Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Ακρότητες
2154 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009
15:30

Όταν γύρισα από τις καλοκαιρινές διακοπές στα τέλη του Αυγούστου είχα ανεβάσει ένα κείμενο όπου επιχειρούσα να καταλάβω τι είχε παιχτεί τον Αύγουστο που δεν παρακολουθούσα πολύ την αγορά. Σε εκείνο υπήρχε ένα κομμάτι όπου μετέφραζα τη βασική θεωρία ενός πεντακυματικού σχηματισμού για την κυρίαρχη τάση. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι μέχρι στιγμής η κίνηση από τα χαμηλά του Μάρτη συμπίπτει απόλυτα με όσα γράφονται εκεί. Τα παίρνω με τη σειρά, βήμα - βήμα ή, καλύτερα, κύμα - κύμα. Σημαντικό είναι να γίνει η παραδοχή ότι από Μάρτη μέχρι τώρα η κυρίαρχη τάση είναι η ανοδική κάτι που μετά από 7 μήνες συνεχούς ανόδου είναι μάλλον αδιαμφισβήτητο. Επίσης εξετάζεται μόνο αυτή η περίοδος αφήνοντας έξω το κομμάτι προ της ενάτης του Μάρτη και πίσω. Έχουμε:

Κύμα 1: Το πρώτο κύμα σπάνια γίνεται αντιληπτό με την έναρξή του. Όταν αρχίζει το πρώτο κύμα μιας bull αγοράς τα θεμελιώδη είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αρνητικά. Η προηγούμενη τάση θεωρείται ακόμα σε πλήρη ισχύ. Οι θεμελιώδεις αναλυτές συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των εταιριών ενώ η οικονομία δείχνει αδύναμη. Οι έρευνες για την επενδυτική αίσθηση είναι εντελώς bearish, τα put options κυριαρχούν και υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές. Ο τζίρος μπορεί να βελτιώνεται καθώς ανεβαίνουν οι τιμές αλλά όχι τόσο ώστε να αφυπνίσει τους τεχνικούς αναλυτές.

Χρονικά, το τοποθετώ από 9 Μάρτη μέχρι την πρώτη κορύφωση στις αρχές του Ιούνη. Σε αυτό το διάστημα η άνοδος θεωρούταν αντανακλαστική και κατονομαζόταν ως suckers' rally, ράλι ανακούφισης κτλ. Τα θεμελιώδη έδειχναν επιδείνωση και υπήρχαν πτωτικές αναθεωρήσεις για μεγέθη όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, η κερδοφορία των εταιριών.

Κύμα 2: Το δεύτερο κύμα διορθώνει το πρώτο αλλά δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της αρχής του πρώτου. Τα νέα εξακολουθούν να είναι άσχημα. Καθώς οι τιμές οδεύουν προς τα προηγούμενα χαμηλά τους το αίσθημα γίνεται bearish όλο και περισσότερο και το πλήθος υπενθυμίζει αλαζονικά στους πάντες ότι η bear περίοδος δεν έχει τελειώσει. Κι όμως, υπάρχουν θετικά στοιχεία για αυτούς που θέλουν να τα δουν. Ο όγκος είναι γενικά μικρότερος κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος σε σύγκριση με εκείνον του πρώτου ενώ οι τιμές δεν υποχωρούν περισσότερο από 61.8% (Fibonacci) σε σχέση με την άνοδο του πρώτου κύμματος και προσεγγίζουν ένα τρικυματικό σχηματισμό.

Το δεύτερο κύμα μπορεί χρονικά να ταυτιστεί με την περίοδο διόρθωσης του πρώτου μισού του καλοκαιριού. Ιούνιος μέχρι μέσα Ιούλη. Τότε, πολλοί υποστήριζαν ότι τελείωσε η όποια άνοδος και μπαίνουμε στη φάση όπου η αγορά θα ξαναγυρίσει σταδιακά προς τα χαμηλά του Μάρτη ή και χαμηλότερα. Ότι τα θεμελιώδη δεν μπορούν να στηρίξουν την άνοδο κτλ. Τελικά, η διόρθωση έφτασε σχεδόν μέχρι το 40% του πρώτου κύματος ενώ και οι όγκοι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλοι από τα μέσα Ιούνη και μετά.

Κύμα 3: Το τρίτο κύμα είναι συνήθως το μεγαλύτερο σε ισχύ και διάρκεια μιας τάσης (με εξαίρεση κάποιες αγορές εμπορευμάτων όπου το πέμπτο φαίνεται ισχυρότερο σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές). Τα νέα γίνονται θετικότερα και κάποιοι θεμελιώδεις αναλυτές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους. Οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και οι διορθώσεις είναι ρηχές και μικρής διάρκειας. Οποιοσδήποτε περιμένει σοβαρή διόρθωση για να μπει στην αγορά πιθανότατα θα χάσει το τραίνο. Με την εκκίνηση του τρίτου κύματος τα νέα είναι κυρίως bearish και πολλοί επενδυτές παραμένουν αρνητικοί αλλά σταδιακά και όσο αυτό εξελίσσεται φτάνοντας στην μέση του το πλήθος θα ταχθεί υπέρ της νέας bull τάσης. Το τρίτο κύμα συχνά υπερσκελίζεται του πρώτου με μια αναλογία της τάξης του 1.618:1.

Χρονικά η έναρξη τοποθετείται στα μέσα του Ιούλη που ξεκίνησαν να βγαίνουν τα εξάμηνα από την Αμερική και έφεραν ευφορία. Τα θεμελιώδη συνέχιζαν να μη δείχνουν σοβαρή βελτίωση τότε όμως και πολλοί πίστευαν ότι η άνοδος ήταν πρόσκαιρη και ευκαιριακή βασισμένη σε αποτελέσματα χρήσης όπου τα κέρδη ήταν μη επαναλαμβανόμενα. Στο κείμενο του Αυγούστου η απορία μου ήταν αν βρισκόμασταν στο τρίτο κύμα ή όχι. Τώρα, η αντιστοιχία φαίνεται να γίνεται αρκετά ξεκάθαρη. Οι αναλυτές συνεχώς ανεβάζουν τις τιμές - στόχους από Σεπτέμβρη και μετά. Οι όποιες διορθώσεις δεν ήταν μεγάλες και, πράγματι, όποιος περίμενε μια σοβαρή διόρθωση για να μπει απλά παραμένει εκτός αγοράς. Αυτή την περίοδο όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για μια bull τάση. Και το αστείο είναι ότι αν μετρηθεί η κίνηση τότε, όντως, είμαστε στη μέση του τρίτου αν δεχθούμε ότι ισχύουν οι παραδοχές που αναφέρθηκαν στην αρχή. Υπάρχει μεγαλύτερος ενθουσιασμός και αισιοδοξία ενώ τα θεμελιώδη δείχνουν ότι ξεκολλάμε από τον πάτο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι εύκολη, όπως επισημαίνουν όλοι).

Σχηματικά το παραπάνω σενάριο:


Και έχουμε για το πρώτο κύμα την έναρξή του στις 1460 περίπου μονάδες (χαμηλά Μάρτη) μέχρι τις 2430 (υψηλά Ιούνη), δηλαδή 960 μονάδες. Ακολούθησε διόρθωση από το 2430 μέχρι το 2050 περίπου, σχεδόν το 38% του πρώτου κύματος. Αν το τρίτο κινηθεί στο 1,618 του πρώτου τότε θα είναι της τάξης των 1540 μονάδων, δίνει δηλαδή τερματισμό λίγο πριν τις 3600. Κι αφού τώρα κινούμαστε γύρω στις 2825 έχουμε διανύσει ακριβώς το μισό του κύματος! Από το 3600 ξεκινά το τέταρτο κύμα όπου διορθώνει προς τις 3000 μονάδες για να έρθει το πέμπτο και τελευταίο κύμα. Τα κύματα 4 και 5 εδώ:

Κύμα 4: Το τέταρτο κύμα είναι ξεκάθαρα διορθωτικό. Οι τιμές κινούνται πλαγιοκαθοδικά για αρκετό χρονικό διάστημα υποχωρώντας τελικά λιγότερο από το 38.2% του τρίτου κύματος. Ο όγκος είναι σαφώς χαμηλότερος από εκείνον του τρίτου κύματος. Αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για να πιάσει κάνεις το γύρισμα πριν την έναρξη του πέμπτου κύματος προβλέποντας την επερχόμενη δυναμική του. Πάντως, το πιο ξεχωριστό με το τέταρτο κύμα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στο να μετρηθεί.

Κύμα 5: Το πέμπτο κύμα είναι το τελευταίο σκέλος μιας κυρίαρχης τάσης. Τα νέα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου θετικά και όλοι είναι ταύροι. Δυστυχώς, είναι ακριβώς το σημείο που πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, λίγο πριν την κορύφωση. Ο όγκος του πέμπτου κύματος είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του τρίτου και πολλοί δείκτες τάσης δείχνουν δυσαρμονίες (οι τιμές προσεγγίζουν νέα υψηλά ενώ οι δείκτες δεν πιάνουν νέες κορυφές). Στο τέλος μιας μεγάλης bull αγοράς πολλές αρκούδες μπορεί να χλευάζονται (θυμηθείτε πως γίνονταν δεκτές οι εκτιμήσεις για νέα υψηλά μέσα στο 2000).

Σε εκείνο το post που αναφέρθηκα στη αρχή κατέληγα στο εξής:

Τι κρατάω από εδώ; Ότι η κυματική ανάλυση σχεδόν φωτογραφίζει ότι είμαστε στο τρίτο κύμα αν δεχτούμε ότι έχει αλλάξει η τάση οπότε φαντάζεστε τι έρχεται και αν λάβουμε υπ' όψιν ότι τα νέα γίνονται πιο αισιόδοξα ενώ έχουμε και αναβαθμίσεις στις τιμές - στόχους και όλα τα σχετικά. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς ο τζίρος δεν είναι τόσο δυνατός αλλά είμαστε και σε θερινή περίοδο - τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς; Ότι το παιχνίδι γίνεται σε επιλεγμένες μετοχές που έχουν τη δύναμη να ορίζουν καταστάσεις ενδεχομένως και να οδηγούν το δείκτη κατά το δοκούν - μπα, θεωρίες συνωμοσίας...απλά κάποιος πρέπει να δείξει το δρόμο. Και το δρόμο τον δείχνουν οι ισχυροί. Οι λίγοι με τα πολλά, όχι οι πολλοί με τα λίγα.

Τα παραπάνω δεν αναιρούν ένα παλιότερο σενάριο που είχα ανεβάσει. Σύμφωνα με εκείνο όλη η επιχειρούμενη ανάκαμψη στις αγορές αποτελούσε το Β ενός μεγαλύτερου σχηματισμού διόρθωσης που κατέληγε σε χαμηλότερα χαμηλά από εκείνα της 9ης Μαρτίου. Ξαναβάζω εκείνο το διάγραμμα. Μπορεί να είναι παλιό αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ουσία:

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από σενάρια. Βασίζονται σε κάποιες a priori παραδοχές όπως αναφέρονται και στην αρχή του παρόντος post. Αυτό σημαίνει ότι καμία ανάλυση και καμία ανάγνωση των δεδομένων δεν μπορεί να προβλέψει απόλυτα τα μελλούμενα. Υπάρχουν χιλιάδες αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία των αγορών. Ένας από τους βασικότερους είναι ο άνθρωπος και οι ενέργειές του. Πάντως, αν ληφθούν υπ' όψιν ότι, όπως λέγεται, υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που σταδιακά κατευθύνεται προς τα χρηματιστήρια, ότι έχει κοπεί καινούριο χρήμα, ότι αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν από το επόμενο έτος τότε δεν είναι απίθανο να συνεχιστεί η άνοδος. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε επανάληψη του φαινόμενου του '99 αν συμβεί αυτό που περιγράφει το 5ο κύμα. Να πειστεί πολύς κόσμος να επενδύσει στο χρηματιστήριο λίγο πριν κορυφωθεί η τάση. Ε, αν από τις 4500 μονάδες αρχίσει η βύθιση με προσφορά πληθωριστικών χαρτιών δεν θα είναι και καμία τρομερή έκπληξη αν καταλήξουμε σε χαμηλότερα χαμηλά από εκείνα της 9ης Μαρτίου. Σε ένα βαθμό, δηλαδή, τα δύο σενάρια που αναφέρθηκαν κουμπώνουν μεταξύ τους.

Επειδή όμως τα πράγματα παραμένουν ρευστά και, κακά τα ψέματα, η ανάκαμψη και η ισχύ της είναι μάλλον αμφίβολη - άλλο είναι ένα τίναγμα από τον πάτο και άλλο σταθερή, δυνατή ανάκαμψη - ούτε κι εγώ που έκατσα και τα έγραψα μπορώ να πω ότι κινούμαι βάσει αυτών και τα ακολουθώ τυφλά. Αντίθετα, η στρατηγική που ακολουθώ παραμένει η ίδια που έχει αναφερθεί πολλές φορές. Σταδιακές πωλήσεις όσο ανεβαίνουμε και μικρότερες επανατοποθετήσεις όποτε διορθώνουμε σε λογικά πλαίσια. Έτσι, πάντα υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο χαρτοφυλάκιο το οποίο μεγαλώνει παρά τις πωλήσεις λόγω της ανόδου αλλά παράλληλα μεγαλώνει και η ρευστότητα και δίνει αντοχές στα ζόρικα.

Σχόλια

13/10 16:16  PREMIUM

Anathema...

Νομίζω ότι βρήκα κάτι σχετικό με ούλα τα παραπάνω που να αρέσει και στους δυο μας ! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=tiiKtbHMCsA
13/10 16:28  anathema_g13
Εύστοχος σε όλα Premium!

Είδα το "Ακροβατώ" και νόμιζα ότι μου έβαλες Βαλάντη και σκιάχτηκα για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου...:)

Έμαθα πριν από τον Favlos ότι υπάρχει πρόβλημα με τους καινούριους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τον έχω πληρώσει ήδη.
Εδώ και λίγη ώρα το ίντερνετ κάνει ταρζανιές - πέφτει, ξανάρχεται - δεν πάει καλά η μέρα!

13/10 16:55  PREMIUM

Περιμένω με ανυπομονησία το πρώτο "κύμα" στα...χαρτάκια μου ! :-)

Ή μήπως θάναι μια και καλή...τσουνάμι ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=5GpEoQKC0kE&feature=fvw
13/10 17:25  anathema_g13
Μου έχει σπάσει τα νεύρα το ίντερνετ - συνεχίζει να με πετάει κάθε τρεις και λίγο.

Τα μικρά έπαιξαν την άνοιξη και τώρα δείχνουν ότι υπάρχουν σιγά - σιγά διαθέσεις για δεύτερο γύρο αρκεί να μην καούν στο ζέσταμα. Αλλά έτσι και στραβώσει το κλίμα θα τα πάρει ο κατήφορος για τα καλά! Θέλουν μπόλικη μαρίδα για να τρέξουν...αλλά θα βρεθεί, που θα πάει! :)
Το πότε είναι το ζήτημα...
13/10 17:30  PREMIUM
Δύσκολο αυτό το "περί μαρίδας" στα χαρτάκια μου !

"Λειτούργησα" σα φάλαινα και την...έφαγα ! :-)

Μπορεί μάλιστα να κατάπια και κανένα...τόνο μαζί με τα μαριδάκια ! :-)

13/10 17:46  anathema_g13
Οπότε περιμένεις τον καρχαρία, ειδικότερα εκείνον που ανήκει στο είδος "λόμπι"! :)
Αλλά τι θα γίνουν τα χαρτιά αν δεν έρθει νέα μαρίδα να τα αγοράσει;
Ταπετσαρία;

Δε γίνεται ένα χρηματιστήριο να είναι ζωντανό αν δεν υπάρχουν πολλοί ενεργοί μικροεπενδυτές. Η περιφέρεια είναι το αλατοπίπερο! :) Γι' αυτό και το δικό μας έχει καταντήσει υπόθεση 30 - 40 μετοχών!
13/10 17:50  PREMIUM

Anathema ,επιτέλους ας έρθει κανένας "ξένος" και στα Discountόχαρτα !

Τα λέμε τα μεσάνυχτα στο φόρουμ αν με ξεbanάρουν αμέσως, αλλιώς αύριο το πρωί ! :-)
13/10 17:56  anathema_g13
Καλή λευτεριά στον Discount! :)
Όπως φαίνεται, για την ώρα, ο μόνος Ξένος που μπορεί να έρθει στην περιφέρεια είναι ο Στάθης! :)
13/10 20:17  haros
α βρε συ αναθεμα και σε ειχα συμπαθησει..
κυματακιας και εσυ?? μπηκα να δω τιποτα εξτριμ,διαβαζοντας τον τιτλο και ειδα τα κυματα του δουναβεως...
13/10 20:34  anathema_g13
Haros
Α, όχι, δεν είμαι αναλυτής. Καμιά φορα κοιτάω τις γραμμούλες όμως - δεν τις απορρίπτω. Ούτε λέω ότι τα θεμελιώδη ή η τεχνική ανάλυση είναι καλύτερα κτλ.

Σαν το σωστό σουβλάκι - απ' όλα δηλαδή.
Αλλά για σουβλάκι πρέπει να έχεις όρεξη. Έτσι, και στις αγορές το κύριο είναι να υπάρχει ψυχολογία. Αυτή θεωρώ ως τον πιο βασικό παράγοντα.

Επίσης, ταυροδιάγραμμα έβαλα, γιατί με αφορίζεις έτσι; :)

ΥΓ: Συνεχίζω να έχω προβλήματα με τη σύνδεση αλλά πρόλαβα να δω θέμα σου στις συζητήσεις που δεν έβαλες στο blog, χεχεχε! Αναρωτιέμαι γιατί!

ΥΓ 2: Παίζει να είναι και το μεγαλύτερο κείμενο που έχω ανεβάσει. Αφού όταν το είδα σκέφτηκα ότι αυτό θα σχολίαζες...:)
13/10 20:40  haros
ηταν το θεμα <<ψυχραιμια μετοχανθρωποι>> και αφορουσε τους κραυγαζοντες νεωπες στο φορουμ..εδω στα μπλογκια ειμαστε πιο συγκρατημενοι και πολυ πιο εμπειροι επενδυτες,δεν ειχε νοημα να το βαλω..
δεν σου σχολιασα το μηκος του κειμενου,γιατι με το που ειδα τις γραμμουλες ,πατησα esc και ετρεξα να φερω αλοιφη για τις αλεργιες,ουχαχαχαχαχα
13/10 20:48  anathema_g13
Το είχα φανταστεί! Χαχαχαχα, ωραίος!
Αν δεν είχε διαγράμματα θα μου έλεγες ότι έτρεξες να φέρεις χάπια για τον πονοκέφαλο λόγω μεγέθους! :)

Πάντως, εχθές είχε στηθεί πανηγύρι πράγματι στα fora. Και το θέμα είναι ότι χλευάζονται και άνθρωποι που απλά συνιστούν ψυχραιμία και εγκράτεια. Καλά, οι παραδοσιακοί αρκούδοι κυνηγιούνται σαν τις μάγισσες στο μεσαίωνα. Αλλά, έτσι είναι αυτά - τα βάζεις με το πλήθος;
14/10 00:29  PREMIUM
Anathema...μήπως ο capital εδρεύει στην Αμερική, γιατί ακόμη να...ξεbanαριστώ ! :-)
14/10 00:37  anathema_g13
Λες να είναι off-shore; :)
Πολύ αγριεμένο σε βλέπω, κανόνισε να τους τρελάνεις όλους με τους...χρησμούς σου στις συζητήσεις!
Και βάζω και στοίχημα ότι ήδη έχεις έτοιμο το πρώτο σου θέμα για τη μετά - ban εποχή!
14/10 00:44  PREMIUM

Απλά έλπιζα να είναι ο..."Ξένος" 8-)

Τώρα μόλις θα το γράψω αλλά έχω έτοιμο τον τίτλο !

Λίγο μεγάλος αλλά, απλά...συγκλονιστικός ! :-)

Τα λέμε αύριο με το καλό !
14/10 00:47  favlos
''Αυτό το "παιδί" ούλο παρέα με υπέργηρους κάνει !

Αλλά μάλλον κατεβάζει το μέσο όρο με το ασθενές φύλο ! :-) ''

Αυτό πρέμ φίλε πολύ άρεσε και ρωτησαν αν με ξέριες...:p
14/10 00:50  anathema_g13
Καλό βράδυ, Discium! (είμαι και συνθέτης)

Ελπίζω να σταματήσει και το ίντερνετ να κάνει τα δικά του μέχρι αύριο - ακόμα με ταλαιπωρεί...

Άντε, με το καλό να συγκλονίσεις! :)
14/10 00:54  PREMIUM

Φίλε Νικόλαε...

Απλά έχω διαπεραστική...ματιά ! :-)

Anathema, δε θέλω δικαιολογίες περί ιντερνετ κλπ ,αν δε δω...πεντάστερό σου στο μίτο μου ! :-)
14/10 00:56  haros
ekptvtike,ο διαχειριστης το εχει πει πολλες φορες οτι η αρση του μπαν δεν γινεται αυτοματα και αν καποιοε ξεχνιεται,αρκει να στειλει ενα μειλ στους διαχειριστες για να τον επαναφερουν.
14/10 00:57  anathema_g13
Κατεβάζει το μέσο όρο με το ασθενές φύλο.
Κατεβάζει το μέσο όρο τιμής κτήσης.
Κατεβάζει τα φύλλα του κι έχει flush royal!

Ποιος είναι;

Τι, δηλαδή, μόνο ο Prem θα γίνει φίρμα; :)

Favlos, γλυκοκοιτάζω τα νερά. Ειδικά αν αύριο ανοίξουν λίγο κάτω μπορεί να πάρω κατιτίς. Αθήνα που είναι πιο σίγουρη ή Θεσσαλονίκη που έχει ακόμα story και βελτιώνει συνεχώς αποτελέσματα; Πάντως και τα 2 πιέστηκαν αρκετά τον τελευταίο καιρό!
14/10 01:08  PREMIUM

Όλα καλά είμαι πάλι...λεύτερος !

Σε λίγο ετοιμάζω το μίτο !

Anathema...

Καλός είναι, αλλά αν αγοράζει ΕΤΕ στα 47 και μετά στα...9 στα...28 είναι στα...λεφτά του ! :-)

Εγώ αντίθετα επιμένω αποκλειστικά στις...μικρές ! :-)
14/10 01:37  anathema_g13
Premium
Μόνο μην μου πεις που θα είσαι στα λεφτά σου με τις μικρές - μπορεί και να τρομάξω έτσι που δεν ανεβαίνουν! :)
Κάποια στιγμή θα βάλουν το κεφάλι κάτω όμως και...τρέξτε. Αυτή η στιγμή όμως αργεί χαρακτηριστικά η άτιμη!

ΥΓ: http://4.bp.blogspot.com/_IlNUPR-0M50/SqI9O4Io7kI/AAAAAAAAKoY/MRYKF4wxjTw/s1600-h/IMG_2593R.jpg

Καλό βράδυ σε όλους!
14/10 01:53  PREMIUM

Εδώ τρέχουν γρήγορα με...Timberland !

Οι δικές μου αν το θελήσουν φοράνε Nike με...αερόσολα και Asics...GEL ! :-)
14/10 09:17  shareholder-cs
Καλημέρα,
Το κλασικό πρόβλημα με τις Ελλιοτικές μετρήσεις είναι απο πού ξεκινάς να μετράς και σε ποιό κύκλο πραγματικά βρισκόμαστε και πόσο μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε.

Αυτό διότι μπορεί να βλέπουμε τη πλήρη ανοδική ανάπτυξη ενός σκέλους που είναι διορθωτικό (ανοδικό δηλαδή) στα πλαίσια ενός καθοδικού μεγάκυκλου.
Ο οποίος μεγάκυκλος τελικά με τη σειρά του μπορεί να είναι η διόρθωση του πανμέγιστου ανοδικού τερα-μεγάκυκλου. Χαμός.

Αφηνω που δεν έχουμε πάντα ομαλά σκέλη αλλά διορθώσεις σε βάθος χρόνου και όχι σε βάθος μονάδων.
14/10 09:45  anathema_g13
Καλημέρα Share,
έτσι είναι.
Αν είδες, έχω κάνει κάποιες παραδοχές στην αρχή. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η απόλυτη ταύτιση σε επίπεδο ψυχολογίας.
Αλλά είναι υποκειμενικά. Κάθε ένας μπορεί να βγάλει άλλες μετρήσεις. Και σε ένα βαθμό παίζει ρόλο και το τι θέλει. Τι είναι πιο πρόθυμος να πιστέψει!
Και όσο περνά ο καιρός και μαζεύονται νέα δεδομένα και αλλάζει η μεγάλη εικόνα, αλλάζει και μια μέτρηση, η ένταξή της σε ένα μεγαλύτερο κύκλο, υπερκύκλο κτλ.

Αλλά όλα καλά είναι - αρκεί να μη γίνεσαι οπαδός μιας εικασίας αλλά να παραμένεις ψύχραιμος και προστάτης της τσέπης σου! :)
14/10 09:53  shareholder-cs
Σας κάνω πάσα απ το αυστραλιανό χρηματιστήριο που αν ψαξετε έχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό, το κάτωθι αρκετά κατατοπιστικό για Ελλιοτ

http://www.asx.com.au/research/charting/library/elliott_wave.htm
14/10 09:59  shareholder-cs
Βρε ανάθεμα, σε παρακαλώ αν θες κλείσε την αυτόματη έναρξη του μουσικού podcast με το που μπαίνουμε στο blog. Ας το ανοιγει όποιος θέλει. Οχι οτι δεν είναι ωραία η μουσική που εχεις, αλλά οχι να το ακούμε κάθε που μπαίνουμε... Με συμπαθάς...
14/10 10:58  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ρεθεμνιώτη καλημέρα με 5* για την απόπειρα ανάλυσης και την ειλικρίνεια ότι ούτε εσύ την πιστεύεις κατά βάθος.
Από χθες προσπαθούσα να σε επισκεφθώ και με πέταγε έξω μια και είχε προβλήματα η σύνδεσή μου.
Με όση σημασία έχει η γνώμη ενός σχεδόν άσχετου με τις αναλύσεις της όποιας μορφής και "σχολής" σου λέω πως έχω την αίσθηση ότι είμαστε στο τρίτο κύμα.
Αυτό που με παραξενεύει είναι το που βλέπεις τις διορθώσεις(εκτός από αυτή του Ιουνίου), εκτός αν εννοείς κάτι σπάνια -2% διάρκειας μιας ή το πολύ δυο ημερών...
14/10 11:29  anathema_g13
Καλημέρα Σόλων,

Κι εσύ προβλήματα με τη σύνδεση; Κι εδώ εχθές χάλια! Σήμερα είναι καλύτερα αλλά όχι τελείως σταθερό ακόμα.

Αυτό που ήθελα να δείξω λέγοντας ότι κι εγώ δεν μπορώ να αφεθώ σε μια εικασία είναι ότι δεν πιστεύω σε μαγικές συνταγές!

Απλά μου έκανε εντύπωση πόσο καλά μπορεί να περιγραφεί (και με ακρίβεια) η κίνηση από τα χαμηλά του Μάρτη μέχρι και τώρα. Αυτό δε διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει το ίδιο pattern αλλά κακό είναι να το έχει κανείς στο μυαλό του σα στοιχείο;

Αυτό για τις διορθώσεις που λες δεν το κατάλαβα ακριβώς. Η μόνη περίοδος που είχαμε γύρισμα ήταν μετά τα υψηλά της 2ης Ιούνης μέχρι τα μέσα Ιούλη. Οι υπόλοιπες ήταν είτε μικρής έντασης είτε μικρής διάρκειας (θυμάσαι ένα διήμερο με διαδοχικά -4%). Πιο πολύ έφτιαχναν βάσεις για συνέχιση της ανόδου παρά ανέβαιναν.

Εκεί είναι και το θέμα. Όποιος περίμενε μια σοβαρή διόρθωση ακόμα περιμένει. Κι όσο δεν διορθώνει ή περιμένει κι άλλο ή μπαίνει ψηλότερα από εκεί που πραογραμμάτιζε. Για να μπει κάποιος του πούλησε. Αυτός πια είναι με ρευστότητα. Και θα ξαναμπεί. Υπάρχει ανατροφοδότηση έτσι. Κι όσο δεν έρχεται πειστική διόρθωση (3-4 σερί πτωτικές με μεγάλο τζίρο και αδυναμία αντίδρασης μετά, ας πούμε) τόσο θα συνεχίζεται αυτό που συμβαίνει. Εκτός κι αν δεν υπάρχουν άλλοι για να πειστούν. Αλλά σκέψου την ψυχολογία εκείνου που ακόμα περιμένει τη διόρθωση και έχει χάσει ένα 7μηνο ράλι σχεδόν 100% από τα χαμηλά του ΓΔ!
14/10 11:32  anathema_g13
"...Πιο πολύ έφτιαχναν βάσεις για συνέχιση της ανόδου παρά ανέβαιναν..."
Λάθος: παρά τρόμαζαν, ήθελα να γράψω.
14/10 11:41  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ναι σε όλα!
Μωρέ καλά έκανα εγώ και δεν περίμενα άλλο τη διόρθωση (85% μέσα).
Αυτό που με ανησύχησε είναι ότι δυο φίλοι (τελείως άσχετοι, πού πιο άσχετοι από μένα, για να καταλάβεις) που δεν ασχολούνται ή και έβριζαν το ΧΑΑ από το 2000 και μετά, αυτές τις μέρες μου είπαν ότι θέλουν να ψωνίσουν το κατιτίς τους...
14/10 11:53  anathema_g13
Μόλις αρχίσουν να ηχούν οι τρομπέτες και τα σαλπίσματα νίκης για τα καλά έρχεται η ώρα της εξόδου. Ξέρεις πόσοι θέλουν να μπουν και είναι έξω; Όλοι θέλουν να βάλουν το δάχτυλο στο γλυκό τώρα. Είναι φοβερό! Να φοβάσαι να μπεις κάτω από τις 2000 μονάδες και να πείθεσαι σχεδόν στις 3000 μονάδες. Αλλά όπως γράφω και πριν, τα βάζεις με το πλήθος; Κάποιοι θα μπουν ακόμα ψηλότερα και μετά θα βρίζουν τους πάντες εκτός από τον εαυτό τους ότι εξαπατήθηκαν κτλ. όταν (νομοτελειακά) εγκλωβιστούν.
14/10 12:02  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Έχω μια μικρή ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα είμαι από τη μεριά αυτών που ξεφόρτωσαν σ' αυτούς που μετά θα γκρινιάζουν...
14/10 12:07  anathema_g13
Ο μόνος που μπορεί να σου στερήσει την ελπίδα αυτή είναι ο εαυτός σου. Θέλω να πω, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος και πείθονται περισσότεροι να τοποθετούνται σταδιακά και ανεβαίνουμε και φτιάχνει η ψυχολογία και έρθει η απόλυτη ευφορία τότε εκεί ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο. Ο ενθουσιασμός στην άνοδο είναι το ίδιο επικίνδυνος με το φόβο στην πτώση. Και ο ενθουσιασμός φέρνει την απληστία. Ε, και η απληστία φέρνει...τα δράματα! :)
14/10 12:48  anathema_g13
Στις 2 ανακοινώνει εννεάμηνο η JP Morgan, η πρώτη από τις μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες.

Το consensus είναι για κέρδη 49 cents άνα μετοχή. Για να δούμε.
Αν και θα μετρήσουν και άλλα πράγματα και όχι μόνο τα κέρδη.

Ίσως όμως το ενδιαφέρον να στραφεί σε μεγάλο βαθμό και σε εταιρίες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών και όχι μόνο στις τράπεζες όπως έγινε το καλοκαίρι.
Η Intel σάρωσε και η ζήτηση σε επεξεργαστές κτλ. προσεγγίζει τα προ κρίσης επίπεδα - θετικό παράδειγμα.
Η Johnson & Johnson παρά την αύξηση κερδοφορίας είχε πτώση εσόδων και αυτό δεν άρεσε (οι αγορές έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις - ζητούμενο είναι η αίσθηση ανάκαμψης της παραγωγής και των κερδών μέσω κατανάλωσης και όχι μέσω μείωσης κόστους και δαπανών) - αρνητικό παράδειγμα.

Η ανεργία στην Ελλάδα πάντως για τον Ιούλη σύμφωνα με την ΕΣΥΕ έφτασε στο 9.6%. Οπότε αναμένεται για μετά τον Σεπτέμβρη να υπερβούμε το 10% αφού θα βγαίνουν και οι εποχικοί υπάλληλοι. Καλά πάμε;
14/10 12:54  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Εγώ μετά από αυτά λέω να το ξανακλείσω το καπάκι του μπαούλου μου...
14/10 14:03  anathema_g13
0.82 $ κέρδη άνα μετοχή η JP Morgan!
Αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα σήμερα θα δούμε ξανά τις 10000 στον Dow μετά από τον Ιούνη του 2008.
15/10 14:03  anathema_g13
Έκανε το πενταψήφιο ο Dow και μάλιστα έκλεισε και πάνω από τις 10000 μονάδες.
Σήμερα όλες οι αγορές και τα futures κινούνται γύρω από το 0 εν αναμονή νέων.
Στις 2:30 ανακοινώνει η Goldman με αναμενόμενα κέρδη 4,24$/μετοχή. Στις 3 η Citi με αναμενόμενες ζημιές 0,38$/μετοχή.
Η Nokia δεν πήγε καλά από άποψη κερδοφορίας. Ενώ αναμένονταν κέρδη 0,14$/μετοχή έβγαλε ζημιές 0,15$/μετοχή. Σημείωσε ότι όμως έχει βελτιωθεί η κατάσταση στη ζήτηση.
Στις 3:30 ανακοινώσεις μάκρο από Αμερική (δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγών, ανεργία) και στις 5 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Philadelphia.
Επίσης ανακοινώνουν σήμερα μεταξύ άλλων: AMD, Harley Davidson, IBM, Google.
15/10 14:16  shareholder-cs
Πολύ διαβαστερό κι ενήμερο σε βλέπω βρε Αnathema.
Ελληνικό , ξένα, εκτιμήσεις αναμενόμενης κερδοφορίας...
Πότε τα προλαβαίνεις π-anathema -σε;
ΛΟΛ
15/10 14:18  anathema_g13
5,25$/μετοχή η Goldman, καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ω, τι έκπληξη! :)
15/10 15:04  anathema_g13
Και η Citi καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ζημιές 0,27$/μετοχή.

Τι να κάνω βρε Share; Αφού η μέρα είναι γεμάτη ειδήσεις! :)
15/10 16:12  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Αφού είναι όλα καλά, τι πάθανε τα σκασμένα και πέφτουνε?
15/10 16:25  ...................
Καλησπερα anathema...@ Σολων καλησπερα...
Ε,χμ... να παρουνε μια ανασα να ξαναμπουμε...
15/10 17:16  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Έτσι μού'ρχεται Αννίτα τα τα κλείσω όλα αύριο...
15/10 17:38  haros
φερτε γρηγορα τα λεξοτανιλ..θα το χασουμε το παιδι,πανω στο ανθος της ηλικιας του..ηρεμησε ρε συ σολωνα,θα ασπρισεις γρηγορα.
15/10 19:11  anathema_g13
Καλησπέρα Σόλων, Αννίτα, Δημήτρη!

Τρόμαξε κόσμο σήμερα η συνεδρίαση ε;
Δεν ξέρω τι λέτε αλλά οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι φοβερά ενδιαφέρουσες. Με τζίρο, με κέρδη, με βουτιές σήμερα. Ξυπνήσαμε για τα καλά!

Η άνοδος είχε τροφοδοτηθεί προεξοφλώντας τη βελτίωση των εταιρικών μεγεθών και σε ένα βαθμό την υπέρβαση των εκτιμήσεων. Και έτσι έγινε. Όχι όμως το ίδιο εντυπωσιακά όπως με την JP χθες. Γι΄αυτό και περισσότερο έδωσαν αφορμές για κατοχύρωση κερδών. Τα μάκρο όμως μετά ήταν καλά και έσωσαν την κατάσταση. Η Αμερική δεν πάει και άσχημα μέχρι στιγμής. Κρατάει τα χθεσινά κέρδη και παλεύει να κρατήσει και το πενταψήφιο.
15/10 19:16  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
haros
1.Έχω ήδη ασπρίσει
2.Είχα τη φαεινή ιδέα ν'αγοράσω 6 συμβόλαια στον 20άρη στα 1552,50.
Όπως βλέπεις δεν κάθομαι κι ήσυχος. Καλού κακού έδωσα και 500 ΑΛΦΑ με +15% σε ένα μήνα για να έχω αβάντζο...
15/10 19:31  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...και προπάντων όπου δω αρκουδάκι το συλλαμβάνω και το παραπέμπω στη σπηλιά για τα περαιτέρω.
g13
Τι λες? θα το μετανοιώσω?
15/10 20:42  anathema_g13
Τι να σου πω Σόλων;
Για μένα είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται κανείς άνετα με τις επενδύσεις του. Να νιώθει μια ασφάλεια. Ήξερες όταν αγόρασες τα συμβόλαια ότι παίρνεις το δείκτη σε υψηλά 52 εβδομάδων. Ήξερες ότι για να έχεις κέρδη θα έπρεπε να συνεχίζει να ανεβαίνει. Και ήξερες ότι ήταν πιθανό να τον δεις και χαμηλότερα. Επέλεξες να ανοίξεις θέση στα 1552.50 και αυτό είναι που μετράει. Καλή τύχη και μακάρι να γράψει κέρδη. Εγώ δε θα το ρίσκαρα στην παρούσα φάση για να πω την αλήθεια μου, χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω. Όχι επειδή δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει κι άλλο αλλά επειδή βρίσκω το ρίσκο μεγάλο.
15/10 23:13  anathema_g13
5.89$/μετοχή η Google, μισό δολλάριο πάνω από τις εκτιμήσεις. Λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις και η IBM.
Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας οι Dow, S&P, Nasdag.
Αν αύριο δεν ανοίξουμε καλά θα αρχίσω να ανησυχώ!
Να μειώσω και λίγο κάποιες θέσεις...:)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις