O Raj Rajaratnam διώκεται καθώς κατηγορείται ότι, στην ουσία, το παράκανε με την αναζήτηση inside πληροφοριών. Στις ΗΠΑ ασχολούνται πολύ με το θέμα διαχωρισμού ανάμεσα στην (παράνομη) inside πληροφορία και στην (νόμιμη) έρευνα. Προφανώς όσο το παιχνίδι εξελίσσεται στη φαρέτρα των συμμετεχόντων προστίθενται όλο και περισσότερα, πιο σύγχρονα όπλα. Ο τελικός σκοπός είναι η απόκτηση της πληροφορίας. Και φυσικά η πληροφορία αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη αφού ο κάτοχος της έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όταν την έχει πριν τη μάθουν οι υπόλοιποι. Ασφαλώς και αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης στην εποχή μας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Δεν μπαίνω σε θέματα κατασκοπείας, αντικατασκοπείας, εκβιασμών ανάμεσα σε κράτη, ενώσεις, συνδικάτα, εταιρίες. Μένω στην πληροφορία των αγορών.
Ο Rajaratnam που αναφέρθηκε είναι ο ιδιοκτήτης του Hedge Fund με την ονομασία Galleon Group. Στην αναζήτηση πληροφοριών προκειμένου να επενδύσει σε μετοχικές αξίες κατηγορείται ότι πέρασε από τα όρια της νόμιμης έρευνας στην όχθη του ανελέητου κυνηγιού της inside πληροφορίας. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων παρακολουθούν με αγωνία και ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής αφού δε νιώθουν και τόσο ασφαλείς μιας και οι πρακτικές του τώρα κατηγορούμενου δε διαφέρουν και πολύ από τις πρακτικές των funds εν γένει - νομότυπα λόμπι κατά μία έννοια. Υπάρχουν funds που προσλαμβάνουν ικανότατους γιατρούς ευελπιστώντας ότι θα είναι τα πρώτα που θα μάθουν για κάποιο πιθανό νέο φάρμακο προλαβαίνοντας τον ανταγωνισμό και επενδύοντας στην αντίστοιχη φαρμακευτική. Άλλα προσλαμβάνουν μετεωρολόγους ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν πως θα πάει η παραγωγή πρώτων υλών, αν δηλαδή ο καιρός θα είναι ευνοϊκός για καλλιέργειες - ακόμα και για πετρέλαιο. Και κοινή πρακτική είναι να βρίσκουν υψηλά ιστάμενα στελέχη εταιριών ώστε να μαζεύουν πληροφορίες εκ των έσω έναντι αμοιβής. Απώτερος στόχος η τοποθέτηση σε μετοχές που θα βγάλουν story πριν αυτό γίνει γνωστό ώστε να έχουν μικρή έκθεση σε ρίσκο και μεγάλη προοπτική κέρδους. Δε μιλάμε για το κλασσικό "Αγόρασε στη φήμη - πούλα στο γεγονός" σχήμα αλλά για το αγόρασε πριν καν βγει η φήμη!
Αυτός είναι ο πόλεμος των χρηματαγορών και η κούρσα για την ανάκτηση των πληροφοριών. Μιλάμε για καρχαρίες που μάχονται για τη λεία τους. Και ειδικά σε περιόδους όπου η τροφή είναι λίγη και δε φτάνει για όλους το κυνήγι εξωθείται στα άκρα. Από την άλλη άκρη στέκονται οι μικροεπενδυτές που κάνουν ό, τι μπορούν για να είναι με τη μεριά των κερδισμένων. Μιλάμε συχνά για το ποια μέθοδος ανάλυσης υπερτερεί. Οι διαμάχες μεταξύ τεχνικών αναλυτών και οπαδών των θεμελιωδών συχνές και άκαρπες. Άλλοι υποστηρίζουμε την βαρύνουσα σημασία της ψυχολογίας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να τα βάλει με την έγκυρη inside πληροφορία - την έγκυρη, όχι τα παπαγαλίσματα.
To fund του Rajaratnam είχε φροντίσει να τοποθετηθεί στην AMD ανοίγοντας μια πολύ μεγάλη θέση τον Αύγουστο του 2008. Ο λόγος ήταν ότι είχε μάθει πολύ γρήγορα ότι η κυβέρνηση του Abu Dhabi σκόπευε να επενδύσει στην εν λόγω εταιρία κατασκευής επεξεργαστών και chips. Πράγματι, αυτό συνέβη. Το fund είχε τοποθετηθεί πριν αυτό γίνει γνωστό στις αγορές αφού ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη του 2008. Είχε δηλαδή τοποθετηθεί ένα δίμηνο πριν την είδηση της επένδυσης της κυβέρνησης. Η μετοχή στις αρχές Αυγούστου του 2008 είχε πάνω από 5 δολάρια και μέχρι τον Σεπτέμβρη έπιασε τα 6 αλλά είχε φτάσει στα μέσα του Οκτώβρη του 2008 να διαπραγματεύεται κάτω από τα 3 επηρεασμένη από τον πανικό της εποχής. Στην ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης του Abu Dhabi προσέγγισε τα 4 και μετά κατρακύλα αφού λίγο καιρό μετά έπεσε κάτω και από τα 2 ευρώ. Τα 6 ευρώ η AMD τα ξαναείδε φέτος πριν από λίγες μέρες - ακριβώς ένα χρόνο μετά από όλο αυτό. Δηλαδή το fund τώρα περνάει σε θετικό έδαφος με την προϋπόθεση ότι δεν είχε φτάσει στο σημείο για αναγκαστικές πωλήσεις λόγω της κρίσης - σίγουρα δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους όταν μάθαιναν την πληροφορία και έκαναν την τοποθέτησή τους! Αν λοιπόν, ακόμα και με inside πληροφόρηση μπορεί κανείς να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό το παιχνίδι...

Στο CNBC υπάρχει και ένα slideshow με πρόσωπα που αναμίχθηκαν σε σκάνδαλα τέτοιου τύπου στο παρελθόν. Το link εδώ. Πάνω από τη φωτογραφία υπάρχει το σήμα του play. Κλικ εκεί και θα δείτε τι απέγιναν αυτές οι ψυχές.