Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Πρασινάδες
1111 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009
00:48

Είναι της μόδας. Αλλάζουμε κλιματιστικά, αλλάζουμε καυστήρες, αλλάζουμε αυτοκίνητα, προστατεύουμε το περιβάλλον, βάζουμε αλουμίνια, επενδύουμε σε ΑΠΕ, αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση, πράσινα όλα - αυτό είναι το νέο trend. Η μπίζνα της νέας εποχής. Μα γιατί μπίζνα; Αφού είναι για το καλό μας, για τη συνέχιση της ζωής και της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη! Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά, δυστυχώς, φαίνεται πως απλά είναι η επόμενη υποψηφιότητα για φούσκα ολκής. Η επόμενη χρυσοτόκος κότα. Και είναι εξοργιστικό γιατί μιλάμε για θέμα ζωτικής σημασίας και όχι για υπόθεση κερδοφορίας πολυεθνικών, κρατών και επιχειρηματικών σχημάτων. Παρελκόμενα κι αυτά και κομμάτι του όλου με τη διαφορά ότι αν δεν υπάρχει πια τίποτα, τότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι. Μία φορά γεννήθηκε από το τίποτα το κάτι και ακόμη η Επιστήμη μαλώνει με τη Θρησκεία για την αιτία δημιουργίας. Λοιπόν, την επόμενη φορά δε θα υπάρχει Επιστήμη για να ανακαλύψει ενώ, ακόμη και να υπάρχει Θεός, σιγά μην ξανακάνει το ίδιο λάθος...

Πράσινα σε φόντο σταχτί.

Ένα παράδειγμα "πράσινης αντίληψης":

ΣΚΑΙ - τηλεοπτικός σταθμός με περιβαλλοντική συνείδηση, με think green πρωτοβουλίες και εκπομπές. Σταθμός που προβάλλει περιβαλλοντικά θέματα και δείχνει ευαισθησία σε σχετικά ζητήματα - ευαισθησία που ξεφεύγει από την φόρμα που έχουμε συνηθίσει στην τηλεόρασή μας.

ΣΚΑΙ - ο ελεύθερος, ιδιωτικός σταθμός που έδωσε μάχη για να πάρει δικαιώματα για την Superleague. Να δείχνει το παιχνίδι τέταρτης επιλογής κάθε Σάββατο και να παίζει πρώτος τα στιγμιότυπα κάθε Κυριακή βράδυ σε συνεργασία με τη Νόβα.

ΣΚΑΙ - ο σταθμός που διέκοψε την έκτακτη ενημέρωσή του για τις φωτιές ώστε να απολαύσουμε το δίδυμο Σκουντή - Καρμοίρη στην παρουσίαση της εκπομπής ΣΚΑΙ - goal. Μία δακρύβρεχτη εισαγωγή και η απαραίτητη υπενθύμιση ότι είναι και το ποδόσφαιρο ένας τρόπος για να ξεχνάμε τα προβλήματα και να βάλουμε στην άκρη το ότι καίγεται η μισή Αττική.

Και μόλις τελείωσε η εκπομπή ας πάμε για... δενδροφυτεύσεις. Υποκρισία; Μπα, έννομο συμφέρον λέγεται. Τόσα λεφτά και τόσος κόπος, τόσες ώρες αγωνίας. Η φωτιά είναι σήμερα. Η Superleague είναι για την επόμενη τριετία προϊόν μας, έχουμε επενδύσει, η εκπομπή θα μεταδοθεί κανονικά...με λίγο από κροκοδείλια δάκρυα.

Και μετά τον ΣΚΑΙ ο άρρωστος Έλληνας που παρακολουθεί την ομάδα του και θέλει να δει τις δηλώσεις του προπονητή του και των παιχταράδων του. Τι να πει κανείς; Καλύτερα τίποτα. Άλλωστε δε θα βγει και κάτι.

Δεν με εκπλήσσει τίποτα, δεν μπορώ να σιχαθώ παραπάνω. Απλά, σημειολογικά, παρατηρώ ήθη και συμπεριφορές. Τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο η βιτρίνα και από πίσω ο ίδιος βρώμικος κόσμος. Πράσινη συνείδηση, κουβέντα για πράσινες πολιτικές και από πίσω καμμένα δάση, καμμένα ζώα, καμμένες περιουσίες.

1) Σιγά-σιγά δε θα υπάρχουν άλλα δάση για να καίμε.Τότε θα είμαστε απολύτως δικαιολογημένοι που θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάνουμε το δάσος. Γιατί ποιος θα μας πει κοντόφθαλμους αν δεν υπάρχει τίποτα να δεις στον ορίζοντα;Θερίζουμε ότι σπέρνουμε μα σπέρνοντας σκατά μόνο σκατά θα πάρουμε για αντάλλαγμα. Και θα τα πάρουμε πίσω σε μεγάλες δόσεις, ανθισμένα και κατάμαυρα. Αρκετά για να μας πνίξουν. (1/7/2007)

2) Πουλάει το αίμα, πάντα πουλούσε. Πουλάει και ο τρόμος. Και ο πανικός βολεύει όταν πρέπει να αποπροσανατολιστεί ο λαός. Κι ο κάθε κοντόφθαλμος σκατόψυχος κατηγορεί. Ο νεοδημοκράτης θα πει ότι τις φωτιές τις βάζουν οι τσάτσοι του Λαλιώτη, ο πασόκος ότι η δεξιά καταστρέφει τον τόπο, ο αριστερός θα πει ότι ο δικομματισμός τα κάνει όλα και οι ακροδεξιοί θα βγουν στη γύρα να κάψουν τους αντιφρονούντες. Της πλάκας είστε όλοι και πιο πολύ τα κομματόσκυλα που σας υπηρετούν, οι φρουροί που σας συντηρούν. Σας χορτάσαμε όλους γιατί όλοι είστε πουλημένοι. Χορτάσαμε και τα αρρωστάκια που σας στηρίζουν, που μεταδίδουν τη βλακεία σας σα μεταδοτική νόσο. Δε σας έχουμε ανάγκη αν είστε έτσι. Να κάνετε εκλογές μόνοι σας, να αλληλοψηφιστείτε. Ποτέ δεν υπήρξα κομματικοποιημένος οπότε γιατί να έρθω να σας ψηφίσω; Σε αυτή τη χώρα, χρόνια τώρα, δεν ψηφίζουμε πολιτική δράση ούτε ιδεώδη, ψηφίζουμε κόμματα. Αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία. Ή μάλλον δεν είναι καν δημοκρατία – είναι βλασφημία να λέμε ότι έτσι είναι η δημοκρατία.

Αλλά κι εμείς, οι bloggers, οι «αδέσμευτοι» τα ίδια σκατά είμαστε. Ανεβάζουμε posts λες και κάνουμε διαγωνισμό ανάλογο με αυτό των καναλιών. Ποιος θα βγάλει περισσότερη θλίψη, αγανάκτηση ή οργή· έτσι για να πούμε ότι κάτι κάναμε, ότι συνεισφέραμε με λίγα ηλεκτρονικά δάκρυα στον εθνικό θρήνο. Θα περάσουν και οι φωτιές, θα ξεχαστεί και αυτό το θέμα…μέχρι το επόμενο. Η βραχεία μνήμη μας θα κάνει τη δουλειά της προς όφελος της μακράς μας ύπνωσης. Κι αυτή η ύπνωση είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μας γιατί θα γεννά καταστροφές ή θα αποδέχεται τις καταστροφές που θα μας έρχονται με την ίδια απάθεια όπως πάντα. Panem et circenses για αχόρταγες, αιμοβόρες υπάρξεις. Να η καταστροφή.

Η πρώτη έννοια της λέξης «καταστροφή» δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Στα ομηρικά χρόνια σήμαινε τη σταδιακή επαναφορά της παλλόμενης χορδής έγχορδου μουσικού οργάνου σε θέση ακινησίας όπου και το όργανο σταματά να ηχεί. Εκεί που η χορδή ισορροπεί σε μια στασιμότητα. Τι είναι μια χορδή που δεν μπορεί να παράγει μουσική; Τι είναι ένα κράτος που φυτοζωεί; Τι είναι οι πολίτες που αδρανούν; (27/8/2007)

(Τα παραπάνω δύο αποσπάσματα από το καλοκαίρι του 2007 και τις φωτιές εκείνης της "εμπρηστικής σαιζόν". Τι έχει αλλάξει από τότε, αλήθεια; Και ποιος δεν το περίμενε ότι θα είχαμε ξανά τέτοια φαινόμενα;)

Σχόλια

24/08 00:56  jerri
Πρώτος αναγνώστης. Πρώτα 5*...
24/08 14:31  Ηρακλής
Συμφωνώ. 5*.Καλορίζικος.
25/08 01:47  anathema_g13
Jerri, Ηρακλής,
ευχαριστώ (έστω και με καθυστέρηση) για την επίσκεψη σας.
Νιώθω λίγο άβολα γιατί σκοπός δεν ήταν τα 5* αλλά να πω 5 πράγματα που με ενοχλούν.
Όπως και να έχει, καλό βράδυ!

Και όπως σβήνουν οι φωτιές σβήνουν και οι μνήμες. Και πάλι, σε ένα - δύο καλοκαίρια τα ίδια θα λέμε, τα ίδια θα μας θλίβουν. Μεγάλη απογοήτευση!
Είναι πολλά να γίνουν από άποψη πυροπροστασίας και για την πρόληψη. Κοστίζουν αλλά όχι περισσότερο από το κόστος κάθε μεγάλης φωτιάς. Κάποτε θα λυθούν. Με χρονοκαθυστέρηση όπως πάντα. Και με τον κίνδυνο να υπάρχουν πολύ λιγότερα δέντρα για να περισωθούν. Αλλά, τι λέω, αφού τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος. Τώρα μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος...Adios!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις