Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Ενθουσιασμός vs Πανικός: Σημειώσατε Χ
950 αναγνώστες
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009
18:42

Τη Δευτέρα, όπως φαίνεται, θα τελεσιδικήσει και το θέμα της ΑΜΚ της Alpha. Οι όροι που θα προταθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο κάνουν λόγο για 3ν./10π. με τιμή άσκησης τα 8 ευρώ. Η αγορά το περίμενε αυτό και περίμενε από την Alpha να είναι και η πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες που θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Εθνικής, παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις από τη διοίκηση της τράπεζας. Η συμπεριφορά της μετοχής μοιάζει αρκετά με αυτή της ΕΤΕ όταν ανακοινώθηκε η ΑΜΚ της - άμεση διόρθωση με την Alpha να κλείνει με πτώση 6.5% την Παρασκευή και πιθανή συνέχιση της διόρθωσης την Δευτέρα. Το αν, βέβαια, η μετοχή θα έχει ανάλογη συνέχεια με εκείνη της ΕΤΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη συνέχιση ή όχι της ανοδικής δυναμικής της αγοράς εν γένει.

Άλλο ένα θέμα που ήρθε στην επιφάνεια είναι η έκτακτη εισφορά υπό μορφή φορολόγησης στα κέρδη. Μία έκτακτη εισφορά που "φωτογραφίζει" ως αποδέκτες τις τράπεζες που δείχνουν να επιστρέφουν σταδιακά σε μεγάλη κερδοφορία. Την Παρασκευή αυτό προβλήθηκε ως μια σημαντική αιτία της πτώσης. Εδώ διαφωνώ. Προφανώς η υπεραπόδοση στην πτώση της Παρασκευής εντάχθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών ανά τον κόσμο. Το ΧΑΑ διόρθωσε περισσότερο αλλά το τελευταίο διάστημα είχε τρέξει και περισσότερο. Σε μια γενικά διορθωτική μέρα συνέπεσε και η ΑΜΚ της Alpha και τα περί έκτακτης εισφοράς και προέκυψε αυτό το -2,22%. Λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του μέτρου δεν θεωρώ ότι μπορεί να ανατρέψει σημαντικά τα δεδομένα. Ίσως όμως να οδηγήσει κάποιες εταιρίες στο να βγάλουν μικρότερα κέρδη με λογιστικά τρικ ώστε να αποφύγουν κάποιο ποσοστό φορολόγησης. Σε βάθος χρόνου όμως, τι θα τους κάνει περισσότερο καλό; Να βγάλουν μικρότερα κέρδη διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη ή να υποχρεωθούν να πληρώσουν μια εισφορά που όσο κρατά τον χαρακτήρα της έκτακτης δεν επηρεάζει σε δραματικό βαθμό τα μακροπρόθεσμα δεδομένα τους;

Στο διάστημα των τελευταίων συνεδριάσεων που ο δείκτης ανέβασε ταχύτητα εμφανίστηκαν σε όλο τους το "μεγαλείο" οι...παιδικές ασθένειες των μικροεπενδυτών. Δηλαδή, υπερβολική ευφορία και βιαστικές κινήσεις στην άνοδο που μετατρέπονται σε κινήσεις πανικού όταν έρχεται η αρνητική συνεδρίαση. Ο ανοδικός ενθουσιασμός που οδηγεί σε αγοραστικό ντελίριο είναι εξίσου επικίνδυνος με τον πτωτικό φόβο που οδηγεί σε πωλητικό πανικό. Και οι δύο συμπεριφορές είναι λανθασμένες και δημιουργούν τις προοπτικές για συνέχιση των λαθών. Κάποιος που αγόρασε σε τοπική κορυφή είναι πολύ πιθανό να πουλήσει με ζημιά σε μια διόρθωση φοβούμενος περαιτέρω υποχώρηση. Αντίστοιχα κάποιος που πούλησε πολύ χαμηλά φοβούμενος επερχόμενη καταστροφή  είναι πολύ πιθανό να επαναγοράσει πολύ ψηλότερα. Δύο αιτίες μπορώ να σκεφτώ που συνθέτουν τέτοια φαινόμενα:

1) Αφενός, η απουσία στρατηγικής και στοχοθέτησης. Τι πιστεύω γενικά ότι θα γίνει; Που θεωρώ ότι μπορεί να πάει η τάδε ή η δείνα μετοχή και υπό ποιες συνθήκες; Πως έχω σκοπό να πουλήσω ή να αγοράσω; Ερωτήματα στα οποία ο καθένας που ανοίγει μια θέση πρέπει να μπορεί να απαντήσει a priori και να μπορεί να τα υποστηρίξει όσο δεν προκύπτει κάποιο συνταρακτικό γεγονός που ανατρέπει τα δεδομένα του. Αντίθετα, πολλοί προσπαθούν να πιάσουν τις κινήσεις βεβιασμένα και χωρίς σχέδιο, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν.

2) Αφετέρου, η "μες τα όλα" είσοδος ή έξοδος από την αγορά. Κάποιος έχει μηδενική έκθεση σε μετοχές και αποφασίζει θεωρώντας ότι υπάρχει ανοδική προοπτική να μπει στην αγορά. Ας πούμε, έχει 10 δραχμές και μπαίνει και με τις 10. Αυτομάτως εκτίθεται από μηδενικό σε ολοκληρωτικό ρίσκο. Ο ίδιος, διαβλέποντας μια διόρθωση και ενώ είναι 100% μέσα, πουλάει μαζικά. Αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν πάρα πολύ την ψυχολογία και θολώνουν την κρίση. Αντίθετα η συμπεριφορά της προοδευτικής εισόδου και εξόδου παρέχει την σχετική ασφάλεια της ευελιξίας. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να "πιει το αίμα" μιας κίνησης αλλά δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να πιάνει απολύτως τον πάτο και την κορυφή με μεγάλη συχνότητα. Αντίθετα αν αγοράζεις προοδευτικά σχεδόν στο πάτο και πουλάς προοδευτικά σχεδόν στην κορυφή είναι δεδομένο ότι θα έχεις κέρδη. Παράλληλα θα έχεις ανά πάσα στιγμή ρευστότητα που θα σου επιτρέπει να κινείσαι ανάλογα με την αγορά και τα πιστεύω σου.

Μέσα από τα παραπάνω αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος της ψυχολογίας στις επιλογές μας και η σημασία της αυτοπειθαρχίας. Σημαντικό επίσης να αισθανόμαστε άνετα με τις επιλογές μας και όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι έχουμε παρασυρθεί από παροδικά ξεσπάσματα της αγοράς και έχουμε κάνει λάθος επιλογές. Επειδή όμως το θέμα δεν είναι υπόθεση μιας εβδομάδας ή μερικών συνεδριάσεων αλλά μια διαρκής αναμέτρηση, κερδισμένος θα είναι αυτός που μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστος από τα συναισθήματα που του δημιουργήθηκαν από την αγορά ανάλογα με την πορεία της και τηρησε το πλάνο που είχε εξαρχής - με την προϋπόθεση βέβαια ότι το πλάνο του ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί καλό είναι να έχει κανείς ένα σχέδιο αλλά υπάρχει και το άλλο άκρο που γίνεσαι δέσμιος των πεποιθήσεων σου αγνοώντας σημάδια ή ενδείξεις. Και πάλι η απάντηση είναι η προοδευτικότητα των κινήσεων και η ευελιξία. Όπως όταν ένας τύπος με ιστορικό καρδιοπάθειας πάει να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα. Πρώτα θα βάλει τα πόδια να δει αν το νερό είναι κρύο, θα βρέξει την κοιλιά και τα χέρια του και αφού το σώμα του έχει προσαρμοστεί θα βουτήξει και θα κολυμπήσει. Αντίθετα, αν πάει και βουτήξει με τη μία ρισκάρει να πάθει κανένα νέο καρδιακό και να μείνει στον τόπο...

Καλό Σαββατοκύριακο!

Σχόλια

17/10 19:04  Goldmine
Καλησπέρα, καλό Σαββατόβραδο και σε σένα!

Είχα μια βδομάδα να ανεβάσω άρθρο κι αυτή συνέπεσε με τη δική σου! Συγχρονισμός!

Πώς ερμηνεύεται, αλήθεια η ένδειξη αυτή με βάση τα επόμενα λεγόμενά σου:-)

Στέκομαι στον επίλογό σου και συμφωνώ με την άποψή σου για την ευλυγισία του εγκεφάλου που χρειάζεται να διαθέτει ο επενδυτής και να γίνεται "οιωνοσκόπος" ερμηνεύοντας συνεχώς τα σημεία και τα τέρατα" των καιρών του χρηματιστηρίου:-)

Έγραψες σωστά: "Καλό είναι να έχει κανείς ένα σχέδιο αλλά υπάρχει και το άλλο άκρο που γίνεσαι δέσμιος των πεποιθήσεων σου αγνοώντας σημάδια ή ενδείξεις".

Το προεκτείνω σαν αξίωμα και της ίδιας της ζωής. Όλα βρίσκονται σε μια αέναη κίνηση και εξέλιξη και οι προσκολλήσεις ζημιώνουν.


17/10 19:08  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Πολύ καλό φίλε μου
Το παν είναι η αυτοπειθαρχία.
Αλλιώς ισχύει αυτό που γράφει κάθε τόσο ο Στούπας: Τα διαφυγόντα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από τις πραγματικές ζημίες. Με την έννοια ότι σε πιέζουν το ίδιο ψυχολογικά.
Βέβαια αν έχεις αυτοπειθαρχία κάνεις τον συσχετισμό των αποδόσεών σου, με το ενδεχόμενο να είχες τα ευρουλάκια σου σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό (όπου θα έπαιρνες το τρίτο το μακρύτερο) και νοιώθεις ευχαριστημένος από το όποιο 10, 20 ή 30% έχεις βγάλει κι ας έχει ξεσκιστεί η αγορά. Αυτά λέω και στον κ. Ασχετάκη αλλά δεν μ' ακούει...
17/10 19:14  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...σβήσε το ένα και κράτα τα 10*.
Πάει λάλησε ο κ. Ασχετάκης...
17/10 19:15  anathema_g13
Goldmine,
Την τελευταία διετία είδαμε τα αποτελέσματα της προσκόλλησης και από τις δύο μεριές. Πρώτα την προσκόλληση στην άνοδο στα τέλη του 2007 που κατάστρεψε πολλά χαρτοφυλάκια και μετά την προσκόλληση στην καταστροφή μετά τον φετινό Μάρτη που δεν έδωσε σε πολλά χαρτοφυλάκια την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν μία 100% άνοδο από τα χαμηλά σε διάστημα 7 μηνών...

Πράγματι, η προσπάθεια αποκοπής από την ιδεοληψία του καθενός επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της ζωής μας. Το μόνο άσχημο που μπορεί να δημιουργήσει η εγκεφαλική ευλυγισία είναι ότι από ένα σημείο και μετά τίποτα δεν εκπλήσσει και δεν ενθουσιάζει ή απογοητεύει.

Η απάντηση στο ερώτημα σου περί συγχρονισμού είναι φυσικά και αδιαμφισβήτητα ότι τα μεγάλα πνεύματα επικοινωνούν! :)
17/10 19:26  anathema_g13
Γεια σου φίλε Σόλων!
Με μπέρδεψες ρε παιδάκι μου, νόμιζα ότι τα βλέπω διπλά - είχα πιει και μερικά ουισκάκια χθες το βράδυ...
Πραγματικά τα διαφυγόντα κέρδη σε πιέζουν πολύ!
Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να κρίνει κανείς με βάση τη θέση του άλλου. Άλλη άποψη έχει κάποιος που είναι μέσα στην αγορά άλλη εκείνος που έμεινε απ' έξω. Άλλη ο έγχαρτος που μπήκε από χαμηλά άλλη ο έγχαρτος που απεγκλωβίζεται κοκ.
Οι κατηγορίες συνθέτουν τις συνισταμένες των δυνάμεων. Ποτέ δεν είναι κάποιος μονίμως από την ίδια πλευρά αλλά πάντα η πλάστιγγα γέρνει προς μία μεριά. Οπότε το θέμα είναι να είσαι από τη σωστή μεριά όσο πιο συχνά γίνεται. Και 10% να είναι το κέρδος είναι κέρδος. Κι όμως, αν άλλοι έβγαλαν 50% στο ίδιο διάστημα υπάρχει πίεση...Ειλικρινά, θεωρώ πολύ σημαντικό να αισθάνεται κανείς άνετα και ασφαλής όσο γίνεται με τις επιλογές του. Έτσι κρίνει και καλύτερα νομίζω.
17/10 22:56  ...................
anathema
Θα μεινω στην απαντηση που εδωσες στην Goldmine...
Με καλυψες απολυτως...
Ανηκω στην πρωτη παραγραφο του 2007 οπου και εμεινα μεσα, και δεν... πουλησα, και εχασα πανω απο το 50% του κεφαλαιου μου...
Τωρα προσπαθω να φτασω στο κεφαλαιο μου, και... να την κανω με ελαφρα πηδηματακια, αν...προλαβω...

Καλο Σαββατοκυριακο!
17/10 23:03  anathema_g13
Καλησπέρα Annita!
Η πτώση ήταν γρήγορη και...ατελείωτη.
Η άνοδος είναι επίσης γρήγορη μέχρι στιγμής αλλά σίγουρα έχει βελτιώσει την κατάστασή στο χαρτοφυλάκιό σου. Θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να κρίνεις ουδέτερα. Όπου νομίζεις ότι τα κέρδη σου είναι καλά να τα παίρνεις. Όπου βλέπεις περιθώρια να μπαίνεις. Η κάλυψη της ζημιάς είναι δύσκολο να γίνει μονορούφι. Αλλά σταδιακά μπορείς να μαζέψεις τις απώλειες. Αν έχεις σκοπό να πάρεις πίσω το κεφάλαιο που έχασες στην πτώση, έχεις από πριν βάλει ένα περιορισμό που σε επηρεάζει. Καλύτερα να στοχεύεις να έχεις κέρδος και όποτε κάνεις ταμείο θα είσαι πιο κοντά στο στόχο.
18/10 01:55  haros
ναι,ενταξει,αποδεκτα ολα αυτα,αλλα περα και πανω απο τις (σωστες) συνταγες περι σταδιακων κινησεων,ευελιξιας,προσαρμογης κλπ,ερχεται παντα καποια στιγμη που ο επενδυτης πρεπει να διαλεξει μεταξυ ασπρου-μαυρου.BUY-HOLD OR SELL.δυστυχως ετσι παιζεται αυτο το παιχνιδι.
18/10 02:08  anathema_g13
Haros,
Πάλι αϋπνίες; Ώρες - ώρες αναρωτιέμαι πότε κοιμάσαι!

Έρχονται αυτές οι στιγμές αλλά πότε είναι πιο πιθανό να αποφασίσεις σωστά; Όταν έχεις φτιάξει τις καταστάσεις υπέρ σου ή όταν χάνεις;
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις να μην κολλάς με μετοχές. Πχ, τον Ιούνη που έδωσα τη Forthnet μου στοίχισε ψυχολογικά! :)
Συμπαθώ την εταιρία, θεωρώ ότι έχει προοπτικές και ότι από τους ανεξάρτητους πάροχους είναι η μόνη με σοβαρές πιθανότητες να παρουσιάζει βελτιούμενη κερδοφορία μελλοντικά αλλά τότε δεν έβλεπα μέλλον στην μετοχή, πήρα τα κέρδη μου και την άφησα (ήταν η εποχή που έπαιζε εξαγορά πακέτου αν θυμάσαι και πιθανότητα ΔΠ).
Όταν θα βγω από την ΓΕΚ νομίζεις ότι δε θα κυλήσει ένα δάκρυ;
Όταν θα δώσεις τον ΟΤΕ δε θα είναι ένας δύσκολος αποχωρισμός;
Αλλά έτσι είναι, όλα έχουν ένα τέλος. :)
Βλέπω πολλούς που είναι σαν παντρεμένοι με τις μετοχές. Ειδικά αυτή η ΕΤΕ έχει πολλούς μνηστήρες βρε παιδί μου! (ειδικά όταν ανεβαίνει)
18/10 12:34  EASY RIDER ( GARV )
5*
18/10 14:39  anathema_g13
Γεια σου Easy! Ήρεμα με τα short γιατί βλέπω έφαγε και ο thrassakosb ban και είστε ικανοί να πάτε την αγορά για retest των χαμηλών! :)
18/10 23:27  Gordon Greco
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις