Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Meet the Morgans
3584 αναγνώστες
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009
15:16

Ο Junius Spencer Morgan (1813 - 1890) έγινε το 1854 συνεργάτης του George Peabody. 10 χρόνια μετά τον διαδέχτηκε σαν επικεφαλής της τράπεζας του η οποία μετονομάστηκε από George Peabody & Co. σε J. S. Morgan & Co. O John Pierpont Morgan (1837 - 1913) δε θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τον πατέρα του. Τραπεζίτης κι αυτός ξεκίνησε το 1857 από το Βρετανικό παρακλάδι της τράπεζας όπου ο πατέρας του ήταν συνεταίρος. Την επόμενη χρονιά πήγε στη Νέα Υόρκη στην Duncan Sherman & Co. η οποία αποτελούσε και τον εκπρόσωπο της βρετανικής τράπεζας του πατέρα του στην Αμερική. Από το 1864 και μετά ακολούθησε πιο "μοναχική" καριέρα και μέσω συνεργειών έφτιαξε την Drexel Morgan & Co.

Κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφύλιου (1861 - 1865), ο Morgan αγόραζε παλιές καραμπίνες από τον στρατό προς 3.5$ έκαστη. Οι συνεργάτες του Morgan τις επιδιόρθωναν και τις βελτίωναν με αποτέλεσμα να τις πουλήσουν πίσω στον στρατό προς 22$ έκαστη. Τα όπλα όμως αποδείχτηκαν ελαττωματικά αφού ανατίναξαν πολλούς αντίχειρες που τα χειρίστηκαν! Η υπόθεση εξελίχθηκε σε σκάνδαλο και η κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει το τίμημα. Ο Morgan μήνυσε δύο φορές την κυβέρνηση για αθέτηση συμφωνίας! Λεπτομέρεια: Ο Morgan, όπως και πολλοί πλούσιοι της εποχής, είχε αποφύγει τη στράτευση πληρώνοντας 300 $ και ορίζοντας αντικαταστάτη.

Το 1893 πέθανε ο Drexel και η εταιρία μετονομάστηκε σε J. P. Morgan διατηρώντας τους δεσμούς και με την J. S. Morgan του πατέρα του. Από το 1869 και μετά ο Morgan ασχολήθηκε με τους σιδηρόδρομους ενώνοντας την Αμερική και επεκτείνοντας το σιδηροδρομικό δίκτυο. Είχε ηγηθεί του συνδικάτου που επέτρεψε σε ιδιώτες να ασχοληθούν με αυτό το έργο στερώντας τα κυβερνητικά προνόμια του δημοσίου. Οραματιζόταν ένα ενιαίο σύστημα μεταφορών. Σε συνεργασία με όλους τους μεγιστάνες των σιδηροδρόμων ανέλαβαν κοινή δράση για την προάσπιση των συμφερόντων τους φτιάχνοντας έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς συνδέσμους. Παράλληλα, εξαγόραζε φτηνά υπερχρεωμένες εταιρίες και τις αναδιάρθρωνε με απόλυτη επιτυχία μέσω συγχωνεύσεων.  Ο τρόπος του είχε ονομαστεί "Morganization". H κακοδιαχείριση των δανείων που έπαιρναν οι εταιρίες σιδηροδρόμων οδήγησε στον πανικό του 1893 όπου πολλές τράπεζες κατέρρευσαν και επήλθε ύφεση στην Αμερικάνικη οικονομία. Η κυβέρνηση είχε βρεθεί χωρίς αποθεματικά σε χρυσό. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Grover Cleveland, συμφώνησε με τον Morgan ώστε να του βρει 65 εκ. $ σε χρυσό. Ο Morgan το κατάφερε μέσω των ευρωπαϊκών συνδέσμων του αφού όμως είχε συνάψει ομόλογο με την αμερικάνικη κυβέρνηση ύψους 100 εκ $. Αν και τελικά η οικονομία αποκαταστάθηκε με αυτή την κίνηση οι Δημοκρατικοί θεώρησαν σκανδαλώδεις του χειρισμούς. Οι τραπεζίτες στήριξαν τον Ρεπουμπλικάνο William Mc Kinley ο οποίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1896 και το 1900 βασισμένος στο gold standard. Στο ότι, δηλαδή, τα κυκλοφορούντα χρήματα είχαν αντίκρυσμα σε χρυσό.

Το 1902 έφτιαξε εταιρία θαλασσίων μεταφορών. Έχοντας τους σιδηρόδρομους στο χέρι και με πρόσβαση σε θαλάσσιες μεταφορές ήθελε να μεγαλώσει την US Steel καθετοποιώντας τις επιχειρήσεις του αφού είχε τις πρώτες ύλες, είχε τις μεταφορές, είχε και τους αποδέκτες εκτός των άλλων αλλά και τη χρηματοδότηση. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1890, ανέλαβε τον έλεγχο και της δικής του τράπεζας. Το 1900 εξαγόρασε την Carnegie, εταιρία σιδήρου και ατσαλιού μαζί με άλλες εταιρίες του τομέα ώστε να προκύψει η US Steel. Για την εξαγορά της Carnegie διέθεσε 485 εκ $. Η συμφωνία έγινε χωρίς δικηγόρους και χωρίς να υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο. Τα νέα έφτασαν στη δημοσιότητα το 1901! Η US Steel που προέκυψε μέσα από όλες αυτές τις συγχωνεύσεις ήταν η πρώτη εταιρία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δις $ φτάνοντας τα 1.4 δις $.

Στο μεταξύ είχε ενώσει το 1892 εταιρίες που ασχολούνταν με ηλεκτρικά φτιάχνοντας την General Electric. Επίσης, έφτιαξε το Metropolitan Club στη Νέα Υόρκη, μια λέσχη για πολύ λίγους όπου μπορούσαν να περνάνε το χρόνο τους και να συζητούν οι πραγματικά πολύ ισχυροί άντρες της εποχής. Ο ίδιος είχε πει: "Φτιάξτε μου ένα κλαμπ που να αρμόζει σε gentlemen αδιαφορώντας για τα έξοδα".

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι είχε χρηματοδοτήσει την έρευνα και τα πειράματα του Nikola Tesla. Μετά από 3 χρόνια χρηματοδότησης όμως το έργο δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί και ο Morgan σταμάτησε τη χρηματοδότηση συμβουλεύοντας και άλλους επενδυτές να κάνουν το ίδιο. Ο Tesla οραματιζόταν την δωρεάν παροχή ηλεκτρισμού ενώ ο Morgan περίμενε πως θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο και της ενέργειας μέσω ηλεκτρισμού! Αν τα πειράματα του Tesla είχαν επιτυχία θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα...

Ακολούθησε ο πανικός του 1907 και ακόμα μια περίοδος ύφεσης όπου πολλές τράπεζες κατέρρευσαν. Ο Morgan διέθεσε χρήματα ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα. Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα κεντρική τράπεζα ώστε να ελέγχουν την κυκλοφορία του χρήματος και την έκδοση ρευστότητας. Οι παρεμβάσεις του Morgan έσωσαν την κατάσταση. Οι τραπεζίτες κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση των αγορών. Το 1912 ο Morgan κατέθεσε ως κατηγορούμενος. Η επιτροπή που είχε συσταθεί απεφάνθη ότι ο Μorgan και οι λοιποί τραπεζίτες μάζευαν το χρήμα ώστε να γονατίζουν εταιρίες τις οποίες μετά εξαγόραζαν. Η συνολική τους περιουσία ξεπερνούσε εκείνη των 22 πολιτειών δυτικά του ποταμού Mississippi...

Τελικά το 1913 δημιουργήθηκε η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με σκοπό τον έλεγχο της ρευστότητας, την παροχή χαρτονομισμάτων όποτε η οικονομία είχε πρόβλημα και την προάσπιση και διασφάλιση των εθνικών, οικονομικών συμφερόντων. Φυσικά, οι τραπεζίτες ήταν και εκεί. Η συνέχεια γνωστή. Λίγα χρόνια μετά ήρθε και η Μεγάλη Ύφεση. Το gold standard εγκαταλείφθηκε. Τα χαρτονομίσματα δεν είχαν πια αντίκρυσμα σε χρυσό. Ήρθε η συμφωνία του Bretton Woods περί σταθερών ισοτιμιών του χρυσού και με βάση το δολάριο - κάτι που ισχυροποίησε το δολάριο και το έκανε σημείο αναφοράς. Το 1971 οι ισοτιμίες απελευθερώθηκαν ενώ η τιμή του χρυσού σταμάτησε να είναι κλειδωμένη σταθερά στα 35$ / ουγγιά όπως μέχρι τότε. Και μετά από κάθε μεγάλη περίοδο ύφεσης ή πολέμων οι μεγάλες τράπεζες έβγαιναν ακόμα πιο δυνατές αφού δάνειζαν τους πάντες. Φίλους, εχθρούς, δεν έχει σημασία...

Ο γιος του J. P. Morgan, ο John Pierpont "Jack" Morgan junior (1867 - 1943), ήταν ένας από εκείνους που έβαλαν την υπογραφή τους για τη δημιουργία της Federal Reserve Bank. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου δάνεισε 12 εκ $ στη Ρωσία, 50 εκ $ στη Γαλλία και 500 εκ $ στις συμμαχικές δυνάμεις μέσω ενός οργανωμένου τραπεζικού συμπλέγματος στο οποίο ήταν επικεφαλής. Η ιστορία τον θεωρεί φιλάνθρωπο λόγω των πολλών δωρεών του. Σημειώνεται ότι είχε παντρευτεί την Jane Morton Grew, κόρη του τραπεζίτη Henry Sturgis Grew. Ένα από τα παιδιά τους, ο Henry Sturgis Morgan ήταν εκ των ιδρυτών της Morgan Stanley...

      

Από αριστέρα: Ο μπαμπάς, ο γιος και ο εγγονός!

Σχόλια

07/11 16:52  gerodimos
Τίποτις Ελληνικό και από Ελλάδα μεριά δεν έχει?
07/11 16:54  haros
και ειχα μια χεση ξερεις για την μοργκανα..
βαλε καμμια παπαριζου να γουσταρουμε..
07/11 17:00  gerodimos
Ωραίος ο Μήτσος. Πάρε Χάροντα!
http://www.youtube.com/watch?v=ecd5JBdmenA
07/11 18:47  anathema_g13
Καλά, εδώ σας δείχνω ποια τράπεζα κινεί τα νήματα εδώ και ένα αιώνα και βάλε και εσείς μου λέτε για την Παπαρίζου; :)
Αυτή κουνάει μόνο το κορμάκι της αντί για τα νήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος - και το κουνάει και ψιλοατσούμπαλα...:)
08/11 11:40  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Και δεν προλαβαίνουμε να στήσουμε και κανένα στον τοίχο...
08/11 16:11  anathema_g13
...μας έχουν στήσει προ πολλού!
08/11 16:18  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Μα να μην καθήσει λίγο ακόμη ο γιος μου στο Αμέρικα να γίνει ο νέος...επικεφάλής της !

Να μου "παίξει" και τα...χαρτάκια μου ! :-)

Αλλά θα κάνουμε δικό μας λόμπι :

The Brachamians ! :-)

ΥΓ. Έμπνευση για το νέο μου άρθρο στο στέκι του...DISCOUNT !
08/11 16:59  anathema_g13
Brachamians vs. Morgans;
Καλύτερα λάου - λάου μπας και ανέβει κανένα χαρτί στα μουλωχτά παρά να μπούμε στο μάτι των ελεφάντων και μας ποδοπατήσουν! :)
08/11 17:03  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Anathema, άσε τα λάου-λάου !

Ήρθε η ώρα του...λαού ! :-)
08/11 17:07  anathema_g13
Ο κομμουνισμός της περιφέρειας λοιπόν...:)

"Ο λαός απαιτεί τα χαρτιά στην κορυφή"

"Λαέ προχώρα, μη σκύβεις το κεφάλι
ψηλά την περιφέρεια να φέρουμε και πάλι"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις