Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Μπουρλότο
1473 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009
21:46

Τα κέρδη δευτέρου τριμήνου 2009 των Goldman, JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup και Bank of America έφτασαν τα 13 δις. δολάρια. Υπερδιπλάσια της επίδοσης τους για το 2008 και περίπου στο 65% των κερδών του 2007 όταν όλα ήταν…τέλεια! Το 50% των εσόδων της Goldman ήταν από trading - κοντά στα ποσοστά του 2007. Τα bonus και οι μισθοί των στελεχών της στο ίδιο διάστημα ήταν στα 6.6 δις. δολάρια αυξημένα κατά 34% σε σχέση με το 2007. Σταδιακά η ανάληψη ρίσκου μεγαλώνει και πάλι. Κι ενώ στα τέλη του 2008 υπήρχε επιφυλακτικότητα ήδη τα πράγματα έχουν αλλάξει κι ας μην έχουμε βγει ουσιαστικά από την κρίση. Οι τεράστιες τράπεζες της Αμερικής μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, τις καταρρεύσεις ορισμένων, τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές στοιχείων ενεργητικού από άλλες και την απουσία εισαγωγής ρυθμιστικών κανόνων και αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, τελικά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να βγουν δυνατότερες. Σε περίπτωση περαιτέρω ομαλοποίησης των συνθηκών στις αγορές θα έχουμε να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερες τράπεζες και ακόμα πιο ιλιγγιώδη κέρδη. Όλα αυτά την ώρα που το δολάριο γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Ασφαλώς σαν πρακτική βολεύει τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας έχει «κάτσει» το αδύναμο δολάριο βελτιώνει τις εξαγωγές της διατηρώντας την σε ηγετική θέση κι ας κάνει η Κίνα και οι υπόλοιποι ό,τι θέλουν. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η πορεία εισαγωγών/εξαγωγών των ΗΠΑ. Συσχετίζοντας τα με την πορεία του δολαρίου τα συμπεράσματα είναι άμεσα.

 Στη διετία 33% πτώση στις εισαγωγές την ώρα που η πτώση στις εξαγωγές είναι στο 14% περίπου.

Λογικό και αναμενόμενο αυτή η αδυναμία του δολαρίου να καθιστά τους εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ να ψάχνονται. Οι αντιδράσεις κυρίως από το ανερχόμενο αντίπαλο δέος – την Κίνα - πολλές. Η ανησυχία στις ασιατικές αγορές όσο δεν αντιστρέφεται η τάση, εμφανής. Κι εκεί που οι ασιατικές χρηματαγορές έδειχναν να είναι κυρίαρχες, από το καλοκαίρι και μετά αυτή η ανησυχία φαίνεται να φρενάρει τους δείκτες εκεί την ώρα που οι αμερικάνικοι δείκτες δείχνουν πολύ πιο δυνατοί στην παρούσα φάση. Ασφαλώς όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να είναι και περιστασιακό. Όσο όμως η κατάσταση παραμένει έτσι η αμερικάνικη οικονομία θα παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης συμπαρασύροντας και την παγκόσμια ανάκαμψη. Σε σχέση με τις χρηματαγορές όμως η όλη διαδικασία μόνο πειστική δεν είναι. Bull market με αδύναμο δολάριο δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Η αδυναμία του δολαρίου δείχνει αδυναμία γενικότερη. Το ζήτημα είναι σε πιθανή αντιστροφή της πορείας του νομίσματος ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα το ράλι της δεκαετίας του '90 συνοδεύτηκε από πολύ μεγάλη άνοδο των δεικτών μαζί με ισχυροποίηση του νομίσματος. Η βασική διαφορά ήταν όμως ότι υπήρχε σταθερή αύξηση της κατανάλωσης, διαρκώς βελτιούμενη κερδοφορία των εταιριών και ενίσχυση της παραγωγικότητας εν γένει. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απομάκρυνσης από τον πάτο. Παρατηρούνται οι ίδιες τάσεις αλλά από χαμηλότερη βάση. Γίνεται μια επαναφορά αλλά δεν υπάρχει καμία σιγουριά για τη συνέχιση αυτής της πορείας μέσω παραγωγής και κατανάλωσης και όχι με τεχνητά μέσα όπως διεύρυνση του δανεισμού και κοπή πληθωριστικού χρήματος.

Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό πολλούς αναλυτές να στρέφονται ξανά προς το χρυσό. Παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε. Η αντίδραση των μετοχών από τον Μάρτη κι έπειτα σταμάτησε και την ανατίμηση του χρυσού. Πλέον πολλοί συνιστούν την επιστροφή στο ευγενές μέταλλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της πορείας του χρυσού με τον S&P την τελευταία δεκαετία.

Αν ο χρυσός και ο S&P ήταν δύο μετοχές στο ΧΑΑ ποια θα επιλέγατε;

Συνοψίζοντας, νομίζω ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με το πως θα επιχειρηθεί να ασκηθεί μεγαλύτερος ρυθμιστικός έλεγχος στις χρηματαγορές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Κι όσο κι αν αρκετοί θεωρούν ότι η Κίνα είναι η επόμενη υπερδύναμη, το παιχνίδι ακόμα το κάνουν οι ΗΠΑ. Οι κανόνες ορίζονται από εκεί όπως και το γενικό πρόσταγμα.  Όπως με όλες τις αυτοκρατορίες το χτύπημα προήλθε από το εσωτερικό της. Το θηρίο έχει χτυπηθεί. Και προσπαθεί να σταθεί στα ποδιά του ξανά. Με κάθε μέσο και κάθε τρόπο ακόμα κι αν δεν έιναι fair - πότε ήταν; Και πάλι όμως, όλη αυτή η διαδικασία εγκυμονεί κινδύνους. Από τη γιγάντωση των τραπεζών μέχρι και γεωπολιτικούς κινδύνους. Αναρωτιέμαι καμιά φορά πως θα κρίνει όσα ζούμε ο ιστορικός του μέλλοντος.

Σχόλια

15/09 02:27  haros
15/09 16:20  anathema_g13
Γεια σου haros με τη Σαπφώ!
Εγώ είχα στο μυαλό μου αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=ffCnkVugn3c
Βλάσφημο μεν γιατί είναι μεγάλο τραγούδι, ταιριάζει πιστεύω στην οικονομία δε!
15/09 16:31  Σογκούν Γιοριτόμο
Bull market μόνο με αδύναμο δολάριο μπορεί να συνδυαστεί. Αυτό είναι το λογικό και φυσιολογικό.

Η σχετικότητα των διαγραμμάτων.
Εσύ ποια μετοχή θα επέλεγες?
http://www.capital.gr/xa/comp_chart.asp?symbols=%C5%CD%CA%CB%D9+%C1%C2%CA&datespan=&startdate=15%2F9%2F2000&enddate=15%2F9%2F2003
15/09 16:39  anathema_g13
Καλησπέρα Σογκούν.
Bull μπορεί να ξεκινά με αδύναμο δολάριο αλλά είναι διατηρήσιμο; Εννοώ σε βάθος χρόνου. Με δυνατό δολάριο και δυνατές αγορές θεωρώ ότι είναι πιο πειστική μια άνοδος. Μέχρι εδώ ήταν και αναμενόμενη αντίδραση σε ένα βαθμό.

Τα διαγράμματα είναι κι αυτά ένας τρόπος να πεις ψέματα, δεν έχεις άδικο. Δεν είμαι σίγουρος για χρυσό ή S&P. Διαγραμματικά η επιλογή δείχνει να είναι ανάμεσα σε δύναμη και αδυναμία (όπως και στο διάγραμμα που έβαλες - καλά ο ΑΒΚ είναι ειδική περίπτωση λόγω Delhaize βέβαια). Αν πιστεύεις στον πάτο αγοράζεις αδυναμία γιατί θα δυναμώσει. Αν όχι αγοράζεις δύναμη ή κάθεσαι και βλέπεις. Εσύ που λες ότι είμαστε;
15/09 16:45  Σογκούν Γιοριτόμο
Το φυσιολογικό είναι να έχουμε αδύναμο δολάριο και το αδύναμο πληθωρισμένο δολάριο να οδηγήσει σε άνοδο των Αμερικάνικων Χρηματιστηρίων.
Αν είναι διατηρήσιμο ή όχι το Bull market, ΑΓΝΩΣΤΟ. Οι πολλοί πιστεύουν πως ΟΧΙ.

GOLD δεν μπορεί να πάει κάτω. Αποπληθωρισμός δεν πρόκειται να υπάρξει. Τον βλέπω 1300 δολάρια σύντομα.
15/09 16:55  anathema_g13
Πιστεύω πως αν η οικονομία τείνει να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα από πλευράς κατανάλωσης και παραγωγής ειδικά στις ΗΠΑ τότε και το δολάριο θα αρχίζει αντίστροφη πορεία. Αν, τότε, οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν (που λογικά θα συνεχίσουν) θα μιλάμε για πολύ δυνατό bull market και αρκετών χρόνων.
Η τωρινή άνοδος πράγματι μοιάζει φυσιολογική και αναμενόμενη. Αλλά αν δεν φτιάξουν τα πράγματα και το δολάριο σταματήσει να υποχωρεί δεν έχει πολλά περαιτέρω περιθώρια.
Για τον χρυσό συμφωνώ. Τα 1300 μου φαίνονται λίγο μακρυά όμως.
Το βασικό ερώτημα και του post έχει να κάνει με το που θα βγάλει όλο αυτό που γίνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνισταμένες αντίρροπες και όλες δυναμώνουν - έτσι μου φαίνεται. Τα όρια αντοχής δεν ξέρω. Γι' αυτό και αναρωτιέμαι για τον ιστορικό του μέλλοντος. Πάντως αν εξελιχθεί καλά το θέμα τότε τα τέλη του 2008 αποτελούσαν μια τεράστια ευκαιρία για επενδύσεις!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις