Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Insiders
1137 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009
15:26

O Raj Rajaratnam διώκεται καθώς κατηγορείται ότι, στην ουσία, το παράκανε με την αναζήτηση inside πληροφοριών. Στις ΗΠΑ ασχολούνται πολύ με το θέμα διαχωρισμού ανάμεσα στην (παράνομη) inside πληροφορία και στην (νόμιμη) έρευνα. Προφανώς όσο το παιχνίδι εξελίσσεται στη φαρέτρα των συμμετεχόντων προστίθενται όλο και περισσότερα, πιο σύγχρονα όπλα. Ο τελικός σκοπός είναι η απόκτηση της πληροφορίας. Και φυσικά η πληροφορία αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη αφού ο κάτοχος της έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όταν την έχει πριν τη μάθουν οι υπόλοιποι. Ασφαλώς και αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης στην εποχή μας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Δεν μπαίνω σε θέματα κατασκοπείας, αντικατασκοπείας, εκβιασμών ανάμεσα σε κράτη, ενώσεις, συνδικάτα, εταιρίες. Μένω στην πληροφορία των αγορών.

Ο Rajaratnam που αναφέρθηκε είναι ο ιδιοκτήτης του Hedge Fund με την ονομασία Galleon Group. Στην αναζήτηση πληροφοριών προκειμένου να επενδύσει σε μετοχικές αξίες κατηγορείται ότι πέρασε από τα όρια της νόμιμης έρευνας στην όχθη του ανελέητου κυνηγιού της inside πληροφορίας. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων παρακολουθούν με αγωνία και ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής αφού δε νιώθουν και τόσο ασφαλείς μιας και οι πρακτικές του τώρα κατηγορούμενου δε διαφέρουν και πολύ από τις πρακτικές των funds εν γένει - νομότυπα λόμπι κατά μία έννοια. Υπάρχουν funds που προσλαμβάνουν ικανότατους γιατρούς ευελπιστώντας ότι θα είναι τα πρώτα που θα μάθουν για κάποιο πιθανό νέο φάρμακο προλαβαίνοντας τον ανταγωνισμό και επενδύοντας στην αντίστοιχη φαρμακευτική. Άλλα προσλαμβάνουν μετεωρολόγους ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν πως θα πάει η παραγωγή πρώτων υλών, αν δηλαδή ο καιρός θα είναι ευνοϊκός για καλλιέργειες - ακόμα και για πετρέλαιο. Και κοινή πρακτική είναι να βρίσκουν υψηλά ιστάμενα στελέχη εταιριών ώστε να μαζεύουν πληροφορίες εκ των έσω έναντι αμοιβής. Απώτερος στόχος η τοποθέτηση σε μετοχές που θα βγάλουν story πριν αυτό γίνει γνωστό ώστε να έχουν μικρή έκθεση σε ρίσκο και μεγάλη προοπτική κέρδους. Δε μιλάμε για το κλασσικό "Αγόρασε στη φήμη - πούλα στο γεγονός" σχήμα αλλά για το αγόρασε πριν καν βγει η φήμη!

Αυτός είναι ο πόλεμος των χρηματαγορών και η κούρσα για την ανάκτηση των πληροφοριών. Μιλάμε για καρχαρίες που μάχονται για τη λεία τους. Και ειδικά σε περιόδους όπου η τροφή είναι λίγη και δε φτάνει για όλους το κυνήγι εξωθείται στα άκρα. Από την άλλη άκρη στέκονται οι μικροεπενδυτές που κάνουν ό, τι μπορούν για να είναι με τη μεριά των κερδισμένων. Μιλάμε συχνά για το ποια μέθοδος ανάλυσης υπερτερεί. Οι διαμάχες μεταξύ τεχνικών αναλυτών και οπαδών των θεμελιωδών συχνές και άκαρπες. Άλλοι υποστηρίζουμε την βαρύνουσα σημασία της ψυχολογίας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να τα βάλει με την έγκυρη inside πληροφορία - την έγκυρη, όχι τα παπαγαλίσματα.

To fund του Rajaratnam είχε φροντίσει να τοποθετηθεί στην AMD ανοίγοντας μια πολύ μεγάλη θέση τον Αύγουστο του 2008. Ο λόγος ήταν ότι είχε μάθει πολύ γρήγορα ότι η κυβέρνηση του Abu Dhabi σκόπευε να επενδύσει στην εν λόγω εταιρία κατασκευής επεξεργαστών και chips. Πράγματι, αυτό συνέβη. Το fund είχε τοποθετηθεί πριν αυτό γίνει γνωστό στις αγορές αφού ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη του 2008. Είχε δηλαδή τοποθετηθεί ένα δίμηνο πριν την είδηση της επένδυσης της κυβέρνησης. Η μετοχή στις αρχές Αυγούστου του 2008 είχε πάνω από 5 δολάρια και μέχρι τον Σεπτέμβρη έπιασε τα 6 αλλά είχε φτάσει στα μέσα του Οκτώβρη του 2008 να διαπραγματεύεται κάτω από τα 3 επηρεασμένη από τον πανικό της εποχής. Στην ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης του Abu Dhabi προσέγγισε τα 4 και μετά κατρακύλα αφού λίγο καιρό μετά έπεσε κάτω και από τα 2 ευρώ. Τα 6 ευρώ η AMD τα ξαναείδε φέτος πριν από λίγες μέρες - ακριβώς ένα χρόνο μετά από όλο αυτό. Δηλαδή το fund τώρα περνάει σε θετικό έδαφος με την προϋπόθεση ότι δεν είχε φτάσει στο σημείο για αναγκαστικές πωλήσεις λόγω της κρίσης - σίγουρα δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους όταν μάθαιναν την πληροφορία και έκαναν την τοποθέτησή τους! Αν λοιπόν, ακόμα και με inside πληροφόρηση μπορεί κανείς να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό το παιχνίδι...

Στο CNBC υπάρχει και ένα slideshow με πρόσωπα που αναμίχθηκαν σε σκάνδαλα τέτοιου τύπου στο παρελθόν. Το link εδώ. Πάνω από τη φωτογραφία υπάρχει το σήμα του play. Κλικ εκεί και θα δείτε τι απέγιναν αυτές οι ψυχές.

Σχόλια

21/10 15:50  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Oπότε οι μαρίδες να τρυπώνουν σιγά σιγά, μην τις φάνε τα μαγιάτικα και τα σκυλόψαρα.
Έχω κι εγώ πάντως μια inside information.
Το γνωστό hedge fund ASXETAKIS SEC σκοπεύει να ρευστοποιήσει όλες τις θέσεις του, στο κατώφλι των 3000 μονάδων.
Μιλάμε για 100% ρευστότητα.
(το πολύ - πολύ, να τρέχει να ξαναγοράζει του χρόνου στις 3600, αν τού'χει μείνει τίποτα από τα σορταρίσματα)
21/10 15:55  anathema_g13
Πω, από το ένα άκρο στο άλλο πας Σόλωνα. Μήπως είσαι εκκρεμές; :)
Προσέχετε εκεί στο ASXETAKIS fund μην σας την πέσουν τίποτα ελεγκτές για παιχνιδάκια με μετοχές τώρα που βγήκαν παγανιά...:)
21/10 15:58  favlos
Θα σούρθω σε λίγο.Μεγάλο και αγαπημένο θέμα!
21/10 16:00  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Aπλά ζυγός. Η επενδυτική φιλοσοφία είναι το "βλέποντας και κάνοντας"...
21/10 17:17  anathema_g13
Ε, ή δίδυμος ή ζυγός θα ήσουν κυκλοθυμικέ Σόλωνα. Επικίνδυνη φιλοσοφία αυτή που λες...

Φαύλε, θα αρχίσω να σε θεωρώ insider με αυτά που βλέπω! :)
21/10 21:30  favlos
Ανάθεμα δεν είναι πολιτικά ορθό αυτό που λές..;)
Στην αμερική όταν λέμε επιτροπή κεφαλαιαγοράς,το λέμε...!

Μάγκες έιναι κάτι τυπάκια σαν αυτόν:
http://favlos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=13127&blid=31
21/10 23:16  gerodimos
Την inside πληροφορία ψάχνουμε και εμείς φίλε Ανάθεμα.
21/10 23:45  anathema_g13
Favlos,
το είχα διαβάσει και παλιότερα αυτό το κείμενο σου. Να το βλέπουν όσοι δαιμονοποιούν το short. Αλλά όταν ανεβαίνουν οι αγορές δεν πειράζει κανέναν...ίσα - ίσα που οι ίδιοι πανηγυρίζουν για τους καμένους shortάκηδες.

Εσύ, gerodimos, αν είχες και inside πέρα από insight που αναμφίβολα έχεις, θα είχες τινάξει την μπάνκα στον αέρα! :)
21/10 23:52  anathema_g13
Τι σφαλιάρα ήταν αυτή στην Αμερική; Έβλεπα Champions' League και δεν την πήρα χαμπάρι! Τώρα το είδα. Αποδίδεται λέει σε υποβάθμιση της Wells Fargo από τον αναλυτή Richard Bove που οδήγησε σε ξεπούλημα την τελευταία ώρα - αφορμή έψαχναν!
21/10 23:55  Ydroxoos
Ειναι πολλα τα κερδη αγαπες μου και πρεπει να γινουν λεφτα.
Καλα τα νουμερα(αποτιμησεις) αλλα τα Ντολαρς ακομα καλυτερα
22/10 00:02  anathema_g13
Ydroxoos,
Λογικό, λογικότατο!
Ρε, τι έχουν πάθει οι Αμερικάνοι. Τα χαρτιά τους έχουν πέσει από τα ψηλά. Αν τα κάνουν dollars το νόμισμά τους έχει πέσει επίσης. Χρωστάνε σε όποιον μιλάει κινέζικα, αγγλικά, ισπανικά κτλ.
Εσύ, τελικά, είσαι εντός ή εκτός αγοράς; :)
22/10 00:11  Ydroxoos
Θυμασε στα παλια τα χρονια που ειχε μια φοτο στα μαγαζια και ειχε εναν τυπο αδυνατο με μπαλομενα ρουχα να εχει στο χερι του ΧΑΡΤΙΑ και απο διπλα εναν χοντρο με ωραια ρουχα να εχει διπλα στο γραφειο λεφτα?
Θα σου πω ενα μυστικο φιλε
Οσο επεφτε το δολλαριο φιλε οι αμερικανοι το κανανε ευρω και κατοπιν το τοποθετουσαν σε κινητες αξιες(μετοχες) για να εχουν και ενα κερδος.
Αγορασε αγορασε αγορασε καποτε τα φραγκα τελειωνουν και αν δεν τελειωσαν ακομα αργα η γρηγορα θα τελειωσουν και τοτε θα εχουν χαρτια με αποτιμησεις αλλα ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ.
Ο πρωτος που θα πατισει το κουμπι για να τα κανει λεφτα θα παρασυρει και τους αλλους
Ετσι γινοταν παντοτε
Πιο παλια οι βιομηχανοι πατισαν το κουμπι και ηταν το 99
Προσφατα το κανε το παγκοσμιο κεφαλαιο για να το παει ξανα απο την αρχη και το ονομασαν κριση
Τωρα δεν ξερω ποτε θα γινει αλλα οι τραπεζες εδω ειναι καραμπινατες φουσκες να μην πω μπαλονια
22/10 00:13  coldplay
anathema νεα υψηλα σημερα ο DOW και ο SP500..Ενα πραγμα που απορω ειναι πως ο κοσμος συνεχιζει να αγοραζει τραπεζες που του ζητανε συνεχεια λεφτα και δεν θα δωσουν και μερισμα...και τις αλλες εταιρειες τις πετανε στα σκουπιδια...
22/10 00:21  anathema_g13
Αυτή τη φωτό Υδροχόε;
http://1.bp.blogspot.com/_Ki4_riY9F-M/STXDANa1koI/AAAAAAAAAE0/bF4gYHB_qbw/s400/O_POLON_TIS_METRITOIS_700_bg.jpg

Coldplay,
την ίδια απορία έχω κι εγώ! Από Αύγουστο πούλησα όλες τις τραπεζικές μου μετοχές με την απορία για πόσο ακόμα θα υπάρχει αυτή η δυσαρμονία. Το εντελώς εκνευριστικό όμως είναι ότι έτσι και αρχίσουν να διορθώνουν θα πάρουν όλο το tableau μαζί τους και ειδικά σε τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το δικό μας!
Με το "νέα υψηλά" υπονοείς κορύφωση; ;)
22/10 00:28  Ydroxoos
Ναι Αναθεμα
πλακα δεν εχει?

coldplay μην το λες αυτο για τα μικρα αυτην την φορα.Ισως να εχουμε εκπληξεις

Εγω για παραδειγμα πηρα σημερα ΣΠΡΙ
εχω σημειωσει διπλα μου τι θα παρω αυριο
22/10 00:30  coldplay
Απλως σημερα η Αμερικη εκανε νεα υψηλα και μετα...:)SP500 1050 αν παει απο κατω ...σκουρα τα πραγματα..
Ψαχνοντας στο ΧΑΑ εχω καταληξει σε 10-15 μετοχες με βαση τα θεμελιωδη..ενα απο τα αστερια μου ας πουμε ειναι η ΜΠΕΛΑ που δεν χρειαζεται κανενα λομπυ να την τρεξει..
Μακαρι αν πεσουν οι τραπεζες να τις παρασυρουν ολες κατω..αντε καληνυχτω ..εχω διαβασμα
22/10 00:35  coldplay
Υδροχοος αν αλλαξει η ταση ...ολα θα φανε το ξυλο της αρκουδας:)αντε καληνυχτα παιδια οριστικη
22/10 00:36  anathema_g13
Την είχαν σε πολλά μαγαζιά.
Ο ψιλικατζής της γειτονιάς μου τώρα έχει ένα χαρτί που γράφει "Πίστωση Αύριο"
Λόγω κρίσης η κορνίζα έγινε χαρτόνι! :)
Φίλε, πολλά μικρά φαίνονται έτοιμα και θα είναι άσχημο έτσι και διορθώσουν οι τράπεζες κι εδώ να πάρουν μαζί τους υποσχόμενες μικρές. Γιατί αυτό γίνεται εδώ και καιρό...ζορίζονται να ακολουθήσουν και μόλις οι μεγάλες γυρνάνε πέφτουν και οι μικρές. Οι σημειώσεις σου τι λένε; Εγώ κοιτάζω πάλι αυτή τη Σέντρικ εδώ και λίγες μέρες. Ίσως αύριο πρωί.
22/10 00:38  anathema_g13
Καλό...διάβασμα Cold! :)
22/10 00:42  Ydroxoos
την ελκα εχω σημειωσει για αυριο
την σεντρικ ειπα να την δω
Σημερα οπως και λιγες μερες πριν ειδα κατι
ειδα οτι το ταμπλο ανεξαρτοποιηθηκε σχεδον σε ολο το φασμα του και ιδικα απο τον δεικτη.
Ισως εχουμε υποχωρηση του δεικτη και μετοχες ακομα και του ιδιου κλαδου του 20αρη να κινουντε ανεξαρτητα
Α και μην ξεχασεις να κοιταξεις τον δολ 6 λεπτα παρακατω απο σημερα
22/10 00:51  anathema_g13
Ydroxoe,
νομίζω ότι έγινε απόπειρα διάχυσης. Το αν θα έχει συνέχεια είναι το θέμα. Ας μην προεξοφλούμε τίποτα όμως. Κι εγώ θα το ήθελα αυτό. Να βλέπω κόκκινο δείκτη με θετικό ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών. Αλλά σε περίπτωση που γυρίσουν οι τράπεζες μάλλον δύσκολα θα σταθούν θετικές πολλές μικρές. Κι αυτό όμως, ας μην το προεξοφλούμε αν δεν το δούμε.
Σεντρ, Ρίλκεν. Εκεί παρακολουθώ. Έχω θετικές εντυπώσεις και από τις 2 στο παρελθόν. Η Ρίλκεν έχει ένα διάγραμμα που δείχνει διαφυγή. Το θέμα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Την άνοιξη πάντως είχε παρόμοιο διάγραμμα και έδωσε ανοδική διαφυγή από τα 3 προς τα 4.5. Τώρα είναι γύρω από τα 4 εδώ και μήνες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις