Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Κυματικά
2616 αναγνώστες
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009
02:28

Στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχει μία λέξη για την οποία δεν υφίσταται ακριβής, μονολεκτικός, συνώνυμος ορισμός σε άλλη σύγχρονη γλώσσα ανά τον κόσμο. Με λατινικούς χαρακτήρες αποδίδεται ως amae. Από άποψη εννοιολογικής μοναδικότητας είναι κάτι αντίστοιχο με το ‘φιλότιμο’, λέξη που επίσης δεν ορίζεται μονολεκτικά στις διαδεδομένες γλώσσες. Η κατασκευή μιας γλώσσας είναι παράγωγο μιας ολόκληρης κουλτούρας, ενός ξεχωριστού πολιτισμού. Η δομή της, η αλληλουχία των γραμμάτων, τα πάντα. Όχι μόνο πόσο όμορφα ακούγεται αλλά και πώς επιτονίζεται. Γλωσσολόγος δεν είμαι αλλά δεν είναι τυχαίο, νομίζω, που τα ισπανικά ή τα ιταλικά είναι πιο εύηχα από τα γερμανικά ή τα ρώσικα, περιέχουν θάλασσα και ήλιο!

Άσχετα όμως με τους φυσικούς παράγοντες, πίσω από μια γλώσσα περιπλέκονται πολιτισμικά ιδεώδη και κρύβεται η περιγραφή μιας κοινωνίας. Παραδόξως, λοιπόν, το amae δε συναντάται στη δυτική κουλτούρα. Ο συντομότερος αποδεκτός ορισμός είναι το αποκαλούμενο «ωκεάνιο συναίσθημα». Πρόκειται για συναίσθημα σπάνιο που το νιώθουμε σε στιγμές μέγιστης ψυχικής ικανοποίησης ή απόλυτης εσωτερικής γαλήνης και είναι πάντα καλοδεχούμενο. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός πως μοιάζει σαν ένα κύμα που γεμίζει με ευτυχία και αγαλλίαση την ύπαρξη μας ξεκινώντας περίπου από το στομάχι και πλημμυρίζοντας τον κορμό μας. Κάτι σαν μια ζεστή, γλυκιά ανατριχίλα που μας γεμίζει ζωή και ευφορία.


Ο Dylan Evans, συγγραφέας του βιβλίου ‘Emotion: The Science of Sentiment’, αποδίδει πως δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη με το ιαπωνικό amae στο ότι στη δύση δίνεται έμφαση στην ατομικότητα, στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία. Αντίθετα, η ιαπωνική κουλτούρα βασίζεται στη συλλογικότητα, στην συνυπαρξιακή αρμονία, στην αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα ανθρώπων όπου υπάρχει αμοιβαία αποδοχή μεταξύ των μελών – παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του amae.

Η αλήθεια είναι πως για να νιώσουμε το amae χρειαζόμαστε ερεθίσματα: Φανταστείτε να είστε απόλυτα ερωτευμένοι, να αγαπάτε έναν άλλο άνθρωπο με όλη σας τη δύναμη και ενώ βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση να σας κοιτάξει βαθιά μέσα στα μάτια, όπως ποτέ πριν, και να ακούσετε από τα χείλη του,για πρώτη φορά, ένα ειλικρινές «Σ’ αγαπάω». Σκεφτείτε την αίσθηση, αυτό είναι το amae και όπως γίνεται αντιληπτό για να το νιώσει κανείς είναι απαραίτητο να υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλο άτομο.

ΥΓ: Είναι εμφανές ότι φεύγω για διακοπές με προσμονή για όμορφες στιγμές, ηρεμία και αποφόρτιση. Εκτός από την Αγάπη μου έχω και δύο άλλες αγάπες για το καλοκαίρι - από το ΧΑΑ, τα καλοκαιρινά πουλέν μου. Τα παραθέτω:

Inform Lykos

KΛΜ

Επαναλαμβάνω και τις ευχές του παρθενικού μου post για καλές διακοπές σε όσους φεύγουν και ομαλή "επανένταξη" σε όσους γυρνούν!

 

Σχόλια

26/07 14:04  favlos
Πολύ όμορφα αυτά που γράφεις.
Για τα πουλέν σου ο ΚΛΜ όποτε δεί άνοδο τρέχει να προλάβει..:)
O ΛΥΚΟΣ..όγκος είναι το ζητούμενο...

enjoy...;)
26/07 14:13  anathema_g13
Ναι, είναι από τις πρώτες η ΚΛΜ όποτε βρει ευκαιρία. Ήδη έχει πάρει ένα 25% από τα πρόσφατα χαμηλά της.
Νομίζω ότι ο ΛΥΚΟΣ πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναγίνει συμπαθής στα μεγάλα πορτοφόλια. Κάποτε ήταν αγαπημένος των θεσμικών, εδώ και χρόνια είναι στο περιθώριο με αστείους όγκους όπως λες. Είναι στοίχημα κι αυτός. Ίσως πρέπει να συνάψει κανένα ΜΟΔ - φαίνεται πως μόνο οι προβληματικές και υπερδανεισμένες δίνουν αποδόσεις στο ΧΑΑ. :)
Το βασικότερο είναι να πάει το ενδιαφέρον και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Δυστυχώς μόνο οι τράπεζες κάνουν παιχνίδι στην τελευταία ανοδική κίνηση και κάποιοι σηματωροί από τη μεσαία (Μπέλα, Γεκτερνα κτλ.). Ποντάρω σε αυτό λοιπόν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
27/07 00:22  fostiras
Ευχαριστώ για τη τροφή για σκέψη που μας έδωσες με το amae.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amae

http://www.answers.com/topic/amae-concept-of

Ισως η λέξη «στοργή» να πλησιάζει το amae.

Αλλά το Anathema’s Lair, πως θα το έλεγες στα Ελληνικά; Η κρυψώνα του καταραμένου;
27/07 08:45  shareholder-cs
Καλώς ήρθες, καλώς έφερες και ένα λημέρι σου στα capital-λημέρια, α ναι, και ...καλές διακοπές...

Πως λένε και στα σινεμά:
Ραντεβού το Σεπτέμβρη !
09/08 23:42  panian
23:38 «εντυπωσιακο : ελληνας γιατρος ¨δεν εχουμε ενδειξεις οτι η γριπη μεταδιδεται με τη θεια κοινωνια¨ ειπατε τιποτα ?
21/08 14:36  anathema_g13
Fostiras, παραθέτω τα λόγια μίας φίλης όταν είχαμε συζητήσει το ίδιο θέμα σε άλλο ιστότοπο:

"Είναι όρος που περικλείει το άρρηκτο δέσιμο του ανθρώπου με την φύση, με τον περιβάλλοντα χώρο. Το συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κανείς μέσα σε αυτήν την "εκκωφαντική ησυχία" και γαλήνη του βυθού, αν βρεθεί εκεί, ήρεμος. Στην ουσία του, είναι το υπέρτατο σημείο εξοικείωσης με την φύση, η αίσθηση της πλήρους ισορροπίας μέσα της και με αυτήν, η γαλήνη και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα (δεν έχουμε όρους για αυτό το θέμα, πίστεψέ με) μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος όταν νιώσει άρρηκτα συνδεδεμένος -με ομφάλιο λώρο θα έλεγα- με τη φύση. Κάποιοι φιλόσοφοι και ερευνητές το τοποθετούν σε πολύ κοντινή συγγένεια με το πώς αισθάνεται το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του...Σε ελεύθερη μετάφραση θα έλεγα πως δεν βρίσκεται μόνο σε σχέση με τη φύση το "amae" αλλά με αυτήν την εσωτερική αίσθηση γαλήνης, ένα φούσκωμα σαν ένα κύμα θάλασσας κι αέρα να σε γεμίζει. Με την απουσία όμως της έξαρσης ή κάθε γνωστού σε εμάς συναισθήματος από πλευράς έκφρασής του στην γλώσσα. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι το "ωκεάνειο συναίσθημα" είναι οικουμενικό, βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο.
Ο κύριος Freud πάντως παραδεχόταν λυπημένος -εμφανώς- ότι δεν μπορεί να το νιώσει αυτό το συναίσθημα (νομίζω εννοούσε ο Δυτικός άνθρωπος γενικά, έβαλε δηλ. τον εαυτό του ως σύμβολο -το ψώνιο!). Ο κύριος Ρολάν από την άλλη θα σας διαφώτιζε επιστημονικότερα και σωστότερα από ό,τι εγώ...
Πάντως δεν έχει να κάνει με συλλογικότητα. Στο άτομο βρίσκεται -και στην θέση του μέσα στην φύση, μέσα στον κόσμο..."

Το άλλο τώρα, περί του ονόματος ας το πούμε το "καταφύγιο του Anathema". Το nickname με συνοδεύει από τότε που έφτιαξα το πρώτο μου mail αρά το βλέπω ως όνομα και όχι ως έννοια! Από την άλλη, όσοι ασχολούμαστε με το ΧΑΑ είμαστε και λίγο καταραμένοι...:)

Φίλε shareholder, ευχαριστώ αναδρομικά για τις ευχές, ο Σεπτέμβρης κοντεύει!

Panian, υποθέτω ότι το σχόλιό σου έχει να κάνει με παλιότερη συζήτηση στα fora του capital περί το
21/08 14:41  anathema_g13
Για κάποιο λόγο το προηγούμενο σχόλιο μου δεν εμφανίστηκε ολόκληρο οπότε συμπληρώνω για τον Panian ότι:
υποθέτω ότι το σχόλιό σου έχει να κάνει με παλιότερη συζήτηση στα fora του capital περί του τελετουργικού της Κοινωνίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είχα πει εκεί ούτε αλλάζει η γνώμη μου από τη δήλωση ενός γιατρού. Στα μάτια μου το όλο τελετουργικό παραμένει αναχρονιστικό άσχετα με το αν μεταδίδεται ή όχι ο πιο υπερτιμημένος ιός της ιστορίας μέσω αυτού.
21/08 15:07  fostiras
Domo arigato Anathema-san... σε ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση.

Χαίρομαι που μας δέχεσαι στο καταφύγιο σου :)
21/08 15:15  kostoklani
εδώ είσαι ρε fostiras και σε ψάχνω.. τι θα γίνει με την ΕΤΕ που μας έχεις βγάλει sort από τα 18? εε?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις