Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Η ιστορία συνεχίζεται
1860 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009
12:39

Οι αναφορές σε μετοχές του ένδοξου παρελθόντος που...δεν υπάρχουν πια αλλά και το σημερινό κείμενο του Haros μου θύμισαν ένα παλιό θέμα από τις συζητήσεις στα fora το οποίο και αναδημοσιεύω κι από εδώ:

Ας φανταστούμε έναν μεσήλικα της δεκαετίας του '90 ο οποίος έχει τις οικονομίες του στην άκρη και ενδιαφέρεται να βρει έναν τρόπο να τις επενδύσει αποκομίζοντας μεγαλύτερες αποδόσεις από τα καταθετικά επιτόκια που στη δεκαετία αναφοράς άρχισαν την κατακόρυφη πτώση τους όσο η προοπτική του Ευρώ διαφαινόταν στον ορίζοντα (κάτι που εξηγεί εν πολλοίς και το φαινόμενο του '99).

Ο κύριος αυτός τί πρόσβαση είχε στην ενημέρωση αν συγκριθεί με την σημερινή; Η μέρα με τη νύχτα. Υπήρχαν μόνο μερικές οικονομικές εφημερίδες, το θέμα του χρηματιστηρίου ήταν δευτερεύον και η χρηματοοικονομική αγορά και τα προϊόντα της ήταν κλειστή, απόμακρη για τον μέσο επενδυτή και χωρίς πληθώρα επιλογών. Με τις λιγοστές του γνώσεις καθώς δεν ήταν οικονομολόγος ή λογιστής ή κατ' επάγγελμα επενδυτής ο κύριος για τον οποίο έκανα λόγο κατεύθυνε το 1998 τις οικονομίες του στο χρηματιστήριο. Το έκανε γιατί γνωστοί του έβλεπαν προοπτικές και πείστηκε. Κάποιοι, εμπειρότεροι στο χώρο, είχαν ήδη αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη απ' ότι εκείνος στην τράπεζα. Προς μεγάλη του έκπληξη είδε τις οικονομίες του μετά από 18 μήνες να έχουν πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που δε θα περίμενε ούτε με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του.

Μεταφερόμαστε τώρα στη σημερινή εποχή. Μιλάμε για δέκα χρόνια μετά αλλά η οικονομική εξέλιξη είναι πολύ ταχύτερη από μια δεκαετία χρονική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα γεγονότα έχουν συμβεί μέσα σε αυτήν. Ο αντίστοιχος μεσήλικας αυτής της εποχής έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης. Έχει πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας του προσφέρει πλήθος πληροφοριών ανά πάσα στιγμή, οι αγορές έχουν ανοίξει, τα επενδυτικά προϊόντα και τα επενδυτικά εργαλεία έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, έχουν γίνει πιο σύνθετα, πιο δυναμικά. Μπορεί να επενδύσει σε εμπορεύματα, μπορεί να επενδύσει από το σπίτι του σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Κι όμως οι ονειρικές αποδόσεις του κυρίου της προηγούμενης αναφοράς παραμένουν άπιαστο όνειρο για αυτόν.

Η καθημερινή τριβή με τις αγορές, η γνώση που παράγεται, η εμπειρία μέσα από τις συχνές συναλλαγές του σύγχρονου επενδυτή φέρνει στην επιφάνεια άλλα θέματα που διαχωρίζουν τον επιτυχημένο από τον αποτυχημένο. Πειθαρχία, αυτοέλεγχος, αυτογνωσία, προσήλωση στο στόχο. Υπάρχουν εργαλεία για να κερδίσει κανείς σε οποιαδήποτε αγορά κι αν επενδύσει. Ας είναι μετοχές, ας είναι εμπορεύματα, ας είναι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα εργαλεία όμως απαιτούν καλό μάστορα. Και ο καλός μάστορας πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως κάποια ποιοτικά προσόντα, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία προς όφελός του κατά περίσταση. Αλλιώς, και παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα σε σχέση με τον επενδυτή της δεκαετίας του '90 θα είναι χαμένος.

Ο πρώτος επενδυτής αν ήταν surfer, θα λέγαμε ότι 'έπιασε το κύμα'. Ο δεύτερος όμως πρέπει να μπορεί να κινείται σε ένα περιβάλλον δυναμικό, με πλήθος αντίρροπων δυνάμεων, με διαρκείς ανακατατάξεις. Στις μέρες μας, και εν μέσω της κρίσης, αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα συνέβαινε και παλιότερα μόνο που τότε ο μέσος επενδυτής δεν το ήξερε σε όλη του την έκταση λόγω ελλιπούς πληροφόρησης.

Σε αυτό το περιβάλλον και καθώς ανεβαίνει επίπεδο ο μέσος επενδυτής αντίστοιχα ανεβάζει επίπεδο δυσκολίας και το σύστημα. Είναι μια διαρκής πάλη απέναντι σε κάτι μεγαλύτερο. Στο τέλος της μέρας, κερδισμένος είναι αυτός που από την αρχή έχει θέσει με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του τους στόχους του και άσχετα με τα λάθη που αναπόφευκτα θα γίνουν στην πορεία θα μπορεί να πειθαρχήσει όταν τους πετύχει και όχι να παρασυρθεί. Είναι σύμφυτο της ανθρώπινης φύσης να μεταβάλλουμε την αλήθεια μας όπως μας βολεύει για να αισθανόμαστε πιο άνετα με αυτήν. Αυτή ακριβώς η ανθρώπινη αδυναμία είναι που μπορεί να καταστρέψει κάποιον.

Σε τελική ανάλυση ο τυχερός του '90 και ο ενημερωμένος και ικανός του 2009 είχαν τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό. Και οι δύο, ο ένας από τύχη και ακούσια ανάληψη ρίσκου και ο άλλος από εκούσια επιλογή και ικανότητα μπορούν λογιστικά να πετύχουν τους στόχους τους. Κερδισμένος όμως θα είναι αυτός που, και στις δύο περιπτώσεις, θα τηρήσει τους στόχους του όταν ξεκίνησε, θα ξέρει πότε να φύγει και με ηρεμία και νηφαλιότητα θα θέσει τους επόμενους. Το παιχνίδι πάντα ήταν δύσκολο, σήμερα έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση αυτής της δυσκολίας και τίποτα παραπάνω. Όποιος θεωρήσει ότι είναι μπροστά από το σύστημα και μπορεί να παραμείνει εκεί απλά θα το δει να περνάει από πάνω του ποδοπατώντας τον. Κι αυτό δεν αλλάζει όσο κι αν μεταβάλλονται οι επενδυτικές συνθήκες, οι γεωπολιτικές σταθερές. Το δυναμικό δεν έχει σημεία ισορροπίας. Ενδεχομένως να έχει έναν άξονα συμμετρίας αλλά η απόκλιση από αυτόν και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι ενίοτε αφάνταστη. Αντί για την ισορροπία των αγορών καλύτερα να αναζητεί κανείς την προσωπική του ισορροπία και με βάση αυτή να καθορίζει τις επιλογές του.

 

Σχόλια

24/09 13:09  PREMIUM

Όταν ασχοληθείς με το χρηματιστήριο μάλλον χάνεις την προσωπική σου ισορροπία...

Αλλά...

http://www.youtube.com/watch?v=poMeHgYSlIo&feature=related :-)

24/09 13:15  anathema_g13
Μπουζουκλερί θα μου το κάνεις Premium...:)
Θα μου αρχίσει και ο Coldplay τίποτα ηλεκτρονικά ντάπα-ντούπα και πάει η ατμοσφαιρική ροκ διάθεση...:)

Η ουσία είναι στη ισορροπία Premium. Εθισμός το ΧΑΑ και απαιτεί φαιά ουσία αλλά τα σημαντικά της ζωής είναι αλλού. Όσο το ξεχνάμε χάνουμε τον εαυτό μας όλο και περισσότερο και μαζί χάνουμε ζωή και χαρές. Ισορροπία απαραίτητη γιατί αλλιώς τα χρόνια περνάνε και έρχεται η μετάνοια μετά τον απολογισμό μας αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, φίλε!
24/09 13:18  PREMIUM

Άστα...φίλε...και είμαι πια αισθητά πάνω από το μέσον του...προσδόκιμου ! :-)

Και με τίποτα να πιάσω το μέσο προσδόκιμο του...χαρτοφυλακίου μου ! :-)

ΥΓ.
24/09 13:22  PREMIUM

ΥΓ. Με τη ροκ δεν τα πάω καλά, γιατί Αγγλικά έμαθα σε...φροντιστήριο στο Μπραχάμι...ΤΟΤΕ και ουχί σε...Κολλέγιο ! :-) με αποτέλεσμα να...δυσκολεύομαι στην άμεση προσέγγιση του στίχου ! :-)

Επιπρόσθετα, σγα να μη συγκρίνω Άκη Πάνου με...Morisson ! :-)
24/09 13:23  anathema_g13
Συγκρίνονται όμως οι επιτυχίες του γιου σου με οποιαδήποτε επιτυχία του χαρτοφυλακίου σου;
Οι μεγαλύτερες χαρές δεν αγοράζονται με χρήματα ούτε μετρούνται με αποδόσεις!
24/09 13:23  prok
Το σημαντικό σήμερα είναι η διαχείριση των πληροφοριών φίλε anathema. Να ξεχωρίσει κανείς τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, ποίες από όλες τις πληροφορίες που έχει χρειάζεται και ποίες όχι.
Ο πρώτος επενδυτής της δεκαετίας του '90 είχε τύχη γιατί δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ. Ο δεύτερος, ο σημερινός, ίσως χρειαστεί να περιμένει παραπάνω αν κάνει αγορά και διακράτηση, αν ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με τον πρώτο δηλαδή.
24/09 13:28  anathema_g13
Και το ακόμα σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της πληροφορίας prok. Ποιος λέει τι και για ποιο λόγο. Η αξία της πληροφορίας είναι αιτία πολέμου στη σύγχρονη εποχή.
Κι όπως λες, ο επενδυτής έχει το δύσκολο έργο της διαλογής. Ποια πληροφορία είναι αξιόπιστη κτλ.
Το παιχνίδι χοντραίνει και οι πρακτικές του '99 που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό και στην αφέλεια δεν "πιάνουν". Όπως ο επενδυτής έμαθε έτσι και ο αντίπαλος εξελίχθηκε.
24/09 13:33  PREMIUM
ΟΤΑΝ όμως...ΤΟΤΕ ο καλοθελητής είπε μέχρι και στον πεθερό μου πάρε...ΜΠΟΥΤΑΡΗ και λοιπές "δημοκρατικές" δυνάμεις και λίγες μέρες μετά άρχισαν τα...κλειδώματα λες και τις τσίμπησε τσε-τσε...πάει στράφι η...ΠΕΡΙΦΗΜΗ "ισορροπία" ! :-)
24/09 13:39  anathema_g13
Είναι εθισμός το άτιμο. Μπορεί να σε τρελάνει είτε τα κλειδώματα είναι πάνω είτε κάτω. Γι' αυτό και καλό είναι να ρυθμίζει κανείς εξαρχής τους στόχους του και το ποσό που είναι διατεθειμένος να χάσει χωρίς να καταστραφεί. Κι αν αρχίσουν τα πάνω κλειδώματα όλα καλά. Και να παραμένει όσο πιο ψύχραιμος γίνεται - αυτό κι αν είναι δύσκολο! Θυμάμαι εικόνες από την ΑΕΛΔΕ το '99 - τι γινότανε! Όχι ισορροπία, οχτάρια όλοι! :)
24/09 13:44  PREMIUM

όχι και...ολοι !

εγώ ήμουν από...τοτε παραπονιάρης ! :-)
24/09 13:52  gerodimos
Xaxaxaxaxa Εκπτωτικέ παραπονιάρη!
24/09 13:54  gerodimos
Ούλα δικά σου τα θες!
24/09 13:58  PREMIUM

Δεν θέλω και τόσα πολλά gere μου !

Έναν μόνο δικό σου μίτο με τίτλο :

" YALCO : Γιατί δεν κάνει...όγκους ;-) "
24/09 13:59  gerodimos
Χαχα χαχαχαχα
Μπα δεν νομίζω ότι θα την φτιάξει ο μίτος ο δικός μου, αν δεν βοηθήσουν και αυτοί!
24/09 14:05  PREMIUM

Δεν έχεις άδικο !

Ο νόμος της ζήτησης και προσφοράς δεν βρήκε εφαρμογή στα παρόντα επίπεδα, όσο και αν το...προσπάθησα ! :-)
24/09 14:06  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πατριώτ' σου χω inside information, από άλλο χρηματιστήριο βεβαίως... Προχθές ή "αιμοβόρος" δείπνησε με το Δ.Σ. (στελέχη και μεγαλομέτοχοι) της "μητρικής της μητρικής" όπου εργάζεται. Έχουν συνήθειο να γίνεται το Δ.Σ. κατά καιρούς στην έδρα θυγατρικών και να προσκαλούν στο δείπνο τον/ην νεώτερο εργαζόμενο/η...
24/09 14:08  anathema_g13
Καλησπέρα Gerodimos!
Βλέπω έχεις εξελιχθεί σε star, επόμενο βήμα να φτιάξουμε μια γραμμή 090 με προβλέψεις. Εκεί να δεις κέρδη:
"Η αλεπού των αγορών Gerodimos παρέχει αποκλειστικές πληροφορίες για την επόμενη ΔΟΜΙΚΗ και τον επόμενο ΙΚΤΙΝΟ. Μάθε πρώτος τι θα συμβεί!"
Χρέωση 1,19Ε/λεπτό
Ή στείλε SMS στο 5050 (χρέωση 1,5Ε/μήνυμα)

Το τζάμπα πέθανε! :)
24/09 14:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Οι πληροφορίες ότι τους έπεισε να εξαγοράσουν μικρή ελληνική εισηγμένη με σχετικές δραστηριότητες ελέγχονται προς το παρόν ως ανακριβείς ! (να μαζέψουμε εμείς πρώτα...)
24/09 14:10  haros
αναθεμα,μολις βρηκα το καινουργιο σου παρατσουκλι..θα το διαβασεις σε λιγο στην λινκια στην ταυροσπηλια..
24/09 14:14  PREMIUM

Νάχουμε και ένα...πληκτρολόγιο στη διαφήμιση να...πέφτει !

Σαν το...κουτάλι της Action Aid ! :-)

Πατριώτ...

Aναμένω από τη νύφη γιατί ο γιος μου ούλο με τα Μαθηματικά (55) ασχολείται και δεν πάει να γνωρίσει κάνα κοριτσάκι που να προορίζεται για...Wall !
24/09 14:16  anathema_g13
Τριαντάφυλλε,
κι εσύ με χρησμούς όπως ο Premium!
Άντε να σας παρακολουθήσει κανείς και να καταλάβει τι λέτε! :)
24/09 14:19  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
24/09 14:23  PREMIUM

έτσι...εntre(pozato) φαντάζομαι τον...τζκα !
24/09 14:27  anathema_g13
http://www.entrepose.fr/?page=57

Fits the profile, που λένε!
Τώρα μένει να βρεθεί και ο στόχος...:)
24/09 14:38  favlos
anathema καλά τα λες αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει κάποιες ζωές (θρασσάκο Λένιν είναι αυτό?)...έχω καταλήξει στο συμπέρασμα και από μένα αλλά και από αρκετούς άλλους ότι το γιατί κάνουμε κάτι,γιατί δεν το κάνουμε ...ούτε εμείς γνωρίζουμε πραγματικά :)
24/09 14:44  anathema_g13
favlos,
ασχολείσαι χρόνια - σίγουρα περισσότερα από εμένα. Δεν παρατηρείς ότι το παιχνίδι έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία;
Η βάση του είναι η ίδια: το κέρδος και η έξαψη αλλά τα μέσα έχουν αλλάξει από τότε όπως και τα εργαλεία.
Ειδικά αν κάποιος δεν έχει πολλή εμπειρία πολύ εύκολα μπορεί να χάσει τον εαυτό του αν μπλέξει με τις αγορές και ιδιαίτερα αν τον γλυκάνουν στην αρχή, δε συμφωνείς;
Το πως έφτασε να μπλέξει είναι άλλο θέμα και τελικά, πράγματι, μπορεί να αναρωτηθεί κάποια στιγμή - "πως συνέβη όλο αυτό" - και να μην μπορεί να απαντήσει!
24/09 14:47  favlos
Ναι έτσι είναι.Αν το αφήσεις σε αφήνει.Μεταλλάσσεται διαρκώς!Βαριά εργασία χωρίς ωράριο...
24/09 14:52  anathema_g13
Βαριά ασχολία και με αδιάκοπο ωράριο, σωστό!
Εργασία θεωρώ κάτι που κάνεις και παράγεις έργο. Δουλειά μπορώ να το θεωρήσω όταν αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος κάποιου. Αλλά γενικά το θεωρώ ενασχόληση αν εξαιρεθούν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά.
Τέσπα, επουσιώδες αυτό.
24/09 15:23  Ydroxoos
Να προσεχετε τι λετε

Σας παρακολουθω!

Υ.Γ γινετε να συμπεριλαβεις στις μουσικες διαδρομες και ολιγον Βιβη Μαστραλεξη?
24/09 16:01  anathema_g13
Έκανα τη σχετική με τη Βιβή έρευνα...πλέον είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζω οργανωμένο σχέδιο μεταβολής του blog σε τόπο λαϊκού ξεφαντώματος! :)
Βέβαια, είδα ότι η Βιβή είναι της κατηγορίας από φωνή...κορμί! :)

Καλό απόγευμα σε όλους!
24/09 16:11  PREMIUM

...ΤΩΡΑ μόλις ξύπνησα !

Και βλέπω ότι η "ιστορία" συνεχίζεται "γενικότερον" ! :-)

Αναμενόμενο ! :-)
24/09 16:17  PREMIUM

Στόχος ;;;

Αν σπάσει το...0,59 ο "δρόμος" για το...59 (όπως το "αντίπαλον" δέος ) είναι ανοιχτός ! :-)
24/09 16:29  PREMIUM

Έχεις δίκιο Νικόλαε !

Πήγαν να με πιάσουν στον...ύπνο !

Ευτυχώς ξύπνησα και η "τάξη" απεκαταστάθη στο...ΥΑΛοπωλείο με τις...αρκούδες ! :-)
24/09 16:44  PREMIUM

Εννοείται ότι ο στόχος ισχύει και για τις δυο !

Η μια μάλιστα μόλις πέτυχε το πρώτο σκέλος ! :-)
24/09 16:52  PREMIUM

Άντε 10 λεπτά μείνανε για να...σχολάσω ! :-)
25/09 00:03  shareholder-cs
Τις προάλλες σε μια εκαθάριση της βιβλιοθήκης μου ,βρήκα τυχαίως στοιβαγμένο ένα οδηγό κεφαλαιαγοράς του 1996.
απο βίτσιο, αντι να τον πετάξω (;) τον ξεφύλισα.

προσεξτε τι εταιρείες υπήρχαν στο ταμπλώ τότε: (δε γραφω κωδικούς γιατί δεν θα τους θυμάστε οι περισσότεροι)

λοιπόν:
ετεβα, τρ.αθηνων, ιονικη, κεντρ. ελλαδος, κτηματικη, μακεδονιας θρακης, στεγαστικη, φοινιξ, αστηρ, αιολικη, αλφα επενδ, αλφα φαινανς, ασπις επενδ, εθνικη χαρτοφυλακιου, εμπορικη επενδυτικη, εξελιξη, επενδ αναπτυξεως, επενδ εργασιας, επενδ χαρτοφυλακιου, εδεχ, πειραιως εμπενδ, interinvest, ιονικη επενδ. μεσσογειακη, προοδος, ωριων, αλφα ληζιγκ, ετβα ληζιγκ, πληροφορικη εργασιας, αεμετ cosmos, globe, κερανης, κλωνατεξ μπουταρης, αλουμινιο ελλαδος, αλουμ αττικης, βιοσωλ, δαριγκ, εκον, ερλικον, ετεμ, λαρεωτικη, λεβεντερης, ραδιο αθηναι, τσιπιτα, ελαις, οινων, θεσσαλικη, παυλιδης, παπαστρατος, ιονικη ξενοδοχ. λαμψα, δημητριαδης, ελφικο, λανακαμδουδος, ναουσα, μακλω, μαξιμ, μαγριζος, μπριτανια, νηματεμπορικη, 3α, φανκο φιντεξπορτ, παπουτσανης, πλαστ μακεδονιας, κεκρωψ κεραμεια αλλατινη, χαλυψ, εργας, αθηνα, αλτε, γεκατ, γνωμων, ευρωτ, θεμελιοδομη, μοχλος σαραντοπουλος, τεβ, τεχνοδομη, αθηναια, αλυσσιδα, διεθνης βιομ ενδυματων, γεν αποθηκων, γεν εμποριου, διαμαντης, εμπορ δεσμος, ερμης, ιπποτουρ, κλαουδατος, λαμπροπουλος, σπορτσμαν, δανε, δελτα πληροφορικη, ιντρασοφτ, ψυγεια παρνασσος, βις διεκατ, ηλιοφιν, ιντερτεκ, ιντερτυπ, κορφιλ, μετρολαιφ, μεταλοπλαστικη αγρινιου, μουριαδης, σιγαλας, σινκιουλαρ, κωνσταντινιδης, ατεμκε, ελβιεμεκ, εσχα, περιραιως ληξζιγκ, ρεμεκ, τασογλου, ριοπεσκα, κλπ κλπ


μετρήστε απο πόσες ξέρες και υφάλους, απο πόσες σκύλες και χάρυβδες έπρεπε να έχεις περάσει χωρίς να τσακίσεις ανεπανόρθωτα το σκάφος με τα κεφάλαιά σου αν τυχαινες μακροπρόθεσμος επενδυτής όπως εγω, τρομάρα μου...

στην αποθήκη έχω ταπετσαρίες αρκετές να ανοίξω ταπετσέρικο ...
25/09 00:48  PREMIUM

Χρήστο...

Καλά νάμαστε 13 χρόνια μετά να έχουμε άλλες τόσες, αλλά και..."κάποιες" που να έχουν ανέβει 1000 φορές από τα...τρέχοντα ! :-)
27/09 04:15  Mogadishu

http://www.youtube.com/watch?v=-55ZYpTwu1g

Anathema - Lost control

Eπικό!
27/09 14:13  anathema_g13
Είναι που μου ξύπνησε τόσες μνήμες ο Shareholder με όλες αυτές τις εταιρίες που βρήκε από τα κιτάπια του. Ιονική, Άλφα Επενδύσεων, Ωρίων, Παπαστράτος είχαν περάσει και από τα χέρια μου. Το καλό είναι ότι καμία δε βάρεσε κανόνι από αυτές κι έτσι δεν έμεινα με ταπισερί! Από την άλλη όμως θυμάμαι ότι έβλεπα τους Δημητριάδηδες και τα Μακλώ να τρέχουν και να έιμαι στην απ' έξω...μετά τα έβλεπα να καταστρέφονται και έλεγα πάλι καλά!
Τι να πεις - θυμάμαι τόσους και τόσους να ψάχνουν τι θα κάνουν με τη Θεσσαλική και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...κι άλλους που έγιναν πλούσιοι σε ένα καλοκαίρι...

Moga,
μόνο αυτό; Ειδικά αυτός ο δίσκος, το Alternative 4 είναι όλος ένα έπος. Στο "lost control" εκεί στο 2'50" που είναι το γύρισμα μιλάμε για αποθέωση!

Καλή Κυριακή να έχουμε!
27/09 14:22  Ydroxoos
Ρε τι μου θυμισε ο μαγκας.
Πουσε ρε γιγαντα Τομας οι επιγονοι σου το κανανε μαγαζι για φλουφλιδες.
Θυμηθηκα τα εβερεστ.8 μαγαζια με κρυα σαντουιτσ αντε και μερικες μορταδελες στο ψυγειο και κεφαλαιοποιηση 300 δις
27/09 14:44  anathema_g13
Τα Έβερεστ όμως μεγάλωσαν και πολλαπλασιάστηκαν. Ο sir από τις κλωστές πήγε να γίνει μεγιστάνας και απέτυχε. Αν σκεφτείς πόσα λεφτά πήρε από αυξήσεις κεφαλαίων των εταιριών του και από πωλήσεις ιδίων στα ψηλά είναι πραγματικά απορίας άξιον πως κατάφερε να τα χάσει όλα...
Και όχι μόνο αυτός. Τόσοι και τόσοι έβγαλαν λεφτά και καταστράφηκαν. Τρελό καλοκαίρι Μιχάλη!
27/09 14:50  Ydroxoos
Αστα να πανε.
Ετσι απλα θυμιθικα τα εβερεστ για να πω το σημειο υπερβολης.
Εκεινες οι γενικες αποθηκες στο 8% κλειδωμενες για 3 μηνες θυμασε?
Εδω θυμαμε κανανε αμκ και αντι να κανει γιρισμα αγοραζαν σαν τρελοι
27/09 14:54  anathema_g13
Αφού όποια ανακοίνωνε ΑΜΚ ξεκινούσε κούρσα.
Πολλοί θεωρούσαν ότι με την προσαρμογή της τιμής χαμηλότερα λόγω ΑΜΚ η μετοχή γινόταν φτηνότερη και αγόραζαν και να τα κλειδώματα.
Αν θυμάμαι καλά οι ΓΕΝΑΚ ξεκίνησαν αργότερα από πολλά χαρτιά αλλά από τότε που ξεκίνησαν δεν σταμάτησαν να ανεβαίνουν. Εθνικάρα! :)
27/09 15:14  shareholder-cs
Οι πρώτες μου μετοχές ήταν της ΝΕΛ -καθότι εκ Μυτιλήνης ορμώμενος- φυσικά πολύ πριν εισαχθεί στο ΧΑ, γυρω στα 1983 (για να δείξουμε και την ηλικία μας) ...
Τότε δίνανε μερισματική απόδοση 8-10% αλλά και οι πληθωρισμοί ήταν σε υψη άστα να πάνε.
Κατόπιν το 1990 απέκτησα 40 Ιονικές, δώρο απο 20 κομμάτια απο τους γονείς μου.
Στο ράλυ το 1990 προς τις 1670 μονάδες, ανέβαιναν θυμάμαι ένα χιλιάρικο η καθε μία ημερησίως.
ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ σας λέω, πχ είχε 32.000 δρχ το κομμάτι και πήγαινε 33.000 δρχ. Σαράντα χήνες λοιπόν θεωρητικά κέδη την ημέρα, οταν ο βασικός μισθός ήταν κάπου τα διπλά...Είχα τρελλαθεί.
Αρχισα να παρακολουθώ, να πηγαίνω στο Ναό και τις χρηματιστηριακές, (ακόμα υπήρχε το κάγγελο, τα tele-boxes και τα γερόντια στην Αιθουσα) να διαβάζω "Χρήμα και Αγορά ", οικονομικές εφημερίδες, να κάνω σεμινάρια κλπ, και τα επόμενα χρόνια να αγοράζω μετοχές, λίγες, όσες σήκωνε η νεανική μου τσέπη...
Το μικρόβιο είχε μπεί μέσα μου για τα καλά... Φυσικά δεν υπάρχει μετά ίαση, το ξέρετε κι εσείς συνάρρωστοι...
27/09 15:40  anathema_g13
Από μικρός στα βάσανα Share! :)
Εμένα οι πρώτες ήταν της Ρεθυμνιακής από τον παππού μου. Η ΑΝΕΚ την εξαγόρασε και ανταλλάχτηκαν με μετοχές της. Ήταν χαρτιά ακόμα ονομαστικά. Και έγιναν άυλοι τίτλοι.
Από τότε το Ρέθυμνο δεν έχει καράβι κάθε μέρα... :)

Λέω να τα μαζέψεις όλα αυτά και να φτιάξεις ένα post φίλε. Με τη σταδιοδρομία σου στο ναο...και όλες αυτές τις αξίες που χάθηκαν μαζί με τα κέρδη που υπόσχονταν!
27/09 16:15  Ydroxoos
Αμαν μωρε με τις αναμνησεις
Ημουν 17 χρονον οτν παντρευτικε ο αδελφος μου και τοτε ο πατερας μου ειχε παρει Γενικη επειδη ο συμπεθεροςειχε σχεση μιας και τοτε ηταν του στρατου η τραπεζα.Στα 22 μου τις εβαλε απο μισες με τον αδελφο μου.
Κατι σαν οικογενεικο θεμα τις κραταω απο τοτε χωρις να τις βλεπω σαν μετοχες.Το 96 λιγο πριν πεθανει ο πεθερος μου εβαλε στην γυναικα μου ετε και αλφα.
Δεν τις βλεπω ως μετοχες αν και αρκετες φορες με εχουν ξεπαραδιασει με τις κολοΑΜΚ τους
27/09 16:25  anathema_g13
Εσύ δεν έχεις μετοχές Μιχάλη - οικογενειακά κειμήλια έχεις!
Αλλά η τελευταία σου φράση ήταν όλα τα λεφτά...κι έχουν κάνει και μπόλικες ΑΜΚ από τότε! :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις