Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Ποντίκια
2805 αναγνώστες
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009
14:52

Τα ποντίκια είναι μικρά, χαμηλού κόστους, συντηρούνται εύκολα και αναπαράγονται γρήγορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να παρατηρηθούν αρκετές γενιές ποντικιών. Σε γενικές γραμμές είναι υπάκουα αν μεγαλώσουν εκ γενετής δίπλα σε ανθρώπους αν και κάποια είδη είναι πιο νευρικά από τα άλλα. Γι' αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με το ότι είναι θηλαστικά και μοιράζονται αρκετά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο προτιμούνται για πειραματική χρήση σε εργαστήρια.

Η Ελλάδα είναι μικρή, δεν κοστίζει πολλά στην Ευρώπη, συντηρείται εύκολα με λίγα δανεικά και βελτιώνεται γρήγορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να ασκηθούν πάνω της αρκετά πειράματα σε σχέση με την οικονομική εξέλιξη ολόκληρης της Ευροζώνης. Σε γενικές γραμμές υπακούει στις ευρωπαϊκές επιταγές αν και ενίοτε κάνει τα δικά της. Γι' αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με το ότι είναι ψιλοευρωπαϊκή χώρα και μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με τις κοινωνίες δυτικού τύπου προτιμάται για πειραματική χρήση σε εργαστήρια.

Σήμερα, λέει, η Moody's μας υποβάθμισε. Δε μας υποβάθμισε όμως όσο περιμένε και προεξοφλούσε η αγορά. Είναι καλοί άνθρωποι; Μπα! Μήπως έχει γίνει της κακομοίρας ώστε να κρατήσουν την αξιολόγησή τους σε βαθμίδα που να έχει μπροστά το Α; Πιθανότατο! Από την Ελλάδα ήταν οι πιέσεις; Μπα! Από την Ευροζώνη μήπως; Πιθανότατο! Και τι ζόρι τραβάει η Ευροζώνη να ασχολείται με το μαύρο πρόβατό της; Την έπιασε η αγάπη και η ευρωπαϊκή ομοψυχία; Μπα! Για να προλάβει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων; Πιθανότατο! Μία βαθμίδα υποβάθμιση και ανοιχτό ενδεχόμενο μελλοντικής υποβάθμισης αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Περιθώριο άλλης μίας υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα δηλαδή χωρίς να πλήττεται η δυνατότητα δανεισμού της χώρας ούτε το 2011 με βάση τα ισχύοντα. Η Mοody's, στελέχη της οποίας έκαναν μίνι διακοπές στην Ελλάδα ελέγχοντας πριν αποφανθούν κι ενώ οι άλλοι 2 οίκοι είχαν κατεβάσει την Ελλάδα στο όριο αξιολόγησης για το 2010 και κάτω του ορίου για το 2011. Έξοχα! Δηλαδή, αυτοί μας κόλλησαν στον τοίχο αλλά τελικά την πάτησαν από την Moody's η οποία τους κόλλησε στον τοίχο με την σειρά της. Δύο βαθμίδες η διαφορά στην αξιολόγηση ανάμεσα στους μεν και τους δε. Κι επειδή η αλήθεια, όπως συνήθως, είναι κάπου στην μέση, μάλλον η μπίλια μέσα στο 2010 θα κάτσει στην κατώτερη βαθμίδα του Α. Κι αυτό σημαίνει μία βαθμίδα ακόμα κάτω από Moody's, κάτι που αναμένεται κάποια στιγμή αλλά με βελτίωση ενδεχομένως του outlook από αρνητικό σε ουδέτερο. Αλλά σημαίνει και μία βαθμίδα πάνω από μία εκ των Fitch και S&P τουλάχιστον. Αναβάθμιση; Και αυτό τι θα σημαίνει για το ΧΑΑ;

Αν τα παραπάνω (που δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσωπικές εικασίες) είναι κοντά σε αυτό που πρόκειται να γίνει ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα. Πότε; Στις αρχές του χρόνου; Μπα! Στο πρώτο τρίμηνο έχουμε να δανειστούμε το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό μας δανεισμό. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όμως της έκδοσης των πρώτων ομολογιών και κάποιες θετικές ειδήσεις αναφορικά με τον έλεγχο του ελλείμματος και τον περιορισμό κάποιων δαπανών όμως; Πιθανότατο! Και αυτό τι θα σημαίνει για το ΧΑΑ;

Παράλληλα, η ενδυνάμωση του δολαρίου συνεχίζεται έναντι του ευρώ κάτω και από το 1.43. Οι αμερικάνικες αγορές κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι πολύ καλό σημάδι όσο διατηρείται αυτό το κλίμα παράλληλης ενδυνάμωσης. Η πτώση του ευρώ κάνει φθηνότερα και τα ευρωπαϊκά προϊόντα με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρκετά δυνατά και τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου. Και δε θα διορθώσουν ποτέ; Θα διορθώσουν αλλά δε θα βυθιστούν.

Το δικό μας έχει, στην ουσία, αναιρέσει όλη την ανοδική κίνηση ανάμεσα σε Ιούλη και Οκτώβρη επιστρέφοντας στα χαμηλά του Ιούνη, γύρω στις 2050 μονάδες. Στο ίδιο επίπεδο έκανε και τα χαμηλά του στην παρούσα φάση η οποία νομίζω ότι ολοκληρώνεται. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ξεκινά άμεσα και η επόμενη ανοδική κίνηση. Θεωρώ πιθανότερο να σταθεροποιηθεί γύρω από το 2250 +/- 150 μονάδες για το προσεχές διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει και το θέμα του δανεισμού της χώρας. Ο οποίος, όπως φαίνεται θα γίνει πάνω από τις 200 μ.β. και προς τις 250 - επιτόκια ανάμεσα στο 5 και στο 6% δηλαδή, καθόλου άσχημα για τον δανειστή...για τον δανειζόμενο; Έχει ο Θεός!

Με λίγα λόγια, σκεφτείτε τι ΔΕΝ έχουμε ακούσει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και πόσο έπεσε το ΧΑΑ. Δηλαδή, τα σενάρια πτώχευσης, αδυναμίας δανεισμού, καταστροφής, ολέθρου και όλα τα σχετικά δε θα έπρεπε να είχαν στείλει το ΧΑΑ κοντά στα χαμηλά του κι ακόμα παρακάτω; Κι αυτό ούτε τον άσσο δεν βάζει μπροστά...Σε συνδυασμό τώρα με την παρατεταμένη ανοδική κίνηση των Ευρωπαίων (που μπορεί να μην τους ακολουθήσαμε αλλά μας κράτησαν σε αποδεκτά επίπεδα τουλάχιστον) ποιος έχει μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια για το 2010; Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση πως θα αποδίδουν οι όποιες κινήσεις από την κυβέρνηση και πως θα βελτιώνεται το κλίμα ή θα παραμένει τουλάχιστον σταθερό στις οικονομίες που φαίνονται να βγαίνουν από την ύφεση και να προσπαθούν να ξαναμπούν σε αναπτυξιακή τροχιά με τα δεκανίκια της κρατικής στήριξης ανά τον κόσμο.

Το άσχημο είναι ότι δεν προσπαθούμε να προεξοφλήσουμε δύναμη αλλά ανακοπή της αδυναμίας...ίσως να αρκεί αυτό σε πρώτη φάση όμως...

Σχόλια

22/12 15:19  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Kαλώς τον δημοσιογράφο μας με τα εκπληκτικά κείμενα. Λίγο ταύρο σε βλέπω, ή μου φαίνεται?
22/12 15:29  MEMOYA
Ευστοχοτατο αγαπητε. Σε παρακολουθω καιρο και βλεπω οτι εχεις κατι σπανιο και πολυτιμο. Την κοινη λογικη !
22/12 15:48  Λουκρητια
Να συμπληρωσω κατι που λησμονησες?
Οπως ακριβως τα ποντικια,ετσι κι εμεις εχουμε προβλημα υπερπαραγωγης.Ποντικοκουραδων.
22/12 15:56  anathema_g13
Σόλωνα,
νομίζω κι εγώ ότι γίνομαι ελαφρώς ταύρος. Αλλά δεν βάζω κέρατα για διάφορους λόγους, όπως:

-Το γεγονός ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια δεν έχουν κάνει καμία σοβαρή διόρθωση εδώ και καιρό.
-Το ότι θέλω να δω αν η ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες θα έχει συνέχεια στο Q4 του 2009 και στο Q1 του 2010.
-Τις αντιδράσεις των αγορών στις επικείμενες αποσύρσεις των μέτρων στήριξης.
-Το ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα ικανοποιεί τους στόχους του οικονομικού επιτελείου και ότι θα γίνουν πράξη όσα εύκολα λέγονται.
-Βασικότερο όλων το ότι ποτέ δεν πρέπει να είσαι 100% στα άκρα. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Ποτέ δεν ήμουν 100% ταύρος ούτε 100% αρκούδα. Ούτε λέω θα πάμε 6000 μονάδες ή 1000. Για να ολοκληρωθεί κάθε μεγάλη κίνηση υπάρχουν στη διάρκειά της πολλά νέα δεδομένα και ασφαλώς θα περάσει από τα ενδιάμεσα επίπεδα μέχρι να φτάσει στο τέρμα της. Αυτά τα ενδιάμεσα επίπεδα θέλω να πετυχαίνω. Αν είναι να πάει 6000 μονάδες κι εγώ περιμένω τις 3500 τότε είναι σίγουρο πως στην πορεία θα πετύχω το στόχο μου. Εκεί το ξανασυζητάμε και ανάλογα πράττουμε.
Απλά, στην παρούσα φάση, θεωρώ πολύ πιθανότερο να βρεθούμε υψηλότερα παρά χαμηλότερα.
Το λάθος ήταν πως στα 2900 δεν πούλησα όσο έπρεπε και έφαγα μπόλικη πτώση στο κεφάλι. Αλλά θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερο λάθος να άδειαζα σε αυτά τα επίπεδα. Τέλος πάντων, ό,τι και να λέμε οι αγορές ότι γουστάρουν θα κάνουν. :)

MEMOYA,
ευχαριστώ φίλε για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν η κοινή λογική είναι αυτό που έχω ούτε αν η κοινή λογική είναι αποτελεσματική στα χρηματιστήρια. Αυτό που προσπαθώ είναι να μην έχω τη λογική του πλήθους και να κοιτάω λίγο πιο μακρυά χωρίς να παρασύρομαι από ενθουσιασμό ή πανικό (κάτι πολύ δύσκολο και που συχνά δεν το πετυχαίνω). Αλλά κι αυτό είναι υποκειμενικό. Κι επειδή έτοιμος να παρεκτραπώ προς φιλοσοφική κουβέντα, κλείνω λέγοντας πως όλη αυτή η περίοδος είναι πολύ καλή για αναδιαρθρώσεις και για να ψάχνει κανείς μετοχές που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν στο μέλλον χωρίς ν
22/12 15:56  anathema_g13
(συνέχεια)
μετοχές που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν στο μέλλον χωρίς να είναι απαραίτητο να ψωνίζει από τα..."χαμηλά ράφια"!
22/12 15:58  haros
αμαν ρε σεντονια,γραφε πιο πυκνα,μου βγηκαν τα ματια να το διαβασω,μου εβαλες και τα φοντικια-βαμπιρ με τα κοκκινα ματια,εχεις και μαυρο φοντο αριστερα-δεξια,μες την καλη χαρα εισαι..
22/12 15:59  anathema_g13
Λουκρητία,
κάθε λογής...ειδικά αυτά τα λεκτικά που ακούμε από "επίσημα" χείλη μας έχουν κατά καιρούς κουφάνει, καραφλιάσει, τρελάνει κτλ. :)
22/12 16:05  anathema_g13
Τι εννοείς πιο πυκνά Χάρε; Φαίνεται αραιογραμμένο;
Ίσως επειδή αφήνω τα κενά μετά από κάθε σημείο στίξης αλλά έχω συνηθίσει έτσι από το word...τι να κάνω; :)
Τα φοντίκια είναι του γένους Ρουμάνους-Τρανσιλβάνιους...πίνουν το αίμα των ξενιστών τους! :)
Άντε, έβαλα αριστερά δολάρια και δεξιά ζάρια!
Να τα κρατήσω; :)

22/12 16:20  ...................
anathema
Mε τοσο χρημα αριστερα, και ζαρια στα δεξια... θα ανασανουμε σιγουρα...
Καλο, καλο...αστο οπως εχει...
Σημερα πηγα στην ΑΛΦΑ για αφαιμαξη μετρητων και μου ειπαν ΝΟ... εχουμε ελατε σε μια ωρα, η... αυριο, ΧΑΜΟΣ...

Αυριο αφαιμαξη ολων των... μετρητων και ακυρωση του βιβλιαριου...
Υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες, που...εχουν πορτοκαλια...

Καλησπερα σε ολους.
22/12 16:22  coldplay
ΓΕΚ που πουλαμε...εγω σκεφτομαι τις μισες 6.2 - 6.40..
22/12 16:23  haros
αστα,καλα ειναι..
βεβαια μια απορια..γιατι ειναι τα ζαρια ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ απο τα λεφτα ?? (γιατι απο οσους παιζουν ζαρια,λιγοι παινουν τα λεφτα...)
22/12 16:25  anathema_g13
Καλησπέρα Annita,
κληρονόμος του Ωνάση είσαι και δεν είχαν να σου δώσουν μετρητά;
Ή κανένας μεγαλοθεσμικός και κρατάς χαμηλό προφίλ στα blogs για να μη σε καταλάβουμε; :)
Δε νομίζω το πρόβλημα να είναι τόσο μεγάλο, θα έτυχε μάλλον αν και είναι απαράδεκτο να ξεμένει από λεφτά η τράπεζα. Και τώρα σε ποιες πορτοκαλιές σκέφτεσαι να ρίξεις το λίπασμα; :)
Εγχώριες ή της αλλοδαπής;
Υπάρχει πάντα και η λύση του στρώματος! :)
22/12 16:27  anathema_g13
Δημιουργική λογιστική Δημήτρη!
Είδες για πότε έγιναν τα λεφτά περισσότερα από τα ζάρια; :)

Coldplay,
νομίζω στα 8 είναι μια καλή τιμή για να φύγουν λίγες ΓΕΚ! :)
22/12 16:41  ...................
anathema
Tη ζητησα το πτωχο παιδι? 4000 γιουρο για να πληρωθουν τα σπασμενα του σπιτιου, και... της δουλειας, και δεν εγινε μονο σε μενα μα σε πολλα ατομα.
Οσο για το λιπασμα, ενα ταξιδι στην Ελβετια για πρωτοχρονια θα 'ναι ονειρο...

Του στρωματος? απα παααααααα...
22/12 17:25  atan
Οι πόντικες είναι πονηροί.
Οταν τους βάλεις σιτάρι-δηλητήριο ξέρετε τι κάνουν;
Βάζουν τον πιό γηραλαίο,δοκιμάζει & οι άλλοι περιμένουν να δουν.
Ο ανθρωπος λοιπόν,ως παμπόνηρος,έκανε τα φάρμακα αργής δράσης.Κάντε χρ
22/12 17:26  atan
Κάνε Αναγωγή λοιπόν Βασίλη Μαρκάκη & Σόλωνα
στα Χρηματηστηριακά
Αθάνας
23/12 14:37  coldplay
Αγορασα λιγα σημερα...και δεν θα τα πουλησω σε 2-3 μερες..να εγκλωβιστω και εγω λιγο..
23/12 14:40  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
αφού γουστάρεις λίγο στρίμωγμα, γιατί δίσταζες?
23/12 14:50  coldplay
Κατσε να δουμε πηρα λιγες ΕΧΑΕ στο 7.33 και ΜΠΕΛΑ κατω απο τα 8.00
Νομιζω οτι θα εχουμε μια αντιδραση..
23/12 15:07  anathema_g13
Annita,
πληρώνεις σπασμένα και κανονίζεις και διακοπές στην Βιέννη και στις Άλπεις; :)

Αθάνα,
αυτό πράγματι ισχύει. Ειδικά οι αρουραίοι που είναι σχετικό είδος λόγω της επιβίωσης τους σε χειρότερα περιβάλλοντα έχουν αναπτύξει φοβερές τεχνικές και φημίζονται για την πανουργία τους.
Αναγωγή = Ελλάδα, ο γηραλαίος δοκιμαστής; :)

Coldplay,
αρχίζω να ανησυχώ, το πνεύμα των Χριστουγέννων σε βάρεσε; :)

Εγώ συνεχίζω να αγοράζω δώρα, χρόνος για μετοχές δεν μένει...σειρά έχει το βαφτιστήρι σήμερα...έχω πέσει στην εμπορική πλάνη των Χριστουγέννων!
23/12 15:13  coldplay
anathema ειχα βρε την ΓΕΚ και μου λεει βαριεμαι να καθομαι μονη μου δεν μου παιρνεις κατι για παρεα ..και της λεω αντε βρε Χριστουγεννα ερχονται πηρα ΕΧΑΕ-ΜΠΕΛΑ..πηρα και λιγα τεμ απο αλλες δυο πριν λιγο...στην μια ειμαστε και συμμετοχοι
23/12 15:16  anathema_g13
Τι πήρες; Τα 30 κομμάτια της Ριλκέν στο 3.50; :)
23/12 15:21  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ήθελα νά'ξερα γιατί καθυστερεί η ΑΛΑΠΙΣ να οπισθοχωρήσει...
23/12 15:22  coldplay
α να χαθεις κρυε:)
23/12 15:24  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
coldanathema_g13 δηλαδή?
23/12 15:24  anathema_g13
Coldplay,
σοβαρά τώρα, πιο πολύ με ενδιαφέρει το σε ποιες μπαίνεις που δεν είμαστε συμμέτοχοι - να παίρνω ιδέες.

Σόλων,
γλυκάθηκες και θες και δεύτερο γύρο; :)
23/12 15:27  coldplay
ΕΧΑΕ αν τρεξει το ΧΑΑ το υπολογιζω 2400 θα τρεξει και αυτη...ΜΠΕΛΑ + ΓΕΚ θεμελιωδη...
23/12 15:27  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Άμα λάχει, δεν θα πω όχι...
23/12 15:35  anathema_g13
Άντε, να δούμε!
Χαιρετώ, πάω για ψώνια...
Καλό απόγευμα!
23/12 15:36  ...................
Eτσι, ετσι anathema, στην Ελβετια, να δω πως ειναι, πως περνανε οι λεφταδες, και... να τακτοποιησω και το λιπασμα που...με ρωτησες...

Υ γ Αν δεν κανουμε ονειρα, δεν κανουμε τιποτα, δεν ξερω αν συμφωνεις... :) :)

Χρονια πολλα, καλα Χριστουγεννα, παντα με υγεια!
23/12 15:39  anathema_g13
Επίσης Annita και εύχομαι και γρήγορη πραγμάτωση των ονείρων για να βρεις μετά μεγαλύτερα να κυνηγάς - έτσι πάει!
Άνθρωποι χωρίς όνειρα είναι θανατική απομίμηση. Αλλά να προσπαθείς γι' αυτά και όχι να ελπίζεις μόνο!

Καλό απόγευμα ξανά!
23/12 15:50  ...................
...αλλα να προσπαθεις γι' αυτα και οχι να ελπιζεις μονο!

anathema
Στο παραπανω συμφωνω απολυτα.

Καλο απογευμα!
23/12 16:13  Ydroxoos
Πρωτον.Και να εριχναν και καμμια 10αρια μπινελικια στην Ελλαδα θα τους ελεγε κανεις τιποτα?
Δευτερον.Κατσε να ασχοληθουμε με κανεναν αχρηστο πριν ασχοληθουν με εμας
Τριτον.Και αν βγαλουμε και κανενα φραγκακι επιπλεον μας χαλαει?
Τεταρτον.Γκρετα δεν μπορουμε να πουλησουμε αραμπαδες γιατι ειναι ακριβοι
Πεμπτον.Τι θα γινει ρε Τζον Γουεην δεν φτανει που δεν περνουμε τοκο απο τα κολοχαρτα(ομολογα) σου μπαινουμε και μεσα(υποτιμηση) λεει με στομφο στην κιτρινισμενη του μουρη ο Τζακυ Τσαν.

Μαστιγωστε τον καμπουρη μπαστιγωστε τον τρελο του χωριου αυτον τον αθλιο τον μυταρα(Ελλαδα)
24/12 15:01  Goldmine
Γόνιμες σκέψεις, καλοδιατυπωμένες!
Έστω και με "Ανακοπή της αδυναμίας"
(συ είπας),προς το παρόν, συμβιβάζομαι:-)
Ξερω πως δεν σας αρέσουν τα ευχολόγια
-εσάς τους άνδρες-)
αλλά σήμερα είναι εξαίρεση!
Καλές γιορτές!
24/12 17:25  Λουκρητια
Χρονια Πολλα,αναθεμα.Καλα Χριστουγεννα.
25/12 16:08  favlos
Καλά κέρδη και άλλα τέτοια του χρόνου (άρθρα και σχόλια)..;)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις