Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Keffiyeh
1604 αναγνώστες
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009
14:36

Βλέπεις στο δρόμο αρκετούς να φοράνε το παραδοσιακό μαντήλι της Παλαιστίνης. Κάποιοι με αυτό τον τρόπο δείχνουν τη συμπάθεια τους προς ένα δοκιμαζόμενο λαό. Οι περισσότεροι, έχω την αίσθηση, το φοράνε επειδή είναι ωραίο, δίνει μια εσάνς επαναστατικότητας, είναι και λίγο trendy! Ένα σύμβολο ενός λαού που αγωνίζεται για αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα και κεκτημένα γίνεται αντικείμενο μόδας δηλαδή. Δεν εκπλήσσει όλο αυτό - η εμπορική εκμετάλλευση είναι σύνηθες φαινόμενο. Προσπαθούσα να θυμηθώ πως λέγεται αυτό το μαντήλι. Καφία λέγεται. Γράφεται keffiyeh. Διάφορες παραλλαγές συναντούνται στον αραβικό κόσμο. Η παλαιστινιακή καφία φτιάχνεται από μαλλί και βαμβάκι και είναι ασπρόμαυρη. Ήταν το “σήμα κατατεθέν” του Γιάσερ Αραφάτ. Διαβάζοντας για την ιστορία του ενδύματος η φωτογραφία μιας γυναίκας μου έκανε εντύπωση. Άλλωστε, η καφία, θεωρείται αντρικό ένδυμα. Η φωτογραφία ήταν της Leila Khaled και πολλοί υποστηρίζουν ότι φορούσε καφία για να δείξει την ισότητα ανδρών και γυναικών μπροστά στον αγώνα και στην ένοπλη πάλη.

H Leila Khaled υπήρξε μέλος του ένοπλου τμήματος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ). Γεννημένη στη Χάιφα το 1944 διέφυγε μαζί με την οικογένεια της το 1948 στο Λίβανο κατά την παλαιστινιακή έξοδο εκείνης της εποχής. Μετά τον Πόλεμο των 6 Ημερών εντάχθηκε στο νεοσυσταθέν τότε ΛΜΑΠ. H Khaled στις 29 Αυγούστου του 1969 ήταν μέλος της αεροπειρατικής ομάδας της πτήσης 840 της TWA κι ενώ το αεροπλάνο πετούσε από τη Ρώμη προς την Αθήνα εκτρέποντας την πορεία του προς τη Δαμασκό. Η ίδια λέει ότι διέταξε τον πιλότο να περάσει πάνω από την Χάιφα ώστε να δει την γενέτειρά της που πια δεν μπορούσε να επισκεφτεί. Αφού αποβιβάστηκαν όλοι το αεροπλάνο ανατινάχθηκε. Άλλη μια απόπειρα έγινε στις 6 Σεπτέμβρη του 1970. Η πτήση από Άμστερνταμ προς Νέα Υόρκη της ΕL AL αποτελούσε μία από τις αεροπειρατείες που περιλάμβανε το σχέδιο του ΛΜΑΠ για ταυτόχρονες χρονικά απόπειρες και εντασσόταν στις δράσεις του Μαύρου Σεπτέμβρη. Ο συνεργός της σκοτώθηκε από Ισραηλινούς καταδικάζοντας σε αποτυχία το εγχείρημα και η Khaled συνελήφθη. Πάνω της είχε δύο χειροβομβίδες τις οποίες όμως δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει, όπως η ίδια έλεγε. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε, τελικά, στο Λονδίνο. Την πρώτη του Οκτώβρη αφέθηκε ελεύθερη μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής κρατουμένων.

Τα ίχνη της στη συνέχεια χάθηκαν ενώ στις μέρες μας ζει παντρεμένη με τον φυσικό Fayez Rashid Hilal στην Ιορδανία. Η ίδια δε μετανιώνει για το παρελθόν της ενώ οι προσπάθειες επίλυσης του θέματος είναι, σύμφωνα με την Khaled, μια πολιτική διαδικασία και όχι μια ειρηνευτική διαδικασία. “...όπου η ισορροπία των δυνάμεων είναι με το μέρος των Ισραηλινών και όχι με το δικό μας. Έχουν όλα τα χαρτιά και κάνουν παιχνίδι ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να βασιστούν σε κάτι ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι ενωμένοι.”

Την εποχή των αεροπειρατειών η Ελλάδα ήταν υπό καθεστώς δικτατορίας. Τότε σημειώθηκε ασυνήθιστος αριθμός αεροπειρατειών και στη χώρα μας ενώ συχνά εμπλέκονταν σε αυτές και Παλαιστίνιοι με το αεροδρόμιο του Ελληνικού να αποτελεί πεδίο συγκρούσεων. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται σε κάθε ευκαιρία - όλα ξεκίνησαν επειδή δε θυμόμουν πως λέγεται το παραδοσιακό μαντήλι της Παλαιστίνης. Ή, ίσως, επειδή είδα κάποια κοπέλα στο δρόμο να το φοράει που έχει με την Παλαιστίνη ότι σχέση έχει ένας ερημίτης με την τεχνολογία!

Σχόλια

02/10 20:51  Goldmine
Πάντα ένα βήμα μπροστά. Συνειδητοποιημένος blogger. Ωραίο μουσικό άκουσμα. 5*
03/10 00:17  anathema_g13
Ευχαριστώ Goldmine!
Προφανώς έχεις κάποιο ορισμό για την έννοια του blogging. Αν θυμάμαι καλά είχες ανεβάσει κάτι σχετικό πριν φτιάξω το παρόν ιστολόγιο. Θα το ψάξω.
Καλό βράδυ να έχεις!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις