Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Πάρ' το αλλιώς
1400 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009
13:49

16 Οκτώβρη 2009, 2 Οκτώβρη 2008, 4 Μαϊου 2005. 3 ημερομηνίες που έχουν ένα κοινό. Και στις 3 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κλείνει στις 2830 μονάδες. Η πρώτη ημερομηνία ήταν η περασμένη Παρασκευή με το δείκτη να ανεβαίνει από τα χαμηλά του Μάρτη. Η δεύτερη ήταν με τον δείκτη να πέφτει από την κορυφή του 2007 και η τρίτη με το δείκτη να ανεβαίνει στο πλαίσιο της ανοδικής κίνησης που είχε ξεκινήσει από το 2003.

Αυτό που συνηθίζεται να κάνουμε ως επενδυτές είναι να θυμομαστε μόνο το πρόσφατο παρελθόν. Υπάρχουν σε κάθε φάση μετοχές που ξεχωρίζουν και μετοχές που υποαποδίδουν. Αν κρίνει κανείς μόνο από το τελευταίο διάστημα θα σκεφτεί ότι οι τράπεζες είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της ανόδου. Αν όμως πάει πιο πίσω τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο πινακάκι είναι οι τιμές 12 ενδεικτικών μετοχών στις 3 ημερομηνίες αναφοράς:

                         

Με το δείκτη να είναι στα ίδια ακριβώς επίπεδα παρατηρούνται αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς τις αντίστοιχες τιμές των επιλεγμένων μετοχών. Έχω βάλει 3 τράπεζες. Η ΑΛΦΑ είναι αρκετά χαμηλότερα σήμερα την ώρα που η Εθνική είναι πολύ κοντά στην τιμή του περασμένου χρόνου και 5 - 6 ευρώ υψηλότερα από την τιμή του 2005. Αντίθετα, η Κύπρου είναι σε κάθε περίπτωση υψηλότερα. Μετά είναι το δίδυμο ΟΤΕ - ΟΠΑΠ. Ο ΟΤΕ παρότι προσεγγίζει τα επίπεδα του 2008 είναι ακόμα αρκετά πιο κάτω σε σχέση με το 2005. Ο ΟΠΑΠ έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δώσει σαφώς υψηλότερη τιμή τον Οκτώβρη του 2008 σε σύγκριση με τις άλλες. Σκεφτείτε όμως ότι σε μια πτωτική αγορά όπως του 2008 οι αμυντικές μετοχές είναι ένα καταφύγιο ενώ τότε δεν είχε βγει ακόμα η πρόθεση για φορολόγηση σε όλες τις κλίμακες στοιχηματισμού. Η τελευταία μετοχή του 20άρη είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε σχεδόν ένα διπλασιασμό της τιμής ανάμεσα στο 2005 και το 2009. Μετά είναι δύο οργανισμοί από τον 40άρη. Η ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται σε τιμές 2005 αν και προ ενός χρόνου βρισκόταν 2.5 ευρώ παραπάνω. Ο ΟΛΠ παρά τα όσα ακούγονται στις μέρες μας κάθε φορά που ο δείκτης είναι στις 2830 βρίσκεται και υψηλότερα. Η ΦΟΛΙ, μία από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο από τα χαμηλά της στο πρόσφατο ράλι βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 2005 ενώ πέρυσι βρισκόταν στα 10 ευρώ μόλις. Η ΦΟΡΘ ακολουθεί ίδια πορεία με την ΦΟΛΙ παρά το γεγονός ότι και αυτή έχει δώσει μεγάλη αντίδραση από τα χαμηλά της στο ράλι.Τέλος, έβαλα και την ΚΛΜ, μια εταιρία από τον 80άρη η οποία βελτιώνει συνεχώς τα μεγέθη της με επακόλουθο να έχει κάνει σε κάθε χρονική περίοδο και υψηλότερα κλεισίματα παρά την αίσθηση ότι η περιφέρεια δεν αποδίδει.

Παρατηρώντας τις αγορές σε στενό πλαίσιο εύκολα βγάζει κανείς λάθος συμπεράσματα. Κατα τη γνώμη μου, η εξέλιξη των τιμών στις παραπάνω περιπτώσεις αποδεικνύει ότι ανεξάρτητα των όποιων υπερβολών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση η αγορά, τελικά, ξέρει καλύτερα!

Σχετικές μετοχές:
ΑΛΦΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ΚΛΜ ΚΥΠΡ ΟΛΠ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΦΟΛΙ ΦΟΡΘ
Σχόλια

19/10 14:29  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Δεν έχεις άδικο
Το θέμα είναι πόσες φορές εκμεταλεύτηκε κανείς τα πάνω κάτω που στις τράπεζες ήταν πιο έντονα. Δεν ξέρω αν κάναμε μια αναδρομή πιο πίσω αλλά σε κάθε περίπτωση η αναδρομή ήταν χρήσιμη.
Το πρόβλημα είναι ότι χαρήκα οι γαύροι (άσχετο μεν επίκαιρο δε)
19/10 14:46  anathema_g13
Ναι, είναι σημαντικό γιατί κάθε μετοχή παρουσιάζει πολύ διαφορετική διακύμανση και μεταβλητότητα.

19 Ιούνη 2001 με ΓΔ πάλι στις 2830 είχαμε ΕΤΕ στα 21,75, ΑΛΦΑ στα 13.48 και ΟΤΕ στα 15,98!

Σε τελική ανάλυση όμως το πρόβλημα είναι αυτό που λες κι εσύ, Σόλων! :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις