Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Και έζησαν αυτοί καλά...
2032 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009
16:05

Ήθελε ο σκορπιός να περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού. Πιάνει τον βάτραχο και του ζητάει να τον περάσει εκείνος:

"Θα με πάρεις στην πλάτη σου να με περάσεις απέναντι;"
"Και που ξέρω ότι δε θα με τσιμπήσεις στα μισά της διαδρομής;", λέει ο βάτραχος.
"Γιατί να σε δαγκώσω; Αν το κάνω θα πεθάνεις εσύ κι εγώ θα πνιγώ", απαντάει ο σκορπιός και πείθει το βάτραχο.

Ανεβαίνει στην πλάτη του βατράχου ο σκορπιός αλλά στα μισά της διαδρομής δίνει στον βάτραχο μια ξεγυρισμένη με το κεντρί του. Ο βάτραχος ξεψυχώντας λέει:

"Μα καλά, γιατί μου επιτέθηκες; Τώρα θα πεθάνουμε και οι δύο"
"Το ξέρω, είναι η φύση μου τέτοια", απαντάει ο σκορπιός λίγο πριν βυθιστούν.

-----------------------------------------

Μέσα από όλο αυτό το σκηνικό τρόμου και καταστροφής που έχει στηθεί σε οικονομικό επίπεδο αναφορικά με την Ελλάδα προκύπτουν αναμφίβολα πολλά ερωτηματικά. Σε επίπεδο χρηματιστηρίου είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό η πτώση είναι εισαγόμενη αλλά πριν κατηγορήσει κανείς αποκλειστικά τα ξένα χαρτοφυλάκια των ξένων οίκων (με το δίκιο του) πρέπει να λάβει υπ' όψιν ότι εν προκειμένω αυτά αποτελούν τον σκορπιό της ιστορίας και η Ελλάδα τον βάτραχο.

Στην οποία Ελλάδα, πολύ πρόσφατα, αναδείχτηκε μια κυβέρνηση ισχυρή και αυτοδύναμη η οποία έλεγε προεκλογικά πως "Λεφτά υπάρχουν" και υποσχόταν διάφορα. Λίγοι πείστηκαν ότι τα όσα έλεγε θα γίνουν πράξη αλλά μπροστά στην εικόνα διάλυσης που έδινε η Νέα Δημοκρατία η επιλογή ήταν μάλλον εύκολη με δεδομένο πως 2 κόμματα ψηφίζει ο Έλληνας.

Η στρατηγική που επέλεξε η νέα κυβέρνηση ήταν να βγάλει στη φόρα όλα τα δεινά της ελληνικής οικονομίας. Κάτι αντίστοιχο που είχε κάνει και η προηγούμενη όταν πήρε την εξουσία στα χέρια της με την απογραφή. Η πρακτική του ξεγυμνώματος γίνεται τα τελευταία χρόνια καθιερωμένη όποτε έχουμε κυβερνητική διαδοχή. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνονται οι απαιτήσεις και τα λάθη των προηγούμενων αποτελούν το άλλοθι για πιο σφιχτή πολιτική από εκείνη που εξαγγελλόταν προεκλογικά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική παραδοχή. Ότι το έλλειμμα είναι πράγματι γύρω στο 12,7%. Άσχετα με το αν είναι φουσκωμένο ή όχι για να φανεί ως επιτυχία του ΠΑΣΟΚ η όποια μείωσή του ή αν είναι και μεγαλύτερο και αποκρύπτεται θα πρέπει κάτι, ένα νούμερο, να το θεωρήσουμε ως ορθό. Ας θεωρήσουμε ότι η πρόβλεψη για 12.7% είναι σωστή.

Η εκτίναξη των spreads καθώς και η κατακόρυφη πτώση του ΧΑΑ είναι γεγονότα που συνέβησαν μετά το ξεγύμνωμα. Παραδόξως, το ΧΑΑ μετά τις εκλογές και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την οικονομία συνέχισαν να βγαίνουν χειρότερα από επίσημα χείλη (και τα πλέον αρμόδια) δεν υποχώρησε άμεσα στις νέες εξελίξεις. Αντίθετα ακολουθούσε για λίγες εβδομάδες την γενικότερη άνοδο, έγραψε υψηλά και κρατιόταν κοντά σε αυτά με την πτώση να ξεκινά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Στο ίδιο διάστημα οι ξένοι έδιναν όλο και υψηλότερες τιμές - στόχους και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες που τώρα σταυρώνουν. Την αντίληψη ότι οι τράπεζες είχαν πάει πολύ γρήγορα, πολύ ψηλά την είχαν, νομίζω, οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ΧΑΑ. Οι ξένοι δεν την είχαν; Ή μήπως δεν μπορούσαν να δουν αυτό που έρχεται; Αστειότητες! Σαφώς και ήξεραν τι επρόκειτο να γίνει, σαφώς και τους βόλευε η παραμονή σε υψηλά επίπεδα ώστε ο δρόμος προς την κατοχύρωση κερδών να είναι μακρύς καθώς θα πέφταμε. Αλλά, είπαμε, αυτοί είναι ο σκορπιός! Είναι η φύση τους, είναι η δουλειά τους. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον κερδοσκόπο επειδή...κερδοσκοπεί. Σιγά μην κοιτάξουν αν στο βωμό του χρήματος έρχεται προς θυσία ένα ολόκληρο κράτος.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του "ξεγυμνώματος". Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μηνύματα ακόμα και πριν έλθει στην εξουσία. Ούτε ότι δεν θα μπορούσαν να περιμένουν ένα όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας όταν θα έβγαιναν να πουν ότι "Κύριοι, σας λέγαμε μπούρδες, η κατάσταση στην Ελλάδα και την οικονομία της είναι πολύ χειρότερη από αυτό που σας είπαμε, προβλέπαμε και, ως ένα βαθμό, πιστεύατε". Οπότε τι ήθελε να πετύχει το ΠΑΣΟΚ με αυτούς τους χειρισμούς; Αφενός, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έψαχνε το απαραίτητο άλλοθι περί παραλαβής "καμένης γης". Το πέτυχε. Αφετέρου ήθελε να πετύχει να φαίνονται ως αναπόφευκτα τα "σκληρά μέτρα" στα μάτια του μέσου Έλληνα. Ότι είναι ευρωπαϊκή επιταγή με εθνική σημασία μιας και διαφορετικά οδηγούμαστε στον όλεθρο. Τα media βρήκαν το νέο θέμα, ο κόσμος συζητάει για επικείμενη πτώχευση και προετοιμάζεται για φόρους, εισφορές, μείωση δαπανών κτλ. Το έδαφος έχει ετοιμαστεί.

Ο προϋπολογισμός δεν άρεσε στους ξένους. Θέλουν μονιμότερου χαρακτήρα μέτρα και τα θέλουν..χθες. Ούτε σε ένα εξάμηνο ούτε το 2010. Τώρα! Αυτό θα γίνει. Η κυβέρνηση θα δείχνει ότι προσπαθεί αλλά θα υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις. Η πολιτική θα είναι του τύπου "Κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες". Θα μιλήσει για θέματα εθνικής σημασίας, θέματα εθνικής κυριαρχίας, θα σπείρει τρόμο, θα δείξει ότι είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η τακτική, κατά τη γνώμη μου. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον το πολιτικό κόστος μειώνεται, το βάρος ελαφρύνεται και μπορεί να προχωρήσει σε δραστικά πράγματα. Η συμπεριφορά της και η πίστη στις επιταγές των έξωθεν γραμμών θα ανταμείβονται ή θα πληρώνονται μέσα από τα spreads, τη δυνατότητα δανεισμού, τις αξιολογήσεις των οίκων κτλ. Ο Τρισέ δήλωσε βέβαιος πως θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα στο μεταξύ. Άλλαξε στάση γιατί προφανώς πήρε τις σχετικές εγγυήσεις την περασμένη εβδομάδα που είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με επίτροπους και αρμόδιους της ΕΕ.

Τώρα μένει να αναζητήσει συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα και εθνική ομοψυχία από τους Έλληνες. Στο παρελθόν η ομοψυχία ερχόταν με ακρίβεια όταν τα πράγματα ζόριζαν. Στο παρόν δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο. Ο νεοέλληνας δεν έχει βρεθεί σε κατάσταση αναγκαίας ομοψυχίας και δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό. Είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε πολλές αντιδράσεις, κοινωνικές αναταραχές, συνεχείς απεργίες, διαδηλώσεις παρά μια από κοινού προσπάθεια με ολοκληρωτικές υποχωρήσεις από όλα τα στρώματα της ελληνικής οικονομίας μπροστά στον κίνδυνο της εθνικής κατάρρευσης.  Απαραίτητο να σημειωθεί πως η ομοψυχία απαιτεί πίστη σε έναν ηγέτη και σε ένα σκοπό. Αυτά έχουν χαθεί προ πολλού και είναι δύσκολο να πειστεί ο κόσμος πως τούτη την φορά είναι αλλιώς και αξίζει τον κόπο και ότι τα λεφτά που θα στερηθεί δε θα γίνουν...μίζες, βίλλες, κότερα και ακριβές διακοπές! Αυτό είναι άλλη ιστορία και μένει να αποδειχθεί όμως.

Όπως μένει να αποδειχθεί αν μπορεί ο βάτραχος να γίνει πρίγκηπας...

(Το να περιμένουμε βροχές και τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους άρα να φέρουν πλημμύρες άρα να φέρουν έξοδα άρα να φέρουν δαπάνες ή να στολίζουμε με χαζοχαρούμενα λαμπάκια ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και να τα σβήνουμε κατά το Πάσχα επειδή ο δήμος είναι στο πνεύμα των Χριστουγέννων και μετά να ζητά παραπάνω κονδύλια για δημοτικά έξοδα και να τα ψάχνει πάλι από τους πολίτες δεν είναι ενδεικτικά περιορισμού των δαπανών πάντως...Να δούμε αν θα έχουμε και το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης φέτος γιατί το άλλο κάηκε...όλα τα είχαμε οι διακρίσεις για ψηλότερα δέντρα μας έλειπαν! Και μιλώντας για δέντρα, αφήστε βρε τα ελατάκια στα βουνά τους αντί να τα πουλάτε για να τα στολίσει ο κάθε τρελαμένος! Έχει και ψεύτικα έλατα που στολίζονται το ίδιο καλά!)
 

Σχόλια

10/12 16:30  Βασίλης Μαρκάκης
Αυτό το άρθρο θα ήθελα πολύ, να το είχα γράψει εγώ. Όλα τ’ αστέρια τ’ουρανού.
10/12 16:31  PREMIUM
Στα βόρεια προάστεια πάντως έχει μειωθεί αισθητά η...φωταγωγία και ο χρστουγεννιάτικος στολισμός σε ένδειξη συμπαράστασης στην κυρία...Κρίση !

Στις λαϊκές συνοικίες δεν...πτοούνται ! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=AERehHc15vc
10/12 16:44  haros
""οσον αφορα τα οικονομικα της χωρας,προτεινω στους φιλους να διαβασουν μερικα ΣΟΒΑΡΑ αρθρα(πανευκολο να βρεθουν στο διαδικτυο) για το τι ακριβως σημαινει χρεοκοπια κρατους,ΔΝΤ,εξοδος απο το ευρω και ολα αυτα τα ωραια,και γιατι ειναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ πολλα απο αυτα που λεγονται ακομα και απο...επισημα χειλη...σιγα να μην αφησει η ΕΕ να σηματοδοτηθει η ουσιαστικη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ,αν η ελλαδα παθει καποιο απο τα παραπανω..

αυτο που πρεπει να καταλαβουμε εμεις οι ιθαγενεις,ειναι οτι καθε κουβεντα που λεει καποιος,εχει συγκεκριμενο υποβαθρο.(και σκοπο).ολο αυτο το κλιμα ΒΟΗΘΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ την ελληνικη κυβερνηση να προχωρησει,θελοντας και μη, σε ουσιαστικες αλλαγες-τομες και να γινουν μεσα σε λιγους μηνες οσα δεν ειχαν γινει τοσα χρονια.θα βογγηξουμε ως πολιτες αυτου του τοπου,αυτο ειναι δεδομενο.αυτο ομως ΔΕΝ ειναι απαραιτητα κακο για εναν ξενο επενδυτη και οταν ληφθουν η αρχιζουν να λαμβανονται τα (οδυνηρα) μετρα,πολλοι θα δουν με αλλο ματι την <<αναξιοπιστη χωρα>>..""
αποσπασμα απο αρθρο μου,27 νοεμβριου..
10/12 17:28  coldplay
σημερα πηγα καλα...αλλαξα καποια στιγμη τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ(πηρα τα λεφτα μου) που δεν τραβουσε με ΓΕΚ...
το αστειο ηταν οτι ημουν μεταξυ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛ και πηρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ:)
Εδιωξα λιγες ΓΕΚ στα ψηλα..εκανα καλο trading με ενα μικρο..εφυγαν και αρκετες ΜΙΓ ..ΚΛΜ δεν προλαβα στο τσακ..
Εμεινα με 2/3 ΓΕΚ,μιση ΜΟΗ και λιγες ΜΙΓ..
10/12 22:09  coldplay
Some of the weakest European countries have their own acronym, which runs counter to the positive overtone of the BRIC economies (Brazil, Russia, India and China). They are collectively called the PIGS (Portugal, Italy, Greece and Spain). Each of these economies has problems, but none more so than Greece.
10/12 22:45  jerri
Ναι καλά δε με ψήνουν ούτε οι fitch mitch and the other boys band ούτε οι ευρωπέες εταίρες...
Δώστε τους κάνα χαρτζιλικάκι και όλα θα στρώσουν...
Δανεισμός με υψηλό επιτόκιο στην αρχή του χρόνου να βολευτούν όλοι και συνεχίζουμε...
Και αν το παίξουνε σκληροί υπάρχουν και τα πολιτικά ανταλλάγματα... δυστυχώς...
10/12 23:22  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Υποκλίνομαι στην πένα σου φίλε. Άρθρο αξεπέραστο και μεγαλειώδες. Τι άλλο να πω. Θα το φυλάξω να το διαβάζω σε τακτά διαστήματα.
Καληνύχτα
10/12 23:29  anathema_g13
Καθυστερημένη απάντηση λόγω...ανωτέρας βίας! :)

Βασίλη,
με τιμά αυτό που λες!
Στην ουσία ένας προσωπικός απολογισμός όσων έχουν γίνει και έχουμε γράψει όλο αυτό το διάστημα και μια κριτική στην κυβέρνηση που επέλεξε τον εκβιαστικό μονόδρομο αν και, εδώ που τα λέμε, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι διαφορετικό δεδομένων των συνθηκών και του ιστορικού των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια. Το αν θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πείσει πάντως και θα κρίνεται συνεχώς. Στην τελική, οι ξένοι δεν θα κερδοσκοπούσαν υποτιμητικά αν δεν έβρισκαν να τα κάνουν και πέρα από τα εύκολα κατηγορώ υπάρχει και η αυτοκριτική!

Premium,
παράδοξο ε; Ίσως είναι και το χαρούμενο κλίμα ένας τρόπος να ξεπερνά κανείς τα προβλήματά του και να ξεχνιέται! Αν και μάλλον χαρμολύπη μου κάνει αλλά εγώ ποτέ δεν συμπαθούσα τα Χριστούγεννα και γενικά τις γιορτές που ΠΡΕΠΕΙ να είσαι χαρούμενος - περισσότερο μελαγχολώ...

Δημήτρη,
μα τα όσα είχες γράψει με τον ευστοχότατο τίτλο "Τέλεια καταιγίδα" αποδεικνύονται νομίζω επί του πρακτέου. Αν δει κανείς και τη σειρά δηλώσεων των εμπλεκομένων μερών από τότε που ξεκίνησε η ιστορία γίνεται ξεκάθαρο ότι πίσω από τις γραμμές υπάρχουν πολλά νοήματα και μπορεί κανείς να φανταστεί τι απίστευτα θα έχουν συζητηθεί στα υψηλά κλιμάκια...Τώρα, για την περίπτωση χρεοκοπίας κτλ. τα έχουμε πει. Ποτέ δεν θεώρησα ότι είναι το πιθανό ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση. Αυτό που θεωρώ είναι ότι ίσως αυτή η κρίση να είναι και η τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα που και δυναμική έχει και εξαίρετη θέση και όλα και επαπειλούμενη είναι από παντού - κάτι που αποδεικνύει το αληθές των προηγουμένων...έχει δύναμη η Ελλάδα, το πιστεύω αυτό άσχετα με τα ΧΑΑ και τις μετοχές και αν έρχονται μεγάλα ζόρια.

Coldplay,
η αδυναμία του Ελλάκτορα είναι εμφανής. Αν δεν τρέχει κάτι μεγαλύτερο από αυτά που δηλώνει η διοίκηση νομίζω ότι εξελίσσεται σε ένα καλό χαρτί για τοποθέτηση πλέον...Και ίσως να το κάνει απότομα και
10/12 23:30  anathema_g13
Και ίσως να το κάνει απότομα και σε μέρα που το γενικότερο κλίμα να μην είναι και πολύ χαρούμενο...
Ο ΜΥΤΙΛ έχει ανεβάσει μεγάλη μεταβλητότητα τελευταία και κάνει έντονες κινήσεις και στο κάτω και στο πάνω αλλά κι αυτό είναι καλό χαρτί για τοποθέτηση - πολύ βάρος στη συνεργασία με τη ΜΟΗ αλλά βρίσκει εμπόδια...ε, κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν, τι θα κάνει;
Το αγγλικό από που το ξεσήκωσες; :)

Jerri,
χαρούμενε Ηρακλέα, μέσες άκρες έτσι πάει. Νομίζω ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα δανεισμού στις αρχές του έτους και θα διαβάζουμε για επιτυχείς εκδόσεις και υπερκαλύψεις - μόνο ακριβότερα. Όπως επίσης, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να κρατήσει και την κατά των ιδιωτικοποιήσεων στάση που έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση...Μακροπρόθεσμα να δούμε αν μπορέσουμε να απαλλαγούμε και από τον πολιτικοοικονομικό εκβιασμό που τείνει να γίνει κατεστημένο...
10/12 23:31  anathema_g13
Καλό βράδυ Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ!
10/12 23:37  Λουκρητια
Να δουμε ΑΥΤΟΝ τον βατραχο ποιος θα βρεθει να τον φιλησει για να γινει πριγκηψ...
10/12 23:41  coldplay
απο την αγαπημενη σελιδα των αρκουδων ..διαβασε τα αρθρα δεξια για την Ελλαδα ειναι τα περισσοτερα
http://www.elliottwave.com/
10/12 23:49  anathema_g13
Όπως στο παραμύθι Λουκρητία, γι' αυτό και ο τίτλος! Αλλά τον πρίγκιπα τον ψάχνουμε - οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν βιογραφικό στο Μαξίμου!
Μπορείς να σκεφτείς κανέναν;

Coldplay,
γίναμε δηλαδή φίρμες διεθνώς! Όλοι την κουβέντα μας έχουν! Θεμελιώδεις, κυματικοί, σχετικοί, άσχετοι. Μεγαλεία...
11/12 00:07  Λουκρητια
Μοστραρεται για τετοιος καποιος Αντωνακης,εσχατως.Αλλα,μπλοφα η δουλεια πολυ φοβαμαι.
11/12 00:35  anathema_g13
Έβλεπα Εμπόλεμη Ζώνη, για τη Σιτσιλιάνικη Μαφία, ωραία πράγματα!

Οι εγκεφαλικοί μου νευρώνες μου έφεραν στο μυαλό τον Νικοπολίδη - αυτός είναι ο πρώτος Αντωνάκης που μου έρχεται στο άκουσμα του ονόματος, Λουκρητία, αλλά μάλλον πρέπει να κάνω ένα μικρό format στον εγκέφαλο και να συνηθίζω.
Πάντως στηρίζει Παπούλια, χαζός είναι να πάει σε εκλογές τώρα; Κάτσε να φάνε όλες τις φάπες οι καινούριοι και βλέπουμε. Φυσικά, θα είναι για το καλό της χώρας...κτλ...κτλ.

Πω, έπιασε και γερή βροχή, θα πνιγούμε στα σκουπίδια, θα βουλώσουν οι σχάρες και θα τρέχουμε.

Φυσικά η υγεία της χώρας επιτυγχάνεται με εμβολιασμό και δεν απειλείται από το ότι γινόμαστε ένας μεγάλος σκουπιδότοπος...είναι που έχουν αγχωθεί για τη δημόσια υγεία!
11/12 00:41  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
A, τι υπέροχος μύθος - και πόσον αληθής...
11/12 00:46  anathema_g13
Γεια σου Θρασύβουλε!
Στην ιστορία μας όμως οι σκορπιοί ξέρουν και κολύμβι δυστυχώς, πως να τους πνίξει ο βάτραχος;
11/12 08:15  Goldmine
Kαλημέρα επί τροχάδην.
Καίριος και σωστός, ως συνήθως!
Με άγγιξε αυτό: "Να δούμε αν θα έχουμε και το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης φέτος γιατί το άλλο κάηκε...".
Κράτα βηματισμό. Προσφέρεις με την πένα σου!
11/12 09:21  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα σας
Εγώ ξέρω μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, ο σκορπιός δεν κεντρίζει τον βάτραχο, έτσι που τον κουβαλάει στην πλάτη, αλλά του κάνει κάτι άλλο.
Και δεν πνίγονται βέβαια, αλλά περνάνε ωραία και για αυτό δεν αποβιβάζεται ο σκορπιός απέναντι, αλλά του αρέσει να κάνει συνέχεια το ταξιδάκι πέρα-πόδες (που λένε κι οι ορεινοί στα Χανιά), αφού είναι καβάλα και δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει.
Τώρα για τον βάτραχο, δεν το έχω ξεκαθαρίσει αν του αρέσει επίσης ή απλά δεν μπορεί να κάνει αλλοιώς...
ΥΓ
Ε ρε τι χάνω τόσες μέρες χωρίς ΙΝΤΕΡΝΕΤ...
ΥΓ-2
Πανάθα 5*
11/12 12:53  anathema_g13
Καλημέρα Goldmine,
σε ευχαριστώ! Αν το δεις συμβολικά έχει νόημα και επεκτάσεις. Άσχετα αν είχε καεί για άλλους λόγους πέρυσι...Αλλά αυτή την εμμονή να έχουμε κάτι, να είμαστε κάπου πρώτοι δεν την κατάλαβα ποτέ. Δηλαδή, τι; Βραβείο θα πάρουμε αν το δέντρο μας είναι ψηλό ή αν έχει τα πιο πολλά λαμπάκια;

Καλημέρα φίλε Σόλωνα!
Που είσαι πια εσύ; Σε έφαγε το babysitting, αποδείξεις κόβεις; :)
Τι εκδοχή είναι αυτή; Κι αν ο βάτραχος συλλάβει; Θα βγάλει ένα υβρίδιο...Σκορπαχος, βατρπιος...Όπως και να έχει το θέμα είναι να φτάσουμε κάποτε απέναντι σύμφωνα με την εκδοχή σου...λες να μας αρέσει το πέρα-πόδες; Ίσως να το κάνουμε για την δραματικότητα!
11/12 13:31  coldplay
Η κατασταση ειναι απελπιστικη...εγω τα πουλησα σχεδον ολα πρωι πρωι...οσο πανε οι bull μετοχες μειωνονται και τα διαγραμματα γινονται αρκουδισια ΜΕΤΚ,ΦΡΛΚ κτλ..και οι περισσοτεροι ταυροι που εκαναν νεα υψηλα τελη Οκτωβριου..αρκουδιζουν..
Οι ΚΥΡΜ,ΖΗΝΩΝ,ΕΣΥΜΒ,ΕΛΒΙΟ θα μεινουν bull ..χα χα χα χα ...αχ αχ αχ..
11/12 13:37  anathema_g13
Έτσι φαίνεται, να δούμε και πως θα εξελιχθεί η συνεδρίαση...ο Ελλάκτορας πάντως διαφοροποιείται σήμερα αλλά θέλω να δω κι εκεί πως θα το συνεχίσει...αυτό ήταν ή έχει κι άλλο;
11/12 15:49  coldplay
Σα να μου φαινεται οτι Δευτερα Τριτη θα ξαναγορασω:)
11/12 15:53  Ydroxoos
Τι ειναι αυτο μωρε παιδακι μου?
Και τα 600 κολοτεμαχια που πηρα προχθες στην σατανογρια(ετε) στα 17,02 θεσμικο θα με καταντησουν?
Αι σιχτιρια παω να παρω μια μπανανα
11/12 15:57  Ydroxoos
Θεσμικος=Επενδυτης

Με αλλα λογια ελα λιζα να παιξουμε μπανανα
11/12 16:07  anathema_g13
Υπάρχουν δύο δρόμοι όπως το βλέπω:

Ο ένας είναι αποφασίζω και μπαίνω ή δεν μπαίνω στην αγορά και δεν ασχολούμαι με αυτήν καθημερινά για τους επόμενους μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο άλλος είναι να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κανείς τη διακύμανση κρατώντας στο μυαλό ότι τα ανοδικά ξεσπάσματα είναι ακόμα λιγότερα από τα πτωτικά. Αλλά πρέπει να είναι γρήγορος και θανάσιμος όποιος το κάνει.
Εγώ πάλι είμαι υβρίδιο...έχω κάποιες θέσεις και "παίζω" με τη ρευστότητα κάθε τόσο. Πάντως είναι ζόρικη η αγορά και δε βλέπω πως θα ηρεμήσει το κλίμα από άποψη μεταβλητότητας αν δεν δούμε και πράξεις πέρα από λόγια, δηλώσεις κτλ.
11/12 16:08  coldplay
Χριστουγεννα ερχονται..
Κατσε να φαω μια μπανανα
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις