Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Dow vs Wilshire
1726 αναγνώστες
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009
17:51

Dow Jones Industrial Average: Ο πιο γνωστός χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με μετοχές, γνωρίζει τον εν λόγω δείκτη. Εμπνευστής του ο Charles Dow στις 26 Μαίου του 1896. Το όνομά του το πήρε από τον εμπνευστή του, δημοσιογράφο και ιδρυτή της Wall Street Journal και τον Edward Jones, στατιστικό και προσωπικό φίλο του Dow. Ήταν ο δεύτερος δείκτης που δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Dow Jones Transportation Index ο οποίος περιλάμβανε κυρίως εταιρίες σιδηροδρόμων. Ο Industrial στην αρχική του μορφή περιλάμβανε 12 μόλις εταιρίες από τον βιομηχανικό κλάδο της Αμερικής, όπως μαρτυρά και το όνομά του. Από εκείνες, η μοναδική που ακόμα συμμετέχει στη διαμόρφωσή του είναι η General Electric. Από τις υπόλοιπες 11, οι 4 δεν υπάρχουν πια ή έχουν χρεοκοπήσει. Οι υπόλοιπες 7 είτε έχουν εξαγοραστεί/συγχωνευτεί με άλλες εταιρίες (Unilever, Michelin, U.S. Steel) είτε παραμένουν αλλά δε συμμετέχουν στον δείκτη.

Σαν μέγεθος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σταθμισμένο μέσο. Η στάθμιση γίνεται με έναν διαιρέτη του οποίου η τιμή αλλάζει ανάλογα με τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στον δείκτη ώστε αλλαγές στη σύνθεσή του ή ακόμα και ενδεχόμενα splits ή ΑΜΚ των εταιριών να μην επιδρούν διαταρακτικά στη διαμόρφωση της τιμής του. Όταν ξεκίνησε να αποτελεί μέτρο παρακολούθησης της πορείας μετοχών, ο Dow είχε αρχική τιμή τις 40,94 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό του σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1896 στις 28.48 μονάδες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η ετησιοποιημένη απόδοση του δείκτη ήταν 5.5%. Ο Buffett χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ως ένα "υπέροχο αιώνα" και δήλωσε ότι για να επαναληφθεί μια τέτοια απόδοση θα έπρεπε το 2099 ο Dow να κινείται πέριξ των 2.000.000 μονάδων...

Στις μέρες μας, μπορεί ακόμα στο όνομα του δείκτη να περιλαμβάνεται το Industrial αλλά η σύνθεσή του κάθε άλλο παρά βαριά βιομηχανική είναι. Πλέον, συμμετέχουν και εταιρίες από άλλους κλάδους. Στην ουσία, πρόκειται για 30 επιλεγμένες μετοχές από την πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η σύνθεσή του αλλάζει συνεχώς. Οι πιο πρόσφατες αλλαγές ήταν στις 19 Φεβρουαρίου του 2008 όταν οι Altria Group και Honeywell αντικαταστάθηκαν από τις Chevron και Bank of America, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008 η Kraft Foods πήρε τη θέση της AIG και στις 8 Ιουνίου του 2009 οι The Travelers και Cisco Systems πήραν τη θέση των General Motors και της Citigroup. Αυτό που παρατηρούμε διαχρονικά είναι ότι η σύνθεση του δείκτη αλλάζει συνεχώς με κριτήριο την αντικατάσταση εταιριών που παρουσιάζουν προβλήματα με άλλες που είτε είναι ανερχόμενες δυνάμεις (Microsoft, Intel στο παρελθόν για παράδειγμα) είτε φαίνονται πιο υγιείς και πληρούν τα κριτήρια βάσει μεγέθους για να συμμετέχουν. Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι ο δείκτης προσαρμόζεται στην εποχή του αλλά από την άλλη η σύγκριση του με το παρελθόν είναι μάλλον ανούσια αφού ο Dow κάθε εποχής ελάχιστη σχέση έχει με εκείνον προ ετών. Και όσο πιο πίσω πάμε τόσο διαφοροποιείται και η σύνθεσή του. Οπότε, το να προσπαθεί κανείς να βγάζει συμπεράσματα συγκρίνοντας τον Dow του 1929 με εκείνον του 2008 (δύο περιόδους κρίσης) είναι αβάσιμο. Μπορεί μόνο να συμπεράνει τον τρόπο αντίδρασης στις εξελίξεις αλλά στην ουσία συγκρίνει δύο διαφορετικά μεγέθη. Αντίστοιχα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσπαθεί κανείς να βρει διαγραμματικά κύκλους, υπερκύκλους, τάσεις. Λόγω των συνεχών αλλαγών στη σύνθεσή του είναι ένας δείκτης με "θετική" προδιάθεση αφού σε κάθε εποχή περιλαμβάνει 30 leaders, 30 εταιρίες που ξεχωρίζουν πετώντας στην άκρη όποιες αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δεν αναπτύσσονται.

Ακόμα ένα σοβαρό μειονέκτημα του Dow είναι ο τρόπος υπολογισμού του. Ο δείκτης, αν και σταθμισμένος, βασίζεται σε μεταβολές των τιμών των μετοχών και όχι σε μεταβολές στην κεφαλαιοποίηση των εταιριών και ανάλογη στάθμιση. Ο διαιρέτης, στις μέρες μας, έχει τιμή 0.122319125. Οι τιμές των 30 μετοχών αθροίζονται και διαιρούνται με το παραπάνω νούμερο. Υπολογίζεται ότι η μεταβολή της τιμής μιας μετοχής κατά 1 δολάριο και με τις υπόλοιπες 29 σταθερές επιδρά κατά 7.5 περίπου μονάδες στον δείκτη. Αυτό οδηγεί στο εξής παράδοξο: Η επίδραση της μεταβολής της IBM κατά ένα δολάριο θα είναι η ίδια με εκείνη της μεταβολής της Alcoa κατά ένα δολάριο. Μόνο που η IBM διαπραγματεύται πέριξ των 125 δολαρίων ενώ η Alcoa πέριξ των 13. Με άλλα λόγια το 1 δολάριο της IBM είναι ελάχιστο ποσοστό ενώ το 1 δολάριο της Alcoa είναι πάνω από 8%. Κι όμως αυτά τα 2 δολάρια θα έχουν την ίδια επίδραση στον δείκτη - δηλαδή 7.5 μονάδες!

Ένας μάλλον άγνωστος δείκτης που προτείνεται είναι ο Wilshire 5000. Σε αυτόν περιλαμβάνονται όλες οι εταιρίες της Αμερικής που διαπραγματεύονται και αριθμεί πάνω από 6300 εταιρίες οι οποίες διαμορφώνουν την τιμή του. Το πλεονέκτημα του είναι ότι σταθμίζει κεφαλαιοποιήσεις και όχι τιμές των εταιριών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον S&P 500. Αυτοί οι δείκτες έχουν το πλεονέκτημα αφενός μεγαλύτερης ποσότητας συνθετικών μερών σε σχέση με τον Dow αλλά και καλύτερου τρόπου υπολογισμού ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις.

Kάτι που άμεσα γίνεται αντιληπτό στο παραπάνω γράφημα του Wilshire 5000 Total Market Index (όπως είναι το πλήρες όνομά του) είναι ότι σε αντίθεση με τον Dow και τον S&P ο δείκτης έκανε τα χαμηλά της Άνοιξης πολύ πιο κάτω από τα χαμηλά του 2002. O Dow τα προσέγγισε ενώ ο S&P έγραψε λίγες μονάδες χαμηλότερα από εκείνα. Ο ευρύς Wilshire όμως έφτασε 600 μονάδες παρακάτω από τα προηγούμενα χαμηλά του μέχρι να αντιδράσει αποκαλύπτοντας το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό καθώς περιλαμβάνει όλο το εύρος της Αμερικάνικης οικονομίας σε εταιρικό επίπεδο!

Σχόλια

05/12 18:04  lakkis
Κουζουλαγρες ... πηγα να το διαβασω και ζαλιστηκα...
πλουμακια και αναφηλητα ...

πεντε μπαμ...εχει το 3/3/09 - 3/3/11
6400 - 9011
9011 - 11278 -
11278 - 9967
9967 - 13.191
13.191 - 12340
12340 - 15689
βρε αντε-αντε ειναι το καταστημα...αμην.

mωρε συ τζονυ , ντρετα κακομοιρη μου μη σε φαει ο διαολος...

πηγη ...ινστιτουτο υποτροπικων και ελιας ... η www.βουντου-expert.gr
05/12 18:37  anathema_g13
Θα δούμε lakkis, μέχρι τώρα η σφαίρα σου πάει καλά! Next stop 11278 λοιπόν!

Μα γιάντα βρε εζαλίστης; Άλλο πράμα δε διαβάζεις όξω μόνο μπροβλέψεις; :)
05/12 19:06  coldplay
Αντε ανεβασες και ενα καλο αρθρο, σου εβαλα 5*...
Η Αμερικη πολυ δυνατη ηταν την Παρασκευη...Με περασμα χρηματος παλι στα μικρα ...Πριν ετρεχε ο DOW μονος του τωρα φαινεται μια διασπορα..και μπερδευτηκα εντελως..Οπως και να εχει οι αρκουδες στην Αμερικη πλεον ειναι ειδος προς εξαφανιση..δεν ξερω αν αυτο ειναι καλο ή κακο..τετοια αισιοδοξια ειχαμε μονο το καλοκαιρι- φθινοπωρο 2007..
05/12 19:31  Βασίλης Μαρκάκης
Lakkis,
Μπρέ κοπέλι, τα τηλέφωνα και τσ’ διευθύνσεις των επενδυτών, τις γνωρίζουμε ή μας διαφεύγουν.
Υ.Γ: Σου έχω αδυναμία. Μ’ έχεις κατατροπώσει πολλές φορές. Μακάρι να έχεις και πάλι δίκιο.
05/12 19:39  lakkis
σε πειραζω μωρε Παν- Αναθεμα σε...!

λοιπον για να σοβαρευτουμε [ τρομαρα μας ] με τις Αλχημιες που κανανε οι Ινδιανοι και με τις αλαγες στον δεικτη DOW αρσες του 2009 καταφεραν και τον σταματησαν στα 6400 ...
Για μενα ειδε και τις 4900 - 5200 περιπου ...

οπως κανανε και οι δικοι μας τις αλλαξοκολιες επαε ... οταν ειδαν οτι μηδενισαν τα παντα εκτος ΕΤΕ και 3-4 κοκονες ακομα αφαιρεσαν απο τον τραπεζικο δεικτη τη μεγαλη ποσοστιαια συνησφορα του και εβαλαν ποιο μεγαλη απο βιομηχανικες [ ΤΙΤΑΝ-ΕΕΕΚ- κλπ...

και ετσι πατωσαμε στα 1460 του Μπειχτη ...ενω για μενα πηγαμε στσι ΜΕΙΟΝ- 931 ΜΟΝΑΔΕΣ ..για τις 300 εταιριες και συν 780 μοναδες για τα υπολοιπα blue-ships

Αυτα ...και συνεχισε αγαπητε μου τα υπεςροχα αρθρα σου...τελικως Ουλοι κανουμε και λαθη...Σωστα μωρε Χωριανε...??
αιντες ...Σαλλαμ ...
06/12 10:00  anathema_g13
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Coldplay,
εδώ και μέρες υπεραποδίδουν τα μικρά στην Αμερική. Συνήθως αυτό καταδεικνύει είτε την ολοκλήρωση μιας ανοδικής φάσης είτε την προετοιμασία για τη συνέχιση της ανόδου των μεγάλων. Αν το κλίμα είναι bullish, όπως λες, μάλλον υπάρχει χώρος για άλλο ένα τρέξιμο από τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αλλά μία διόρθωση μπορεί να μην είναι και πολύ μακρυά. Προς το παρόν φαίνεται δυνατή ακόμα η Αμερική.

lakkis,
Υπάρχει ο αντίλογος ότι η στάθμιση αλλάζει ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτική μίας κατάστασης. Οι τράπεζες έχοντας χάσει μέχρι τα χαμηλά του Μάρτη μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαιοποίησης (ο ΟΠΑΠ έφτασε κάποια στιγμή να είναι νούμερο 1 κεφαλαιοποίηση) δεν δικαιολογούσαν τόσο μεγάλη στάθμιση. Προσωπικά, δε μου αρέσει καθόλου που το ΧΑΑ είναι τόσο τραπεζοκεντρικό αλλά, τελικά, πέρα από 5 - 10 μεγάλες εταιρίες δεν έχουμε να επιδείξουμε και πολλές βιομηχανικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης ως αντιστάθμισμα στον τραπεζικό κλάδο. Όσο και να αλλάζει η στάθμιση αν δεν πάνε οι τράπεζες δεν μπορεί να διατηρήσει άνοδο το ΧΑΑ καλώς ή κακώς. Είναι παγιωμένη αντίληψη ότι τράπεζες ίσον ΧΑΑ στον Έλληνα επενδυτή. Και το κακό είναι πως οι τράπεζες παρασύρουν τα πάντα στην πτώση τους. Στην τελευταία πτωτική φάση οι μη τραπεζικές έχουν βγάλει περισσότερες αντιστάσεις πάντως - δείγμα, ίσως, αποκατάστασης ισορροπιών ως ένα βαθμό αν και μάλλον οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι που δεν πέφτουν κατακόρυφα και τα υπόλοιπα.

Οι Ινδιάνοι πάντως έκαναν πετυχημένες αλχημείες...

Καλημέρα Doctor!
06/12 11:54  coldplay
Δυστυχως τα νεα για τις αρκουδες δεν ειναι καλα..και με την ανεργια στην Αμερικη και με το καναλακι 1107-1114 που μετα απο πολλες προσπαθειες δεν το βλεπω να αντεχει ...
06/12 11:56  coldplay
Εννοω για τις γιορτες οτι οι ταυροι μαλλον παιρνουν τα ηνια .. για το 2010 βλεπω αλλα πραγματα..
06/12 12:43  ...................
Kαλημερα!

Χρονια πολλα στους εορταζοντες!

anathema - lakkis - coldplay - Βασιλης
Τη γινεται με το Αμερικα?
Πεστε μου και εμενα τη ακριβως σημαινουν τα νουμερα που εγραψε ο lakkis πιο πανω...
Αντε μη μου γινει η καρδουλα μου παλι ασανσερ...αρκουδες, ταυροι...
06/12 13:52  anathema_g13
Το "δυστυχώς" που λες Coldplay θα το έβαζα αλλού...
Αυτό που βλέπω είναι ότι ανεξάρτητα από τη γενικότερη προσέγγιση που έχει ο καθένας για την αγορά, τελικά, όλοι βλέπουμε το ίδιο πράγμα: Να συνεχίζει προς τα πάνω η Αμερική μέχρι τις αρχές του 2010 και μετά να κάνει μια δυνατή διόρθωση. Και λέω δυστυχώς, γιατί αν όλοι περιμένουν ένα πράγμα αυτό δε γίνεται. Οπότε τι μένει; Ή κίνηση χαμηλότερα νωρίτερα από το αναμενόμενο ή συνέχιση προς τα πάνω και άσε τα W και τα λοιπά να...κουρεύονται.

Annita,
όπως καταλαβαίνεις λέμε τις μπούρδες μας εδώ! :)
Οπότε αν περιμένεις να βγάλεις συμπέρασμα μάλλον θα μπερδευτείς περισσότερο.
Ο lakkis που ρωτάς δίνει μια πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο Dow θα δει το 11000 πριν διορθώσει κάτω από τις 10000 απ΄ όπου θα ξεκινήσει πορεία για νέα υψηλά.
06/12 15:04  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
anathema_
Eίναι απίστευτο πως τα βρίσκεις όλα αυτά και κυρίως πως τα κάνεις τόσο ενδιαφέροντα...
06/12 15:56  coldplay
Λοιπον anathema η Ευρωπη και Αμερικη εχουν ξεπεραστει...Οι ταυροι πλεον ειναι Βραζιλια,Ινδια,Κινα και εκει μαλλον στρεφονται τα κεφαλαια...αυτοι δεν θα πανε για W...Προσοχη στο δολλαριο
06/12 19:49  anathema_g13
Ε, Σόλωνα, δεν είναι και κανένα κατόρθωμα να ψάξεις και να ψαχτείς λίγο στο ίντερνετ...
Έχω όμως λογοτεχνικό ταλέντο - αυτό μου το αναγνωρίζω! :)

Coldplay,
Την Βραζιλία που έχει και ολόκληρο story με τους Ολυμπιακούς, φυσικό πλούτο και αναπτύσσεται λογικό είναι να υποθέσει κανείς ότι θα την πάνε στον Θεό. Ινδία - Κίνα, περίπου τα ίδια από άποψη ανάπτυξης αλλά με βασικές διαφορές. Ινδία δέχεται μεγάλη επιρροή από τρίτες χώρες και οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν περνάνε σε όλη την κοινωνία. Η Κίνα φουσκώνει και ως ένα βαθμό ίσως να φουσκώνει πολύ γρήγορα...
Αλλά, μην τρέφεις αυταπάτες - η Αμερική δίνει το ρυθμό ακόμα, η ώρα της αποκαθήλωσης δεν έχει έρθει - θέλω να πω η υπερδύναμη είναι ακόμα αυτή άρα και ο ρυθμιστής. Το ότι αγορές όπως αυτές που αναφέρεις είναι πολύ πιθανό να υπεραποδώσουν είναι μάλλον δεδομένο όσο τα πράγματα είναι ήρεμα. Πολύ στα διεθνή το ρίξαμε όμως και η αγορά που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι το ΧΑΑ...:)
06/12 21:48  lakkis
Κανε ΧΑΑ -ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ μου ελεγε ο γιατρος που με πηγαινε η μανα μου οταν ημουν μικρος

ειχα προβλημα τστσι αμυγδαλες ...και καναμε συχνες επισκεψεις ...

εεεεε μετα στο δημοτικο μου κολησε και το ΟΣ ...βγαινει απο το ΟΑΣΗΣ ... μονο που μου κολησαν τα δυο γραμματα ...

ΧΑΑ-ΟΣ Ο.Ε εεεεεεε το Ο.Ε Μπηκε μεγαλος πια διοτι με κυνηγησε το ΣΔΟΕ ..
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις