Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Εκτίμηση
2005 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
13:05

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το ΧΑΑ που "χωνεύει" την χθεσινή, μεγάλη άνοδο χωρίς πολλούς κραδασμούς. Η αποκλιμάκωση των spreads που κινούνται πια κάτω από τις 170 μ.β. έχει ασφαλώς επηρεάσει θετικά την κίνηση του χρηματιστηρίου. Σε ένα βαθμό το χθεσινό +7.15% ήταν η απάντηση της αγοράς στον πανικό της περασμένης Πέμπτης και στο -6.21% που είχε σημειωθεί τότε. Το ζητούμενο είναι ότι εκτός από την συνεδρίαση της Πέμπτης εκείνης είχε προηγηθεί μια σειρά κακών συνεδριάσεων οπότε όλη η ιστορία είναι αν και κατά πόσο μπορεί να "ρεφάρει" κι εκείνες ούτως ώστε να κινηθεί προς τα πρόσφατα υψηλά του όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Λογικό είναι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων να ομαλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εκ νέου ανοδική τους κίνηση προς τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2010 με δεδομένο ότι από Γενάρη θα βγούμε "στη γύρα" προς αναζήτηση ρευστότητας. Θεωρώ όμως ότι το ΧΑΑ ακόμα κι αν συμβεί αυτό (καθόλου απίθανο) θα είναι πολύ πιο ψύχραιμο έχοντας και το πρόσφατο κερδοσκοπικό παράδειγμα ως οδηγό. Στο προηγούμενο post έκανα λόγο για εβδομάδα μετάβασης. Αυτό το πιστεύω ακόμα. Είναι, δηλαδή, η εβδομάδα όπου το ΧΑΑ προσαρμόζεται σε όσα έχουν συμβεί και το έσπρωξαν σε αρνητική αυτονόμηση. Διορθώνει την πτωτική υπερβολή και σταδιακά θα συγχρονίζεται ξανά με το κλίμα στις υπόλοιπες αγορές από τις οποίες είχε απεξαρτηθεί τον περασμένο μήνα. Θα ακολουθεί την διεθνή τάση.

Στην Αμερική παρατηρούμε ότι το 1120 είναι ένα επίπεδο που ζορίζει πολύ τον S&P. Από την άλλη όμως ο εν λόγω δείκτης "αρνείται" να διορθώσει ουσιαστικά απομακρυνόμενος από αυτα τα επίπεδα κερδίζοντας χρόνο και απορροφώντας ειδήσεις όπως αυτές για το Dubai με σχετική άνεση. Οι σχετικά πεσμένοι τζίροι και η παλινδρόμησή του επιτείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του αλλά διαφαίνονται σημάδια κόπωσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα νομίζω ότι στο δικό μας διαμορφώνεται ένα εύρος διακύμανσης ανάμεσα, χονδρικά, στις 2250 - 2550 μονάδες. Προσωπικά, αν πλησιάζουμε το κάτω εύρος θα είμαι διακριτικός αγοραστής ενώ αν πλησιάζουμε το άνω θα είμαι διακριτικός πωλητής. Το ερωτηματικό είναι προς τα που θα δοκιμάσει να κινηθεί ο ΓΔ. Κάτω από τις 2250 θα είναι σαφής ένδειξη αδυναμίας αλλά πιθανότερο θεωρώ να δοκιμάσει να περάσει το 2550. Παράλληλα θα πρέπει σταδιακά να διαφανούν και οι προθέσεις στο εξωτερικό.

Απαισιόδοξος δεν είμαι. Κάπου διάβαζα ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στα μεγέθη της ελληνική οικονομίας ήταν αμελητέες. Ο λόγος εκτίναξης ελλειμμάτων και χρεών πρέπει να αναζητηθεί στην γνωστή παθογένεια της οικονομίας και όχι να συγκαλυφθεί με πρόσχημα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Όμως, η κρίση "βοήθησε" να βγουν προς τα έξω τα χρόνια προβλήματα της Ελλάδας σε όλο τους το "μεγαλείο". Η αποκάλυψη έγινε και τώρα μένει η αποκατάσταση. Καθόλου εύκολο μιας και δεν είναι απλά αριθμητική αλλά φωτογραφίζει πολυεπίπεδες συγκρούσεις με όλο το φάσμα της κοινωνίας αλλά και με παγιωμένες αντιλήψεις γνωστές τοις πάσι. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το κλίμα μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να δικαιολογήσει την ασυνέπειά της σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις προφασιζόμενη την πίεση από το εξωτερικό - εξόχως βολικό. Και βέβαια, το μαχαίρι στις αποκρατικοποιήσεις που ακούγαμε μάλλον δε θα κόβει ούτε βούτυρο...

Σε επίπεδο χρηματιστηρίου νομίζω ότι αν δεν χαλάσει η εικόνα στο εξωτερικό, το δικό μας θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα από το νέο έτος ευνοημένο και από τις...επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων. Μακροχρόνια όμως θα πρέπει να δούμε ουσιαστική βελτίωση στα μεγέθη της οικονομίας. Μόνο τότε όλη η ελληνική οικονομία θα αποτελεί ένα turn-around story στην παγκόσμια κοινότητα και τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας. Διαφορετικά, περιθωριοποίηση, απαξίωση και...μαυροπροβατισμός!

Σχόλια

02/12 13:46  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ενδιαφέρων όρος ο μαυροπροβατισμός! Κατά τ' άλλα συμφωνώ με το εύρος που προσδιόρισες, αν και όπως βλέπεις, η αγορά δεν σκοπεύει να μας αφήσει να πλήξουμε. Μέχρι στιγμής μετάνοιωσα που δεν πήρα κι άλλη ΕΤΕ την Παρασκευή ή έστω τη Δευτέρα, παρ' ότι το σκεφτόμουν συνέχεια. Κατόπιν εορτής βέβαια είμαι κι εγώ παντογνώστης, ενω εκείνες τις ώρες κώλωσα!
Για το αν θα πάει καλύτερα η οικονομία, είμαι αισιόδοξος γιατί είναι μονόδρομος η βελτίωση των μεγεθών κι αυτό δείχνουν να το έχουν καταλάβει αυτοί που πρέπει.
Από ,μένα το πρώτο 5* για το άρθρο σου.
02/12 14:53  Κρίτων
Συμφωνώ με το εύρος 2250-2550 και με τη γενικότερη θεώρησή σου. Μου άρεσε εκείνο το "διακριτικός αγοραστής-πωλητής". Τι να κάνουμε, όλο στην αγρύπνια είμαστε. Άνοδος με τρομοκρατία και πτώση με αισιοδοξία! Όσο για την ασυνέπεια στις προεκλογικές υποσχέσεις, το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η εργατικότητα του πρωθυπουργού, μήπως και καταφέρει να εξαλείψει εκείνο το ...υποκοριστικό (Γιωργάκης). Επίσης να συγκρατήσουν λίγο την αλαζονεία που διακρίνει αρκετά στελέχη τους και να στρωθούν στη δουλειά, γιατί εδώ που φτάσαμε δεν χωράει κανένα απολύτως λάθος.
5*
02/12 15:07  gerodimos
Ωραίος φίλε Ανάθεμα, καλογραμμένο και ενημερωτικό συνάμα!
02/12 15:25  lakkis
ουτε που θα πλησιασει τα 2500 η ψαροκωστουλα ...
τι 2500 δηλαδη...εδω μηδενισαν τα παντα ...και ο 300ρης επιλεγμενων αξιων και σαπακιων εγραψε μειον- 540 μοναδες ... τοσο ειχε οταν ο Καγκελες σηκωσε την Κρητικη σημαια στο Φιρκα μετα την κανονια του Καραβιου του Αγλλου στα ΧΑΝΙΑ

τα κεφαλια μεσα για ενα 4 -5μηνο και βλεπουμε..

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ [ 17.89 ] www.βουντου-expert.gr
02/12 15:37  georgepag
Καγιαλές οχι Καγκελες
02/12 15:43  lakkis
επαε κατω ουλα τα Γιε[α] ...τα λεμε

γκε[α].. τρομαρα μας...!
02/12 16:06  coldplay
Γκαμωτο ειχα βγαλει κατι σορτ στην ΠΕΙΡ και τα εκλεισα για ενα κομματι ψωμι...
Το δικο μου το σεναριο ηταν να παμε 2380 μετα κατω 2100-2150 και μετα να φυγουμε σφαιρα πανω μεχρι την Πρωτοχρονια 2600-2700 max..Nομιζω οτι ανοδο δουμε θα ειναι αντε μεχρι 5-10 Ιανουαριου...και μετα ΞΥΛΟ...ΞΥΛΟ...ΞΥΛΟ..ΞΥΛΟ...
Στον SP500 τα εχουμε πει 1107-1114..στην Αμερικη εδω και 2 μηνες νομιζω γινεται διανομη...
02/12 16:15  coldplay
Ρε συ ξυπνησαν και τα ντοπια "κεφαλαια" και τρεχουν τα μικρα που τα ειχαν παρατησει απο τελος Μαιου..λεει κατσε καποιος μπορει να βρεθει(ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ)...μην πεσει ο DOW και μαζευουμε χαρτια αλλους 10 μηνες...εχει γελιο
02/12 16:19  lakkis
και κρυοπαιχτης , και Δυτης , και Φωτογραφος , και χρυσοθηρας , και ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ , και Γκαμω τα παιδια ...

ααα.. ρεεεεεεεε ΑΝΕΚ -LINES ...εσυ εφυγες νωρις
02/12 16:30  anathema_g13
Σόλων,
λίγο στο ότι είναι μονόδρομος διαφωνώ. Θέλω να πω, πως μια χαρά μπορεί να διευρυνθούν τα προβλήματα αν δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση.

Κρίτων,
θα πρόσθετα ότι πρέπει λίγο να σταματήσουν και τη μεταφορά ευθυνών και να αναλάβει συγκεκριμένο έργο ο καθένας. Ας πούμε, είναι λίγο δυσδιάκριτο ακόμα το που τελειώνει η αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ και που αρχίζει εκείνη της Κατσέλη. Και τέρμα με το παρελθόν, εντάξει, το καταλάβαμε, παρέλαβαν καμμένη γη. Τι θα παραδώσουν έχει μεγαλύτερη σημασία.

Gerodimos,
ευχαριστώ!

Lakkis,
τι εντυπωσιακή μεταστροφή ψυχολογίας είναι αυτή; Άλλα έλεγες μέχρι πριν λίγες μέρες...:)

Coldplay,
προφανώς τα περί ξύλου τα συνδέεις με πιθανή πτώση των δεικτών του εξωτερικού. Σου αναγνωρίζω επιτυχία στην πρόβλεψη για τον S&P, αλλού ήταν η αποτυχία σου. Ίσως πρέπει να επενδύεις στην Αμερική! :)
Το "κεφάλαια" καλά κάνεις και το βάζεις σε εισαγωγικά. Πάντως θα έρθει και η ώρα που όλο αυτό το μάζεμα που γίνεται εδώ και μήνες θα βρει αποδέκτες.
02/12 16:39  lakkis
επιμενω για το 1192 και 11278 του s.p 500 και του Γοριλα

τι δουλεια εχουν αυτοι με μας...

μακαρι ... και για ενα 4 μηνο δυσκολος Ελληνικος χειμωνας
02/12 16:41  coldplay
Γεια σου Lakkis...
τα μικρα τα τρεχουν 2 φορες τον χρονο...τωρα θα ανοιξουν νεους κωδικους και θα αγορασουν:)
H τρομπα στην Αμερικη καλα κρατα...
Σκασε και φουσκωνε λενε στον Λευκο Οικο...να ανεβαζουμε τον DOW και να ριχνουμε το δολλαριο...Οταν παει να ανεβει ομως το δολλαριο θα γινει το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ...εκει θα βγει Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΟΥΔΑ...
02/12 23:23  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Αλίευσα τυχαίως πως:
Anathema - "Parisienne Moonlight"
http://www.youtube.com/watch?v=so2uWYlLH9Y&feature=related
03/12 00:52  anathema_g13
Οπότε, lakkis, ψηφίζεις αυτονόμηση! :)

Coldplay, το δολάριο θα αρχίσει να ανεβαίνει μόνο όταν φανούν σοβαρές ενδείξεις ότι θα αποσυρθούν τα πακέτα στήριξης και θα "αντέχει" η αμερικανική οικονομία την άνοδό του χωρίς να ξαναβυθιστεί.

Τριαντάφυλλε,
είναι από τον δίσκο Judgement, αφιερωμένος στην μητέρα των 2 αδερφών που είναι βασικοί συντελεστές του συγκροτήματος. Ειδικά αυτό το κομμάτι είναι για εκείνη:
http://www.youtube.com/watch?v=U0Z3SoRPbS4
Και σε ακουστική version με κουαρτέτο εγχόρδων:
http://www.youtube.com/watch?v=IfGgKApO_6g&feature=related
Πάντα τέτοια να αλιεύεις! :)
03/12 00:59  coldplay
Ελα ταυρακλα σημερα η συνεδριαση στην Αμερικη ηταν πολυ καλη αυριο βλεπω παλι τον DOW να φευγει πανω..
03/12 01:08  anathema_g13
Coldplay,
ταύρος θα είμαι όταν ανεβαίνει ο Dow με ισχυρό δολάριο...μέχρι τότε είμαι αρκταύρος ή ταυρούδα, δεν ξέρω...
03/12 01:13  coldplay
Αυριο μπορει να κανω κανενα trading ο στοχος εχει εντοπιστει ειναι στον ΦΤΣΕ20 ...αν ανοιξει κατω το μαγαζι...
03/12 01:21  anathema_g13
Κι εγώ θέλω λίγο κάτω...:)
Να αλλάξω μερικά πράγματα ακόμα...
Αλλά αν το περιμένεις κάτω μάλλον πάνω θα ανοίξουμε...:)
Σοβαρά τώρα, trading που και για τι; Ή είναι γρουσουζιά να πεις;
03/12 01:27  coldplay
Επειδη δεν μου αρεσει να λεω μετοχες στον αερα σου εστειλα πμ...
03/12 08:48  Goldmine
"Μαυροπροβατισμός"! w-o-w!
Έγραψες!
Πολλές καλημέρες στα πεταχτά...
Ώρα για δουλειά!
03/12 09:05  Σογκούν Γιοριτόμο
Ανάθεμα καλημέρα

Θυμάσαι τι λέγαμε εδώ
http://anathema.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20258&blid=340

Μετά από τρεις μήνες ο Χρυσός είναι πολύ κοντά στα 1300 δολ, αν και φαινόταν τότε ότι ήταν πολύ μακρυά. Ο Σογκούν δικαιώθηκε.

Τώρα πάλι ο Σογκούν βλέπει νέα υψηλά στο Ελληνικό, σύντομα πολύ σύντομα, σε πείσμα των διαγραμματιστών και των κυματιστών
03/12 09:08  Σογκούν Γιοριτόμο
Και όσοι βλέπουν διανομή στην Αμερική, καλά αυτοί πάντα διανομές βλέπουν, σύντομα θα μείνουν άναυδοι από αυτό που θα δουν.
03/12 12:42  anathema_g13
Καλημέρα Gold, την κουβέντα σου είχαμε με τον Σογκούν - για τον χρυσό! :)

Σογκούν,
πράγματι και συχνά σε έχω θυμηθεί!
Το 13 μπροστά δεν έχει μπει αλλά δε φαίνεται και τόσο μακρυά πια. Κατά τα άλλα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε σε ότι έχει να κάνει με τις αγορές. Σε τελική ανάλυση το αν αυτό είναι bull market ή όχι δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που κάνει η Αμερική με το δολάριο και η Κίνα με το Γουάν απαντάει στις ερωτήσεις και στον τρόπο που δίνεται ο τόνος. Λες η διανομή να είναι συσσώρευση; Αν ισχύει αυτό βλέπω τους πάντες να αναρωτιούνται πότε θα διορθώσουμε και τέτοια! :)
Καλημέρα!
03/12 14:06  coldplay
Ωχ ο Ιαπωνας μαλλον για μενα λεει ...θα τα πουμε αρχες 2010...μην χαθουμε τοτε
Εμεις ακολουθουμε σε καρμπον τους Αμερικανους τωρα τρεχει ο RUSSELL 2000 συγνωμη ο ΦΤΣΕ80:)...Αντε ερχονται και Χριστουγεννα ολα καλα:)
03/12 14:20  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
coldplay
Καλά σου. Δεν σε παίρνω για ψάρεμα. Μόνο στον οικοδεσπότη έστειλες π.μ ε?
03/12 14:27  coldplay
Εσυ εισαι φουλ αγορασμενος και αλλο να αγορασεις?
Σολωνα δεν εχω προβλημα παω στην ακτη πεταω την ταυτοτητα μου στην θαλασσα με μια πετονια...γραφω τι θελω ας πουμε 2 κιλα σαργους..βγαινουν εξω μονοι τους, τους παιρνω και εφυγα..
03/12 14:31  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
χαχαχαχα
Ρευστότητα πάντα υπάρχει.
Έχεις βρει τη μαγική πετονιά ε?
03/12 15:13  anathema_g13
Μάλλον αυτοί που αγοράζουν στον Russell είναι που φορτώνουν 80άρη - θα μας τρελάνεις Coldplay! :)
Σόλωνα,
αν πας για ψάρεμα με τον Cold το πολύ - πολύ να πιάσετε καμιά αρκούδα! :)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις