Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Jekyll & Hyde
1619 αναγνώστες
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009
16:09

Καλά ήταν! Ό, τι πρέπει ήταν αυτή η αργία για να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε. Σχετικό αυτό, βέβαια, με δεδομένο ότι μέσα σε λίγες μέρες έχουμε πέσει περίπου 250 μονάδες σε επίπεδο δείκτη. Λοιπόν, τι γίνεται; Πάμε για όλεθρο; Για νέα καταστροφή; Για νέα χαμηλά; Κάθεσαι δηλαδή και το σκέφτεσαι. Από τη μία, από το καλοκαίρι και μετά είχαμε εκθέσεις που ανέβαζαν τους στόχους, κέρδη εξαμήνου και εννεαμήνου που ήταν ανώτερα, σε γενικές γραμμές, των εκτιμήσεων - λίγο προβληματίζει η κάμψη σε τζίρους και έσοδα αλλά αναμενόμενο και αυτό ελέω μειωμένης ζήτησης. Αλλά επιμένουν τα προβλήματα. Και γιατί ανέβαιναν τα χρηματιστήρια έλεγαν όλοι αφού τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά ακόμα, από την άλλη; Και τώρα που φαίνεται πως σταδιακά μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης γιατί δεν τραβάνε τα "εργαλεία" και διορθώνουν έτσι; Το πιο λογικό και εύκολο είναι η χιλιοειπωμένη "προεξόφληση". Δηλαδή, άμα δεν ξέρεις τι ακριβώς γίνεται και έχεις χάσει και λίγο την μπάλα πετάς ένα "προεξοφλούν οι αγορές ότι..." και είσαι μια χαρά κι ας είχες φάει όλη την πτώση από το 2007 και μετά στο κεφάλι και ας είχες χάσει όλη την άνοδο από τα χαμηλά του Μάρτη. Λίγο - πολύ γνωστά όλα αυτά. Ο τρόπος προσέγγισης της αγοράς επηρεάζεται πολύ από το αν κάποιος είναι μέσα ή έξω ή περιμένει μια κίνηση κτλ.

Αν κανείς παρακολουθεί τις ειδήσεις καθημερινά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών μάλλον θα καταλήξει να είναι διχασμένη προσωπικότητα. Το μισό του κομμάτι θα πιστεύει στην ξέφρενη άνοδο επειδή είναι αδύναμο το δολάριο, επειδή ανεβαίνουν και τα εμπορεύματα, επειδή η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, επειδή  σύντομα θα δούμε τον πάτο και σε επίπεδο ανεργίας (αργό μέγεθος που καθυστερεί να δώσει ενδείξεις), επειδή υπάρχει τεράστια ρευστότητα που μόνο από ανασφάλεια δεν μπαίνει στις αγορές και όλα τα υπόλοιπα επιχειρήματα των ταύρων. Το άλλο μισό κομμάτι λέει ότι τα θεμελιώδη είναι πολύ πίσω και δεν σηματοδοτούν καμία ουσιαστική ανάκαμψη παρά μόνο μια πρόσκαιρη αντίδραση από τα χαμηλά, η κατανάλωση έχει μειωθεί, οι περικοπές αυξάνονται, τα χρέη συσσωρεύονται, οι αγορές βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την έξοδο από την κρίση και όλα τα υπόλοιπα αρκουδιάρικα επιχειρήματα.

Κι αν οι αναλυτές μπορούν να τρελάνουν τον οποιονδήποτε το ίδιο συμβαίνει και σε fora όπου συμμετέχει ο κόσμος. Πριν 10 μέρες έβλεπες χαρές, πανηγύρια, πάμε για 48000 μονάδες στον Dow και καμιά 20αριά χιλιάδες στην Αθήνα. Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, καραμούζες και πυροτεχνήματα. Αυτή την εβδομάδα βλέπεις κλάμα, αγωνία, μαυρίλα, μάνα γιατί με γέννησες και άλλα τέτοια. Λοιπόν, καλό είναι να ξέρουμε σε τι στοχεύουμε. Να τα βάλουμε κάτω; Όλοι συμφωνούν ότι οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί σε πολλές μετοχές στα χαμηλά του Μάρτη ήταν μια πτωτική υπερβολή ως αποτέλεσμα του πανικού, των υποχρεωτικών πωλήσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια και του όλου κλίματος τρόμου. Συμφωνούν οι περισσότεροι ότι, σε ένα βαθμό, οι αγορές βιάστηκαν να ανέβουν και το έκαναν γρήγορα και ενάντια σε όλες τις προσδοκίες. Είχαμε μια υπερβολή στην ανοδική αντίδραση δηλαδή ως αποτέλεσμα της πτωτικής υπερβολής. Εδώ και κάποιες μέρες διορθώνουμε για τα καλά. Όσοι μπορούν να πηδήξουν ας το κάνουν γιατί η Ρόδος φάνηκε. Κάπου εδώ, 100 μονάδες κάτω, 100 μονάδες πάνω είναι που οι αγορές θα αποφασίσουν αν θα πιστέψουν στην ανάκαμψη ή όχι. Αν συμβεί το πρώτο έχουμε συνέχεια. Αν συμβεί το δεύτερο έχουμε πορεία προς τα χαμηλά κι ακόμα παραπέρα.

Και στην Ελλάδα τι γίνεται; Τα χάλια της οικονομίας μας είναι πια γνωστά και με επίσημα στοιχεία. Ελλείμματα που τρέχουν αυξανόμενα, ανεργία, παραοικονομία. Τα ξέραμε. Η Fitch μας υποβαθμίζει, η Moody's θα το κάνει και αυτή σύντομα όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι μας βάζουν χέρι επειδή είμαστε αναξιόπιστοι. Πόσο χειρότερες, μαζεμένες ειδήσεις μπορούν να βγουν αναφορικά με τη χώρα αν αποκλείσουμε την περίπτωση πτώχευσης; Θέλω να πω ότι ο πήχης έχει κατέβει χαμηλά για την Ελλάδα και λίγα πράγματα μπορούν να εκπλήξουν αρνητικά στο εξής.

Πριν λίγο βγήκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ 3ου τριμήνου των ΗΠΑ και ήταν ανώτερα από τις προσδοκίες αντιστρέφοντας το κλίμα των προηγούμενων ημερών. Παροδικά ή όχι μένει να φανεί. Τελικά, όμως, όλο αυτό το κλίμα των τελευταίων ημερών με την ανησυχία έκανε καλό στις αγορές. Δηλαδή, δόθηκε η αφορμή να βγουν όλα τα κακά νέα στην επιφάνεια, να γίνει και μια εξαέρωση στο σύστημα, να προκύψουν τα ερωτήματα για τη συνέχεια, να πάρουν αρκετοί τα κέρδη τους (τα οποία τι θα τα κάνουν;), να κεφαλαιοποιηθούν οι λογιστικές υπεραξίες, να κατέβουν οι προσδοκίες για το μέλλον και όλοι να αναρωτιούνται μέχρι που θα τραβήξει αυτή η διόρθωση. Και, τελικά, τι έγινε; Από το 2900 έχουμε έρθει στο 2600. Το οποίο 2600 τον περασμένο Μάρτη φαινόταν πάρα πολύ μακρινό. Γιατί τόσος πανικός; Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό ήταν και μας τελείωσε η άνοδος και έρχονται χρόνια δύσκολα το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το sell και ηρέμησε. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορούμε και παραπάνω και τα λεφτά που έχει επενδύσει δεν τα χρειάζεται άμεσα τότε μένει μέσα και σε διορθωτικές περιόδους παρακολουθεί μήπως και προκύψουν μεμονωμένα πτωτικές υπερβολές σε χαρτιά που παρακολουθεί.

Το να αλλάζει κανείς γνώμη ανάλογα με την καθημερινή συμπεριφορά της αγοράς είναι ψυχοφθόρο και μάταιο. Έτσι, δεν παίζει την αγορά αλλά αφήνεται να τον παίξει η αγορά. Αυτό είναι: Θέλεις; Μείνε! Δε θέλεις; Έξω! Αυτό το μέσα - έξω, δόξα τω θεώ - βόηθα Παναγιά δεν είναι επενδυτική συμπεριφορά. Εγώ λέω να μείνω πάντως κι ας διορθώσει και στις 2200 και στις 1900. Θέλω να πω, έ, δεν είναι και καμιά τεράστια φούσκα το 2900, έτσι δεν είναι; Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι 2 χρόνια πριν με διπλάσιο ΓΔ οι προοπτικές ήταν πολύ καλύτερες και εντελώς διαφορετικές για τη χώρα μας. Μακροπρόθεσμα η κρίση καλό θα μας κάνει - αποτελεί ένα πολύ σοβαρό λόγο για να νοικοκυρευτούμε λίγο σαν χώρα αλλά και σαν πολίτες επιτέλους. Κατά τ' άλλα παραμένουμε στην ίδια γεωγραφική θέση, διατηρούμε σημαντικότατο ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη - ευτυχώς η κρίση δε μας μετακόμισε και στον Βόρειο Πόλο! Μένω μέσα, με σχετικό trading ανάλογα με τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς. Όποτε η κατάσταση φτάνει στα άκρα θα πηγαίνω διήμερα για να μην διχάζομαι. Αυτό το Σαββατοκύριακο λέω να το περάσω στην Αρκαδία, ας πούμε.

Σχόλια

29/10 16:21  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Γειά σου μεγάλε αποφασιστικέ τύπε.
Εμένα πάντως μού'χει φύγει η ούγια μ΄αυτά τα κ@λοπαράγωγα. Αν είναι μόνο οι μετοχές είναι όπως τα περιγράφεις.
Το πώτο πεντάστερο από το κ. Ασχετάκη
29/10 16:23  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...ή αλλιώς Jekyll & Hyde!
29/10 17:16  anathema_g13
Γεια σου Σόλωνα διχασμένε!
Σωστό αυτό για τα παράγωγα - είναι άλλη προσέγγιση εκεί.
Πάντως πήρα αποφάσεις, η αλήθεια είναι! :)
Δεν πέφτουμε και από τις 5000 μονάδες...από το 2900 πέφτουμε και υπάρχει ρευστό που θα χρησιμοποιηθεί σε έκτακτη ανάγκη (κάτω από 2200 αν και όταν). Τα όλα μέσα - όλα έξω δεν είναι του στυλ μου! :)
29/10 17:21  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Παρ'ότι γενικά συμφωνώ, εγώ στα 2900, ίσως και 2800 θα φύγω τελείως μέχρι νεωτέρας
(αυτά λέω τώρα έ?)
29/10 18:02  jerri
Σόλων περιμένω πως και πως να πατήσεις το sell...
Μόνο πες μου τι πούλησες, πέρα από τα τζογοπαράγωγα για να πατήσω το buy και να σου πω bye bye...
29/10 18:03  jerri
(p)anathema
το άρθρο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο...
29/10 19:05  bill carson
(p)anathema
το άρθρο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο...

κι εμένα.

Από το μπες-βγες ζούνε όλοι οι παρασιτικοί οργανισμοί που ξέρουν να κάνουν κριτική για την μη παραγωγική ελληνική οικονομία.
29/10 19:48  anathema_g13
Σόλωνα,
κάτσε να δούμε αν πάμε προς τα εκεί ξανά πόσο θα πειθαρχήσεις σε αυτές τις δηλώσεις σου! :) Να σου πω κάτι; Αν είσαι κερδισμένος δεν είναι κακό να το κάνεις πάντως και μετά να πάρεις το ψαροντούφεκο και...πέρα βρέχει! Αλλά είναι ναρκωτικό η αγορά...

Καλησπέρα jerri,
ο Σόλωνας έχει γίνει ο αντιδείκτης σου; :)
Ε, να λέμε και κανένα αστειάκι γιατί στα Τρίκαλα, στα 2 στενά όπως έλεγες κι εσύ...
Δε συμφωνείς όμως ότι έχει γίνει κουραστικό να μεταβάλλεται το κλίμα τόσο πολύ ψυχολογικά από εβδομάδα σε εβδομάδα; Και μιας και λέμε και για μπάλα μόνο στην ΑΕΚ δεν αλλάζει το κλίμα. Τι ήταν πάλι αυτό από τον Θρασύβουλο; Για λύπηση είναι η ΑΕΚ και δεν της αξίζει. Α, βγήκε και ο Βγενό και είπε ότι βρήκε "έλλειμμα σοβαρότητας και περίσσευμα προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων" στον Παναθηναϊκό. Αυτά διαβάζει ο Haros και ακούει MIG και το βάζει στα πόδια! :)

Bill Carson,
σε αυτό που λες συμφωνώ όσο δεν παίρνει. Είναι μεγάλη κουβέντα αλλά γενικά, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το ΧΑΑ είναι και προϊόν του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τα πάντα στη ζωή - ευκαιριακά. Αλλά και ο τρόπος που προβάλλεται το ΧΑΑ από τους ισχυρούς δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Σε παλιότερες κουβέντες έλεγα ότι πάνω απ' όλα πρέπει να αποκατασταθεί η έννοια της χρηματαγοράς στις συνειδήσεις του κόσμου. Όσο δε γίνεται αυτό δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τους ξένους να μας ανεβάσουν και να μη μας αρέσει κιόλας ενώ το ΧΑΑ περιθωριοποιείται συνεχώς σε σχέση με τις άλλες αγορές!
29/10 19:52  favlos
Αρκαδία πέρνα και από Κανδήλα έχει καλή ταβέρνα ..το Χάνι...:)
(τόπος καταγωγής από Πατέρα μεριά)
29/10 21:16  haros
χρρρρ...zzzzz...χρρρρρ...
29/10 21:20  haros
θα σας σπασω τα νευρα κουφαλες...
zzzzz...χρρρρρ...zzzzz...
29/10 21:35  anathema_g13
Μέχρι τώρα έχω Βυτίνα και Ελάτη ως επιλογές πέρα από την Τρίπολη. Την πρόταση για Κανδήλα θα την προωθήσω στη γυναίκα. Αφού στο τέλος οι γυναίκες αποφασίζουν για αυτά, Favlos. Άσε που αν δε γίνει το δικό τους θα γκρινιάζουν και υποτίθεται ότι πας διήμερο για να ηρεμήσεις...:)

Haros,
εδώ δε μας σπάνε τα νευρά οι αγορές - εσύ θα μας τα σπάσεις; :)
Καλύτερα να κοιμάσαι παρά να τρελαίνεσαι...θέλω να πω, έχεις μια γνώμη, είσαι σε χαρτιά που τα εμπιστεύεσαι, δε πάνε να κουρεύονται οι χειραγωγοί; :)
29/10 21:41  Ydroxoos
Τελευεια ευκαιρια στον Γεροδημο και στον συν αυτο συνοδοιπορους του.
300 ευρω και αυριο με ξεφορτωνοντε μια και καλη
29/10 21:46  anathema_g13
Τι; Άμα σου δώσουμε 300 ευρώ θα φύγεις από την αγορά; 300 ευρώ έκαστος ή ρεφενέ όμως;
Ydroxoos, μην κάνεις κανένα αστείο! Είσαι ο αγαπημένος μου trader, Αρειανός, ατακαδόρος! :)
29/10 22:04  Ydroxoos
Οχι μωρε αναθεμα
Λεει οτι φερνω γρουσουζια στον ΧΑΤΖΚ
Να ξερει οτι η τρομοκρατια δεν θα περασει.
(χαχαχαχαχαχα)
πλακα πλακα με 2,70 τελευταια αγορα στον δολ κατι καναμε σημερις με το 10% που κοπανησε
29/10 22:29  anathema_g13
Είναι παραπλανητική κίνηση αυτή για να ανέβει μετά αφού πρώτα διώξει τους άπιστους ο ΧΑΤΖΚ. Δε σε φοβάμαι εσένα - θα τη βρεις την άκρη...και χωρίς τα 300 ευρώ! :)
29/10 22:35  ...................
anathema

Ημουν απων και εχασα το παρτι του ΧΑΑ...
Σημερα οποιος αγορασε ΧΑΑ...θα εχει μεγαλη...κονομα, θελω να πιστευω πως δεν εχει αλλο κατω.
Εγω λεω να αγορασω αυριο, αν δεν ανοιξει στο συν 2% και βαλε... η, ισως...καλυτερα την Δευτερα, βλεποντας και κανοντας που λενε...
Ξερουν οι κανιβαλοι να μας τα παιρνουν με το γαντι...
Την καλησπερα μου στο μπλογκοσπιτικο σου, και στους επισκεπτες σου.

29/10 22:41  Ydroxoos
annita στην παρουσα φαση και για αρκετους λογους(ετε αλφα) οι 2900 μαλλον ειναι κορυφη.
Αυτο δεν συμενει οτι την δευτερα θα ειμαστε θετικοι για να καλυψουμε την διαφορα.
Για αυριο βλεπεις το πηδαω το θεμα.
29/10 23:08  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
g13 και Τζέρι
α. Δεν είναι μόνο η ΑΕΚ, είναι και κάτι γερασμένα κορίτσια κατά Σαλονίκη μεριά
β. και βέβαια ΘΑ ΒΓΩ ΤΕΛΕΙΩΣ στις 2800
(στα παράγωγα πατσίζω νωρίτερα) με +50% περίπου
γ. Δεν είπα ότι θα βγω για ΠΑΝΤΑ. Και βέβαια το ΧΑΑ είναι ψιλοεξάρτηση...29/10 23:09  anathema_g13
Καλησπέρα Annita,
είχε σήμερα κάτι γυρίσματα...π.χ. η ΑΤΕ, λουκούμι από το -7 στο +6% ή ο ΔΟΛ! Αλλά μιλάμε για πολύ βραχυπρόθεσμα κέρδη. Λίγο - πολύ το τι θα γίνει αύριο το λέει κι ο Ydroxoos. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από την ερχόμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με την εξέλιξη και των αγορών έξω. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα εδώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα αλλά από μόνα τους (χωρίς στήριξη και από την κίνηση των δεικτών έξω) δεν κάνουν τίποτα. Σε καλό κλίμα και με καλά αποτελέσματα μπορεί να δούμε και άλλο ένα καλό ανέβασμα.
Γενικά, αυτό που λέω είναι ότι έχοντας κατοχυρώσει ένα κομμάτι από τα κέρδη μου σταδιακά προτιμώ να ρισκάρω να βρεθώ έγχαρτος μέχρι ένα σημείο πτώσης παρά να ρισκάρω χ2 πουλώντας και μετά προσπαθώντας να βρω που τελειώνει η όποια διόρθωση ή μέχρι που θα πάει η ανοδική αντίδραση. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε κομβικά σημεία όπου και θα κριθεί η μακροπρόθεσμη πορεία των αγορών. Για μένα, το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια αργή, σταθερή άνοδος σε επίπεδο δείκτη που θα δώσει παραπάνω σιγουριά και ίσως αφυπνίσει και την περιφέρεια. Αλλά αυτό είναι προσμονή. Το τι θα γίνει είναι άλλο θέμα! Με σύνεση πάντως ό,τι κάνεις θα σου έλεγα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο!
29/10 23:12  anathema_g13
Καλά ρε Σόλωνα μη βαράς! :)
α. Στα Τρίκαλα, στα δυο στενά - αναφέρθηκε πλαγίως γιατί Ηρακλή συμπαθούμε.
β. Ένα +5% είναι οι 2800...αλλά 2900 δεν έλεγες πριν λίγες ώρες; :)
γ. Μην βαράς λέμε! :)
29/10 23:47  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
2800 για πιο σιγουριά. Δεν το βλέπω πια για πιο πάνω. Ισως τ'αναλύσω το ΣΚ. Εχθές μόλις τέλειωσα μια σχετική ανάρτηση και πριν πατήσω "αποθήκευση" έκανε reset ο υπολογιστής μόνος του και βέβαια τα έχασα όλα και τα παράτησα.
30/10 00:00  anathema_g13
Υπολογιστής με προσωπικότητα! :)
Μήπως ήταν σημάδι; Μήπως έχεις pc - οιωνοσκόπο;
Γράφεις που γράφεις αραιά αν σου κάνει και κόλπα ο υπολογιστής...
30/10 10:00  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
ωραίο!
Δεν αποκλείεται...
30/10 12:27  Goldmine
Πολύ καλός, όπως πάντα!
Πρόσεξα από χθες απίστευτες διακυμάνσεις σε πολλές μετοχές που έτυχε να παρακολουθώ οι οποίες έδωσαν μέσα στην ίδια μέρα αποδόσεις γύρω στο +7% . Στην ΚΥΠΡ ας πούμε... Χθες βγήκαν "χοντρά μεροκάματα":-)αλλά και πολλοί εγκλωβίστηκαν που δεν περίμεναν το ενδοσυνεδριακό γύρισμα.
Φαίνεται πως η εποχή των traders καλά κρατεί.
Καλή συνέχεια στα γραπτά και στα κέρδη:-)
30/10 12:43  anathema_g13
Ευχαριστώ Goldmine, να είσαι καλά!
Εχθές ήταν η χαρά του trader! Γράφω και παραπάνω για την ΑΤΕ - από το -7 στο +6% περίπου...βγήκαν καλά μεροκάματα πράγματι.
Ίδωμεν!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις