Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Ντέφι
2001 αναγνώστες
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009
13:39

Το ντέφι είναι μουσικό όργανο που ανήκει την οικογένεια των κρουστών και αποτελείται από μια μεμβράνη στερεωμένη σε ένα κυκλικό τελάρο και διάφορα ζεύγη από μέταλλο που κουδουνίζουν. Τα περισσότερα ντέφια που βλέπει κανείς σήμερα στη δυτική λαϊκή μουσική είναι χωρίς τη μεμβράνη. Το ντέφι παίζεται με διάφορους τρόπους: κτυπώντας το με το χέρι ή κάποιο ξύλο, κουνώντας το, ή κτυπώντας το στο πόδι. Συναντάται σε διάφορα είδη μουσικής: κλασική μουσική, τσιγγάνικη μουσική, περσική μουσική, γκόσπελ, ποπ και ροκ.

- Το ντέφι ήταν το κατεξοχήν μουσικό όργανο των αρκουδιαρέων στις λαϊκές παραστάσεις που έδιναν.

Ακολουθεί απόσπασμα από παλιό θέμα μου στο forum του Capital με ημερομηνία 7/5/2009:

Θυμηθείτε τις εκθέσεις για τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης από τον περασμένο Οκτώβρη (2008) και μετά και τον πανικό που επέφεραν. Ποια θα καταρεύσει πρώτη; Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή θα έχουμε έκπληξη;
Σκεφτείτε πως επηρέασε και την ελληνική οικονομία αυτό το κλίμα και φέρτε στο νου τα σενάρια για τις τράπεζες με έκθεση στην αγορές αυτές (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών).
Και βγαίνει το ΔΝΤ το Μάη και μας λέει: "Συγνώμη, οι εκτιμήσεις που κάναμε τότε ήταν ακραία απαισιόδοξες, έγινε λάθος, τα δεδομένα θα εκτιμηθούν ξανά και θα αναπροσαρμόσουμε τις εκθέσεις μας."
Αυτό το λέμε λάθος; 
Μήπως θα  έπρεπε να λέγεται με άλλο όρο όπως διεθνές νταβατζηλίκι, υποτιμητική κερδοσκόπια ή ακόμα και επιθετική εξαγορά ολόκληρων κρατικών οικονομιών;
Σε αυτό το περιβάλλον στροβιλίζονται οι οικονομίες. Εκεί που το ΔΝΤ βαστά το ντέφι και οι μικροί χορεύουν στο ρυθμό του με τα πόδια τους αλυσοδεμένα. Αν ήταν παραμύθι, το ΔΝΤ θα ήταν ο πρίγκηπας με το λευκό άλογο (μόνο που πρώτα τα είχε κανονίσει με την αυλή). Τι να κάνει και η πριγκηπέσσα, θα πέσει στην αγκαλιά του.Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις οικονομίες της 'γειτονιάς μας' είναι ότι στηρίζονται σε κεφάλαια του εξωτερικού. Όταν το ΔΝΤ σου λέει ότι είναι επικίνδυνα εκεί τα μαζεύεις και φεύγεις σαν επενδυτής, η οικονομία ασθμαίνει και αυτός που σου έσκαψε το λάκκο έρχεται να κλάψει μαζί σου.

Αυτές τις μέρες της καταστροφολογίας κυριαρχεί το σενάριο της πτώχευσης. Θεωρώ ως δεδομένο ότι δύσκολα θα αφήσει η ΕΕ να πτωχεύσει κράτος - μέλος της αν πρώτα δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Και το επόμενο θέμα είναι αν και κατά πόσο θα μπορεί να καλύπτει η χώρα μας τις ομολογιακές εκδόσεις της για να είναι σε θέση να αποπληρώνει τον δανεισμό της. Και εδώ ακριβώς στήνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι που γίνονται οι περισσότερες και μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων προς αναζήτηση ρευστότητας. Η αναλογία των εκδόσεων στα επόμενα 3 τρίμηνα φθίνει. Οι ανάγκες για ρευστότητα είναι αυξημένες στην αρχή κάθε χρονιάς. Πέρυσι, και εν μέσω του πολύ κακού κλίματος, τα spreads είχαν φτάσει μέχρι τον Μάρτη στις 300 μονάδες βάσης - δηλαδή 3% πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας που είναι το σημείο αναφοράς. Και σε εκείνα τα επίπεδα δανειστήκαμε. Στη συνέχεια το spread έπεφτε σταθερά προς τις 120 μ.β. περίπου. Τον τελευταίο καιρό με τη βοήθεια και του κλίματος που διαμορφώνεται για την Ελλάδα τα spreads ανοίγουν πάλι σταθερά και σήμερα πέρασαν τις 180 μ.β. Το να εικάσει κανείς ότι θα ξεπεράσουν και τις 200 μέχρι τις αρχές του 2010 δε μου φαίνεται και απίθανο. Οπότε θα χρειαστεί να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες με υψηλότερα επιτόκια. Ασφαλώς μέχρι τότε κάποιοι θα έχουν ήδη βγάλει πολλά λεφτά από τη διακύμανση των spreads. 

Ακούγεται ότι ίσως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην κάλυψη των ομολόγων. Νομίζω ότι είναι πιθανότερο να διαβάζουμε για "επιτυχείς εκδόσεις ελληνικών ομολόγων" και για "υπερκάλυψη κατά x,x φορές". Απλά θα δανειστούμε ακριβότερα, απλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι ώστε να το αποφύγουμε αυτό. Η κερδοσκοπία δε σταματάει εδώ όμως.

Οι ελληνικές τράπεζες που σχετίζονται άμεσα με τις ομολογιακές εκδόσεις και που το κόστος δανεισμού τους από την ΕΚΤ εξαρτάται άμεσα από τα spreads ενώ αντλούν ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Με πρόσχημα την άνοδο των spreads υπάρχει μαζικό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές εδώ και μέρες - σήμερα το βλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Οι τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και ας είναι καλές οι εκθέσεις για τα αποτελέσματά τους, για την κεφαλαιακή επάρκειά τους και ας ανεβαίνουν οι τιμές - στόχοι. Όλο αυτό το σκηνικό φαινόταν ότι θα στηθεί και με δεδομένο ότι μπορούσε να το αντιληφθεί ο μέσος επενδυτής είναι αποδεικτικό ωμής κερδοσκοπίας το πως οδηγούνταν ψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές μέχρι τα μέσα Οκτώβρη κι ας είχαν βγει τα κακά νέα για την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλο το ΧΑΑ αφού είναι απολύτως τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο το οποίο και είναι έκθετο στις ορέξεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων και ιδρυμάτων του εξωτερικού αφού οι εγχώριες δυνάμεις δεν μπορούν να βάλουν πλάτη.

Κι όλο το ΧΑΑ, όλη η οικονομία μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σταγόνα σε έναν παγκόσμιο ωκεανό κερδοσκοπίας - εσχάτως υποτιμητικής και προσεχώς ανατιμητικής...

 
Σχόλια

25/11 13:49  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ωραίο όργανο και ωραίο κείμενο!
25/11 14:33  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Πολύ ωραίο αναρωνύωντα φίλε.
Εύχομαι να το ανακαλείς στη μνήμη μας σύντομα.
Να παίρνουμε και λίγο θάρρος τώρα που μειώσαμε τη ρευστότητα στο 50%...
25/11 15:14  cornelsen
Δεν γνωρίζω και πολλά από οικονομικά αλλά νομίζω πως η απορία μου είναι εύλογη. Γιατί δεν δανείζεται το ελληνικό κράτος από τούς πολίτες του με καλύτερα επιτόκια σε σχέση με τα επιτόκια που δίνουν οι διεθνείς δανειστές; Παλαιότερα έβγαζαν κάποια "λαϊκά ομόλογα".
25/11 15:30  coldplay
Ελαφρυ ροζακι βλεπω και σημερα:)ευτυχως που η Αμερικη και η Ευρωπη κρατανε..
25/11 15:36  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
cornelsen
Νομίζω ότι είναι μέσα στα σενάρια που εξετάζονται
Μητσοτάκη τι ροζάκι? Παπαρούνες και βάλε. Αλλά μην χαίρεσαι, όταν θα ξανασχοληθείς θα έχει ανέβει και θα μείνεις άχαρτος...
25/11 15:47  anathema_g13
Ευχαριστώ Θρασύβουλε,
ορίστε και αφιέρωσις σχετική με ντέφι: http://www.youtube.com/watch?v=DvCvyxdrM2w

Σόλωνα,
δεν κρατήθηκες άλλο ε;
Ψύχραιμα μόνο γιατί πρέπει να δούμε μέχρι που θα το τραβήξουν αυτό που γίνεται...

Cornelsen,
παλιότερα ήμασταν μόνοι μας και δεν υπήρχαν και τόσο διογκωμένα σε απόλυτα νούμερα χρέη και ελλείμματα. Αν το κάναμε αυτό (ακόμα κι αν καλυφθούν οι ανάγκες από πολίτες) αυτομάτως υπογράφουμε την ευρωπαϊκή καταδίκη μας...η εξάρτηση δένει τα χέρια. Αφού μπήκαμε στο χορό χορεύουμε και μάλιστα στο ρυθμό που μας καθορίζουν.

Coldplay,
σταμάτα βρε είρωνα...με το ροζάκι σου! :)
Και σταμάτα να συγκρίνεις τα ξένα με το δικό μας σε αυτή τη φάση. Παίζουμε μπάλα μόνοι μας και ο διατητής είναι στημένος.


25/11 15:51  coldplay
Ωχ δεν θα αντεξω παλι τον Σολωνα να κλαιγεται:)
Anathema κλεισε την πορτα, ο αρκουδοαερας θα σου εξαυλωσει τα χαρτια που με τοσο κοπο και αναλυση μαζεψες:)
25/11 15:54  anathema_g13
Θα τα εμβολιάσω...να μην τα πιάνει τίποτα. :)
25/11 15:59  coldplay
Ο ιος της αρκουδας δεν καταστρεφεται:)
Αντε χαιρετω...
Ζωη σε λογου μας:)
25/11 16:00  anathema_g13
...και του χρόνου! :)
25/11 16:01  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Γιατί το λες αυτό για τα λαικά ομόλογα? Απαγορεύονται στην ΕΟΚ?
25/11 16:08  anathema_g13
Επειδή έτσι ειναι σα να λες στην ΕΕ: "Δε σας έχω άναγκη και θα χρηματοδοτήσω τα χρέη μου μόνος μου". Δεν θα μας αφήσει κανείς να καλύψουμε έτσι τις ανάγκες μας. Αντίθετα θα μας στείλουν στην απομόνωση, θα μας πουν να κόψουμε το λαιμό μας. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση και η πολιτική αυονόμηση έξω από τις γραμμές της ΕΕ θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της χώρας. Με πολιτικά κριτήρια το λέω.
25/11 16:16  spado
Έχουν εξαφανίσει τα λαικά ομόλογα σε αγαστή συμφωνία κράτος και τράπεζες
για να
παίρνουμε οι ιδιώτες τόκο 2.25 μικτό
και οι τράπεζες να τοποθετούν τα ίδια χρήματα σε ομολογα του Δημασίου με 5.25%
25/11 16:18  cornelsen
Δηλαδή, ομόλογα μόνο από εμάς και σε όποια τιμή θέλουμε! Όχι μόνο μάς παίρνουν σε χαμηλές τιμές την όποια παραγωγή μας, όχι μόνο μάς έχουν κατακλύσει με τα δικά τους προϊόντα τώρα μάς βάζουν να αγοράζουμε και τα ομόλογα που θέλουν εκείνοι (δλδ οι Τράπεζάς τους και οι Οίκοι τους). Κι έλεγα τόσον καιρό γιατί άς αγάπησαν και μάς έβαλαν στην Ε.Ε.
25/11 17:23  anathema_g13
spado,
να μην ξεχάσεις να πληρώσεις και τους φόρους σου...:)
τα ομόλογα αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τις τράπεζες μας μέσω υπεραξιών - η παραδοσιακή τραπεζική με καταθέσεις, τόκους, χρηματοδότηση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Είδες όμως όταν στριμώχτηκαν πως θυμήθηκαν τα λεφτά των καταθετων και τι προθεσμιακές έδιναν...

cornelsen,
έτσι λειτουργεί το παιχνίδι. Ας προσέχαμε, λέω εγώ, γιατί την εποχή των παχιών αγελάδων την είδαμε όλοι νεόπλουτοι αδιαφορώντας για το μέλλον. Το εύκολο είναι να πούμε για την κακή Ευρώπη. Το θέμα είναι πως εμείς φαγωθήκαμε να μπούμε στην Ευρώπη. Οι πολιτικές ηγεσίες στήριζαν αυτή την επιλογή αλλά στην πράξη το πολιτικό κόστος που απαιτούσε η ουσιαστική σύγκλιση βάραινε περισσότερο από τα μέτρα πρόληψης, περιορισμού των δαπανών και της διαφθοράς. Τώρα τα λουζόμαστε και καλά μας κάνουν. Πέρασαν πολλά λεφτά με πακέτα στήριξης και τα σχετικά. Χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τώρα, πως να μην εξάγουμε φτηνά και να εισάγουμε ακριβά; Έχουμε βιομηχανία; Προσελκύουμε επενδύσεις; Είναι φοβερό να είσαι μια χώρα - σταυροδρόμι και να μην εκμεταλλεύεσαι τη θέση σου γεωγραφικά και γεωπολιτικά παρά μόνο στο ελάχιστο...
25/11 17:52  romanov
Καλά είναι αυτάπου λές, αλλά στην πρώτη σελίδα γράφει "Η Ελλάδα σε τροχιά ΔΝΤ. Κοίταξε και τα παρακάτω άρθρα
http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1615.aspx http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1612.aspx
25/11 18:23  cornelsen
Κατ' αρχάς δεν πιστεύω πως αποφασίζουμε όλοι μας. Υπάρχει μία κυρίαρχη κοινωνική τάξη, μία τάξη που αποφασίζει ποιά είναι η "πρέπουσα" πολιτική. Και φυσικά η τάξη αυτή δεν αποφασίζει σε βάρος των δικών της συμφερόντων. Όσο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια η γραφεικρατία των Βρυξελλών (αυτό το άθλιο καρκίνωμα) γνώριζε πολύ καλά που πάνε και πόσα από αυτά θα φαγωθούν αλλά ήταν το εισιτήριο που έπρεπε να πληρώσει στους Έλληνες καπιταλιστές για το δικαίωμα εισόδου τής ΕΕ στην ελληνική αγορά. Το κακό είναι ότι τα κέρδη τα έβγαλαν άλλοι αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο κόσμος τής εργασίας.
25/11 19:13  anathema_g13
romanov,
πολύ ωραία τα link και πολύ χρήσιμα εν γένει.
Τα της DB δε μου λένε και πολλά. Ούτως ή άλλως και αυτή αυτό που λέει είναι ότι αν δε συμμορφωθούμε θα οδηγηθούμε στο ΔΝΤ. Για να μην παραξηγηθώ: Ούτε υποστηρίζω ότι τα πράγματα δεν είναι σε ακραίο, οριακό σημείο ούτε ότι είναι μόνο κερδοσκοπία. Η κερδοσκοπία για να ανθίσει χρειάζεται το κατάλληλο υπόβαθρο και αυτό το δίνει η συνεχής επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. Αν δεις λίγο παρακάτω η UBS τα λέει αλλιώς:
http://www.capital.gr/News.asp?id=860437
Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει φοβερή σπέκουλα. Οι ξένες τράπεζες και οι οίκοι θέλουν κέρδος άσχετα με το τι θα γίνει η Ελλάδα και πως και αν θα ανταποκριθεί. Την περίπτωση της πτώχευσης φυσικά και δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε αλλά πρώτα θα μας δωθεί μια περίοδος προσαρμογής, μετά θα έρθουν τα πολύ σκληρά μέτρα αλλά θα παρουσιαστούν ως αναπόφευκτα κτλ. Αν μετά και από αυτά τα στάδια δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση τότε και πτώχευση θα δούμε και όλα. Συνδέοντας όλα αυτά μεταξύ τους αλλά και με τα links που έβαλες, στέκομαι σε 2 πολύ βασικά, κατά τη γνώμη μου, σημεία:
Αφενός ότι θα είναι πολύ κακό για το σύνολο της Ευροζώνης να αφεθεί να πτωχεύσει κράτος - μέλος της και θα έχει συνέπειες ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και την πίστη στην ανάκαμψη βλάπτοντας και το ίματζ της Ένωσης αλλά και την ισχύ της.
Αφετέρου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση το ευρώ και σε ισχυροποίηση το δολάριο με συνέπειες ακόμα και στην Αμερικάνικη οικονομία η οποία έχει βασιστεί στο φτηνό δολάριο για την έξοδό της από την κρίση.
Δε συμφέρει κανένα να συμβει αυτό στην παρούσα φάση και ενώ η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.
Αλλά, πρέπει να φανούμε συνεπείς σε όσα λέμε, να βελτιώνονται τα μεγέθη και να φαίνεται ότι μπορούμε να επανέλθουμε σε τροχιά σύγκλισης. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά κ
25/11 19:16  anathema_g13
(συνέχεια)
Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά και, κυρίως, να επαναφέρει κάποια από τη χαμένη μας αξιοπιστία...Μας αρέσει, δε μας αρέσει, αυτοί θα είναι οι διαχειριστές της κατάστασης και καλό θα ήταν και τα υπολοίπα κόμματα να κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι μικροπολιτική γκρίνια αλλά και η κυβέρνηση να σταματήσει τα κλο - κλο και να αρχίσει να περνάει νόμους, να δείχνει ότι γίνεται δουλειά και πως είναι ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για κανέναν εδώ που έφτασαν τα πράγματα.
25/11 19:19  anathema_g13
Cornelsen,
άσχετα με τον τρόπο και τα μέσα πάντα η κατάληξη είναι αυτή που λες στο τέλος:
"...Το κακό είναι ότι τα κέρδη τα έβγαλαν άλλοι αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο κόσμος τής εργασίας..."
26/11 00:59  coldplay
Ο DOW νεο υψηλο κλεισιμο..
Το δολλαριο νεο χαμηλο..
Εμεις εδω στον κοσμο μας..
Συντομα νομιζω θα αλλαξει αυτη η κατασταση..
26/11 01:03  anathema_g13
Δίκιο έχεις, πρέπει να κάνουμε νέο υψηλό να τους προλάβουμε...:)
26/11 01:09  coldplay
δεν καταλαβαινω τι θα πει ο DOW καθε μερα νεα υψηλα και το δολλαριο να πεφτει ..δηλ. φτιαχνει η οικονομια της Αμερικης?χαλαει?μενει σταθερη?
Νομιζω ειμαστε υπερπουλημενοι και πρεπει να κανουμε καμια αντιδρασουλα..αλλα γενικα τα βλεπω χαλασμενα τα διαγραμματα..
26/11 01:23  anathema_g13
Το δολάριο θα πέφτει όσο η Αμερική δεν αποσυρεί τα μέτρα στήριξης. Αν τα αποσύρει πρόωρα θα βυθιστεί ξανά γιατί ούτε θέσεις εργασίας έχει φτιάξει, ούτε σταθερή ζήτηση - μόνο αυξημένα κέρδη μέσω μείωσης κόστους αλλά αυτό δεν είναι ανάπυξη...η παραγωγή και η αυξημένη κατανάλωση είναι ανάπτυξη. Αλλά όσο το δολάριο πέφτει και παράγει χρήμα συνεχίζει να υπάρχει ρευστότητα αν και δείχνει να κωλώνει τελευταία. Η Ευρώπη λόγω ισχυρού ευρώ τρέχει λιγότερο αλλά ανεβαίνει μιας και η βελτίωση της Αμερικής την συμπαρασύρει. Αυτό γίνεται εδώ και 9 μήνες...για πόσο ακόμα και μέχρι πότε δε θα υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους θιγόμενους θα φανεί. Πάντως το θέμα στο ΧΑΑ είναι εσωτερικό και καλύτερα να κοιτάς πως πάνε τα spreads τις επόμενες μέρες παρά τι κάνουν έξω. Σταδιακά, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα συγχρονιστούμε πάλι.
26/11 01:26  favlos
ανάθεμα μήπως έκανες καμιά προσθετική κροταφικού λοβού και μας το κρύβεις?..;)

φορτσάτος και ακριβής πάντα σύμφωνα με τον δικό μου βέβαια λοβό...(original!)..
26/11 01:29  coldplay
Ακουσα οτι πολλοι ανδρες τωρα τελευταια κανουν προσθετικη στηθους:)
Καληνυχτω ...
26/11 01:31  favlos
έλα ρε cold για λοβούς είπαμε..τι να το κάνει το στήθος?...
καληνύχτα :)
26/11 01:34  anathema_g13
Τι εννοείς Φαύλε, ότι τόσο καιρό ο παλιός λοβός έλεγε μπούρδες; :)

Coldplay,
και τι μας το λες; Ζηλεύεις; :)

Καληνύχτα!
26/11 01:36  favlos
Kalhnyxta... ;pp
26/11 11:42  coldplay
Παρακολουθηστε τη νεα πρωινη εκπομπη "Χτυπα τρελλε αρκουδιαρη το ντεφι σου" ρυθμοι λατιν,ροκ εν ρολλ και οτι αγαπα η καρδια σου..Καλημερα παντα με χαμογελο
26/11 12:15  anathema_g13
Μαζί μας ο ειδικός σχολιαστής Coldplay με μια σειρά σχολίων σχετικών με την πορεία του ΧΑΑ με τίτλο: "η εκδίκηση του άχαρτου"

Αργότερα, σε αποκλειστική συνέντευξη θα μας απαντήσει και στο ερώτημα: "Πως έχασα όλη την άνοδο από τα χαμηλά του Μάρτη". Επίσης, αναφέρει πως θεωρεί δίκαιη τιμή τις 23,6 μονάδες για τον ΓΔ...

Άρπα την! :)
26/11 12:24  ...................
anathema - cold καλη σας ημερα!
Aναμεσα στην μονομαχια...cold - anathema, αραγε ποιος θα νικησει? :) :)
26/11 12:43  anathema_g13
Καλημέρα Annita!
Δεν είναι μονομαχία, απλά αυθαδιάζει ο άχαρτος...:)
26/11 12:47  coldplay
Αnnita τον anathema τον εχω για breakfast:)
Αν και ειναι εξυπνος ..απο την σφοδρη πτωση θα χαζεψει τελειως μα τελειως μιλαμε:)
Παντως τον ειχα προειδοποιησει εγκαιρα..
26/11 12:55  anathema_g13
To Dubai αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους του και με την ρευστότητά του. Η Dubai World (μία εκ των 2 μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του Dubai) αδυνατεί να αποπληρώσει τον δανεισμό της και ζήτησε 6μηνη παράταση. Ευρωπαικές τράπεζες, κυρίως βρετανικές, που ήταν δανειστές του πιέζονται πολύ σήμερα. Επίσης, τα spreads εκεί εκτινάχθηκαν προς τις 500 μ.β.

"Η (κρατικών συμφερόντων) Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Dubai Holding και επενδύει σε telecoms σε Ευρώπη, Αφρική. Θυγατρική της είναι η Forgendo που εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος της Forthnet."

Ίσως αυτό να εξηγεί την πίεση στην μετοχή. Δύσκολο να εκτιμήσει κανείς σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η εταιρία από το πρόβλημα της οικονομίας του Dubai σε ότι έχει να κάνει με τις θυγατρικές της και ειδικά με την "Forgendo" αλλά δεν αποκλείεται να προκάλεσε ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες και να είναι προπομπός εξελίξεων...
26/11 12:55  ...................
anathema
Μηπως εχει δικιο ο cold που περιμενει να γινει φουλχαρτος στα ποιο χαμηλα...
Αν κανει και αυριο κατω λογο Αμερικης εγω προσωπικα θα... φυσαω και... στο γιαουρτι...
26/11 12:58  anathema_g13
Annita,
το πρόβλημα με τον Coldplay είναι ότι όσο και να πέσει αυτός θα περιμένει πάντα λίγο πιο κάτω και τελικά πάλι άχαρτος θα μείνει...:)
26/11 13:02  coldplay
Αnnita ηταν μια αρκουδα 5 μετρα υψος πισω απο ενα θαμνο 5 ποντους και ο anathema εβλεπε τον θαμνο:)
26/11 13:22  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
g13
Είτε εγώ που βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, είτε ο Μητσωτός που το βλέπει μισοάδειο, τον πάτο δεν μπορούμε να τον πιάσουμε. Η διαφορά είναι ότι ο ένας μάλλον θα τον βρεί έγχαρτος και ο άλλος ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ άχαρτος...
26/11 13:24  anathema_g13
Και βεβαια αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα τεκταινόμενα στο Dubai και στη Forthnet είναι ευνόητο ότι η σχέση είναι πολύ πιο μεγάλη ανάμεσα στις εξελίξεις εκεί και στη MIG η οποία έχει άμεση σχέση με κεφάλαια από το εμιράτο αφού η Dubai Investment Group είναι εκ των μεγαλομετόχων. Πάνω από 8% υποχωρεί η MIG και κοντά στο -6 η ΜΑΡΦΒ.
26/11 13:54  coldplay
Λοιπον τωρα λιγο σοβαρα ο anathema ειναι καλος παικτης, κατα 80% ξερει να διαλεγει μετοχες ...εχει μερικα μειον στην τεχνικη αναλυση που πρεπει να τα φτιαξει...ολοι εχουμε τα μειον μας...μονο 2 πολυ καλους παικτες εχω δει εδω στο capital οι οποιοι συνδυαζουν τεχνικη με θεμελιωδη αναλυση..
Αντε χαιρετω..
26/11 14:15  anathema_g13
Σόλων,
κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ.
100% μέσα ήμουν μόνο το Μάρτη και έτσι προέκυψε και το +50% καθαρό κέρδος. Τώρα με τοποθέτηση γύρω από το 60/40 θα πρέπει να πάει γύρω στις 1400 μονάδες για να έχω χασούρα από το κεφάλαιο. Εγώ δεν πιστεύω ούτε στην άμεση πτώχευση ούτε στην καταστροφή. Αντίθετα, βλέπω μια ιστορική ευκαιρία να σοβαρευτεί η Ελλάδα και να μαζέψει τα χρόνια προβλήματά της ώστε να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και να αποκτήσει διαπραγματευτική ισχύ αντί να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε κερδοσκόπου. Έκθεση σε τράπεζες δεν έχω και εδώ και καιρό έλεγα ότι είναι ψηλά και αυτές θα είναι οι πρώτες που θα πέσουν. Είχα και ΕΤΕ και ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ και ΤΤ το προηγούμενο διάστημα. Από όλες έβγαλα και από όλες έφυγα μέχρι το φθινόπωρο. Αυτές θα είναι και που θα δώσουν το σύνθημα για τη νέα άνοδο. Προς το παρόν χαζεύω τη Forthnetάρα μου και ας πέφτει το ΧΑΑ 3%. :)

Εμένα με ενδιαφέρει να αγοράζω σχεδόν κοντά στους πάτους και να πουλάω σχεδόν κοντά στις κορυφές - πάτους και κορυφές κανείς δεν πιάνει στο 100% γι' αυτό και πάω πάντα σταδιακά. Να ξεπουλήσω το χαρτοφυλάκιο στο 2400 και να το ξαναπάρω στο 2200 μου φαίνεται επικίνδυνο. Το πολύ - πολύ να ταλαιπωρηθώ λίγο παραπάνω αλλά λεφτά δε θα χάσω. Αντίθετα, αν πουλήσω με χασούρα και μετά χάσω και την επάνοδο τότε θα με έχουν παίξει όπως ήθελαν. Θέλω όταν πέφτει να πέφτω λιγότερο και όταν ανεβαίνει να ανεβαίνω περισσότερο. Αν πιάνει αυτό τότε δε θα χάνω λέφτα.

Coldplay,
πιστεύεις ότι η ΤΑ μπορεί να εξηγήσει αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες; Υπάρχει τεχνικός αναλυτής που να είχε πει πριν αρχίσει η πτώση ότι η Ελλάδα θα πέσει 25% από τα υψηλά της ενώ η Αμερική θα γράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ. Υπάρχουν μόνο εργαλεία για να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το ακατανόητο.
26/11 16:51  coldplay
Τακ τακ ...
Μπαμπακο ποιος χτυπαει την πορτα?
Η ΑΡΚΟΥΔΑ! Ωχ η ΑΡΚΟΥΔΑ!
σημερα εφυγε το ρουζακι ηρθε το κουκκινακι:)
Μαλλον εχει φτασει ο πανικος...και θα ερθει σε λιγο η αντιδρασουλα...
26/11 19:25  anathema_g13
Ώρα είναι να μου πεις, Coldplay, ότι αγόρασες κιόλας να με τρελάνεις τελείως...:)
26/11 20:06  ...................
anathema
Αυριο το πρωι φευγω για Θεσσαλονικη, ευτυχως, δεν θα δω το υπολοιπο ξυλο που θα πεσει, αν και... λιγο ξυλο ακομη το αντεχει η πλατη μου, λιγο ομως...
Αν συνεχισει το ξυλο και την Δευτερα θα χρειαστω συναρμολογιση.

Οσο για τον cold σιγουρα καποια αγορα θα εκανε σημερα, ε, μα πια, ολα θελουμε να τα μαθαινουμε! :) :)
26/11 20:16  ...................
anathema
Απο παρατηρητικοτητα παντως σκιζεις...λεω για την τεριδονα της αρκουδας του Σαρισα...
26/11 21:42  Ydroxoos
Παρε οτι θελεις παλιατζη απο μια αγαπη που δεν ζει, αφοτ δεν ειμαστε πια μαζι παρε οτι θελεις παλιατζη

Υ.Γ αρε ξαδελφε που δεν σε ακουγα οταν μου ελεγες να πουλησω τον Χατζητσατσαρα
26/11 21:52  χορδιστής συναισθημάτων
Νίκο ο Λάζαρος στην πραγματικότητα δεν πέθανε...ποτέ...ηταν στο κόλπο με τον ιούδα...και τον Χριστό...
Μιχάλη εχω καιρό να σε μιλήσω...
Τελικά έγινα "μπετατζής" επι εξάμηνο...
Αν κάνεις θεμέλια...αντέχεις...
Αν δε έχεις και την άδεια έτοιμη για τον αέρα ώστε να χτίσεις στην πρώτη ευκαρία ακόμη και το δώμα ανευ αδειας αλλά και όταν στο υπόγειο έχεις φτιάξει ήδη 15 γκαρσονιερες που τις νοικιάζεις και σου αποδίδουν αλλά θα τις νομιμοποιήσεις μετά... τότε μεσα στην κρίση θα γράψεις ελεγχόμενα πράγματα...έχεις το κοντρόλ...
Αν όμως σε κανά δύο τέρμηνα έχεις ξαφνικά
άλλο περιβάλον...καλοκαιρι...
τότε έχεις θέση στο μεγάλο σαλόνι...
με τον χοντρό...
26/11 21:55  χορδιστής συναισθημάτων
ααα...και διαπίστωσα οτι στις κορυφές η πριν
τις πτώσεις πάω για μπάνιο...εχοντας αδειάσει
απο συναισθήματα...
26/11 21:59  Ydroxoos
Αχ βρε φιλε και την κοζαρα την δουλεια στην αρχη εμ τις παπαριες περι πτωχευσεις.
Αλλα ξερεις που την ψυλιαστικα περισοτερο?
Οταν ειδα να γραφει ξανα ο theokaratzas...
Και δεν κανω πλακα αδελφε τωρα
Τα εχουμε πει εμεις οι δυο και ξερεις οτι οταν θελω να περασω κατι σοβαρο το λεω με τετοιο τροπο που οι αλλοι το περνουν για πλακα και γελανε.
Δεν σου φαινεται περιεργο οτι μολις αρχησα να λεω για αναστολες στην φορθ αυτη κλεινει θετικα κοντρα?
Βρε βρε βρε!Ολα ετσι τυχαια ειναι.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
19 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις