Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Καλή χρονιά!
1089 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009
12:33

Πέρυσι, στις 30 Οκτώβρη, ξαναμπήκα στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης εκείνη την μέρα έκλεισε στις 2010 μονάδες. Ένα χρόνο μετά ο ΓΔ βρέθηκε στις 2686. Ενδιάμεσα είχε μεσολαβήσει και μια "βόλτα" μέχρι τις 1450 μονάδες. Ο μεγάλος όγκος των αγορών μου έγινε στα επίπεδα των 2000 μονάδων και αγόραζα σταδιακά με τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2009 όταν και βρέθηκα με σχεδόν μηδενική ρευστότητα. Ευτυχώς ακολούθησε η ανοδική αντίδραση από το Μάρτη και μετά αφού είχα φτάσει να χάνω περίπου το 20% του κεφαλαίου. Υπεύθυνες οι τράπεζες αφού από τις επιλογές του Οκτώβρη εκείνες ήταν που κατρακύλησαν μέχρι τον Μάρτη και αποτέλεσαν το βαρίδι του χαρτοφυλακίου. Μπορώ όμως να παινευτώ ότι έπιασα τον πάτο στις άλλες μετοχικές επιλογές πριν ένα χρόνο. ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 2.6, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ στα 2.5, ΜΠΕΛΑ στα 4 ευρώ και διαρκείς αγορές στη Forthnet από τα 0.88 ως και τα 0.62 ευρώ. Από τον Μάρτη και μετά άρχισε η σταδιακή κατοχύρωση κερδών. Τέλη Αυγούστου βγήκα τελείως και από τις τράπεζες με μικρά κέρδη.

Την περασμένη εβδομάδα μάζεψα τα πινακίδια για να δω τι έκανα αυτόν τον χρόνο. Εντόπισα τα λάθη μου, εντόπισα και βιαστικές κινήσεις. 135 πράξεις μετά μηδένισαν οι αποδόσεις, βγήκαν τα κομπιουτεράκια και από σήμερα ξεκινά η δεύτερη χρονιά. Τιμή εκκίνησης το κλείσιμο της Παρασκευής και οι τιμές που είχαν οι μετοχές του χαρτοφυλακίου την ίδια μέρα.

Ο ΓΔ στον πρώτο χρόνο έδωσε μια απόδοση της τάξης του 33.7%. Το χαρτοφυλάκιο μετά από τις προσθέσεις των μερισμάτων, τις αφαιρέσεις όλων των προμηθειών και την κεφαλαιοποίηση λογιστικών κερδών και ζημιών μέχρι και τις 30 Οκτώβρη του τρέχοντος έτους είχε καθαρή απόδοση 47%. Αυτά ήταν τα κέρδη της πρώτης χρόνιας και τώρα ξεκινάω πάλι από το 0 με 12 μετοχές (6 κερδοφόρες και 6 ζημιογόνες μέχρι τα τέλη Οκτώβρη) που σαν τιμή εισόδου θεωρώ το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η δεύτερη χρονιά ξεκινά όπως σταμάτησε η πρώτη. Με τον ΓΔ να συνεχίζει να πέφτει με ταχύ ρυθμό. Πέρυσι τοποθετήθηκα λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της Lehman. Φέτος, το νέο που σημαδεύει την εκκίνηση του έτους είναι η αίτηση πτώχευσης της CIT. Η κατάρρευση της πρώτης ήταν απρόσμενη όμως ενώ της δεύτερης αναμενόμενη. Ο χειμώνας αυτές τις μέρες θυμίζει κάτι από τον περσινό. Η μεταβλητότητα ανεβαίνει και μαζί ανεβαίνουν και οι εναλλαγές στην επενδυτική ψυχολογία. Το ΧΑΑ μοιάζει αδύναμο να αντιδράσει θετικά. Σιγά - σιγά μπαίνουμε και εμείς σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αφού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρίες τις επιδόσεις τους για το τρίτο τρίμηνο. Ο τρόπος που θα αντιδρά η αγορά ανάλογα με τις εταιρικές ανακοινώσεις θα δείξει ως ένα βαθμό κατά πόσο υπάρχει διάθεση για ανοδική συνέχεια. Αν, δηλαδή, βγαίνουν καλά τρίμηνα και το ΧΑΑ δεν μπορεί να αυτονομηθεί θετικά σε σχέση με τα ξένα ή, αντίστοιχα, αν σε κακά τρίμηνα το ΧΑΑ θα υπεραποδίδει πτωτικά. Το κακό είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την έντονη μεταβλητότητα οι αγορές θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να ισορροπήσουν και να δούμε προς τα που θα πάει το πράγμα. Οι αισιόδοξοι περιμένουν ότι τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κατοχύρωση αυτών των επιπέδων και για συνέχεια προς υψηλότερα. Οι απαισιόδοξοι ότι κάπου εδώ οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι ανέβηκαν υπέρμετρα και ότι ξεκινά το τελευταίο σκέλος της πτώσης ώστε να κλείσει ο πτωτικός κύκλος. Όταν οι οικονομίες εξέρχονται από περιόδους ύφεσης είναι τα πιο κρίσιμα σημεία για την εξέλιξη. Πολλές εταιρίες θα χρεοκοπήσουν λίγο πριν την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημαντικό, επίσης, είναι το πως θα αξιολογούν και πως θα αντιδρούν οι αγορές όσο τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά. Τίποτα δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διήμερο στην Αρκαδία ήταν μια χαρά. Αν κάτι μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κόσμος στην επαρχία φαίνεται πολύ πιο ήρεμος και λιγότερο αγχωμένος σε σχέση με τα όσα βλέπουμε στην Αθήνα. Ε, κι εκείνο το γουρουνόπουλο στο φούρνο με πορτοκάλι ήταν αρκετά εντυπωσιακό πρέπει να ομολογήσω!

Σχόλια

02/11 12:46  favlos
Εξαιρετική απόδοση,προσλαμβάνεσαι :)

Αρκαδία και γουρουνόπουλο πάνε μαζί...
02/11 12:53  anathema_g13
Τελικά στη Βυτίνα το έκανα το γεύμα! :)
Περάσαμε από το χωριό που μου είπες απ' έξω αλλά συνεχίσαμε προς Μαίναλο μέσω Βυτίνας και Δημητσάνας. Είχε κατεβάσει και ομίχλη, πολύ ωραία! Το μόνο κακό ήταν ότι η γυναίκα ήθελε να οδηγήσει και πήρε το αμάξι στα βουνά μέσα στην ομίχλη...αφού την έβγαλα καθαρή εκεί σιγά μην τρομάξω με την πτώση του ΓΔ! :)
02/11 13:01  favlos
Μη το ξανακάνεις αυτό :)

Και να έμπαινες,εκτός της ταβέρνας έξω από το χωριό...ghost town ;)

Ορεσίβιοι τρελαμένοι,χωρίς ούτε ένα ξένο το χωριό..φαινόμενο!
02/11 13:04  anathema_g13
Ναι, επειδή είχαμε και ντόπιους στην παρέα αποφασίσαμε να πάμε στα πιο "εμπορικά" χωριά. Για άλλη μια φορά το συμπέρασμα ήταν ότι στην Ελλάδα έχει παντού όμορφα μέρη. Η Βυτίνα καθαρή, με αρκετά μαγαζιά και πετρόκτιστα. Και στον αέρα η πολύ ζεστή μυρωδιά από τις ξυλόσομπες...ό, τι πρέπει ήταν!
02/11 14:58  coldplay
Γεια σου πατριωτη:)
Λοιπον τωρα εχεις σχεδιο?Σε βλεπω μετοχες 62%- μετρητα 38%..θα αυξησεις ,θα μειωσεις τι θα κανεις?
02/11 15:09  anathema_g13
Γεια σου Cold!
Προς το παρόν τίποτα.
Περιμένω να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο είναι μηδενισμένο. Δηλαδή, διαγράφω τελείως ό, τι έγινε πέρυσι. Κάποιες μετοχές (Πασαλ, ας πούμε) είχαν αρκετές ζημιές αλλά μπήκαν στα περσινά αποτελέσματα (αυτά μου έριξαν την απόδοση). Οπότε όλες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ανάλογα με τη συμπεριφορά τους στο εξής θα κινηθώ. Προς το παρόν προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν να κάνουν οι αγορές και επειδή δεν είμαι σίγουρος τις αφήνω ήσυχες και κάνω την πάπια!
Εσύ τι λες; Τι προβλέπεις και πόσο αγορασμένος είσαι;
02/11 15:13  coldplay
0% μετοχες...τελευταια μετοχη που ειχα ηταν ΦΡΛΚ που τον εδωσα στα 12.00..Νομιζω οτι αλλαξε η μεσοπροθεσμη ταση
02/11 15:25  anathema_g13
Ναι, υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις αλλά διατηρώ επιφυλάξεις ακόμα. Θέλω να δω πως θα πάει αυτή η εβδομάδα και τι θα απογίνουν τα κέρδη που κατοχυρώθηκαν την περασμένη. Έχει πλάκα πάντως. Οι μισοί λένε ότι πάμε για year - end rally, οι άλλοι μισοί λένε ότι πάμε για ξεπούλημα προκειμένου να πέσει ο πήχης ώστε να είναι ευκολότερο να βγουν κέρδη το 2010...
02/11 16:58  Ydroxoos
Γιατι με τρωει η χουφτα?
Η λεφτα θα παρω η ξυλο θα φαω

Α δεν σας το ειπα
Αποφασισα να γινω επενδυτης
02/11 17:11  anathema_g13
Ydroxoos,
Όταν είναι να φας ξύλο σε τρώει η μύτη σου, όχι η χούφτα άρα...λεφτά θα πάρεις εκτός κι αν η φαγούρα επιμένει οπότε και πρέπει να το κοιτάξεις! :)
Όταν λες ότι αποφάσισες να γίνεις επενδυτής τι ακριβώς εννοείς όμως; Μέχρι τώρα τι ήσουν; Άχαρτος σχολιαστής; :)
02/11 17:43  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
1.καλό μήνα
2.χθες μας χειρούργησε το κοράκι. Τουλάχιστον πάλι καλά που δεν χάρηκε ο γαύρος!
3.καθόλου άσχημα δεν πήγες, αν και τη σούμα την κάνουμε όταν τα έχουμε τραβήξει όλα έξω (μπες στο πόνημά μου του Σαββάτου να δεις τη νίλα μου)
4. Για το Μαίναλο, εγκρίνω κι επαυξάνω!
02/11 17:59  anathema_g13
Σόλων
1. Επίσης! :)

2. Έπρεπε να αποβληθεί ο Δάρλας. Αυτό και μερικά φάουλ που έδωσε ή δεν έδωσε. Το πρώτο γκολ και η αποβολή ήταν σωστά. Κακώς ακυρώθηκε το γκολ στη φάση με Σισέ - Γκάμπριελ - Σαλπιγγίδη. Ο Πανιώνιος πολύ ανεβασμένος πάντως!
Με το τουπέ που είχαμε μετά το 2-0 μας έπρεπε μια ισοφάριση στο τέλος να μην το πιστεύουμε!

3. Καλά πήγε αν και μπορούσε και καλύτερα αν δεν βιαζόμουν σε κάποιες κινήσεις. Στην ουσία αυτό που λες έκανα. Τα τράβηξα όλα έξω και τα ξαναμετράω από το 0 με τιμές κτήσης αυτές της Παρασκευής έχοντας υπολογίσει προμήθειες, μερίσματα, τα πάντα. Τα παντελονιασμένα κέρδη ήταν το 90% του 47%. Το υπόλοιπο ήταν τα κέρδη και οι ζημιές από το τρέχον χαρτοφυλάκιο που κεφαλαιοποιήθηκαν από λογιστικά νούμερα ώστε να μηδενίσει για τη νέα χρόνια.

4. Είχε τόση ομίχλη που ούτε φαινόταν το χιονοδρομικό...:)
02/11 21:29  gerodimos
Αξάδελφε ξύλο θα φας!
02/11 22:52  Ydroxoos
Καλα βρε Αναθεμα δεν το ηξερες οτι η λαθος αγορα λεγεται επενδυση?

Μαλλον με βλεπω να μπαινω στην αμκ

Ξαδελφε δυσκολα τα πραγματα γιατι δεν το αντεχω το ξυλο.Ποναει παναθεματο
02/11 23:09  gerodimos
Ξάδελφε αφού δεν το αντέχεις το ξύλο, γιατί θέλεις να τους δώσεις τα λεφτά σου?
Παρέα παίζεται στις αγορές μην το ξεχνάς!
Θα τους κάνεις πιο δυνατούς με το χρήμα σου και θα σε μαυρίσουν στο ξύλο!
02/11 23:17  Ydroxoos
Το εμπεδωσα
Δεν αγοραζω
Δεν αγοραζω
Δεν αγοραζω

Τσακωστε και ενα ασμα ιδανικο για την περισταση

http://www.youtube.com/watch?v=1lZ9WXiVgA8
02/11 23:20  anathema_g13
Ydroxoos
Α, για την Alpha λες. Αφού δεν είσαι επενδυτής! πως να πάει το μυαλό μου. :)
Μία μακροπρόθεσμη επένδυση είναι μια αποτυχημένη βραχυπρόθεσμη, λοιπόν!
Άλλο αυτό και άλλο να μπεις και στην ΑΜΚ κανονικά όμως. Κοίτα τι λέει και ο Gerodimos - δεν σου πάει ρε παιδί μου να πληρώνεις ΑΜΚ και να περιμένεις να μπουν και οι νέες μετά και να έχει και καλή συμπεριφορά το χαρτί κτλ. Εγώ συνήθως όταν έχει ΑΜΚ και με πιάσει, τα δικαιώματα τα βλέπω σαν μερίσματα, ας πούμε. Κάτι αποκόπτεται από την τιμή της μετοχής. Αυτό, αν το πουλήσω στην σωστή στιγμή ή το παίξω σωστά όσο διαπραγματεύεται είναι σα να πήρα μέρισμα...Σίγα μη δώσω και λεφτά σε τραπεζική ΑΜΚ! Κι αν θέλω να αυξήσω μια θέση γιατί να μην πάρω απευθείας από το tableau μια μέρα πριν μπουν οι νέες από το να περιμένω και να δεσμεύω τα χρήματα μου κατά την ΑΜΚ;
02/11 23:27  Stoc..kos...
ydroxoos
Δεν ξερω για εσενα αλλα εγω θα παρω αυριο πρωι-πρωι την χρηματιστηριακη να μου δωσουν τα ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ πισω...Δεν τα θελω τα παλιομπυρονια,ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ!ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...
02/11 23:30  Ydroxoos
12.480 ειναι για 5200 μανες
σικιμε καταρ που λενε και οι τουρκοι
αλφα και 6 ακομα απο περιφερεια εχω
δολ ιντκα χατζκ λιβανη οτε και φορθ
Καλα ο οτε δεν ειναι περιφερεια αλλα @#$%^&^& τον βλεπω.
Το 35% επι του συνολου ειναι
65% ρευστοτητα εχω ας το πανε οπου θελουν θα αντεξω στο ξυλο

Δεν μου ειπατε αν σας αρεσε το ασμα
02/11 23:31  gerodimos
Όλοι με τον δικό μου τον αξάδελφό μου ασχολούνται. Συγκινήθηκα.
02/11 23:35  Ydroxoos
Στοκος μην μασας
Κανω παραπλανηση για τους ινδιανους

Γεροδημε και εγω συγκινηθηκα
Αστα να πανε με πιασανε τα κλαματα

Παω να παρω μια μπανανα να πανε κατω τα φαρμακια
02/11 23:44  anathema_g13
Μπουγά ρε παιδιά!
Βάζει Μπουγά σε ένα χώρο όπου ο ιδιοκτήτης του ακούει ατμοσφαιρικό μέταλ, βιολιά, πιάνο και δίκασες...και βάζει Μπουγά...και μετά ρωτάει πως μας φάνηκε και το άσμα...και μετά πάει να φάει μπανάνα...αφού πρώτα έβαλε τα κλάματα...:)

Gerodimos,
είναι πληθωρικός, όπως και να το κάνεις! :)

Stock...os...,
της σχολής Ydroxoos κι εσύ; :)
02/11 23:50  Ydroxoos
Αναθεμα τελικα ειμαι πολυ συμπαθητικος τυπος.

Περα απο την πλακα(μερος τις οποιας ηταν και ο κατα τα αλλα αξιαγαπητος κυριος Μπουγας) ολοι αντεδρασαν θετικα.
Αν παρολα αυτα δεν παμε και εμεις θετικα αυριο θα ειμαστε για πολυ κατω
02/11 23:54  anathema_g13
Εντάξει, σήμερα εξοφλήσαμε την πτώση της Παρασκευής. Αν η Ευρώπη είναι γύρω από το 0 εμείς, λογικά, θα είμαστε θετικοί. Θα δούμε. Με τόση μεταβλητότητα το να προσπαθείς να προβλέψεις βραχυχρόνια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Και θα παίξει ρόλο και το άνοιγμα της Wall αύριο - όταν όλα είναι ευμετάβλητα οι αγορές περιμένουν τον αφέτη (Αμερική) να δώσει το σύνθημα.
03/11 00:05  favlos
Ανάθεμα ΚΑλλιθέα έχει σύλλογο επενδυτών 1999...αλήθεια..
Επενδυτές ξέρεις...;)
03/11 00:08  Ydroxoos
Αμεσως ολοι αρχισατε να σχολιαζετε επειδη αποφασισα να γινω επενδυτης.

Δεν ειναι σωστο αυτο
Με πικρενετε
03/11 00:09  gerodimos
Φάε ακόμη μία μπανάνα!
03/11 00:37  anathema_g13
Favlos,
επενδυτές γενικά ή επιζήσαντες από το 1999 που θα τους ενδιέφερε ένας τέτοιος σύλλογος; :)

Ydroxoos,
ΔΕΝ είσαι επενδυτής. Σταμάτα, τι έχεις πάθει; Κρίση ταυτότητας; :)
03/11 01:00  favlos
επενδυτές εξ ανάγκης..
traders της εποχής με ΜΗΧΚ στα 10 χιλιάρικα και τέτοια..;)
03/11 01:11  anathema_g13
Δεν πιστεύω να έχουν και καμιά φωτογραφία του Καραγκούνη στον σύλλογο (όχι του Γιώργου - του τυπάρα, του άλλου - του προέδρου των μικροεπενδυτών). :)
03/11 01:18  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Τι να πω κι εγώ που κοντεύω να γίνω μακροπρόθεσμος?
Στα παράγωγα!
Αν δεν πάει ο 20άρης στις 1520 ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΗ ΘΕΣΗ. Αντέχω κι άλλες 200 μονάδες τουλάχιστον τα margin...
03/11 01:19  favlos
Αυτός που έλεγε ότι θα ανατείλει ο ήλιος απο το Αιγάλεω αν αν,δεν θυμάμαι το άν..;)
03/11 01:28  anathema_g13
Favlos
Τι αν; Αν ανατείλει ο ήλιος από το Αιγάλεω θα ανατείλει από το Αιγάλεω. Τελεία. Τι, δηλαδή, επειδή προέτρεπε τους μικροεπενδυτές σε αγορές στις 6000 μονάδες θα τον κρεμάσουμε; :)

Σόλων,
εσύ δεν είσαι μακροπρόθεσμος, είσαι προθεσμιακός! Κάθε τόσο βάζεις όρια/προθεσμίες είτε χρονικά είτε σε μονάδες! :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις