Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Altius (?)
1392 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009
17:23

Επαναπροσεγγίζουν τα υψηλά τους στο εξωτερικό οι δείκτες και για άλλη μια φόρα από την έναρξη του ανοδικού κύματος από τον Μάρτη και πέρα σχηματισμοί αντιστροφής που έδειχναν επικείμενη διόρθωση αναιρούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο Γενικός στην Αθήνα έχει ήδη δώσει κλεισίματα πάνω από τις 2700 μονάδες ενώ σήμερα έκλεισε την εβδομάδα σε υψηλό 52 εβδομάδων σε επίπεδο κλεισίματος ενώ πλησίασε πολύ και το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2764.92 αφού το πρωί έφτασε μέχρι και τις 2762,88 μονάδες για να κλείσει στις 2753.23.

Μία εξήγηση για την (απρόσμενα) καλύτερη συμπεριφορά της Αθήνας σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αγορά είχε προεξοφλήσει νίκη του ΠΑΣΟΚ και πιθανή αυτοδυναμία αλλά έδωσε νέα δυναμική το εύρος της νίκης μετά από την αρχική επιφυλακτικότητα της Δευτέρας. Η κίνηση στηρίχτηκε και στην καλή εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων στη διάρκεια της εβδομάδας αλλά και στη συνέχιση των τοποθετήσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού μετά και το ενδιαφέρον για το πρόσφατο road – show. Παράλληλα, βγαίνουν σενάρια μετεκλογικού χαρακτήρα και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με μετοχές όπου εμπλέκεται και το δημόσιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υπάρχει φημολογία και διεργασίες για τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ, ακούγονται πολλά για το μέλλον των ΤΤ και ΑΤΕ. Αναμένονται νεότερα από ΟΠΑΠ και νερά.

Στα υπόλοιπα, δε φαίνεται να διαχέεται ιδιαίτερα το ενδιαφέρον προς τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Τα πράγματα δεν είναι το ίδιο άσχημα όσο ήταν πριν μερικές μέρες βέβαια. Επιλεκτικά κινούνται μετοχές και από την περιφέρεια και κάνουν και κομμάτια. Το παιχνίδι πάντως παραμένει σε καμιά σαρανταριά μετοχές. Το καλό είναι ότι δίνουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων και μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου. Σήμερα έδωσαν οι: ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΤΙΤΠ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓΡΕ, ΚΡΕΤΑ, ΕΥΒΡΚ αλλά και η ΠΕΙΡ.

Στην Αμερική ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις εννεαμήνων μεγάλων εταιριών. H Alcoa, νωρίς νωρίς όπως μας έχει συνηθίσει, η Pepsico και άλλες. Στις 15 Οκτώβρη ανακοινώνουν οι Goldman Sachs και Citi ενώ μια μέρα πριν ανακοινώνουν JP και Morgan Stanley και στις 16 η BoA. Αυτό που βλέπω είναι η διάθεση να παιχτεί το ίδιο παιχνίδι που είδαμε και τον περασμένο Ιούλη. Η δημιουργία κλίματος ευφορίας βασισμένου στα εταιρικά αποτελέσματα. Είναι μάλλον σίγουρο ότι πολλές εταιρίες θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών φέρνοντας αισιοδοξία. Μόνο που υπάρχουν 2 βασικές διαφορές: Αφενός είμαστε σε υψηλότερα επίπεδα από τότε αφού οι αγορές έπαιξαν τη συνέχιση της βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων το καλοκαίρι και αφετέρου υπάρχει μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Το καλοκαίρι η άνοδος σε ένα βαθμό στηρίχθηκε στην ανακούφιση από τα αποτελέσματα. Ας ήταν καλά σε μεγέθη κι ας ήταν ό, τι να 'ναι. Τώρα, νομίζω σταδιακά διαφαίνονται απαιτήσεις σχετικά με την ποιότητα των αποτελεσμάτων. Μπορεί να περνάνε τις εκτιμήσεις αλλά είναι διατηρήσιμα; Είναι λόγω αύξησης πωλήσεων και ζήτησης; Είναι επαναλαμβανόμενα; Ή μήπως είναι λόγω περιορισμού του κόστους με μειωμένα παραγωγικά έσοδα κτλ; Έχω, δηλαδή, την αίσθηση ότι οι αγορές θα γίνονται πιο απαιτητικές στο εξής και δε θα ικανοποιούνται με απλή υπέρβαση των εκτιμήσεων. Όπως και να έχει τα εταιρικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα.

Κατά τα λοιπά, συνεχίζω στο ίδιο τροπάρι. Σταδιακά πουλάω όπου υπάρχει καλό κέρδος όσο ανεβαίνουμε, διατηρώ ρευστότητα και παρακολουθώ.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

 

Σχόλια

09/10 18:55  haros
fortius...
09/10 19:39  PREMIUM
09/10 19:52  haros
ντουμ σπιρο σπερο...(του το πηδηξαμε το θεμα..)
10/10 11:40  anathema_g13
Και το σκέφτηκα να μη βάλω λατινικό τίτλο...
:)
Καλημέρα!
10/10 11:54  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Τι εννοείς "καλό κέρδος"?
10/10 12:04  anathema_g13
Εξαρτάται από τη μετοχή και από τη συνέχεια που βλέπω τόσο γενικά όσο και ειδικά για την μετοχή.
Την Παρασκευή, ας πούμε, έδωσα το 1/5 της θέσης σε ΚΛΜ και Γεκτερνα. Η πρώτη έχει δώσει πάνω από 30% σε λίγες μέρες. Η άλλη, που ήταν από τα χαρτιά που πίστευα είναι στο +180% περίπου από την τιμή αγοράς. ΜΕ λίγες πωλήσεις πέφτει η ΜΤΚ ενώ υπάρχει ρευστό προς εκμετάλλευση πιθανής πτώσης. Νιώθεις ασφάλεια είτε πάει πάνω είτε κάτω.
Το καλό κέρδος είναι υποκειμενικό. Εκτός από τα παραπάνω είναι και προσωπικό θέμα. Πιθανές τιμές - στόχους, επενδυτικό προφίλ κτλ. Προσωπικά κάθε κέρδος το θεωρώ καλό! Ακόμα και μικρό αν έχει έρθει σε δύσκολη (πτωτική) περίοδο είναι καλό. Γενικά, προσπαθώ να υπεραποδίδουν οι μετοχικές τοποθετήσεις σε σχέση με τον ΓΔ. Αν αυτό συμβαίνει είμαι ικανοποιημένος. Τα λάθη γίνονται όταν αυτό δε συμβαίνει ή όταν προσπαθείς για ακόμα μεγαλύτερη υπεραπόδοση.
10/10 12:27  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ανάθεμα, σχετικώς με τον καφέ:

εκ γυναικός ερύει τα φαύλα! (αλλά και τα κρείττω, ως γνωστόν)

Ελάτε εις το κέντρον, έχωμεν καλά καφε...

8-)
10/10 12:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ερρυη βεβαίως! Η νυξ παρά τω Μακροπούλω, τι να ειπώ...
10/10 12:38  anathema_g13
Μα δεν μπορώ αγαπητέ! Και μάλιστα είμαι πλησίον του κέντρου τώρα - ευχαριστώ για την πρόσκληση βεβαίως!
Βλέπεις, η γυναίκα όχι μόνο με άφησε δίχως καφέ αλλά είμαι αναγκασμένος να την περιμένω να επιστρέψει καθώς μετά αναχωρεί για Σ/Κ και πρέπει να την χαιρετήσω ώστε να επιστρέψω και εγώ στο σπίτι μου!
Μόλις αφίχθη! :)
10/10 13:15  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Γιατί εγώ άμα βλέπω ένα 10-15 δυσκολεύομαι να κρατηθώ άραγε?
10/10 13:30  anathema_g13
Κι εγώ δίνω στο 10-15 που λες ενίοτε.
Πολλά παίζουν ρόλο. Η τιμή που μπήκες μεγάλο και η γενικότερη αίσθηση που έχεις. Και ο τρόπος που ήρθε το 10-15 επηρεάζει την ψυχολογία. Εκ των υστέρων είναι εύκολο να δεις τι έπρεπε να κάνεις. Αλλά τα κέρδη, ακόμα και μικρά είναι καλά. Έχω πουλήσει και μετοχές με χασούρα και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν από τις καλύτερες κινήσεις. Αλλά παίζει ρόλο η ψυχολογία. Παράδειγμα:
Τον περσινό Οκτώβρη είχα πάρει Byte στα 1.06. Τον Φεβρουάριο τα έδωσα κάτω από 1 ευρώ. Τα λεφτά πήγαν σε τράπεζες που είχα από τον Οκτωβρη και έχανα πολλά. Άλφα και Πειρ γύρω στα 4 ευρώ πήρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Έπεσε η ΜΤΚ τους αλλά λόγω φόβου τα έδωσα γρήγορα - κάτω από τα 6. Αν απομονωθεί εκείνο το trade ήταν κερδοφόρο. Αλλά αν τα είχα κρατήσει θα ήταν πολύ πιο κερδοφόρο όπως αποδείχτηκε. Πολλά παίζουν ρόλο. Από την άλλη γιατί να μετανιώνω; Το trade έδωσε γρήγορα 50%, τα λεφτά πήγαν σε μικρότερα που έδωσαν νέα κέρδη την άνοιξη. Το κακό είναι ότι τα τελευταία trades ήταν άστοχα επειδή έγιναν Ιούνη σε μικρές (πχ. Πασάλ) και ακόμα με ταλαιπωρούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι όταν έχεις αμφιβολίες να πουλάς μέρος της θέσης. Αν πέσει μπορείς να ξαναπάρεις χαμηλότερα (δεδομένου ότι πιστεύεις πως θα ξανανέβει βέβαια). Αν ανέβει κι άλλο θα πάρεις κι άλλα κέρδη στη θέση που σου έμεινε. Αυτό κάνω εγώ. Σε ανοδική αγορά δεν μεγιστοποιείς το κέρδος έτσι αλλά εκμεταλλεύεσαι κάθε πισογύρισμα.
11/10 09:12  Goldmine
Η χρονιά χρηματιστηριακά επιφύλαξε απρόσμενες συγκινήσεις. Να έχουμε το νου μας για τη συμπεριφορά της το Νοέμβρη (λόγω κατάθεσης προϋπολογισμού, αν και όλοι αναμασάμε πως τελεί κάτω από την επιρροή του ΝΥSE). Συμμμερίζομαι τις απόψεις σου για πιο απαιτητικές αγορές, εφεξής.
Αυτή η Κυριακή είναι πολλά υποσχόμενη.
Και η Δευτέρα αναμένεται με χρηματιστηριακό καρδιοχτύπι...
για τη δεύτερη βδομάδα της νέας κυβέρνησης.
Ανεξάρτητα, καλημέρα με κέφι, χαρά και προπαντός χαλαρά:-)

12/10 01:15  anathema_g13
Goldmine,
έστω και με σημαντική καθυστέρηση, ανταποδίδω τους χαιρετισμούς! Επηρεάζει και η εγχώρια ειδησεογραφία αλλά απ' ότι βλέπω οι ξένοι έχουν πάλι υπερβεί το 50% κατοχής τίτλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και υποδεικνύει!
Πέρασε κιόλας μια εβδομάδα από τις εκλογές, ε;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις