Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Τζογαδόρικα
3153 αναγνώστες
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010
20:04

Η χθεσινή ήττα του μπασκετικού Παναθηναϊκού από την μετριότατη Παρτιζάν (μία ομάδα με ένα σκιάχτρο για σέντερ, αδιάφορα τριαροτεσσάρια, κοντούς που δεν λένε τίποτα το ιδιαίτερο, Αμερικανούς που στην Ελλάδα θα έπαιζαν μέχρι μια μεσαία ομάδα της Α1 και χωρίς τον καλύτερο παίχτη της λόγω τραυματισμού) και μάλιστα εντός έδρας αποτέλεσε τεράστια έκπληξη. Από αυτές που, κατά τη στοιχηματική ορολογία, σπάνε παρολί, στέλνουν στον κουβά κτλ.

Όταν πρωτοξεκίνησε το "Πάμε Στοίχημα" έπαιζα πολύ συχνά. Εδώ και μερικά χρόνια το έχω κόψει μαχαίρι. Σε ένα ντουλάπι έχω ακόμα μερικά κερδισμένα δελτία - αναμνηστικά. Κάποια από αυτά ήταν με αξιόλογα κέρδη. Στην αρχή το αντιμετώπιζα σαν μια απογευματινή ασχολία. Ψάξιμο στο ίντερνετ, διάβασμα, μελέτη ή, κατά το παλιό σλόγκαν, "μολύβι, δελτίο, πρακτορείο". Επειδή σπάνια περνούσε διάστημα μεγαλύτερο από 2 εβδομάδες χωρίς να κερδίσω είχα την αίσθηση ότι έβγαζα λεφτά από αυτό. Από την άλλη όμως, έπαιζα σχεδόν καθημερινά. Κάθισα και έφτιαξα ένα υπολογιστικό προγραμματάκι στο Excel. Κάθε μέρα έβαζα στα έξοδα το ποσό που πόνταρα. Στη στήλη με τα έσοδα έβαζα τα εκάστοτε κέρδη. Αυτό το ενημέρωνα για ένα χρόνο συνεχώς. Μετά την πάροδο εκείνης της χρονιάς έκατσα να δω τι γίνεται και πόσα κερδίζω. Λοιπόν, από τους 12 μήνες του έτους μόνο 3 είχαν θετικό πρόσημο. 2-3 ακόμα είχαν μικρές ζημιές και το υπόλοιπο εξάμηνο ήταν πραγματική αιμοδοσία στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό μέσω του ΟΠΑΠ. Κρατώντας, δηλαδή, ημερολόγιο συνειδητοποίησα πως, τελικά, έχανα χρήματα. Αν σε αυτά προσέθετα και το χρόνο που διέθετα έχανα και χρόνο και χρήμα. Και αν στον χρόνο και στο χρήμα προσέθετα και τον εκνευρισμό έχανα χρόνο και χρήμα και διάθεση - το τρίπτυχο της επιτυχίας!

Φυσικά, μια καλή δικαιολογία, θα ήταν η υψηλή γκανιότα του ΟΠΑΠ, η υποχρέωση να παίζει κανείς τριαροτετράδες στα πρώτα χρόνια που το Στοίχημα μπήκε στην καθημερινότητα του Έλληνα τζογαδόρου κτλ. Αλλά αυτά είναι μπούρδες. Οι κανόνες είναι κανόνες. Τους ξέρεις και με αυτούς παίζεις. Όταν μου αποδείχτηκε πως με εκείνους τους κανόνες ήταν πολύ δύσκολο να κερδίζω απλά σταμάτησα να ασχολούμαι με ένα παιχνίδι όπου η έννοια της δικαιοσύνης ήταν μεροληπτική. Δεν μιλάμε για δίκαιο παιχνίδι όπως αυτό ορίζεται από τη θεωρία πιθανοτήτων ούτε για μηδενικά αθροίσματα και τέτοια. Μιλάμε για παιχνίδια αναδιανομής όπου οι πολλοί είναι χαμένοι πριν καν παίξουν. Πάρτε για παράδειγμα το ΚΙΝΟ. 80 νούμερα, κληρώνονται 20. Κάθε νούμερο έχει πιθανότητα εμφάνισης 1/4 δηλαδή. Αν κάποιος παίξει ένα μόνο νούμερο και βγει κερδίζει σύμφωνα με τους κανόνες 2.5 φορές τα λεφτά που έπαιξε. Το παιχνίδι θα ήταν δίκαιο αν κέρδιζε 4 φορές τα λεφτά του. Με βάση τους νόμους των μεγάλων αριθμών αλλά και κάποιες παραμέτρους όπως η ανεξαρτησία των διαδοχικών κληρώσεων και την ιδιότητα έλλειψης μνήμης είναι βέβαιο πως μετά από αρκούντως πολλές συμμετοχές όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν κατά μέσο όρο παίξει 4 και θα έχουν κερδίσει 2.5. Δηλαδή θα έχουν 1.5 ζημιές. Φυσικά αυτοί οι κανόνες επεκτείνονται και στις κατηγορίες του ΚΙΝΟ με περισσότερα νούμερα και τα αντίστοιχα κέρδη που προκύπτουν σε αυτές. Κι όμως τόσοι και τόσοι παίζουν ΚΙΝΟ. Δεν αποκλείεται κάποιοι να κερδίσουν αλλά πάνω από 90% των παιχτών θα χάσουν. Ο μόνος σίγουρα ωφελημένος θα είναι ο διοργανωτής - ο ΟΠΑΠ εν προκειμένω.

Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά ανάμεσα στο στοίχημα και στο ΚΙΝΟ. Ενώ το δεύτερο βασίζεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα ενός τυχαίου πειράματος (αν θεωρηθεί ως τέτοιο η κάθε κλήρωση), το πρώτο βασίζεται στα αποτελέσματα αθλητικών γεγονότων όπου εισάγονται κάποιες παράμετροι που δύνανται να τα επηρεάσουν (τραυματισμοί, καιρικές συνθήκες, κίνητρο, φόρμα κτλ.). Ο παίχτης στην πρώτη περίπτωση απλά ελπίζει στην τύχη (κάποιοι βέβαια πιστεύουν στην παρακολούθηση, στις καθυστερήσεις αριθμών και σε άλλες μεθόδους που δεν έχουν όμως ουσιαστικά επιστημονική βάση). Αντίθετα, ο παίχτης στο Στοίχημα, έχει την αίσθηση ότι αν μελετήσει καλά αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του. Ενημερώνεται, διαβάζει και καταλήγει σε ένα συμπέρασμα.

Το Στοίχημα έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Ιππόδρομο. Και αυτά είναι το διάβασμα, η μελέτη στοιχείων. Τι κάνει η τάδε ομάδα, τι κάνει το δείνα άλογο. Σε τι φόρμα είναι η Φροζινόνε, σε τι κατάσταση είναι η φοράδα "Ασυγκράτητη". Τι προπονητή πήρε η Στόκπορτ, τι αναβάτη έχει ο "Μεγαλέξανδρος". Αποκτά, δηλαδή, ο παίκτης την αίσθηση ότι το όποιο κέρδος είναι αποτέλεσμα σωστής δουλειάς από μέρους του και κάθε χασούρα είναι επειδή "ήταν στημένο", "παίχτηκε λαμογιά" κτλ.

Τα παραπάνω δεν έχουν άμεση σχέση και με τον τρόπο που οι περισσότεροι προσεγγίζουμε το ΧΑΑ; Μοχλός ανάπτυξης λέει είναι. Καλά, λέω εγώ! Ανεβαίνει το χαρτάκι; "Πω, τι γκουρού είμαι, βρήκα πάλι τον χάρταρο". Πέφτει το χαρτάκι; "Ο μεγαλομέτοχος το λαμόγιο", "Κερδοσκοπούν οι shortάκηδες", "Μάζεμα είναι για να εκτιναχθεί μετά". Δε λέω τίποτα καινούριο, το ξέρω. Όλα αυτά εύκολα συνάγονται από τις συζητήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Μια βόλτα στο φόρουμ, ας πούμε, και ιδιαίτερα σε θέματα αναφορικά με "πονηρά χαρτιά" αρκεί. Και στην περίπτωση του ΧΑΑ, ο παίχτης έχει την αίσθηση της επιτυχίας επειδή αυτό προέκυψε μέσα από τη μελέτη του. Στην αποτυχία φταίνε άλλοι παράγοντες βέβαια. Κι εδώ όμως ισχύει ότι υπάρχει ο απέναντι που ξέρει πάντα παραπάνω. Στο στοίχημα υπάρχει ο bookmaker, στον Ιππόδρομο οι "αλογομούρηδες". Στο ΧΑΑ υπάρχει ο μεγαλομέτοχος, ο μεγαλοεπενδυτής, ο insider σε κάθε περίπτωση. Πάλι οι κανόνες είναι ενάντια στους πολλούς. Και πάλι πρόκειται για μη δίκαιο παιχνίδι αναδιανομής. Και όπως αποδείχτηκε πολύ καλό το να κρατάω ένα "ημερολόγιο τζόγου" όταν έπαιζα στοίχημα έτσι είναι καλό να κρατάει ο οποιοσδήποτε ένα ημερολόγιο σχετικά με τις κινήσεις του. Γιατί έκανε εκείνη και όχι την άλλη, να ξέρει που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και να ξέρει τι θέλει να πετύχει ανάλογα με τις εξελίξεις. Δε νομίζω ότι μπορεί ποτέ να πάρει το πλεονέκτημα απέναντι στον απέναντι αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του έτσι. Και είναι και γεγονός ότι όποιος παραμένει διαχρονικά μέσα στο παιχνίδι αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί από τη μεριά των χαμένων. Είναι σημαντικό να μπορεί να φύγει, να βγει από το παιχνίδι. Ας πούμε, αυτή την χρονική περίοδο που φαίνεται ότι κοιτάζουμε την άβυσσο έτοιμοι για τη μεγάλη βουτιά στο έρεβος της καταστροφής δε νομίζω ότι είναι καλή στιγμή να φύγει κανείς. Αποδεικνύεται πως μια καλή τέτοια στιγμή ήταν τα υψηλά του Οκτώβρη. Από τη στιγμή που κάποιος δε βγήκε τότε θα ήταν λάθος να βγει τώρα. Αλλά αυτό είναι προσωπική εκτίμηση. Ένα λάθος δε διορθώνεται με ένα νέο λάθος. Πληρώνεται όμως. Είτε σε χρήμα - αν κάποιος φύγει με ζημιά, είτε σε χρόνο - αν αποφασίσει ότι θα χρειαστεί να περιμένει να ξαναπιάσει τα επίπεδα που μπήκε.

Σχόλια

28/01 20:44  quant
Υπάρχει περίπτωση να έχεις κρατήσει σε φύλλο εργασίας και τα σχετικά πονταρίσματα;
28/01 20:52  anathema_g13
Αν αναφέρεσαι στο στοίχημα όχι. Πάνε χρόνια. Και το excelάκι εκείνο ήταν στον σκληρό του προηγούμενου υπολογιστή που πήγε για ανακύκλωση...
Αλλά θυμάμαι τα συμπεράσματα - δεν ξεχνιούνται αυτά...
Γιατί ρωτάς;
28/01 20:56  quant
Θα ήθελα να ρίξω μια ματιά στο log, διότι οι 3 θετικοί μήνες ακούγονται πολύ καλοί και επομένως θα μπορούσαν ίσως να κάνουν την διαφορά. Το ποσό στοιχήματος με ποια μέθοδο το έβγαζες; Έπαιζες συνδυασμούς;
Τέλος πάντων, αφού δεν τα έχεις κρατήσει, δεν βαριέσαι, τί να πρωτοθυμηθείς;
28/01 20:59  pay
28/01 21:11  anathema_g13
Τα θυμάμαι γιατί τα έκανα κάθε μέρα...
Καταρχήν, έπαιζα μόνο ΟΠΑΠ, δηλαδή 3άδες στην καλύτερη.
Σάρωνα το κουπόνι και έβγαζα τα παιχνίδια που μου άρεσαν. Ανάλογα με το πλήθος τους τα "πάντρευα". Επίσης ανάλογα με την απόδοση αποφάσιζα αν θα τα έπαιζα ξερά ή σε σύστημα.
Μία παρατήρηση που είχα κάνει ήταν ότι τα ξερά δελτία κέρδιζαν συχνότερα και περισσότερα από τα συστήματα.
Τα συστήματα ήταν με 2 ή 3 στάνταρ και 4 ή 5 ζητούμενα. 7 γεγονότα δηλαδή συνήθως και τα έπαιζα 5,6,7. Το 5 έβγαινε αλλά δεν πλήρωνε πολύ όπως είναι φυσικό. Το 6 έβγαινε αλλά δεν έκανε τη διαφορά. Το 7 βγήκε 2 φορές όλες κι όλες σε ένα χρόνο. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν σε παρολί με τετράδα από 4 εκπλήξεις μαζί αν και με μικρό ποντάρισμα λόγω ρίσκου. Θυμάμαι και τα παιχνίδια...
Τα λάθη που εντόπισα ήταν το καθημερινό παίξιμο για την ρέφα και η ενασχόληση με πολλές διοργανώσεις.
Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά θα πρέπει να παίζει μόνο όταν δεν ζορίζεται για να βγάλει παιχνίδια, να ξέρει ποια πρωταθλήματα του πάνε και αυτά να παρακολουθεί και, φυσικά, να μην παίζει με τους όρους του ΟΠΑΠ. Έτσι νομίζω.
Γενικά, αν κατανείμω ομοιόμορφα τα ποσά ανά μήνα εκείνης της χρονιάς, συνολικά έξοδα/12 και συνολικά κέρδη/12 η σχέση που προέκυπτε ήταν ότι έπαιζα 5 και κέρδιζα κάτι λιγότερο από 4.
28/01 21:15  anathema_g13
Pay,
Σκέφτηκα να κάνω μια αναφορά κι εγώ στον Παρασκευά αλλά θα έβγαινε τεράστιο το post ενώ θα αρκούσε ένα link όπως αυτό που έβαλες στο σχόλιο σου.
Και φυσικά, είναι σαφείς οι προεκτάσεις των όσων έλεγε ο Παρασκευάς αν τα ταιριάξει κανείς σε επίπεδο ΧΑΑ...και οι ομοιότητες βέβαια.
Αλλά ξέχασα, είμαστε επενδυτές στο ΧΑΑ, όχι παίχτες!
28/01 21:23  pay
Εν αρχή ην το κερδος :)
28/01 21:32  anathema_g13
Και η αδρεναλίνη, pay, και η αδρεναλίνη! :)

http://www.girondins.com/jcms_girondins/upload/docs/image/jpeg/darcheville-but.jpg
Στη φωτό ο Darcheville όταν έπαιζε στη Bordeaux.
Που κολλάει αυτός;
Έκλεινε καλό δελτίο. Έμενε μόνο να κερδίσει η Bordeaux. Το παιχνίδι 1-1, το έβλεπα live. Στις καθυστερήσεις κερδίζει πέναλτι ο ίδιος και αναλαμβάνει την εκτέλεση.
Παίρνει φόρα και...η μπάλα πάει μεταξύ εξέδρας και γειτονικής pub...τόσο χάλια.
Μετά, ο ίδιος δηλώνει:
"Το έχασα επίτηδες επειδή δεν ήταν πέναλτι και κακώς μας το έδωσε ο διαιτητής"
Τέζα ο anathema!
28/01 21:43  pay
χααχαχαχ τετοια πολλα
εδω ηταν το πρωτο μου, με Χ κερδιζα 3.5 εκ δραχμουλες ,ακομα με πληγωνει :)


http://www.youtube.com/watch?v=Uc1H2hOHu_s&feature=related
28/01 21:48  anathema_g13
Θα ήταν καλύτερο αν αντί για την περιγραφή του Ολλανδού σπήκερ μπορούσε να υπάρχει η δική σου περιγραφή με τα καντήλια που θα κατέβαζες καθώς έβλεπες το μοιραίο να έρχεται...
Γκολάρα πάντως έβαλε ο Bergkamp!
Είναι τόσο παρηγορητικό όσο το ότι ο Darcheville έχει υψηλό αίσθημα δικαίου...:)
Καλό βράδυ...και καλά κέρδη!
28/01 21:50  pay
Επισης φιλε μου :)
29/01 00:48  coldplay
Δεν μπορω να χωνεψω το χτεσινο...ο ΒΟΥΓΙΟΣΕΒΙΤΣ ξεφτιλισε τον ΖΟΤΣ...με παικτες που ουτε για να μαζευουν τις μπαλες στην προπονηση δεν ειναι...λες η αυτοκρατορια να αρχισε την καθοδο...συντομα θα δειξει..σα να ειναι ολοι υπνωτισμενοι ..σαν να λειπει το κινητρο..
29/01 13:51  anathema_g13
Για να δεις Coldplay ότι και στα αθλητικά είμαι μπροστά. Από την αρχή της σαιζόν σου έλεγα ότι αυτή τη χρονιά έχει σειρά το ποδόσφαιρο! :)
Σοβαρά τώρα, ήταν παράξενο παιχνίδι. Τα σουτ δεν πήγαν καθόλου και γενικά, επιθετικά, ήταν σα να μην υπήρχε σχέδιο. Ο Μπατίστ λείπει πολύ, δε βγαίνουν τα pick n' roll, δεν έχουμε εύκολο καλάθι. Φαίνεται πως θα χρειαστεί να κάνουμε διπλό στο Βελιγράδι. Την τελευταία φορά που χρειάστηκε δεν το κάναμε. Να δούμε φέτος.
29/01 15:51  coldplay
η ομαδα φετος δεν εχει κανει ουτε ενα καλο παιχνιδι...δεν εχουμε κερδισει ουτε ενα ντερμπυ..εχει κουραστει ο βασικος κορμος και πλεον βγαινουν συνεχεια τραυματισμοι...Μπατιστ -Διαμαντιδης ειναι τα αστερια μας..αλλα απο τραυματισμο σε τραυματισμο...ολη η ομαδα δεν βλεπεται..νομιζω μονο με μια μεγαλη νικη θα αλλαξει η ψυχολογια ..εναντιον ΜΠΑΡΤΣΑ ή Ολυμπιακου...
29/01 15:54  anathema_g13
29/01 16:24  coldplay
πολυ σωστη κινηση
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις