Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Η παραβολή του sell-off
1159 αναγνώστες
Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010
10:36

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία μικρή κοινωνία αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέλη της ζουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό κάπου στα δάση. Παραδόξως, η κοινωνία αυτή έχει δομές ανάλογες με αυτές που γνωρίζουμε αν και μακρυά από τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού. Υπάρχουν γυναίκες και άντρες. Οπότε υπάρχουν και αντρόγυνα. Ο γάμος έχει το ίδιο νόημα με όσα ξέρουμε από τον δικό μας κόσμο. Ένας με μία, όρκοι αιώνιας αγάπης κτλ. Γενικά, όμως ο πληθυσμός αυτός είναι σεξομανής. Οι απάτες και τα εξωσυζυγικά τσιλιμπουρδίσματα είναι ιδιαίτερα συχνά αν και καλύπτονται από μια ιδιότυπη omerta. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε γυναίκα γνωρίζει (από προσωπική εμπειρία ή μέσω κουτσομπολιού) ποιάς ο άντρας ήταν άπιστος αλλά αδυνατεί να ξέρει τι κάνει ο δικός της. Ο λόγος είναι πως με βάση τους νόμους του χωριού η γυναίκα που θα διαπιστώσει πως ο άντρας της την απατά έχει νόμιμο δικαίωμα να τον σκοτώσει. Από τον νόμο, δηλαδή, απορρέει και η omerta που αναφέρθηκε πριν. Καμία δε θέλει να χάσει το "ξένο" που, ως γνωστόν, είναι πιο γλυκό και άρα καμία δεν καρφώνει την απάτη του παράνομου εραστή στη σύζυγό του.

Η αλήθεια είναι ότι από τα 50 ζευγάρια του χωριού, κατά συνέπεια από τους 50 άντρες του συνολικού πληθυσμού (ας κάνουμε την παραδοχή ότι υπάρχουν 50 γυναίκες και 50 άντρες παντρεμένοι μεταξύ τους) οι 20 είναι μουρντάρηδες με συνέπεια να έχουμε 20 περιπτώσεις απάτης (κάνουμε άλλη μία παραδοχή - ότι κάθε μουρντάρης πηγαίνει με μία συγκεκριμένη άλλη γυναίκα). Λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, της omerta δηλαδή, ποτέ στο χωριό δεν έχει συμβεί να εφαρμοστεί ο νόμος. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, χαρούμενα, τα ζευγάρια ζουν ευτυχισμένα και οι παρασπονδίες δεν ξεφεύγουν από τους τοίχους των δωματίων που φιλοξενούν τους εκάστοτε παράνομους εραστές.

Όλα πήγαιναν καλά και όμορφα μέχρι που ένα πρωί από τα βάθη του δάσους ήρθε για επίσκεψη η αρχόντισσα της μικρής κοινωνίας όπως συνήθιζε κάθε τόσο. Παράξενη περίπτωση αυτή. Ζούσε σε μέρος που κανείς δε γνώριζε αλλά ήταν σε θέση να τα ξέρει όλα. Όλοι την σέβονταν και της αναγνώριζαν το αλάθητο της κρίσης της, τη δυνατότητα να ασκεί δικαιοσύνη και να νομολογεί. Γενικά, ήταν αυτή που καθόριζε τις εξελίξεις. Εκείνο όμως το πρωί έκανε μία σημαντική ανακοίνωση στους κατοίκους που είχαν μαζευτεί στην πλατεία:

- Γνωρίζω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας άντρας που απατά τη γυναίκα του.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν εκτός από την εκάστοτε κερατού ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, η δήλωση αυτή έφερε αναταραχή. Οι συμμετέχοντες σε κάθε απάτη το γνώριζαν εξ εμπειρίας αλλά και όσοι δεν συμμετείχαν σε απάτη γνώριζαν μέσω κουτσομπολιού ή "μυστικού" για όλους τους άλλους εκτός από την δική τους περίπτωση. Αλλά όταν το κοινό μυστικό έγινε κοινή γνώση μέσω της δήλωσης της αρχόντισσας τι θα μπορούσε να συμβεί; Άλλωστε, πλέον θα έπρεπε να εφαρμοστεί και ο νόμος. Η γυναίκα κάθε άντρα που θα κρινόταν ένοχος για απάτη θα έπρεπε να τον σκοτώσει!

Το αποτέλεσμα, όπως λογικά συνάγεται, ήταν την εικοστή μέρα ακριβώς να γίνει μακελειό και 20 άντρες να βρουν εκείνη ακριβώς τη μέρα τραγικό θάνατο από τα χέρια των ίδιων των συζύγων τους ο καθένας...

(Με τις κατάλληλες αντικαταστάσεις σε χρηματιστηριακό επίπεδο το αίμα των αντρών που έπεσαν "άδοξα" μπορεί να παραλληλιστεί με το "αίμα" στο tableau την ημέρα του sell-off/χωσίματος.)

Σχόλια

03/02 10:52  anathema_g13
Για δες, έγραψα για sell-off και έχουμε ένα εντυπωσιακό, ανοδικό άνοιγμα στην αγορά!
Γούρι, γούρι!
03/02 12:24  cornelsen
Μηδένα προ τού τέλους... κακάριζε:)
03/02 12:38  anathema_g13
Το τέλος είναι σχετικό!
Σήμερα; Τέλη του μήνα; Τέλη τριμήνου/εξαμήνου/έτους;
Σε βάθος χρόνου όλοι δικαιώνονται ενίοτε και όλοι κακαρίζουν που και που! :)
Το τι κάνουν τα χαρτοφυλάκια τους ωστόσο είναι μια άλλη, πολύ διαφορετική ιστορία στο μεταξύ!
03/02 14:08  haros
στην περιπτωση της ιστοριας σου,αυτοι που εφταιγαν,τελικα πληρωσαν(με την ζωη τους).στο χρηματιστηριακο αντιστοιχο,σε ενα σελ οφ,την πληρωνουν ολες οι εταιρειες,ασχετα με το αν ηταν παλουκοπηδηχτρες η πηνελοπες..
το διδαγμα ισως εχει να κανει με το οτι τελικα 30 ανδρες παρεμειναν σε καθε περιπτωση ζωντανοι..
03/02 14:18  anathema_g13
Κι όμως Δημήτρη, και στην ιστορία την πλήρωσαν όλοι αν το σκεφτείς. Φαντάσου το κλίμα που θα επικρατούσε την επομένη! Και πως να διανοηθεί κανείς να ξενοπαλουκώσει μετά παράνομα;
Το ότι οι 30 έζησαν είναι κι αυτό ένα δίδαγμα όμως, όπως λες, με σαφείς προεκτάσεις.

Το ευτύχημα είναι ότι, σε αντίθεση με τους φονευθέντες, οι αγορές πάντα ξαναγεννιούνται!

Το παράδειγμα της ιστορίας βασίζεται στη μαθηματική λογική. Το χρηματιστηριακό ανάλογο προκύπτει ως ένας τρόπος καθορισμού της μαζικής κίνησης. Σκέψου την αρχόντισσα της ιστορίας ως μία πολύ σημαντική, απρόσμενη είδηση ας πούμε.
Αντίστοιχα με το sell-off θα μπορούσε να φτιαχτεί και μια ιστορία όπου οι άντρες θα κέρδιζαν κάτι. Αυτή θα ταίριαζε σε περιπτώσεις party στις αγορές κατ' αντιστοιχία.

Να σημειώσω ότι μετά το θάνατο των 20 ο πληθυσμός του χωριού βρέθηκε σε διαδικασία τοπικού πυθμένα και ακολούθως αντιστροφής όπου μετά τη διόρθωση πλέον περνά στον επόμενο ανοδικό κύκλο...:)
03/02 17:01  cornelsen
Σήμερα, σήμερα...[για το τέλος λέω:)]
03/02 18:18  anathema_g13
Η επιτομή του "buy the rumour, sell the fact";
Χειρότερα, κάτι που θα μάθουμε αύριο;
Ή, απλά, είμαι είμαι η αγορά και σε όποιον αρέσει;

Σε κάθε περίπτωση, δείγμα αδυναμίας/δυσπιστίας. Ειδικά αφού δεν υπήρχε κάποιος προφανής λόγος.
Καλό απόγευμα!
03/02 20:50  coldplay
γεια σου anathema ΤΕΡΑΣΤΙΕ...τι ιστοριες εγραψες παλι:)
03/02 23:01  georgepag
Και τώρα που υπάρχουν 20 χήρες στο χωριό πώς θα βολεύονται;
Μήπως σε λίγο καιρό γίνει και άλλο μακελειό;
ή οι άντρες που είναι ακόμη ζωντανοί είναι ολοι ηθικοί και ακέραιοι χαρακτήρες και δεν επηρεάζονται απο την υπερπροσφορά στερημένων θηλυκών!
Ποιός ξέρει;
04/02 07:46  anathema_g13
Γεια σου Τιτανομέγιστε Coldplay!

Δεν ξέρω, georgepag, τι θα απογίνουν οι χήρες. Ίσως η λύση είναι η παγκοσμιοποίηση και η εισαγωγή αντρών, να ανοίξουν τα σύνορα στο απομακρυσμένο χωριό!
Φυσικά, κάποιος με επιχειρηματικό μυαλό πάει και ανοίγει ένα sex-shop στο χωριό και κονομάει! :)
04/02 08:23  shareholder-cs
Βρε συ αναθεμα, αν συνεχιστεί η δολοφονία και πέρα απο τους 25 άνδρες, και αφου καθε ένας μουρνταρης πάει με μία συγκεκριμένα, είναι μαθηματικά 100% σίγουρο απ τα δεδομένα που μας έβαλες, οτι πλέον κάποια φόνισα είναι ταυτόχρονα και παλουκοπηδήχτρα που λέει και ο Χαρος.
04/02 08:54  anathema_g13
Καλημέρα Share,
δε γίνεται να συνεχιστεί η δολοφονία πέραν των 20 - "αθώος" δεν θα πεθάνει. Θα σκοτωθούν ακριβώς 20 άνδρες (όσοι δηλαδή κεράτωναν), ακριβώς την εικοστή ημέρα.
Και αυτό αποδεικνύεται με μαθηματική λογική.

Για να το καταλάβεις σκέψου την περίπτωση που έχουμε λιγότερους άπιστους, έστω 2, τον Α και τον Β.
Η κυρία Α γνωρίζει ότι ο Β απατά. Αυτό το γνωρίζουν και όλοι στο χωριό εκτός από την κυρία Β (λόγω omerta). Επίσης, η κυρία Β γνωρίζει ότι ο Α απατά. Αυτό το γνωρίζουν όλοι στο χωριό εκτός από την κυρία Α (πάλι λόγω omerta).
Σε αυτή την περίπτωση, την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση από την αρχόντισσα δε θα γίνει τίποτα. Όμως τη δεύτερη μέρα η Α θα σκοτώσει τον Α και η Β τον Β.
Κι αυτό γιατί η Α γνωρίζει ότι ο Β είναι παλουκωτής. Αλλά αφού δεν σκοτώθηκε κανείς την πρώτη μέρα σημαίνει ότι υπάρχει και δεύτερος παλουκωτής. Και αφού ξέρει ότι μόνο για τον Β συνεπάγεται ότι ο δικός της είναι ο δεύτερος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Β. Και αυτή, με την ίδια λογική, σκοτώνει τον Β τη δεύτερη μέρα.
Επαγωγικά, το ίδιο θα συμβεί και την εικοστή μέρα και με τους 20 παλουκωτές της ιστορίας.
Μπορεί να φαίνεται σύνθετο αλλά είναι πολύ απλό!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις