
Τα ποντίκια είναι μικρά, χαμηλού κόστους, συντηρούνται εύκολα και αναπαράγονται γρήγορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να παρατηρηθούν αρκετές γενιές ποντικιών. Σε γενικές γραμμές είναι υπάκουα αν μεγαλώσουν εκ γενετής δίπλα σε ανθρώπους αν και κάποια είδη είναι πιο νευρικά από τα άλλα. Γι' αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με το ότι είναι θηλαστικά και μοιράζονται αρκετά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο προτιμούνται για πειραματική χρήση σε εργαστήρια.
Η Ελλάδα είναι μικρή, δεν κοστίζει πολλά στην Ευρώπη, συντηρείται εύκολα με λίγα δανεικά και βελτιώνεται γρήγορα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να ασκηθούν πάνω της αρκετά πειράματα σε σχέση με την οικονομική εξέλιξη ολόκληρης της Ευροζώνης. Σε γενικές γραμμές υπακούει στις ευρωπαϊκές επιταγές αν και ενίοτε κάνει τα δικά της. Γι' αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με το ότι είναι ψιλοευρωπαϊκή χώρα και μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με τις κοινωνίες δυτικού τύπου προτιμάται για πειραματική χρήση σε εργαστήρια.
Σήμερα, λέει, η Moody's μας υποβάθμισε. Δε μας υποβάθμισε όμως όσο περιμένε και προεξοφλούσε η αγορά. Είναι καλοί άνθρωποι; Μπα! Μήπως έχει γίνει της κακομοίρας ώστε να κρατήσουν την αξιολόγησή τους σε βαθμίδα που να έχει μπροστά το Α; Πιθανότατο! Από την Ελλάδα ήταν οι πιέσεις; Μπα! Από την Ευροζώνη μήπως; Πιθανότατο! Και τι ζόρι τραβάει η Ευροζώνη να ασχολείται με το μαύρο πρόβατό της; Την έπιασε η αγάπη και η ευρωπαϊκή ομοψυχία; Μπα! Για να προλάβει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων; Πιθανότατο! Μία βαθμίδα υποβάθμιση και ανοιχτό ενδεχόμενο μελλοντικής υποβάθμισης αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Περιθώριο άλλης μίας υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα δηλαδή χωρίς να πλήττεται η δυνατότητα δανεισμού της χώρας ούτε το 2011 με βάση τα ισχύοντα. Η Mοody's, στελέχη της οποίας έκαναν μίνι διακοπές στην Ελλάδα ελέγχοντας πριν αποφανθούν κι ενώ οι άλλοι 2 οίκοι είχαν κατεβάσει την Ελλάδα στο όριο αξιολόγησης για το 2010 και κάτω του ορίου για το 2011. Έξοχα! Δηλαδή, αυτοί μας κόλλησαν στον τοίχο αλλά τελικά την πάτησαν από την Moody's η οποία τους κόλλησε στον τοίχο με την σειρά της. Δύο βαθμίδες η διαφορά στην αξιολόγηση ανάμεσα στους μεν και τους δε. Κι επειδή η αλήθεια, όπως συνήθως, είναι κάπου στην μέση, μάλλον η μπίλια μέσα στο 2010 θα κάτσει στην κατώτερη βαθμίδα του Α. Κι αυτό σημαίνει μία βαθμίδα ακόμα κάτω από Moody's, κάτι που αναμένεται κάποια στιγμή αλλά με βελτίωση ενδεχομένως του outlook από αρνητικό σε ουδέτερο. Αλλά σημαίνει και μία βαθμίδα πάνω από μία εκ των Fitch και S&P τουλάχιστον. Αναβάθμιση; Και αυτό τι θα σημαίνει για το ΧΑΑ;
Αν τα παραπάνω (που δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσωπικές εικασίες) είναι κοντά σε αυτό που πρόκειται να γίνει ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα. Πότε; Στις αρχές του χρόνου; Μπα! Στο πρώτο τρίμηνο έχουμε να δανειστούμε το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό μας δανεισμό. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όμως της έκδοσης των πρώτων ομολογιών και κάποιες θετικές ειδήσεις αναφορικά με τον έλεγχο του ελλείμματος και τον περιορισμό κάποιων δαπανών όμως; Πιθανότατο! Και αυτό τι θα σημαίνει για το ΧΑΑ;
Παράλληλα, η ενδυνάμωση του δολαρίου συνεχίζεται έναντι του ευρώ κάτω και από το 1.43. Οι αμερικάνικες αγορές κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι πολύ καλό σημάδι όσο διατηρείται αυτό το κλίμα παράλληλης ενδυνάμωσης. Η πτώση του ευρώ κάνει φθηνότερα και τα ευρωπαϊκά προϊόντα με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρκετά δυνατά και τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου. Και δε θα διορθώσουν ποτέ; Θα διορθώσουν αλλά δε θα βυθιστούν.
Το δικό μας έχει, στην ουσία, αναιρέσει όλη την ανοδική κίνηση ανάμεσα σε Ιούλη και Οκτώβρη επιστρέφοντας στα χαμηλά του Ιούνη, γύρω στις 2050 μονάδες. Στο ίδιο επίπεδο έκανε και τα χαμηλά του στην παρούσα φάση η οποία νομίζω ότι ολοκληρώνεται. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ξεκινά άμεσα και η επόμενη ανοδική κίνηση. Θεωρώ πιθανότερο να σταθεροποιηθεί γύρω από το 2250 +/- 150 μονάδες για το προσεχές διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει και το θέμα του δανεισμού της χώρας. Ο οποίος, όπως φαίνεται θα γίνει πάνω από τις 200 μ.β. και προς τις 250 - επιτόκια ανάμεσα στο 5 και στο 6% δηλαδή, καθόλου άσχημα για τον δανειστή...για τον δανειζόμενο; Έχει ο Θεός!
Με λίγα λόγια, σκεφτείτε τι ΔΕΝ έχουμε ακούσει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και πόσο έπεσε το ΧΑΑ. Δηλαδή, τα σενάρια πτώχευσης, αδυναμίας δανεισμού, καταστροφής, ολέθρου και όλα τα σχετικά δε θα έπρεπε να είχαν στείλει το ΧΑΑ κοντά στα χαμηλά του κι ακόμα παρακάτω; Κι αυτό ούτε τον άσσο δεν βάζει μπροστά...Σε συνδυασμό τώρα με την παρατεταμένη ανοδική κίνηση των Ευρωπαίων (που μπορεί να μην τους ακολουθήσαμε αλλά μας κράτησαν σε αποδεκτά επίπεδα τουλάχιστον) ποιος έχει μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια για το 2010; Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση πως θα αποδίδουν οι όποιες κινήσεις από την κυβέρνηση και πως θα βελτιώνεται το κλίμα ή θα παραμένει τουλάχιστον σταθερό στις οικονομίες που φαίνονται να βγαίνουν από την ύφεση και να προσπαθούν να ξαναμπούν σε αναπτυξιακή τροχιά με τα δεκανίκια της κρατικής στήριξης ανά τον κόσμο.
Το άσχημο είναι ότι δεν προσπαθούμε να προεξοφλήσουμε δύναμη αλλά ανακοπή της αδυναμίας...ίσως να αρκεί αυτό σε πρώτη φάση όμως...