Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Συγκρατούμενα
1320 αναγνώστες
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009
23:11

Είναι λογικό όταν κανείς επιστρέφει από διακοπές να χρειάζεται μια περίοδο μέχρι να συνηθίσει στα πράγματα όπως ήταν πριν φύγει για να ξεσκάσει και να χαλαρώσει. Κι ενώ οι περισσότερες συνεδριάσεις όσο έλειπα ήταν από βαρετές ως και αδιάφορες κάτι που βοήθησε πολύ στο να μην ασχολούμαι με την αγορά και να μην κάνω την παραμικρή κίνηση στο χαρτοφυλάκιο αμέσως με την επιστροφή μου ήρθε η σημερινή συνεδρίαση που έδωσε με πειστικό τρόπο νέο υψηλό σε επίπεδο δείκτη για το 2009. Έχοντας χάσει επεισόδια, προσπαθώ να δω τι γίνεται και κυρίως γιατί γίνεται και γιατί τώρα. Λογικό όμως είναι, επίσης, να είναι ασύνδετες και ασυνεχείς οι σκέψεις μου. Ξεκινάω πιο γενικά προσπαθώντας να εστιάσω στην μεγάλη εικόνα πίσω από τις πρόσκαιρες συνεδριάσεις που σκορπούν ενθουσιασμό στους έγχαρτους και νεύρα στους άχαρτους.

 

 Κρατούμενο 1:

Προ μερικών εβδομάδων έτεινε να ολοκληρωθεί ένας σχηματισμός "Κεφαλής-Ώμων" ειδικά στα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Κι ενώ τα πράγματα μαύριζαν ξεκίνησαν τα αποτελέσματα εξαμήνου και οι όποιες σκέψεις για συνέχιση του πτωτικού σχηματισμού και εκ νέου διόρθωσης πήγαν περίπατο. Προ ολίγων συνεδριάσεων σχηματιζόταν διπλή κορυφή στον γενικό δείκτη και υπήρχε σοβαρή αδυναμία καταγραφής νέων υψηλών σε αντίθεση με τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια που έγραφαν αλλεπάλληλα νέα υψηλά. Αυτό σε συνδυασμό με τα άσχημα νέα από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία κατεύθυναν τις σκέψεις πολλών σε έναρξη διορθωτικής περιόδου. Και αυτό ακυρώθηκε. Τι κρατάω από αυτά; Ότι η τεχνική ανάλυση έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια πολύ ισχυρών δυνάμεων ενδεχομένως - μπα, θεωρίες συνωμοσίας...

 

 Κρατούμενο 2:

Μεταφράζω ελεύθερα το pattern της πεντακυματικής ανάλυσης για την κυρίαρχη τάση:

Κύμα 1: Το πρώτο κύμα σπάνια γίνεται αντιληπτό με την έναρξή του. Όταν αρχίζει το πρώτο κύμα μιας bull αγοράς τα θεμελιώδη είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αρνητικά. Η προηγούμενη τάση θεωρείται ακόμα σε πλήρη ισχύ. Οι θεμελιώδεις αναλυτές συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των εταιριών ενώ η οικονομία δείχνει αδύναμη. Οι έρευνες για την επενδυτική αίσθηση είναι εντελώς bearish, τα put options κυριαρχούν και υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Ο τζίρος μπορεί να βελτιώνεται καθώς ανεβαίνουν οι τιμές αλλά όχι τόσο ώστε να αφυπνίσει τους τεχνικούς αναλυτές.

Κύμα 2: Το δεύτερο κύμα διορθώνει το πρώτο αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της αρχής του πρώτου. Τα νέα εξακολουθούν να είναι άσχημα. Καθώς οι τιμές οδεύουν προς τα προηγούμενα χαμηλά τους το αίσθημα γίνεται bearish όλο και περισσότερο και το πλήθος υπενθυμίζει αλαζονικά στους πάντες ότι η bear περίοδος δεν έχει τελειώσει. Κι όμως, υπάρχουν θετικά στοιχεία για αυτούς που θέλουν να τα δουν. Ο όγκος είναι γενικά μικρότερος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος σε σύγκριση με εκείνον του πρώτου ενώ οι τιμές δεν υποχωρούν περισσότερο από 61.8% (Fibonacci) σε σχέση με την άνοδο του πρώτου κύμματος και προσεγγίζουν ένα τρικυματικό σχηματισμό.

Κύμα 3: Το τρίτο κύμα είναι συνήθως το μεγαλύτερο σε ισχύ και διάρκεια μιας τάσης (με εξαίρεση κάποιες αγορές εμπορευμάτων όπου το πέμπτο φαίνεται ισχυρότερο σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές). Τα νέα γίνονται θετικότερα και κάποιοι θεμελιώδεις αναλυτές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους. Οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και οι διορθώσεις είναι ρηχές και μικρής διάρκειας. Οποιοσδήποτε περιμένει σοβαρή διόρθωση για να μπει στην αγορά πιθανότατα θα χάσει το τραίνο. Με την εκκίνηση του τρίτου κύματος τα νέα είναι κυρίως bearish και πολλοί επενδυτές παραμένουν αρνητικοί αλλά σταδιακά και όσο αυτό εξελίσσεται φτάνοντας στην μέση του το πλήθος θα ταχθεί υπέρ της νέας bull τάσης. Το τρίτο κύμα συχνά υπερσκελίζεται του πρώτου με μια αναλογία της τάξης του 1.618:1.

Κύμα 4: Το τέταρτο κύμα είναι ξεκάθαρα διορθωτικό. Οι τιμές κινούνται πλαγιοκαθοδικά για αρκετό χρονικό διάστημα υποχωρώντας τελικά λιγότερο από το 38.2% του τρίτου κύματος. Ο όγκος είναι σαφώς χαμηλότερος από εκείνον του τρίτου κύματος. Αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για να πιάσει κάνεις το γύρισμα πριν την έναρξη του πέμπτου κύματος προβλέποντας την επερχόμενη δυναμική του. Πάντως, το πιο ξεχωριστό με το τέταρτο κύμα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στο να μετρηθεί.

Κύμα 5: Το πέμπτο κύμα είναι το τελευταίο σκέλος μιας κυρίαρχης τάσης. Τα νέα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου θετικά και όλοι είναι ταύροι. Δυστυχώς, είναι ακριβώς το σημείο που πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, λίγο πριν την κορύφωση. Ο όγκος του πέμπτου κύματος είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του τρίτου και πολλοί δείκτες τάσης δείχνουν δυσαρμονίες (οι τιμές προσεγγίζουν νέα υψηλά ενώ οι δείκτες δεν πιάνουν νέες κορυφές). Στο τέλος μιας μεγάλης bull αγοράς πολλές αρκούδες μπορεί να χλευάζονται (θυμηθείτε πως γίνονταν δεκτές οι εκτιμήσεις για νέα υψηλά μέσα στο 2000).

Τι κρατάω από εδώ; Ότι η κυματική ανάλυση σχεδόν φωτογραφίζει ότι είμαστε στο τρίτο κύμα αν δεχτούμε ότι έχει αλλάξει η τάση οπότε φαντάζεστε τι έρχεται και αν λάβουμε υπ' όψιν ότι τα νέα γίνονται πιο αισιόδοξα ενώ έχουμε και αναβαθμίσεις στις τιμές - στόχους και όλα τα σχετικά. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς ο τζίρος δεν είναι τόσο δυνατός αλλά είμαστε και σε θερινή περίοδο - τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς; Ότι το παιχνίδι γίνεται σε επιλεγμένες μετοχές που έχουν τη δύναμη να ορίζουν καταστάσεις ενδεχομένως και να οδηγούν το δείκτη κατά το δοκούν - μπα, θεωρίες συνωμοσίας...απλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο. Και το δρόμο τον δείχνουν οι ισχυροί. Οι λίγοι με τα πολλά, όχι οι πολλοί με τα λίγα.

 

 Κρατούμενο 3

Από την "Τέχνη του πολέμου" του Σουν Τζου:

Όλοι οι πόλεμοι βασίζονται στην παραπλάνηση.

Άρα λοιπόν, όταν έχεις δυνάμεις, να υποκρίνεσαι ότι είσαι αδύναμος. Όταν ενεργείς, να υποκρίνεσαι ότι είσαι αδρανής.

Όταν είσαι κοντά, να δείχνεις ότι είσαι μακρυά. Όταν είσαι μακρυά, να δείχνεις ότι είσαι κοντά.

Πρόσφερε στον εχθρό σου ένα δόλωμα για να τον δελεάσεις. Προσποιήσου ότι βρίσκεσαι σε αναταραχή και χτύπα τον.

'Οταν συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, προετοιμάσου να του επιτεθείς. Εκεί που είναι δυνατός απόφυγέ τον.

Προκάλεσε θυμό και σύγχυση στον αρχιστράτηγό του.

Προσποιήσου κατωτερότητα και ενθάρρυνε την αλαζονεία του.

Κράτησε τον υπό πίεση και εξουθένωσέ τον.

Όταν είναι ενωμένος, διάσπασέ τον.

Να επιτίθεσαι όταν είναι απροετοίμαστος. Να εξορμάς όταν δε σε περιμένει.

Τι βγάζω από τα παραπάνω τρία κρατούμενα; Τίποτα ξεκάθαρο. Το μόνο που βλέπω είναι ότι από τον Ιούνη και μετά οι πωλήσεις μου είναι περισσότερες από τις αγορές αλλά η αξία της θέσης μου δεν μειώνεται. Θα είχα περισσότερα κέρδη αν απλά καθόμουν στα χαρτιά μου και παρακολουθούσα. Όμως, από την άλλη είμαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί να μην έχω καρπωθεί την άνοδο σε όλο της το ποσοστό αλλά καρπώνομαι σταθερά και από κάτι με αποτέλεσμα να μην με πιάνει κρύος ιδρώτας με ό, τι κι αν αποφασίζουν οι ισχυρότεροι από εμένα. Θέλετε πτώση; Μαζί σας. Θέλετε κούρσα; Μαζί σας. Ξέρετε μόνο τι με ξενερώνει; Οι βαρετές, άνευρες, ατασικές συνεδριάσεις. Καλό φθινόπωρο!

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις