Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Πυραμίδες
1385 αναγνώστες
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009
00:21

Charles Ponzi ή Charles Ponei ή Charles P. Bianchi ή Carl ή Carlo. Όπως συμβαίνει με κάθε απατεώνα που “σέβεται” τον εαυτό του ο Ιταλός μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν γνωστός με διάφορα ονόματα. Ο εμπνευστής του γνωστού Ponzi Scheme – μια από τις πρώτες, χρηματοοικονομικές απάτες που έπληξαν πολύ κόσμο. Η ιστορία άδικη, βέβαια, με τον William F. Miller που το φαινόμενο της πυραμίδας το απέδωσε στον Ιταλό και όχι στον Αμερικανό λογιστή που το 1899 με ανάλογο τρόπο τζίραρε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο Ponzi στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να εκμεταλλευτεί το arbitrage στην τιμή των διεθνών ταχυδρομικών κουπονιών (τα οποία ήταν και ανταλλάξιμα ανάμεσα στις χώρες – κάτι σαν συνάλλαγμα με γραμματόσημα). Έστελνε λεφτά στην Ιταλία, του έστελναν κουπόνια και τα αντάλλαζε στην Αμερική βασισμένος στον πληθωρισμό που έτρεχε στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά δανειζόταν χρήματα, μετά επένδυε χρήματα άλλων που πείθονταν όταν ο Ιταλός τους έλεγε για αποδόσεις της τάξης του 50% σε 45 μέρες ή 100% στο τρίμηνο. Μαζεύοντας λεφτά έστησε μια εταιρία και καθώς όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονταν για το εύκολο χρήμα, έπαιρνε χρήματα από νέους επενδυτές και έτσι μπορούσε να κρατάει την υπόσχεση του στους προηγούμενους σχετικά με τις αποδόσεις που έταζε. Τα νέα ταξίδευαν γρήγορα, άνθρωποι υποθήκευαν τα σπίτια τους, έπαιρναν δάνεια, έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη του σχεδίου Ponzi, ο οποίος (με σημερινή αναγωγή) μέσα σε λίγο διάστημα έφτασε να έχει πάνω από 4.5 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από καιρό όλο αυτό το θέμα τράβηξε τις υποψίες, δημοσιογράφοι έγραφαν άρθρα λέγοντας ότι δεν παράγεται τίποτα και ότι απλά τα χρήματα των νεότερων είναι το κέρδος των παλαιότερων. Προκλήθηκε αναταραχή και άρχισε πολύς κόσμος να ζητά τα λεφτά του πίσω – αυτό ήταν. Οι εφημερίδες συνέχιζαν να βγάζουν ρεπορτάζ σχετικά με παλαιότερες κομπίνες και παραπτώματα του Ponzi. Στο τέλος 6 τράπεζες βάρεσαν διάλυση, o Ponzi συνελήφθη από τις αρχές και...η Post απέσπασε το βραβείο Pulitzer το 1921.

Απάτες τύπου πυραμίδας ήταν ήδη γνωστές. Ο Κάρολος Ντίκενς περιγράφει μια τέτοια απάτη το 1857 σε μυθιστόρημά του, για παράδειγμα. Το φοβερό με αυτού του είδους τις απάτες είναι ότι όσο υπάρχουν λεφτά για να αποδίδουν κέρδη σε όσους εμπλέκονται από νωρίς τα πάντα φαίνεται να λειτουργούν καλά. Το πόσο μεγάλη έκταση θα πάρει το φαινόμενο εξαρτάται από το πόσα χρήματα θα διατεθούν. Άσχετα όμως με το μέγεθος της πυραμίδας και το πόσο θα μεγαλώσει, στο τέλος, περίπου ένα 88% των συμμετεχόντων θα έχουν χάσει χρήματα. Αφενός δεν φτάνουν οι συμμετέχοντες για να καλύπτουν τις επενδύσεις των προηγουμένων και αφετέρου, επειδή, και τα χρήματα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο προκειμένου να συντηρείται η πυραμίδα, απλά, από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν άλλα – έρχεται ο κορεσμός. Είναι νόμος. Στην Αμερική υπήρξαν εφημερίδες που έβγαζαν προς τα έξω ότι κάτι στραβό γίνεται – στην Ελλάδα έβγαιναν με πρωτοσέλιδα σχετικά με το πόσες χιλιάδες μονάδες θα πάει ο δείκτης, 8000, 9000, 13000....και μετά επήλθε ο κορεσμός. Δεν μου προκαλεί εντύπωση το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά το ότι ο κόσμος θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένος. Βρισκόμασταν στο 1999 και όχι στο 1919! Αλλά η δύναμη της ανθρώπινης απληστίας είναι τεράστια και θα γεννά πυραμίδες διαφόρων μεγεθών και εμπνεύσεων...και μαζί της πάνε η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας και η μεγαλομανία – “εγώ δε θα είμαι στο 88% που θα την πατήσει αλλά στο 12% που θα τα 'κονομήσει!”. Τελικά, ο καθένας κατηγορεί όποιον βρει αντί να κατηγορήσει τον εαυτό του. Είναι εύκολο να ρίχνουμε ευθύνες σε άλλους αλλά ζόρικο να αποδεχτούμε ότι το μικρόβιο της απληστίας κατηύθυνε και τις πράξεις μας με τις γνωστές συνέπειες.


Σχόλια

31/08 09:30  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλό!
Για να μην ξεχνιόμαστε...
31/08 12:15  anathema_g13
Καλημέρα Σόλων.

Η εβδομάδα αρχίζει όπως αναμενόταν - να δούμε αν θα έχει και συνέχεια. Στήνω καρτέρια τώρα. Αν διορθώσει παραπάνω επανεπενδύω τα κέρδη από τις τράπεζες, αν όχι κάθομαι στ' αυγά μου. :)
Πόσο παραπάνω; Θα δείξει. Το καλό είναι ότι αν εξαιρεθεί ο τζίρος από τα πακέτα της Fidelity, ο όγκος είναι μικρός - θετικό σε πρώτη φάση. Να δούμε αν ετοιμάζεται κίνηση και στα μικρότερα κλείνοντας τον κύκλο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις