Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


3 πράγματα
925 αναγνώστες
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009
14:48

Πράγμα 1:

Nouriel Roubini, Meredith Whitney, Paul Krugman. 3 οικονομολόγοι / αναλυτές που σημάδεψαν την πορεία των αγορών. Ο Roubini ή Dr. Doom ήδη από το 2005 έκανε λόγο για τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ και την επερχόμενη κρίση. H Whitney στα τέλη του 2007 έλεγε πως οι τιμές των μετοχών είναι αδικαιολόγητα ψηλά κρατώντας την στάση της σταθερά αρνητική μέχρι πρότινος - η αρκούδα που σημάδεψε την κρίση στις μετοχικές αξίες. Ο Krugman (Nobel 2008) πρόσφατα δήλωσε ότι το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε. Και αυτός ήδη από το 2005 έλεγε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα ενυπόθηκα δάνεια προτού έρθει η καταστροφή.

Κοινός παρανομαστής ότι και οι 3 είχαν πολύ επιτυχημένες προβλέψεις αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας και των αγορών. Το γεγονός αυτό έκανε την άποψη τους να μετράει στο οικονομικό star system. Οι δηλώσεις τους, λόγω πρότερου εύστοχου ιστορικού, επηρέαζαν και επηρεάζουν τις αγορές. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την ευφορία που έφερε στις αγορές η Whitney λίγο πριν την ανακοίνωση των τραπεζικών εξαμήνων στις ΗΠΑ όταν και τοποθετήθηκε υπέρ των αγορών σε μετοχικές αξίες.

Το σύστημα, ακόμα και στην οικονομία, έχει ανάγκη από celebrities και stars. Σταδιακά θα βγουν μπροστά άλλοι αναλυτές που θα τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι αναζήτησης. Βρες τον επόμενο μεγάλο αναλυτή. Αν η επιλογή σου πετύχει τότε θα έχεις κέρδη. Γιατί τώρα μπορεί να μην είναι γνωστός και να μην επηρεάζει τις αγορές με τα λεγόμενά του αλλά αν του κάτσει μια πρόβλεψη και αρχίζει να "μετράει" τότε η γνώμη του θα αποκτήσει αξία και επιρροή.

Πράγμα 2:

Το σύστημα έχει τον τρόπο του να αποβάλει τις εταιρίες που δεν μπορούν να συντηρηθούν οδηγώντας τις στην ανυπαρξία. Εν μέσω συνεχιζόμενων απολύσεων, εν μέσω κατάρρευσης ομίλων και πριν από την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη (?), κάποιοι θα βγουν ωφελημένοι. Υπήρξε η εποχή που όλοι ήταν κολλημένοι στα σχοινιά. Κάποιοι βγήκαν νοκ-άουτ. Όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν θα κερδίσουν διπλά. Και από τη δική τους ανάκαμψη και μαζεύοντας τα λάφυρα από τους πεσόντες. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα και το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει. Η απάντηση είναι ο επιπλέον συγκεντρωτισμός. Μπορεί ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση να έχουν κατηγορηθεί όσο ποτέ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μπορεί πολλοί να κάνουν λόγο για ένα νέο οικονομικό σύστημα. Μπορεί οι κρατικές παρεμβάσεις να φαίνονταν σαν πλήγμα στην ελεύθερη οικονομία. Τελικά, ο καπιταλισμός πετυχαίνει μια τεράστια νίκη. Τα υπόλοιπα μοιάζουν θεωρίες. Στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα - μόνο που αγριεύει η κατάσταση.

Πράγμα 3:

Τελικά,

Οι ειδήσεις διαμορφώνουν την πορεία των αγορών ή

η πορεία των αγορών διαμορφώνει τις ειδήσεις;

Σχόλια

23/09 02:13  haros
δεν υπαρχει θεμα.η πορεια των αγορων διαμορφωνει τις ειδησεις.πριν απο λιγο καιρο,εγινε αυτο εμφανεστατο..
σε ομαλες ομως περιοδους,ισχυει το αλλο.
23/09 13:29  anathema_g13
Έχεις πόντο Δημήτρη. Κάπως έτσι είναι.
Σε ένα βαθμό και οι ειδήσεις έχουν να κάνουν με την ψυχολογία αλλά και άλλα - ίσως και εκ του πονηρού ενίοτε.
Η αλήθεια κάπου στη μέση πάλι.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις