Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Documentaries
3054 αναγνώστες
Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009
02:29

Τα τελευταία χρόνια τα ντοκιμαντέρ αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κοινό. Όλοι θα θυμάστε την απήχηση που είχαν εκείνα του Michael Moore για παράδειγμα. Προσεχώς βγαίνει στις αίθουσες το "Capitalism: A Love Story" από τον ίδιο. Σε αντίθεση με τον "εμπορικό" Moore λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό είναι τα "Zeitgeist". Η λέξη "τσάιτ γκάιστ" έχει γερμανική προέλευση. Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως το "πνεύμα της εποχής" ή, λίγο πιο ελεύθερα, ως "σημεία των καιρών". Στο ίντερνετ όμως είναι αρκετά γνωστά και διαδεδομένα τα video / ταινίες που κυκλοφορούν και φέρουν αυτή την ονομασία: Τα "Zeitgeist: The Movie" και το "Zeitgeist: Addendum". Και τα δύο είναι δημιουργήματα του Peter Joseph, ο οποίος και τα διέθεσε ελεύθερα μέσω διαδικτύου.

Το "Zeitgeist - The Movie" είναι παραγωγής 2007, πραγματεύεται 3 θέματα και χωρίζεται σε 3 αντίστοιχα μέρη. Στο πρώτο, γίνεται λόγος για τις θρησκείες και τον χριστιανισμό ειδικότερα ως μια διαχρονική συνωμοσία. Στο δεύτερο παρουσιάζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με πολύ διαφορετικό τρόπο καθώς και τη σύνδεσή της με την τρομοκρατία σαν έννοια εκφοβισμού. Στο τρίτο ασχολείται με τις μεγάλες τράπεζες και το σχετικό σύστημα που αποβλέπει στην παγκόσμια κυριαρχία μέσω μίας υπερτράπεζας. Η ταινία αυτή είναι διαθέσιμη στα Google Videos εξ ολοκλήρου και με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Το "Zeitgeist - Addendum" είναι παραγωγής 2008. Αυτό ασχολείται μόνο με το τρίτο κομμάτι του πρώτου Zeitgeist. Αφιερώνεται στο νομισματικό σύστημα παρουσιάζοντας το χρήμα ως την πηγή του κακού. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι που φτάνει και στο "Venus Project" όπου ξεφεύγει λίγο λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του χρήματος, η εργασία ανάλογα με τα προσόντα και η πρόοδος μέσω μιας τεχνολογίας που θα δουλεύει προς όφελος του ανθρώπου. Ενώ η προβληματική του είναι καλή το κομμάτι αυτό φαίνεται πολύ ουτοπικό - ωραίο, γοητευτικό αλλά ανεφάρμοστο! Και αυτή η ταινία είναι διαθέσιμη με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Τον Οκτώβρη του 2010 αναμένεται το τρίτο μέρος της σειράς όπως γράφεται και στην ιστοσελιδά του Zeitgeist.Υπάρχει άλλη μία ταινία με αυτόν τον τίτλο του 2006 - το "American Zeitgeist". Παραγωγός του είναι ο Rob McGann. Το φιλμ αυτό πραγματεύεται την τρομοκρατία από το 1979 μέχρι το 2006 μέσω συνεντεύξεων από ειδικούς επί του θέματος.

Στο θέμα της θρησκείας ένα σχετικό φιλμ είναι το "Religulous" παραγωγής 2008 από τον Bill Maher. Ενδιαφέρον κι αυτό μέσω μιας κωμικής προσέγγισης που προβληματίζει όμως πέρα από την αστεία παρουσίαση. Το βίντεο εδώ αλλά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

Σχετικά με την κρίση υπάρχουν ντοκιμαντέρ και από Έλληνες δημοσιογράφους:

Η "Εμπόλεμη Ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη είχε αφιερώσει ένα επεισόδιο στην κρίση και στα προβλήματα των αμερικάνικων αυτοκινητοβιομηχανιών με τίτλο "Οι τρεις μεγάλοι". Εκεί παρουσιάζεται η κρίση απασχόλησης στα εργατικά στρώματα των ΗΠΑ και τα τεράστια προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών της Αμερικής.

Ο "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου έχει προβάλει 2 σχετικά ντοκιμαντέρ. Το "Ο Εφιάλτης των Δανείων" που παρουσιάζει την υποδούλωση στο δανεισμό μέσω του παραδείγματος των ΗΠΑ και το "Πεθαίνοντας στην Αφθονία" με θέμα την άνιση κατανομή του πλούτου όπου εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν την ώρα που η τροφή γίνεται αντικείμενο συναλλαγών και πολυεθνικές προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Σχόλια

03/11 14:56  coldplay
Χτες πιτσουνακια μου με θαψατε το βραδυ:)
Σημερα δειξαμε νυχακι οι αρκουδες:)
Eλπιζω ο Σολωνας να μην ειναι με τα χαπια..
03/11 15:02  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Κοντεύει...
καλημέρα σας
03/11 15:09  anathema_g13
Καλησπέρα!

Coldplay,
είδες όμως ότι τελικά σε υπερασπίστηκα. :)
Ξεδοντιάρες τις βλέπω τις αρκούδες. Αλλά και οι ταύροι έχουν πέσει για ύπνο. Ο τζίρος πέφτει σταδιακά. Όλη η κίνηση θυμίζει τη διόρθωση του Ιούνη - Ιούλη όσο προχωράει. Το ζήτημα είναι αν θα έχει και ανάλογη συνέχεια με τότε. Διαφορετικά βλέπω τις αρκούδες να αλλάζουν μασέλες, να ακονίζουν νύχια και να μας στέλνουν για τίλιο!

Σόλωνα,
υπομονή! Τόσα βίντεο έχει το post. Κάτσε να δεις κανένα και άσε την αγορά να κάνει τα δικά της! :)
Και μείνε μακρυά από τα χάπια! :)
03/11 15:13  coldplay
Δεν ειναι σαν τον Ιουνιο...μην μπερδευσαι..
Σολωνα γερα ...κρατα και κανενα ρευστο μην χασεις οσα κερδισες...στην θεση σου θα εβγαζα το κεφαλαιο εξω και θα επαιζα με το 1/5 των κερδων για τον χαβαλε
03/11 15:22  anathema_g13
Και σαν τι είναι;
Το προμήνυμα της κόλασης; :)
Νομίζω ότι μοιάζουν οι κινήσεις και μάλιστα πολύ. Αν ακολουθήσει το ίδιο πράγμα τότε πρέπει να δώσει μια μικρή αντίδραση η οποία δεν θα πείσει κανέναν, να κινηθεί πλάγια πτωτικά χωρίς μεγάλους τζίρους και αφού φτιάξει αυτό το σχηματισμό να επιλέξει: Πάνω ή κάτω;
03/11 15:41  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Είναι ήδη αργά. Το ρευστό είναι μόλις 19%και καθημερινά λιγοστεύει όσο μεγαλώνουν οι ζημιές στα κ@λοπαράγωγα...
03/11 17:14  Ydroxoos
Αν κλεισει ο αμερικανος θετικος σιμενει οτι τα πραγματα ειναι παρα πολυ ασχημα για εμας και ο νοω νοητο.
Που και αυτο με την σειρα του λεει οτι η δικια μας κολοαγορα δεν περνει μερος ακολουθοντας και αυτη τις αλλες αλλα βρισκεται σε ελευθερη πτωση
03/11 17:33  gerodimos
Αμάν ρε αξάδελφε, θα με κάνεις να βάλω τα κλάμματα!
03/11 17:56  anathema_g13
Ανεβαίνουν έξω - ανεβαίνουμε περισσότερο.
Πέφτουν έξω - πέφτουμε περισσότερο.
Αν σταματήσει η πτωτική τάση στο εξωτερικό και αντιστραφεί τότε η φαινομενική υποαπόδοση θα καλυφθεί στα γρήγορα. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Πέσαμε περισσότερο στην πτώση μετά το 2007, ανεβήκαμε περισσότερο μετά τον Μάρτη. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο εξής. Αν συνεχίσει η διόρθωση έξω θα συνεχίσουμε να πέφτουμε. Αν φανούν σημάδια σταθεροποίησης και επαναφοράς της ανοδική τάσης θα ακολουθήσουμε μετά από 1-2 μέρες και θα κάνουμε και...προσπέραση. Δεν είναι αυτόνομο το ΧΑΑ αλλά επειδή είναι μικρή αγορά και ρηχή έχει το περιθώριο να δείχνει εικόνα αυτονόμησης. Αυτό συμβαίνει Ydroxoos. Αυτό που θέλει το ΧΑΑ για ένα καλό κλείσιμο είναι δυνατά ανοίγματα από την Αμερική και όχι άσχημα ανοίγματα που μέχρι το τέλος της συνεδρίασης μαζεύουν τις ζημιές τους. Χρειάζεται το ανάποδο. Αν κλείσει πχ. θετικά η Αμερική σήμερα τότε με ένα καλό άνοιγμα και αύριο εκεί θα δεις πως βγαίνει το +2% στον ΓΔ εδώ. Αλλά αυτά είναι βραχυπρόθεσμα τελείως. Αυτή την εποχή οι αγορές αποφασίζουν αν θα διατηρηθούν σε ανοδική φάση μεσομακροπρόθεσμα ή αν θα αρχίσει περίοδος ταλαιπωρίας και διορθώσεων. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
03/11 18:52  coldplay
αν ένας άνδρας είχε συμβουλευτική στήλη σε περιοδικό ποικίλης ύλης...

Αγαπητέ Γιώργο,

Ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις! Τις προάλλες, έφυγα για τη δουλειά μου αφήνοντας τον σύζυγό μου στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση όπως συνήθως. Δεν είχα απομακρυνθεί πάνω από 500 μέτρα όταν το αυτοκίνητο άρχισε να κάνει διακοπές και έσβησε. Το πάρκαρα στην άκρη και πήγα με τα πόδια πίσω στο σπίτι για να ζητήσω βοήθεια από τον σύζυγό μου.
Όταν μπήκα στο σπίτι δεν πίστευα στα μάτια μου! Τον βρήκα στην κρεβατοκάμαρά μας με την κόρη των γειτόνων μας. Εγώ είμαι 52, ο σύζυγός μου 54 και η κόρη των γειτόνων μας 22. Είμαστε χρόνια παντρεμένοι. Όταν άρχισα να τον ρωτάω, μου αποκάλυψε ότι έχει σχέση μαζί της τους τελευταίους 6 μήνες. Του είπα να διακόψει αλλιώς θα έφευγα. Είναι άνεργος τους τελευταίους 6 μήνες και νιώθει άχρηστος και θλιμμένος. Τον αγαπώ πάρα πολύ, αλλά από τη μέρα που του έθεσα το τελεσίγραφο γίνεται όλο και πιο απόμακρος. Δε θέλει να πάει σε σύμβουλο γάμου και φοβάμαι ότι δεν αντέχω άλλο αυτή τη κατάσταση.
Μπορείς να με βοηθήσεις?
Μαρία

-------------------
Αγαπητή Μαρία
Όταν ένα αυτοκίνητο κάνει διακοπές και σβήνει μετά από τόσο μικρή απόσταση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ξεκίνα ελέγχοντας αν υπάρχουν σκουπίδια στο σωληνάκι του καυσίμου. Αν είναι καθαρό, έλεγξε την πολλαπλή εισαγωγής και επίσης τα καλώδια της γείωσης. Αν τίποτε από αυτά δε σου λύνει το πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι ελαττωματική η αντλία βενζίνης, δημιουργώντας χαμηλή παροχή πίεσης στα μπεκ ψεκασμού.
Ελπίζω να σε βοήθησα

Γιώργος
03/11 19:08  anathema_g13
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση Coldplay! :)
http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/02/men-vs-women-14.gif
03/11 19:19  coldplay
το διαλειμμα τελος, αυριο παραδιδω το master μου για διορθωση και φευγω για δουλεια στην Χιο για 4-5 μερες..Να προσεχεις τον Σολωνα:)
Αντε τα λεμε
03/11 19:25  anathema_g13
Στη Χιο έκανα τη θητεία μου στο στρατό!
Δουλειά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου; (νομίζω έχει κάποια τμήματα στη Χίο)
Εύχομαι να σου πάνε όλα καλά, φίλε!
Και το master να αξιολογηθεί καλά και η δουλειά!
Εδώ θα είμαστε. Με τα υπογλώσσια πρόχειρα για τις δύσκολες ώρες! :)
03/11 19:58  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
coldplay
good luck
Πανάθα
Αν συνεχίσει σ' αυτό το τέμπο, ίσως χρειαστούν κι αυτά. Σήμερα έφθασα στο -50% στα κέρδη από 15/10!
03/11 21:30  gerodimos
Αναζητείται ο αξάδελφος! Over!
03/11 21:48  anathema_g13
Οι πληροφορίες ότι οργανώνει πικετοφορία στην Τσιμισκή με πλακάτ υπέρ της ΑΜΚ της Alpha ελέγχονται ως ανακριβείς.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεργασίες του Υδροχόου με συνδικάτα έγχαρτων αγροτών και σκέφτονται να κλείσουν την εθνική οδό στα Τέμπη αν δεν κόψει η Alpha πάνω από τα 14.

Ε, πως να μην είναι εξαφανισμένος με τόσες δουλειές; :)
03/11 21:59  gerodimos
Άντε ρε εβλογημένε αξάδελφε που κατήντησες!
Επενδυταράς και στον Κωστό-πουλο!
03/11 22:52  Ydroxoos
Ηταν ενα μικρο καραβι που ηταν αααααα αταξιδευτο οεοεεε οε οεε.
Θα ανοιξω θεμα στο φορουμ με τιτλο

Παλιογερε(Κωστοπουλος) που να σου πεσει η μασελα
03/11 22:55  gerodimos
Άνοιξέ το τώρα, τι περιμένεις αξάδελφε?
Μας παίρνει τα λεφτά!
03/11 22:56  Ydroxoos
Θα ηθελα επισις να προσθεσω και ενα ασμα ιδανικο για την περισταση

http://www.youtube.com/watch?v=X0lSGADZ_9A

και παρακαλω θερμα οπως να το ακουσετε
03/11 23:01  Ydroxoos
Οχι εξαδελφε διοτι θα δημιουργησω πανικο στους επενδυτας

Εξαλλου καλυτερος ο εγκλοβισμος παρα ο μοναχικος εγκλοβισμος

Οσο και να πεις θελω να εχω και παρεα
03/11 23:04  gerodimos
Ότι πεις αξάδελφε!
Το άλλο το καθαρόμαιο όμως?
03/11 23:12  Ydroxoos
βλεπω εχει δυνατες αντιστασεις
Και να σου πω και το αλλο?
Δεν αγορασα γιατι μου ειπες να μην κανω καμια αγορα γενικος

Παντως χωρις πλακα εχουμε ελευθερη πτωση και αυτο το βασιζω στο οτι αν πιστευαν εστω και λιγο οτι δεν ειναι για κατω θα την στηριζαν την αλφα.

Αλλα σου λενε κατσε να μην μας φανε τα αντερα

Και εκεινο που βλεπω επισις ειναι οτι παμε διαφορετικα απο τους εξω.
Εκει κουτσα στραβα προσπαθουν να αντιδρασουν στο μοιραιο ενω εδω πρεπει να συμβαινει κατι διαφορετικο που να τους φοβιζει
03/11 23:14  gerodimos
Χαλάρωσε λίγο, θα βρεις ευκαιρίες!
03/11 23:19  Ydroxoos
τωρα αυτο φαινεται με πολλες πιθανοτητες οτι θα συμβει
04/11 10:08  coldplay
Anathema - Σολωνα ευχαριστω...αντε μπορει να γινει μια μικρη συντομη ανοδος να χαρουν λιγο οι ταυροι αλλα μετα θα πεσει χειροτερο ξυλο..θα βγαλουμε και δοντι... Σολωνα μην αγορασεις παλι τιποτα:)Παιδια σας χαιρετω..θα σας δω σε 5-6 μερες..
04/11 12:05  anathema_g13
Καλημέρα σε όλους!

Coldplay, ήρθες, έριξες την αρκουδοπρόβλεψη και ετοιμάζεσαι για Χίο; Σιγά μην έφευγες χωρίς να αφήσεις το σημάδι σου! :)

Ydroxoos,
respect! Το τραγούδι που έβαλες είναι απολύτως cult. Βούλα Πάλλα - αν είναι δυνατόν. Και τι βιμπράτο...δεν ξέρω αν το έβαλες στα σοβαρά αλλά με έκανες και γέλασα. Δεν πιστεύω η κοπελιά στην εκκλησία να είναι η Alpha...:)
04/11 13:26  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Aγόρασα ήδη! Άντε στο καλό να ξεαρκουδίσουμε λίγο...
04/11 13:59  anathema_g13
Τι αγόρασες πάλι; Μετοχές ή δείκτη;
Μπαίνουμε και σε ρυθμό αποτελεσμάτων, θα έχει ενδιαφέρον πως θα αντιδρά το ΧΑΑ τις επόμενες μέρες!
04/11 19:25  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Έκανα ένα παιχνιδάκι ΙΝΤΡΑΝΤΕΙ με 3 συμβόλαια αλλά φοβήθηκα και τα έκλεισα με δυό καφεδάκια κέρδος όλα όλα..
5 λεπτέ αφ' ότου τ΄' κλεισα φύγανε και γράψανε έως +28 μονάδες.
Ναι ο μακάκας!
04/11 19:28  anathema_g13
Καλά είναι και τα καφεδάκια...:)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις