο τα ξένα ανεβαίνουν και η πραγματική οικονομία δεν ακολουθήσει ρυθμό επιτάχυνσης στα επόμενα τρίμηνα. Αλλά δεν πουλάω, πως το λένε; Παίξε καλά και χάσε που λένε και στην μπάλα.

Και υπάρχει πάντα και η μπλόφα. Αφού το άρχισα με πόκερ το post, ας το κλείσω με τον ίδιο τρόπο:

"Υπάρχουν 2.598.960 συνδυασμοί στο πόκερ, αλλά εσύ κάθε φορά έχεις μόνον έναν. Το ωραίο είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις τον καλύτερο συνδυασμό για να κερδίσεις."

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
2252 αναγνώστες
69 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009
13:22

Θα μας πνίξει;

Ή θα το απολαύσουμε;

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1210 αναγνώστες
43 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009
14:32

Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1102 αναγνώστες
21 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009
13:07

Έλεγε ο γέροντας στο ακροατήριό του:


«Να τιμάτε και να νιώθετε ταπεινοί μπροστά στον ύπνο! Αυτό είναι το πρώτο απ’ όλα. Και να αποφεύγετε όλους αυτούς που κοιμούνται άσχημα και ξυπνούν μέσα στη νύχτα! Ακόμα και ο κλέφτης ντρέπεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ύπνο: πάντα του κλέβει απαλά μέσα στη νύχτα. Αλλά ξεδιάντροπος είναι ο νυχτοφύλακας και ξεδιάντροπα βαστά τη σφυρίχτρα του. Το να κοιμάσαι δεν είναι φτηνή τέχνη: πρέπει να μείνεις ξύπνιος όλη τη μέρα για να το καταφέρεις.»

Ο γέροντας συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου, κάθε μέρα να ανακαλύπτεις αλήθειες για να μη ξαπλώνεις με πεινασμένη ψυχή ούτε το στομάχι – ο πατέρας των συγκρούσεων - να ενοχλείται από άγχη. Να εμφανίζεις τις αρετές σου αλλά ακόμα κι αυτές να μάθεις να τις αποσύρεις πριν πλαγιάσεις. Ο γέροντας συμπαθούσε και τους φτωχούς στο πνεύμα επειδή κοιμούνται μακαρίως, ιδιαίτερα αν κάποιος συμφωνεί με τις απόψεις τους. Αλλά και ο ενάρετος δεν πρέπει να παρακαλά τον ύπνο, γιατί ο ύπνος – ο άρχοντας της αρετής - δεν αγαπά τα παρακάλια! Αντίθετα, ο ενάρετος, ακολουθώντας τις συμβουλές, θα πρέπει να πέφτει να κοιμηθεί και να θυμάται τι έκανε κατά τη διάρκεια της μέρας του. Ποιες φορές φίλιωσε με τον εαυτό του, τι αλήθειες έμαθε, για ποιους λόγους γέλασε και καθώς αναλογίζεται όλα αυτά, ο άρχοντας της αρετής θα έρθει να τον πάρει δίχως ο ενάρετος να τον επικαλεστεί! Και δίχως να τον καταλάβει!

Αυτά έλεγε ο γέροντας και ο Ζαρατούστρας γέλασε αφού κατάλαβε γιατί έχει τόσους ακόλουθους που ακούν τα κηρύγματά του. Ο προφήτης όμως συμπλήρωσε:

«Η σοφία του γέροντα είναι: Μείνε ξύπνιος για να κοιμηθείς καλά. Αλήθεια, αν η ζωή δεν είχε κανένα νόημα κι έπρεπε να διαλέξω την ανοησία, αυτή θα ‘ταν και για μένα τον ίδιο η πιο επιθυμητή ανοησία. Είναι ξεκάθαρο τώρα, οι άνθρωποι ζητούσαν ανέκαθεν καλό ύπνο και αρετές να τους προσφερθούν σαν όπιο! Για όλους αυτούς τους δοξασμένους σοφούς, η σοφία σημαίνει ύπνο δίχως όνειρα γιατί δε ξέρουν να έχει άλλο, καλύτερο νόημα η ζωή! Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τέτοιου είδους σοφοί, οι περισσότεροι λιγότερο αξιότιμοι από τον γέροντα, αλλά ο καιρός τους τελειώνει και δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα, σύντομα θα γκρεμιστούν. Ας είναι ευλογημένοι αυτοί, λοιπόν, επειδή σύντομα θα αποκοιμηθούν…»

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1917 αναγνώστες
61 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009
12:33

Εδώ και κάποιες μέρες παρακολουθούμε το ΧΑΑ να πρωταγωνιστεί στις πτωτικές χρηματιστηριακές μέρες και να υποαποδίδει στις ανοδικές με αποτέλεσμα την ώρα που η Αμερική έχει δώσει νέα υψηλά έτους και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απέχουν 3 - 4% από τα υψηλά τους, το δικό μας να βρίσκεται περίπου 10% μακριά από τα δικά του υψηλά. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βάθμο στα άσχημα νέα που προκύπτουν συνεχώς για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Αν δεχτούμε την αρχή της προεξόφλησης τότε εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Δε γίνεται να περίμεναν όλοι τις τελευταίες 2 εβδομάδες για να γονατίσουν το ΧΑΑ όταν ήταν γνωστό ότι η ελληνική οικονομία είχε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έβγαιναν μέχρι πριν από 2 - 3 μήνες. Δεν ανακαλύφθηκε η Αμερική τον τελευταίο μήνα. Οπότε θα έπρεπε το ΧΑΑ να υποαπέδιδε από το καλοκαίρι και μετά προεξοφλώντας τις δυσμενείς εξελίξεις. Κάτι τέτοιο δε συνέβη - αντίθετα, ανέβαινε με ταχύτητα ξεπερνώντας σε απόδοση τα ξένα χρηματιστήρια.

Στο ίδιο το ΧΑΑ, λέμε ότι το θέμα έχει εξελιχθεί σε παιχνίδι 40 - 50 μετοχών. Κι αν εξειδικεύσουμε ακόμα παραπάνω, το παιχνίδι γίνεται σε μετρημένες στα δάχτυλα μετοχές που δίνουν την τάση και ακολουθούν οι υπόλοιπες. Αρχηγός η ΕΤΕ και μετά έρχεται η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ποιοτική μεσαία και ύστερα τσιμπάει η υπόλοιπη μεσαία και η καλή μικρή ενώ στο τέλος τσιμπάνε όλα.

Παραλληλισμός 1

Φανταστείτε ότι η ΕΤΕ είναι η Αμερικάνικη αγορά. Αυτό ήταν. Ο παραλληλισμός ολοκληρώθηκε. Από επίπεδο μετοχών εσωτερικού περνάμε σε επίπεδο παγκοσμίων αγορών. Αν δεν ανέβει η ΕΤΕ δεν τραβάει το ΧΑΑ. Αν δεν δώσει το σύνθημα η Αμερική δεν τραβάνε τα ΧΑ. Ακολουθεί η μεγάλη κεφαλαιοποίηση - τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η καλή μεσαία - τα ασιατικά. Μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες μετοχές - τα περιφερειακά χρηματιστήρια και οι αναδυόμενες. Όπως ένας επενδυτής που μπαίνει στην αγορά θα ξεκινήσει τις αγορές του από τα blue chips έτσι και ένας μεγάλος διαχειριστής πρώτα θα αγοράσει στις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα κοιτάξει τις υπόλοιπες αγορές. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και όσο υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα οι περιφερειακές αγορές δεν κινούνται το ίδιο δυναμικά με τις μεγάλες μέχρι να καθοριστεί σαφής τάση οπότε και έρχεται η ώρα της επιτάχυνσης που εύκολα εξηγείται από το περιορισμένο βάθος των περιφερειακών αγορών.

Παραλληλισμός 2

Την ίδια κατάσταση είχαμε παρατηρήσει και στο διάστημα μετά τη διόρθωση του Ιούνη και του Ιούλη, πριν μερικούς μήνες δηλαδή. Οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού από νωρίς τον Ιούλη είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανόδου που επιταχύνθηκε λίγες μέρες πριν το εξάμηνο της Goldman και διατηρήθηκε για 3 μήνες μέχρι την πρόσφατη διόρθωση. Και τότε, το δικό μας στην αρχή έδινε την εντύπωση του ψόφιου. Οι ανησυχίες που εκφράζονταν στα fora ήταν οι ίδιες με τις τωρινές. Στη συνέχεια όμως και όσο η άνοδος στο εξωτερικό αποκτούσε δυναμική το ΧΑΑ ανέβαζε ταχύτητα και τελικά έγραψε ένα +40% από τα χαμηλά της καλοκαιρινής διόρθωσης.

Παραλληλισμός 3

Η παρούσα διορθωτική κίνηση μοιάζει με τη διορθωτική κίνηση του καλοκαιριού (όσο κι αν ο Coldplay επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει). Είναι εφάμιλλη και σε ένταση και σε ρυθμό μέχρι τώρα. Επίσης, συμπίπτει χρονικά με την περίοδο ανακοίνωσης του κυρίου όγκου των αποτελεσμάτων των ελληνικών εταιριών. Τα αποτελέσματα τότε έδωσαν το έναυσμα για αρχή της δεύτερης φάσης της ανόδου σε συνδυασμό με την διατηρούμενη άνοδο στο εξωτερικό που επέτρεψε στο ΧΑΑ να κάνει την ανοδική κίνηση. Παράλληλα, και τότε, όπως και τώρα, οι περισσότεροι περίμεναν τη διόρθωση προς πολύ χαμηλότερα επίπεδα...


...και η διαφορά

Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι πια δεν είμαστε στις 2000 μονάδες αλλά μερικές εκατοντάδες παραπάνω. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό δεν φαίνονται μεγάλα ανοδικά περιθώρια όπως φαίνονταν το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι έξω αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία οι αγορές μπορούν να στηρίξουν με μεγαλύτερη ευκολία τις κινήσεις τους σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου προβλέπεται ένα πολύ ζόρικο 2010 εν μέσω λιτότητας και συνεχούς κατσάδας από την ΕΕ για την αναξιοπιστία μας.

Το συμπέρασμα μου

Παρά τα άσχημα νέα, επιμένω να πιστεύω ότι η πρόσφατη διόρθωση αποτέλεσε μια εξαιρετική περίοδο για να βγουν όλα τα κακά νέα στην επιφάνεια. Δεν υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο για να εκπλήξει αρνητικά την ελληνική αγορά. Ξέρουμε ότι μάλλον θα δούμε αρνητικούς ρυθμούς ανάκαμψης τα επόμενα τρίμηνα. Ξέρουμε ότι το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί. Ξέρουμε ότι θα δανειζόμαστε ακριβότερα. Το μόνο που μένει είναι αν θα κηρύξει πτώχευση η ελληνική οικονομία ή θα υπαχθεί σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης. Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο αισιόδοξος κι αν είναι κανείς. Όμως, αν πάμε σε πτώχευση τι να πτωχεύσω έχοντας χαρτιά τι να πτωχεύσω έχοντας λεφτά - πάλι φτωχός θα είμαι. Αν όμως, δούμε τα ελλείμματα να μειώνονται, την οικονομία να ανακάμπτει και την προοπτική ανάκαμψης να επανέρχεται για την ελληνική οικονομία τότε τα επίπεδα των 2600 θα είναι ακριβά; Και δε λέω ότι βραχυμεσοπρόθεσμα δεν είναι πολύ πιθανό να δούμε και το 2400 κι ακόμα παρακάτω αλλά μακροπρόθεσμα και με τις παραπάνω προϋποθέσεις (την αποφυγή των χειρότερων δηλαδή) το 2600 δεν μας καθιστά και ακριβό χρηματιστήριο!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<456789101112>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις