Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Απολογισμός
1582 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009
21:23

Αύριο ξεκινάει το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Μία χρονιά, που όπως φαίνεται, θα είναι από τις αποδοτικότερες χρηματιστηριακά παρά το μαύρο κλίμα που επικρατούσε όταν ξεκινούσε. Η σημερινή συνεδρίαση που έκλεισε το τρίτο τρίμηνο έδωσε ένα στίγμα στο τέλος της. Η απότομη πτώση λίγο πριν το κλείσιμο έδειξε ότι υπάρχουν διαθέσεις για κατοχύρωση κερδών. Αρκούσε ένα κακό άνοιγμα στη Wall για να διαφανούν οι προθέσεις πολλών και πόσο (δεν) πιστεύουν στη συνέχιση της δυναμικής της ανόδου. Το τελευταίο διήμερο σε πολλές από τις μετοχές που έτρεξαν στην άνοδο σημειώθηκαν κατοχυρώσεις κερδών. Ασφαλώς, αυτό δε σημαίνει ότι  επίκειται έναρξη ισχυρής διόρθωσης. Πολλοί την περιμένουν και την ορίζουν σε ύψος γύρω στο 10%. Αλλά το αναμενόμενο απέχει συχνά από την πραγματικότητα.

Στο ΧΑΑ γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το παιχνίδι γίνεται σε καμιά σαρανταριά μετοχές με όλο το υπόλοιπο tableau να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Εμφανές είναι επίσης ότι ξένα χαρτοφυλάκια κινούν τα νήματα. Σήμερα οι συναλλαγές ήταν στα 312 εκ. ευρώ. Η κατανομή του τζίρου, χονδρικά, έχει ως εξής:

10 πρώτες (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΑΡΦΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕΚ, ΚΥΠΡ): 259 εκ. Ευρώ

20 πρώτες (Οι πάνω 10 συν ΜΙΓ, ΑΛΑΠΙΣ, ΤΙΤΚ, ΦΟΛΙ, ΤΤ, ΙΝΛΟΤ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ): 293 εκ. Ευρώ

30 πρώτες (Οι πάνω 20 συν ΕΛΠΕ, ΣΑΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΟΡΘ, ΜΠΕΛΑ, ΑΤΕ, ΒΩΒΟΣ, ΓΤΕ, ΙΝΤΚΑ, ΦΡΛΚ): 305 εκ. Ευρώ

40 πρώτες (Οι πάνω 30 συν ΜΗΧΚ, ΛΑΜΔΑ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΧΚ, ΑΣΠΤ, ΕΛΛ, ΙΝΚΑΤ, ΔΟΛ, ΠΡΟ, ΦΡΙΓΟ): 309 ΕΚ. Ευρώ

Συνολικά, κινήθηκαν 257 μετοχές. Δηλαδή οι υπόλοιπες 217 μετοχές πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω έκαναν τζίρο όλες μαζί γύρω στα 3 εκ. Ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι από τον Ιούλη και μετά ο Γενικός κερδίζει λίγο πάνω από 20%, ο εικοσάρης υπεραποδίδει με κέρδη πάνω από 25% ενώ ο τραπεζικός δείκτης γράφει κέρδη που ξεπερνούν το 40%.

Οι ισορροπίες πια είναι λεπτές. Αυτό που βλέπω είναι ότι λείπει ο ισχυρός καταλύτης που θα δώσει ξεκάθαρη τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ίσως σε 2-3 εβδομάδες που θα αρχίσουν τα αποτελέσματα εννεάμηνου από το εξωτερικό να διαφανεί προς τα που πηγαίνουμε. Μέχρι τότε - μέχρι τα μέσα Οκτώβρη δε νομίζω ότι θα δούμε τίποτα δραματικό. Ενδεχομένως μερικές διορθώσεις μικρής διάρκειας και έντασης, ίσως λίγη μεταβλητότητα παραπάνω αλλά γενικά τα πράγματα δεν περιμένω να είναι και πολύ άγρια. Διόρθωση κάτω από τις 2450 μονάδες θα με εξέπληττε όπως και υπέρβαση του 2900. Μετά την μεγάλη άνοδο από τα χαμηλά του Μάρτη ο δείκτης παλινδρομούσε στο κανάλι ανάμεσα στο 2100 με 2300 για αρκετό καιρό μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό κύμα που μας έφερε μέχρι τα επίπεδα που είμαστε τώρα. Κάτι αντίστοιχο περιμένω και τώρα με το κανάλι σε υψηλότερο εύρος τιμών, βέβαια. Θα μπορούσε να είναι το εύρος 2450 με 2700. Ανάλογα των εξελίξεων και των εταιρικών αποτελεσμάτων θα φύγουμε προς μία από τις δύο κατευθύνσεις. Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά κατά τη γνώμη μου. Επίσης, δεδομένου ότι θα έχουμε και μετεκλογικούς κραδασμούς, ίσως το ΧΑΑ να δείξει αδυναμία να ακολουθήσει την κίνηση των αγορών του εξωτερικού μετά τα μέσα Οκτώβρη σε πρώτη φάση. Όπως είχε συμβεί και στο διάστημα ανακοίνωσης εξαμήνων τον Ιούλη όπου το ΧΑΑ έδινε την εντύπωση ότι υποαπέδιδε αλλά στην ουσία ήταν σε αναμονή των δικών μας αποτελεσμάτων τα οποία, ως γνωστόν, βγαίνουν με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με εκείνα του εξωτερικού.

Τα παραπάνω αποτελούν τον τρόπο που βλέπω την αγορά στην παρούσα φάση. Με δύο λόγια θεωρώ ότι η άνοδος δείχνει σημάδια κόπωσης, η πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης δεν με πείθει, οι τράπεζες που τράβηξαν την άνοδο θα είναι και αυτές που θα διορθώνουν αλλά και θα αντιδρούν πρώτες, η περιφέρεια χρωστάει κίνηση αλλά κανείς δεν έγινε πλούσιος με χρωστούμενα (πρώτα ας αρχίσει να πληρώνει και βλέπουμε), ερωτηματικό είναι τα κρατικόχαρτα από 5 Οκτώβρη και μετά. Δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει αρκετή ρευστότητα σε κάθε χαρτοφυλάκιο - δεν είναι καιρός για "όλα μέσα" ενώ και trading σε μικρές μετοχές μου φαίνεται παρακινδυνευμένο. Άλλωστε οι μετοχές των μεγαλύτερων κεφαλαιοποίησεων θυμίζουν περισσότερο περιφερειακές μετοχές παρά blue chips με τη μεταβλητότητα και τα ποσοστά που γράφουν κατά καιρούς.

Το χαρτοφυλάκιο μου σε αυτή την φάση είναι έτσι:

Οι θέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, AUTOHELLAS είναι κερδοφόρες.

Οι θέσεις σε OTE, METK, ΙΜΠΕΡΙΟ είναι στα ίδια.

ΚΛΜ και Λύκος ήταν τα καλοκαιρινά πουλέν και αθροιστικά είναι με μικρά κέρδη.

PASAL και ΟΛΘ ήταν τα τελευταία trades της άνοιξης και έχουν ξεμείνει με χασούρα και τα δύο. Το υπόλοιπο στην ALAPIS είναι ό, τι ξέμεινε από την πρόσφατη ΑΜΚ.

Τράπεζες εξακολουθώ να μην έχω. Είχα αδειάσει όλες τις θέσεις μου σε αυτές πρόσφατα.

Άντε να δούμε τι θα δούμε! Προς το παρόν λέω να πάω να δω ταινία στο cinema - αυτό το Revanche μου φαίνεται καλή περίπτωση.

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΑΠΙΣ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΙΜΠΕ ΙΝΛΟΤ ΚΛΜ ΛΥΚ ΟΛΘ ΟΤΕ ΟΤΟΕΛ ΠΑΣΑΛ
Σχόλια

30/09 22:39  coldplay
Απο χτες το μεσημερι δεν εχω ουτε ενα χαρτακι...και μου βγαινει μια βαρια μυρωδια απο αρκουδα...
30/09 23:30  favlos
Καλή η ρευστότητά σου.
Τάγραψα κι εγώ στον original.
Πρόχειρα,έιμαι λίγο πάνω απο σένα σε ρευστότητα και θα ήμουν κι άλλο,όχι γιατί φοβάμαι την αγορά..έτσι είναι η τακτική μου.
Μου κρατάνε πολυ χρήμα η ΕΕΕΚ & ΠΕΙΡ και αρκετό ΜΕΤΚ,ΚΥΠΡ που αν δω αδυναμία θα μειώσω εύκολα.Μικρότερα,ΑΝΕΚ,ΧΑΙΔΕ κλπ δεν με αποσχολούν..θα τα περιμένω με την ευχή να είναι στο ταμπλό και να δώσουν την τιμή που θέλω.
Πάντως τον Μάρτη με -31,3% χασούρα που θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν πούλαγα κι αγόραζα χαμηλότερα συνέχεια (σχεδόν),έφτασα στο +19% σήμερα το απόγευμα.
Το θεωρώ τεράστια επιτυχία γιατί υπήρξαν αρκετές αλλαγές και πωλήσεις σε αυτούς τους μήνες,συνέπεια της νευρικότητας που έχουμε μετά απο τέτοια πτώση και περιπέτεια και μετά από ολόκληρα 24άωρα πάνω απο το PC και στα τηλέφωνα και ούτε μιά μέρα μακριά από την αγορά.
Και βέβαια ό,τι τακτική και να είχα αν δεν ήταν το program trading των ξένων με τη μεριά μου/μας που είχε σκοπό την σωτηρία των αγορών,που μέσω ΕΤΕ κυρίως οδήγησε την αγορά εδώ που είναι,δεν υπήρχε περίπτωση κέρδους.
Ανάλογη εξαιρετική βοήθεια απο φόρουμ και ιστολόγια εδω στο capital που μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για την διαχείριση αλλά στο θέμα χρηματιστήριο να διαβάζεις τόσους φίλους όλων των επιπέδων είναι ανεκτίμητο.
Και μια αναφορά στον φίλο verdadeiro που ο μίτος του στο φόρουμ ήταν ότι πιό χρήσιμο έχει αναρτηθεί ως τώρα.
01/10 13:18  anathema_g13
Coldplay,
τα έδωσες όλα; Με στόχο να ξαναμπείς στις πόσες μονάδες; Που βλέπεις τον πάτο;

Favlos,
έχεις πολύ δίκιο σε όσα σημειώνεις. Όσοι παρακολουθούσαμε συνεχώς την αγορά μέχρι να πιάσει πάτο ήμασταν νευρικοί και κάναμε σπασμωδικές κινήσεις συνέπεια του τρόμου που επικρατούσε. Πχ. είχα πάρει Αλφα στα 4.1 και τα έδωσα στα 5.5! Η κύρια θέση στην Άλφα είχε κτιστεί στα 10.5 ευρώ τον περασμένο Οκτώβρη. Και έκανα κι εγώ αυτό το πράγμα, αγορές - πωλήσεις για να πέφτει η ΜΤΚ που πήγε κάτω από τα 9 τελικά και βγήκα στα 12.3 - ούτε εγώ δεν το περίμενα...αλλά αφού έτσι ήθελαν δε με χάλασε! :)
Είναι καλά και το forum και τα blogs αλλά χρειάζεται να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει τους καλοπροαίρετους από τους πονηρούληδες.
Πάντως σε 11 μήνες που είμαι μέσα στο παιχνίδι έχω κάνει πάνω από 60 αγοραπωλησίες. Οι περισσότερες έγιναν μέσα Απρίλη με τέλη Ιούνη που ό,τι και να έπαιρνες είχες κέρδη αλλά τόσες πράξεις είναι...ατομικό ρεκόρ! :)
02/10 00:12  anathema_g13
Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ο Dow, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αύριο.
Ενδιαφέρον θα έχει το αν θα προκύψουν αντιστάσεις στις μετοχές που δεν έτρεξαν στο τελευταίο σκέλος της ανόδου. Διαφορετικά αρκετές θα είναι αυτές που θα προσεγγίσουν εκ νέου τα χαμηλά τους όσο υπάρχουν διορθωτικές τάσεις. Δύο φορές χαμένες. Και απούσες στην άνοδο και παρούσες στην πτώση. Ενδεχομένως όμως, τελικά, να προκύψουν ευκαιρίες έτσι. Προτρέχω όμως.
Στο μεταξύ, αν κανείς έχει όρεξη ας διαβάσει αυτό - ποδοσφαιρική κομπίνα βγαλμένη από το σινεμά!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artId=290068&dt=24/09/2009
Είναι νέο δεκαημέρου αλλά σήμερα έπεσα πάνω του - γάτα ο πρόεδρος! :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις