Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Ποια αλήθεια;
1144 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009
17:53

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας; Υπάρχει κάτι που να ορίζεται ως αληθινά πραγματικό; Το υπέροχο με την ανθρώπινη φύση είναι ότι όπως ο καθένας είναι διαφορετικός εξωτερικά ακόμα περισσότερο διαφορετικός είναι εσωτερικά. Στη σύγχρονη εποχή μαίνεται εντονότερη μία μάχη. Από τη μία είναι όλες οι τάσεις που προσπαθούν να εξομοιώσουν πολλούς με βάση συγκεκριμένα πρότυπα και από την άλλη η ροπή των ατόμων προς τη διαφοροποίηση. Αφενός αναζητούμε την κοινωνική ένταξή μας σε ομάδες που μας εκφράζουν και πιστεύουμε πως μοιραζόμαστε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μέλη αυτών των ομάδων. Αφετέρου παλεύουμε για την ατομική μας εξέλιξη, την αυτοπραγμάτωση μας. Δοκιμάζουμε τις αντοχές μας ώστε να φτάσουμε εκεί που θα νιώθουμε ότι ικανοποιούμε το Εγώ μας. Τόσο η κοινωνικοποίηση όσο και η αυτοπραγμάτωση αποτελούν ανάγκες. Αν και στην πυραμίδα των αναγκών μας η αυτοπραγμάτωση αγγίζει την κορυφή, βρίσκεται ψηλότερα από την ένταξη.

Ο δικαιότερος κριτής μας δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτός είναι που μας φανερώνει το βαθμό ικανοποίησης μας κάνοντας τον απολογισμό των έργων και των πράξεων μας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Συχνά, ένα κομμάτι του μας ψιθυρίζει και ενίοτε μας ουρλιάζει για την ορθότητα ή μη των επιλογών μας. Είναι οι στιγμές που νιώθουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αναδύεται μια αυτοτροφοδοτούμενη απόγνωση και τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να αποδεχτούμε την ανικανότητά μας. Η δεύτερη να φτιάξουμε την αλήθεια μας και να την προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αυτή. Η δεύτερη επιλογη μοιάζει υποκριτική αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μηχανισμό άμυνας. Είναι η αντίδραση μας μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι ποτέ δε θα είμαστε απόλυτα ευτυχείς ούτε απόλυτα ικανοποιημένοι με όσα έχουμε πετύχει.

Κάθε άνθρωπος διαμορφώνεται συνέχεια. Κάθε στιγμή που περνάει αποκτά εμπειρίες, βιώνει καταστάσεις, νιώθει, επηρεάζεται, εξελίσσεται! Και κάθε τόσο αλλάζει και η αντίληψη του ως προς το τι είναι πιο πραγματικό και αναδιοργανώνει ανάλογα τις προτεραιότητές του. Η μία, καθολική αλήθεια βρίσκεται απομονωμένη στον κόσμο των ιδεών. Στον κόσμο των ανθρώπων υπάρχουν τόσες αλήθειες όσοι και οι άνθρωποι. Το ζήτημα είναι η συνειδητή αποδοχή της διαφορετικότητας. Η παγίδα είναι ο δογματισμός. Ακολούθως έρχονται και οι τιμωρίες. Μπορεί να έχουν να κάνουν με το περιβάλλον μας – αποξένωση, μίσος, αδιαλλαξία. Ακόμη χειρότερα, έρχεται και η αυτοτιμωρία. Νιώθοντας ανολοκλήρωτοι αυτόμαστιγωνόμαστε επειδή αυτό πιστεύουμε ότι οδηγεί στην κάθαρση των θέλω μας. Βασανιζόμαστε σε κάθε περίπτωση και η λύση είναι προφανής. Αποδοχή του εαυτού μας και ανεκτικότητα απέναντι στους άλλους.

Σε τελική ανάλυση αν κάποιος πιστεύει ότι η ορθή αντίληψη του κόσμου είναι αυτή που έχει διαμορφώσει γιατί να του αλλάξουμε τη γνώμη (από τη στιγμή που δεν γίνεται επικίνδυνος για το σύνολο, βέβαια); Τι νόημα θα είχε; Αν κάποιος πιστεύει, για παράδειγμα, ότι η εικόνα της κοπέλας στη φωτογραφία αποτελεί την ορθή αντίληψή της ποιος νομιμοποιείται να τον μεταπείσει;

Σχόλια

18/09 10:37  Goldmine
Καλημέρα.
Θα συμφωνήσω με τα όσα φιλοσοφημένα εκθέτεις και με το moto: "Η λύση είναι προφανής. Αποδοχή του εαυτού μας και ανεκτικότητα απέναντι στους άλλους".
Αυτό κι αν χρειάζεται μαθήματα μέχρι
να το εμπεδώσουμε!
18/09 15:23  CANYON
5*...
18/09 16:30  anathema_g13
Καλησπέρα Canyon!
Goldmine,
πραγματικά θέλει εκπαίδευση, συμφωνώ. Δεν είναι εύκολη δουλειά η ειλικρινής αυτοκριτική. Και είναι και μοναχικός δρόμος.
18/09 21:25  illusionist
Συγχαρητήρια! 5*

http://www.youtube.com/watch?v=ye4YTZOq2fk
18/09 21:40  anathema_g13
illusionist,
έμφυτη διαφορετικότητα ή επίκτητη.
Έβαλες λινκ για την έμφυτη, βάζω για την επίκτητη:
http://www.youtube.com/watch?v=K7AFmXc0wK0&feature=PlayList&p=6D60BF9F975F6BC7&index=14
Και το κομμάτι που έχει συνδεθεί με την ταινία:
http://www.youtube.com/watch?v=EzgGTTtR0kc

Καλό βράδυ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις