Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Il buono, il brutto, il cattivo
1556 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009
01:38

Ή, ο πρωτότυπος τίτλος του γουέστερν "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος". Του 1966 από τον Sergio Leone,  μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από κριτικούς και κοινό. Από εκείνες που βλέπονται ευχάριστα όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσα εφέ κι αν χρησιμοποιούνται στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Ο καλός Blondie (Clint Eastwood), ένας επαγγελματίας πιστολέρο που προσπαθεί να βγάζει τα χρήματά του με κομπινούλες και απατεωνιές. Συνεργάζεται με επικυρηγμένους, τους παραδίδει στη δικαιοσύνη, παίρνει τα λεφτά και μετά, βασιζόμενος στο αλάνθαστο σημάδι του, ελευθερώνει τους επικηρυγμένους και πάλι από την αρχή. Ένας από τους "συνεργάτες" του είναι και ο άσχημος Tuco (Eli Wallach). Παράνομος ,επικηρυγμένος, (κουτο)πονηρός, παλιοχαρακτήρας. Ο κακός είναι ο Angel Eyes (Lee Van Cleef), εκτελεστής, κυνηγός επικηρυγμένων που πάντα φέρνει σε πέρας τις αποστολές του με το μέγιστο δυνατό όφελος. Στην ταινία, οι 3 ήρωες συνδέονται από ένα κοινό σκοπό, να βρουν 200000$ σε χρυσό που είναι θαμμένος στον τάφο ενός στρατιώτη σε ένα απομονωμένο νεκροταφείο - ο καθένας για τον εαυτό του φυσικά. Εν μέσω του αμερικάνικου εμφυλίου ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, στήνονται εκατέρωθεν παγίδες και, τελικά, αποκαλύπτεται η μικρότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και η ροπή προς το προσωπικό συμφέρον. Όλα υπό την υπόκρουση της χαρακτηριστικής μουσικής του Ennio Morricone.

Πάμε και στα του χρηματιστηρίου - Η καλή, ο κακός και τα άσχημα:

Η ΚΑΛΗ:

Η ναυαρχίδα μας, το καμάρι της Ανατολικής Ευρώπης, το κόσμημα του ΧΑΑ, η τιτανομέγιστη ΕΤΕ. Αυτή είναι η καλή. Ατρόμητη σαν τον Blondie, ήρεμη με το ίδιο διαπεραστικό βλέμμα, το συνοφρυωμένο μέτωπο και πάντα πρόθυμη για νέες συγκινήσεις. Παρούσα στο χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή, συμπαθής, η μητέρα όλων των μετοχών, η υπερτράπεζα, η καταδικασμένη να σηκώνει το βάρος της ανόδου κάθε φορά. Ίσως επειδή έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των περισσοτέρων ως το απόλυτο χαρτί. Εδώ που τα λέμε, όμως, εκτιμώ τον Clint Eastwood ακόμα περισσότερο σαν σκηνοθέτη παρά σαν ηθοποιό (να δείτε το Gran Torino αν δεν το έχετε κάνει). Καλό να ανεβαίνει και να χαμογελά και ο κάθε πικραμένος αλλά είπαμε:  καλή, καλή αλλά με μέτρο!

Ο ΚΑΚΟΣ:

Για το ρόλο του κακού έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων ο ΟΠΑΠ με τον ΟΤΕ. Επειδή όμως ο ΟΤΕ έχει παιχτεί πολύ τελευταία τον ρόλο τον πήρε ο ΟΠΑΠ. Τι κι αν ο δείκτης ανεβαίνει; Ο ΟΠΑΠ μπορεί να κάνει χαμηλά πενταετίας. Δεν το παίζει καλός σαν την ΕΤΕ, ούτε παιχνιδιάρης και τσαχπίνης. Ακολουθεί άλλο ρυθμό. Σαν το αργό περπάτημα του Lee Van Cleef. Κι ας κάνει γκάφες η κυβέρνηση, κι ας χάνει έσοδα φορολογώντας τον κυρ-Νίκο τον ψιλικατζή που έπιασε 150 ευρώ στο στοίχημα. Έχει μια αποστολή να φέρει εις πέρας και θα τα καταφέρει. Ποια; Την πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού, βεβαίως! Στο κάτω κάτω, οι άντρες έχουν λόγο, δεν είναι σαν τον Blondie τον φλώρο!

και...ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ:

Ο Γενικός μας Δείκτης. Άλογο αφηνιασμένο που τρέχει στην άγρια φύση γράφοντας το ένα υψηλό μετά το άλλο. Που πολλοί τον αμφισβήτησαν όταν έδειχνε 1500 μονάδες αλλά αυτός τους διέψευσε. Φόρτωσε στην πλάτη του τις μετοχές του ΧΑΑ, έβαλε το κεφάλι κάτω και μην τον είδατε. Από το πολύ τρεχαλητό όμως οι περισσότερες μετοχές έπεσαν από το άλογο και καθηλώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 2000 μονάδων. Ε, και; Αρκεί αυτές οι λίγες που παραμένουν καβάλα να πηγαίνουν καλά. Δείτε το γράφημα, δείτε τι μεγάλη απόδοση έχει από το Μάρτη και μετά. Πειράζει δηλαδή που τα 2/3 του tableau γράφουν αντί για υψηλότερα μερικές δεκάδες % κάτω από τα υψηλά τους; Αφού ο Γενικός ανεβαίνει - αυτό μετράει! Το σημαντικό άλλωστε είναι να ευημερούν οι αριθμοί...Αν όλο αυτό θυμίζει την κουτοπονηριά του Tuco μάλλον φταίει ο υπερβολικός Sergio Leone. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά!

Καλό φθινόπωρο!

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΕΤΕ ΟΠΑΠ
Σχόλια

02/09 20:58  anathema_g13
Αναθεωρώ:
Τα άσχημα είναι ότι σε αυτή τη χώρα τα πάντα μπορούν να γίνουν αντικείμενα πολιτικής εκμετάλλευσης!

"...Με επιχείρημα την δραματική κατάσταση στην οικονομία και την ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων και αναγκαίων μέτρων εντός ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα το σκόπελο της ύφεσης και τα δύο δύσκολα χρόνια που έπονται, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν από λίγο την προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην παρατεταμένη εκλογολογία και την μακρά προεκλογική περίοδο..."
capital.gr

Αφού δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε ας πέσουμε ηρωικά! Ας αποδεχτούμε τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ κατάσταση στην οικονομία και όχι αυτή που λέγαμε επί Αλογοσκούφη - δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τότε.
Θέλουμε σταθερό περιβάλλον όταν εδώ και μήνες σέρνεται η ίδια αμφιβολία.
Τα δύο δύσκολα χρόνια που έπονται; Δύο; Δύο; Μετά; Εντάξει; Όλα καλά;
Τουλάχιστον ας μείνουμε στην ιστορία ως εκείνοι που δεν γαντζώθηκαν στην εξουσία και έκαναν στην άκρη..για το καλό της χώρας!
Και κάπου εκεί βλέπω και το χαμόγελο νίκης του Γιωργάκη - εθνική επιταγή, λαϊκή εντολή, ανάκαμψη...
Όμορφα πράγματα.
Δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ το δίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα είναι συνεργασία και σωτηρία ή μικροπολιτική και λουκέτο!
02/09 21:10  anathema_g13
Όπως επίσης δεν απέχει και πολύ χρονικά η πρόσφατη διενέργεια των ευροεκλογών από την 4η Οκτώβρη. Ας τα έλεγε τότε να κάναμε και οικονομία ή πριν από 3 μήνες η κατάσταση δεν ήταν δραματική;
Και για ποια πολιτική σταθερότητα μιλάμε; Λες και θα εκλεγεί καμιά ισχυρή κυβέρνηση...όποια κι αν είναι!
Συνεχίστε έτσι, όλοι σας λες και η Ελλάδα είναι μαγαζάκι σας.
Και μετά ακούω ότι η αποχή δεν είναι πολιτική στάση...Η πολιτική που απέχει τι είναι;
Απογοήτευση!
02/09 21:33  anathema_g13
Κι επειδή τα πάντα είναι σχετικά ας αρχίσουμε να ψάχνουμε για ΠΑΣΟΚόχαρτα από αύριο...
Ρε, τι γίνεται...
Ο σύγχρονος Έλληνας πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί πολίτης - δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.
Βασισμένος στους θριάμβους και το ένδοξο παρελθόν πορεύεται με το βλέμμα στο παρελθόν, το χέρι στην τσέπη και τη γλώσσα έξω έτοιμη να γλείψει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο. Οι πατριώτες, οι ελληνάρες...
Βρε, τα πάντα σαθρά, διαφθορά παντού. Από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία και από το στρατό μέχρι την εργασία - σε όλα τα στάδια της ζωής μας δηλαδή - βουτηγμένοι μέσα της, να τη βλέπουμε, να τη μυρίζουμε, να μαθαίνουμε να ζούμε με αυτήν και όποιος είναι έντιμος και καθαρός να καταντάει να νιώθει θύμα, ηλίθιος και παράσιτο.
Τα ΠΑΣΟΚόχαρτα πατριώτες...για το αύριο δεν πειράζει - έχει ο Θεός!
Κοινωνία σε αποσύνθεση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις