Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Στοχαστικά - Τελείως τυχαία
3284 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010
10:20

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την προσπάθεια σχηματισμού αντιστροφής. Μετά από βίαιη καθοδική κίνηση (κόκκινο κανάλι) η οποία οδήγησε στο χαμηλό όπου τέμνονται η κάτω κόκκινη με την κάτω πράσινη και την κάτω γαλάζια γραμμή είχαμε μια προσπάθεια αντίδρασης (εντός του πράσινου καναλιού). Η αντίδραση δεν είχε την απαιτούμενη προωθητική δύναμη ώστε να φτάσει και να υπερβεί κάποιο ισχυρό πεδίο αντίστασης και γρήγορα έδωσε τη θέση της ξανά σε πτωτικό σχηματισμό. Το καλό είναι ότι τα νέα χαμηλά δεν σημειώθηκαν χαμηλότερα από τα προηγούμενα (στο σημείο τομής που αναφέρεται πριν). Σχηματίζεται έτσι μια διαδικασία βάσης πυθμένα με αλλεπάλληλες προσεγγίσεις του χαμηλού που σημειώθηκε με το πέρας της πτωτικής κίνησης του κόκκινου καναλιού. Εντός του γαλάζιου τριγωνικού πλαισίου βλέπουμε ότι καταγράφονται διαδοχικές κορυφές σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα όμως δεν έχουμε και καταγραφή νεότερων χαμηλών. Ζητούμενο είναι να επιβεβαιώσει την ισχύ της η γραμμή στήριξης όπως ορίζεται από την κάτω γαλάζια γραμμή και στο μέλλον να πάρουμε υψηλότερες κορυφές μέχρι να "κόψουμε" ανοδικά την πάνω γαλάζια γραμμή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι πιθανότητες να έχει ολοκληρωθεί η αντιστροφή αυξάνονται και η περίπτωση ανοδικής κίνησης που θα μας φέρει τουλάχιστον στο σημείο τομής ανάμεσα στην πάνω πράσινη και την πάνω γαλάζια γραμμή αυξάνονται με υπέρβαση αυτού του σημείου να προσθέτει ισχύ. Ανάλογα συμπεράσματα θα βγάζαμε και με ελλιοτικές μετρήσεις.

Εδώ μπορεί κανείς να αναρωτηθεί:

-Καλά όλα αυτά, αλλά δε μας είπες σε τι αναφέρεται το διάγραμμα. Ποια μετοχή είναι; Ποιος δείκτης;

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως, πολύ απλά, δεν είναι καμία μετοχή και κανένας δείκτης. Πρόκειται για το συνεχές γράφημα μιας στοχαστικής διαδικασίας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα γράφημα συνεχούς χρόνου μιας διαδικασίας Wiener. Αυτή τη διαδικασία είναι πιθανό να την έχετε ακούσει ως κίνηση Brown. Βασικά γνωρίσματα τους είναι πως είναι τελείως τυχαίοι μηχανισμοί με ανεξάρτητες μεταξύ τους προσαυξήσεις. Χονδρικά, η θέση στο αμέσως επόμενο χρονικό σημείο εξαρτάται μόνο από τη θέση στο αμέσως προηγούμενο. Η θεμελίωση και η κατανόηση της θεωρίας είναι αρκετά πιο δύσκολη βέβαια και προϋποθέτει γνώσεις στατιστικής ανάλυσης αλλά και θεωρίας πιθανοτήτων. Κάτι τέτοιο δεν είναι ο σκοπός του παρόντος post (όποιος θέλει βέβαια, μπορεί να πατήσει στα Wikipedia - links με τα μπλε γράμματα παραπάνω και να παιδευτεί - πιθανό να φτάσει μέχρι και το μοντέλο Black - Scholes).

Το γράφημα με το οποίο ασχολήθηκα στην αρχή το βρήκα στο ίντερνετ μέσω αναζήτησης εικόνων στο google με όρο αναζήτησης Wiener process graph (είναι το τέταρτο αποτέλεσμα στην πάνω σειρά). Η αρχική του μορφή πριν την επεξεργασία ήταν αυτή:

Διευκρινίζω ότι δε μηδενίζω κανενός είδους διαδεδομένη μορφή ανάλυσης σε σχέση με μετοχές και δείκτες (τεχνική, κυματική κτλ.). Αρνούμαι όμως να δεχτώ την επιστημονικότητά τους, την τυφλή υποταγή στους νόμους τους και τον καθορισμό επενδυτικής στρατηγικής αποκλειστικά μέσω αύτων. Άλλωστε ακόμα και στο χάος μπορεί να βρει κανείς επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Η παρατήρηση ενός στο παρελθόν δε σημαίνει ότι "κάποιο που του μοιάζει" και εξελίσσεται θα πάρει τελικά την ίδια μορφή. Μοτίβα μπορεί να βρει κανείς και στο παρακάτω σχήμα αν το παρακολουθεί για κάμποση ώρα (και δεν πάθει επιληψία στο μεταξύ).

Αυτή η εικόνα είναι μία γεννήτρια διαδικασιών Wiener. Είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής που αναπαριστά την τύχη, για να το πω λίγο πιο λογοτεχνικά...

Σχόλια

11/02 10:48  haros
11/02 11:05  anathema_g13
Haros
Οφείλω να ομολογήσω ότι το σχήμα που χρησιμοποίησες είναι πιο...ψαρωτικό!
Πάλι δεύτερος ήρθα...:)

Να πω γενικά, ότι δεν έχω σκοπό να θίξω κανέναν. Το καλύτερο σύστημα για τον καθένα είναι εκείνο που θεωρεί ότι του αποδίδει. Αν κάποιος το πετυχαίνει μόνο με χρήση ΤΑ είναι δικαίωμά του. Περισσότερο ως τροφή για σκέψη έφτιαξα το post. Κι επειδή απ' ότι έχω παρατηρήσει οι φανατικοί υπέρμαχοι της ΤΑ είναι περισσότερο αρνητές απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη μορφή προσέγγισης της αγοράς αναλογικά με αυτούς που δεν ακολουθούν τη ΤΑ αλλά ρίχνουν ματιές στα διαγράμματα. Υπάρχει όμως αντίλογος σε κάθε επιχείρημα. Και ο αντίλογος είναι που οδηγεί στη σύνθεση...
Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα πως είμαι...σκεπτικιστής ως προς την ΤΑ.
11/02 13:08  cornelsen
Ομολογώ ότι την διαδικασία Wiener δεν την γνώριζα. Για την κίνηση Brown όμως είναι γνωστό ότι περιγράφει την κίνηση ενός μορίου αερίου κατά την αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα μόρια. Η κίνηση αυτή μαιάζει κάπως χαοτική, αρχικά, και φυσικά μη προβλέψιμη. Σίγουρα όμως είναι αιτιοκρατική. Απλώς δεν μπορούμε -ή δεν προλαβαίνουμε- να μετρήσουμε όλες τις παραμέτρους (βασικά τις δυνάμεις οι οποίες ασκούνται κατά τις συγκρούσεις) που καθορίζουν την κίνηση. Τελικά, όμως, χρησιμοποιώντας την στατιστική, μπορούμε να ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ την συνολική συμπεριφορά τού αερίου. Για παράδειγμα: όταν φουσκώνουμε τα ελαστικά τού αυτοκινήτου μας (αχ Γιωργάκη, 0,15€ επιπλέον το λίτρο βενζίνης) γνωρίζουμε ότι τελικά ο αέρας θα απλωθεί σε όλο το ελαστικό και δεν θα μαζευτεί, ας πούμε, στο κάτω του μέρος διότι "προσπαθεί" να εξισορροπήσει την πίεσή του σε όλα του τα σημεία.
11/02 13:25  cornelsen
Μην βιάζεστε όμως να μεταφέρετε την λέξη "προβλέπω" και στο χρηματιστήριο. Σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύετε να την "πατήσετε" όπως αυτοί στο http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=21660&blid=95
Προσωπικά δεν κάνω προβλέψεις διότι δεν έχω την γνώση όλων των παραμέτρων τού χρηματιστηριακού παιχνιδιού -ποιός μπορεί να την έχει. Για να ακριβολογώ, έχω γνώση απειροελάχιστου αριθμού παραμέτρων. Ποιό είναι το μόνο που μού δίνει η Τ.Α.; Να λέω ότι "να, τώρα υπάρχει ισχυρή αντίσταση στις 1950 μον. και μία πιό ισχυρή στις 2100". Ή "να μία ισχυρή γραμμή αντίστασης" η οποία βέβαια έχει διαμορφωθεί από την κίνηση των κεφαλαίων. Ή "να αυτός ο ΚΜ συνήθως δουλεύει και αποδίδει κέρδη. Όπως το φυσικό μέγεθος "πίεση" που το "φτιάξαμε" για να μάς περιγράφει την συνολική συμπεριφορά των μορίων τού αερίου. Εξάλλου την να την κάνουμε την κίνηση τού κάθε μορίου χωριστά;

(Ουφ, έβγαλα και το άχτι μου με την ρημάδα την Κβαντομηχανική πού τόσο πολύ με ταλαιπώρησε! Ακούς εκεί να μην μπορούμε να προβλέψουμε την θέση και την ταχύτητα ενός ηλεκτρονίου!)
11/02 13:26  anathema_g13
Βασικά, η Wiener είναι η μαθηματική διατύπωση της κίνησης Brown ως φαινόμενο. Αφήνω στην άκρη τα εννοιολογικά και τους ορισμούς μιας και στην ουσία τους, ταυτίζονται.
Αν φανταστείς τη συμπεριφορά ενός μόνο μορίου αέρα που μπαίνει στο λάστιχο, για να χρησιμοποιήσω και το παράδειγμα σου (ευτυχώς πρόλαβα και γέμισα τη δεξαμενή με πετρέλαιο πριν ανέβει ο φόρος στα καύσιμα), μπορείς να ξέρεις που θα βρεθεί αυτό σε κάθε χρονική περίοδο; Η κίνηση Brown, επεκτείνεται και πολλοί την μελετούν σε άλλα, μη φυσικά, φαινόμενα.
Όπως γράφει και στο σχετικό link στο post:
¨The mathematical model of Brownian motion has several real-world applications. An often quoted example is stock market fluctuations. However, movements in share prices may arise due to unforeseen events which do not repeat themselves, and physical and economic phenomena are not comparable.¨
Σε μια πιο απλή της μορφή είναι αυτό που λέμε "Τυχαίος περίπατος".
Ωραίο link με κατανοητό παράδειγμα:
http://www.physics.ucla.edu/~chester/TECH/RandomWalk/
11/02 13:32  cornelsen
Περιμένω να εμφανιστεί ο quant και να μάς προσφέρει και τα δικά του φώτα στο θέμα τής τυχαιότητας.

Ανάθεμα,
Καλά, νομίζεις ότι την γλύτωσες. Κάτι θα σκαρφιστεί ο ΓΑΠ για να στα πάρει.:)

11/02 13:33  anathema_g13
Ναι, ένα μόριο είναι μια διάσταση του όλου. Πολλά μόρια φτιάχνουν μια πολυδιάστατη κατάσταση.
Ομοίως και χρηματιστηριακά, η πρόβλεψη μέσω ενός διαγράμματος μόνο είναι η μονοδιάστατη περίπτωση ενός θέματος με αμέτρητες παραμέτρους (διαστάσεις).
Κάποιος τεχνικός αναλυτής μπορεί να πει ότι στο διάγραμμα αποτυπώνονται όλες αυτές οι παράμετροι.
Σύμφωνοι αλλά με μία παγίδα: Αυτό αναφέρεται σε παρελθούσα κίνηση. Οι παράμετροι και η επίδραση τους, που θα προκύψουν στο μέλλον είναι άγνωστοι, ή μη μετρήσιμοι, ή μη ταυτοποιήσιμοι ή όλα αυτά μαζί κι ακόμα παραπάνω.
Η πρόβλεψη είναι, δηλαδή, η προβολή του παρελθόντος στο μέλλον αλλά με παραβίαση του n-διάστατου κάθε εποχής. Και μιας και έχεις σχέση και με τη φυσική...σα να παίζαμε με τις διαστάσεις, χρονικές ανακολουθίες και παράλληλα σύμπαντα κτλ.
Οι πιθανότητες θα ήταν υπέρ του ότι θα διαλούσαμε το σύμπαν! :)
11/02 13:33  cornelsen
Βρε δεν έπαιζα λόττο! Μόλις είπα για την αντίσταση στις 1950 μον. και πέσαμε 1%!
11/02 13:34  quant
:)Τί να πω εγώ; Θα με λέτε τζογαδόρο μετά.
11/02 13:36  anathema_g13
Τη βλέπω τη δουλειά. Τώρα με το ΕΣΠΑ θα μου βγάλουν τον καυστήρα παλαιάς τεχνολογίας και θα σκάω 2000 για να εκσυγχρονιστώ...:)
11/02 13:38  anathema_g13
Σιγά, δεν προλαβαίνω!
Που είπες για την αντίσταση στο 1950; Τίποτα, μαζευόμαστε για την μεγάλη επίθεση...:)

Ποιος είναι αυτός ο τζογαδόρος που πετάχτηκε; :)
11/02 13:59  anathema_g13
Νευρικοί αγοραστές, νευρικοί πωλητές.
Ό,τι να' ναι είναι η συνεδρίαση.
Όλοι με το δάχτυλο στο...κουμπί.
Ο Μπαρόζο είπε πως έφτασαν σε συμφωνία με την Ελλάδα. Μένουν οι ανακοινώσεις για το...τι είναι η συμφωνία.
11/02 14:26  cornelsen
Πήγα να πάρω χρήματα από την Τράπεζα για ΝΑ ΒΑΛΩ ΒΕΝΖΙΝΗ και "έχει πέσει λέει το σύστημα". Μήπως μπλόκαραν τις συναλλαγές λόγω επικείμενων εξελίξεων; :)

Μπήκα στο Βικιπαίδεια για να βρω τον ορισμό τού ασανσέρ (μήπως γράφει κάτι σχετικό για τον...ΓΔ) και διάβασα το εξής: "Ο ανελκυστήρας Σαββάτου είναι τρόπος λειτουργίας ανελκυστήρων, κατά τον οποίο ο ανελκυστήρας σταματά αυτόματα σε όλους τους ορόφους επιτρέποντας στους χρήστες να τον χρησιμοποιήσουν χωρίς να πατήσουν κανένα κουμπί. Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, το Σάββατο απαγορεύεται να κάνει κανείς μια σειρά από εργασίες κάτι που περιλαμβάνει στην περίπτωση αυτή και το πάτημα κουμπιών του ανελκυστήρα."

Τζογαδόρε, την άποψή σου παρακαλώ.
11/02 14:33  anathema_g13
Καλά, εσύ πας στην τράπεζα για να βγάλεις λεφτά για βενζίνη; Φρεγάτα οδηγάς; :)

http://www.zougla.gr/uploads/archive/dimitra/asanser38362_2.jpg

11/02 14:38  geokalp
Albert Einstein!
είναι όντως πίνακας ζωγραφικής!
χαιρετώ!
11/02 14:46  anathema_g13
Γεια σου, geokalp!
Εκτιμάς, βλέπω, την λογοτεχνική πλευρά του ζητήματος! :)
Τύχη, η τυφλή Θεά!
11/02 14:57  cornelsen
"Ο Θεός δεν παίζει ζάρια"
Αϊνστάιν

Πάντως για πίνακες ζωγραφικής προτιμώ Βαν Γκογκ και Γκωγκέν.
11/02 15:06  anathema_g13
Το "Θεός" θέλει διευκρίνηση...δε φαντάζομαι ο Αλβέρτος να εννοούσε ένα σοφό γέροντα με άσπρη γενειάδα ψηλά στον ουρανό...!

Η αλήθεια είναι πάντως ότι δε θα σου πρότεινα να βάλεις μια γεννήτρια Wiener για να διακοσμήσεις τους τοίχους στο σαλόνι σου! :)
Αλλά σου διέφυγε το λογοτεχνικό της φράσης, χεχε.
11/02 16:21  expert
Εξαιρετικό άρθρο!
Πάντως πιστεύω (και ελπίζω ότι έχω δίκιο) ότι η κίνηση στα χρηματιστήρια δεν είναι καθαρά στοχαστική διαδικασία (μπορεί να μοιάζει βέβαια όπως στο διάγραμμα της κίνησης brown που έχεις). Και αυτό α)λόγω χειραγώγησης, β)λόγω θεμελιωδών μεγεθών.
11/02 16:40  anathema_g13
Ευχαριστώ expert.
Όχι, δεν είναι καθαρά στοχαστική διαδικασία η κίνηση αυτή καθ' αυτή. Ίσως οι παράγοντες που την επηρεάζουν να μπορούσαν να θεωρηθούν σε κάποιο βαθμό. Παράδειγμα: Ένα απρόσμενο γεγονός μεγάλης ισχύος (πόλεμος, φυσική καταστροφή κτλ.) ή, βεβαίως, χειραγώγηση όπως αναφέρεις αλλά και θεμελιώδης εξέλιξη, απρόσμενη κίνηση ενός μεγαλομετόχου ή απόσυρση ενός fund σε επί μέρους μετοχές κτλ.

Ο μεγαλύτερος όμως, κατά τη γνώμη μου, παράγοντας επίδρασης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η φύση του - απληστία, φόβος, ψυχολογία γενικά. Και πως να μετρήσεις τις ανθρώπινες αντιδράσεις, πως να τις ποσοτικοποιήσεις; Και τις αντιδράσεις ποιων ακριβώς (ή ποιας ομάδας ανθρώπων) έχει αξία να μετρήσεις;

Οτιδήποτε δίνει την αίσθηση πως βοηθά στην κατανόηση της κίνησης των αγορών είναι καλό αλλά έχει παγίδες. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αυτοεπιβεβαιούμενων προφητειών όμως και η ψευδαίσθηση του αιτιοκρατικού ελέγχου πάνω σε κάτι παντελώς δυναμικό όπως είναι οι αγορές, που, θεωρώ, δεν βασίζονται σε κανένα γνωστό νόμο της φυσικής ή των μαθηματικών. Δεν υπάρχει ντετερμινισμός. Άρα, ούτε και καθολικοί νόμοι...
11/02 17:36  expert
Συμφωνώ με τα περισσότερα που αναφέρεις, διαφωνώ όμως στο ότι δεν βασίζονται σε νόμους της φυσικής και δεν ισχύει ο ντετερμινισμός. Κάθε άλλο, οι νόμοι στους οποίους βασίζεται η χρηματαγορά (αν τους έγραφε κάποιος σε μαθηματική μορφή) είναι πιστεύω σχετικά απλοί και ντετερμινιστικοί φυσικά άλλα εμπεριέχουν πολλές αλληλοεξαρτώμενες μεταβλητές (πχ το θέμα άνθρωπος που αναφέρεις) και συνεπώς είναι μη-γραμμικοί και ακόμα και αν ήταν καλά γνωστοί οι λύσεις λόγω χάους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστα αποτελέσματα (σε βάθος χρόνου). Κάτι αντίστοιχο με την μετεωρολογία όπου πρόβλεψη είναι δυνατή με αξιοπιστία μόνο σε βάθος χρόνου λίγων ημερών!
Όμως για να επανέλθω στο θέμα τυχαιότητα-πρόβλεψη, να αναφέρω ένα παράδειγμα κίνησης Brown στην οποία θα σου αποδείξω ότι μπορώ να κάνω πρόβλεψη με επιτυχία 100%. Αν το σωμάτιο που μελετάς είναι πχ. ένας κόκκος ξύλου που εβρίσκεται μέσα σε ροή ποταμού τότε με 100% επιτυχία μπορώ να σου πω ότι παρόλο που το σωμάτιο θα κάνει κίνηση Brown μέσα στο ρεύμα του ποταμού, σίγουρα αυτό μετά από συγκεκριμένο χρόνο, γνωστό με καλή ακρίβεια, θα βρίσκεται ένα μέτρο παρακάτω στο ποτάμι! και ας έχει κάνει όσο τυχαία κίνηση θέλει... Για τις μετοχές αυτό το φαινόμενο είναι η τάση (που κατά την γνώμη μου προκαλείται από το ότι οι αγορές ΔΕΝ είναι αποτελεσματικές που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε πληροφορία ΔΕΝ είναι αποτυπώνεται ακαριαία στην αγορά)
11/02 18:17  anathema_g13
Συμφωνώ. Και συμφωνώ ειδικά στο κομμάτι των ΜΗ αποτελεσματικών αγορών.
Να τα πάρουμε ένα - ένα.
Ο ντετερμινισμός πήγαινε στο ότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να ικανοποιεί με απόλυτη ακρίβεια τις συνθήκες των αγορών λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους για κάθε χρονική στιγμή (και οι παράμετροι μεταβάλλονται ασταμάτητα και συνεχώς). Σε ένα ντετερμινιστικό φαινόμενο ξέρεις που θα συμβεί κάτι, ξέρεις την τιμή της εξαρτημένης μεταβλητής αν μεταβληθεί η τιμή της ανεξάρτητης. Ξέρεις τις τιμές των συντελεστών του μοντέλου (γράφω τη γραμμική περίπτωση για να μην μπλέξουμε με καμπύλες: έστω y = ax + b, a και b συντελεστές, a κλίση ευθείας, b θέση στο επίπεδο), άρα ξέρεις και τι να περιμένεις. Μεταφέροντας την παραπάνω σχέση στις αγορές με y = τιμή πρόβλεψης (εξαρτημένο μέρος) και x = τελευταία τιμή κλεισίματος(ανεξάρτητο μέρος και, ξαναλέω, ασχολούμαι με τη γραμμική περίπτωση λόγω απλότητας) τα a και b είναι, στην περίπτωση των αγορών, άγνωστες ποσότητες. Θα προκύπτουν ως συνδυασμός όλων των επιδραστικών παραγόντων που συνεχώς αλλάζουν - δεν είναι σταθερές.

Την επόμενη φορά που θα έχουμε πτωτική τάση με μαζικό ξεπούλημα και θα δεις κάποιον στο forum να αναρωτιέται γιατί πέφτει η τάδε μετοχή στην οποία επένδυσε, να του πεις το παράδειγμα με το σωματίδιο του ξύλου μέσα στο ποτάμι...:)
Εξαιρετικό!
Η σύνδεση τάσης και αποτελεσματικότητας θέλει διερεύνηση. Αλλά συμφωνώ ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτελεσματικές οι αγορές.
Και, παραδόξως, μου έφερε στο μυαλό αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=uAJDD1_Oexo
Η κλασσική θεώρηση του Adam Smith περί μέγιστων προσωπικών οφελών που οδηγούν στο μέγιστο κοινό καλό σε αντιδιαστολή με το σημείο ισορροπίας του Nash!
Και εδώ:
http://anathema.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=22511&blid=340
όπου θα έπρεπε όλοι να έλεγαν 0 - τότε θα μιλούσαμε για αποτε
11/02 18:18  anathema_g13
-τότε θα μιλούσαμε για αποτελεσματικές αγορές...:)
Καλό απόγευμα!
11/02 22:33  cornelsen
Εξαίρετο το άρθρο, αντίστοιχου επιπέδου οι ανταλλασσόμενες απόψεις. Χωρίς σοβαροφανή επιστημονικότητα, αλλά με συνοδεία χιουμοριστικών και καλλιτεχικών προεκτάσεων:). Θα ήθελα παρέμβαση από "τζογαδόρο" και τον "γιατρό" Βασίλη Μ. Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά.

Anathema, να ζητήσουμε ειδική αξιολόγηση από το capital.
12/02 11:51  anathema_g13
Καλημέρα,

Cornelsen,
τι επιστημονικότητα; Να αρχίσουμε τους τύπους και τις φόρμουλες; Δε θα βγάλουμε άκρη...:)
Ωραία κουβέντα είχαμε, μου άρεσε. Και τα σχόλια του φίλου expert ήταν πολύ ωραία. Ο "γιατρός" διαβάζει, είμαι σίγουρος, τι λέμε και ο "τζογαδόρος" γελάει!
Αυτό με την ειδική αξιολόγηση δεν το κατάλαβα!
12/02 14:42  cornelsen
Μα δεν μπορεί να μάς βάζουν στον ίδιο κατάλογο με όλους τούς υπόλοιπους.:)
Καλή ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ (το πιάσατε το υπονοούμενο ε;)
12/02 14:57  anathema_g13
Α, εκεί πήγαινε; Θυμήθηκες παλιές ιστορίες...:)
Νηστεία ο δείκτης ε;
Άσχημες συνεδριάσεις. Και η χθεσινή και η σημερινή. Πέφτει 2.5% και αν βγάλεις τα πακέτα ούτε 100 εκ. τζίρο δεν έχει...Κανένας δε φαίνεται να έχει τη "γενναιότητα" να δοκιμάσει να τραβήξει τις τιμές πάνω. Άμυνα!
17/02 17:31  zyzzx
Γεννητρια διαδικασιων.
Συγκεκριμενη τελικη μορφη υλης ,η οποια παραγει αδιακοπα πολυπλοκες και λεπτολογες προ-κατασκευες ,ευρισκομενες σε περιοχη παραλληλη ,οπου και αντιστοιχουν οι δικες μας πραγματικοτητες, οι οποιες αναλυονται συνεχως με την ταχυτητα που τους προσδιδει η πυκνοτητα τους.
Τα μοτιβα θα ειναι δυσκολο να εντοπιστουν ,γιατι ειναι μια διαδικασια η οποια δεν παραγεται απο την γεννητρια. Αλλα απο τους συνεχεις παραλληλισμους , του λογικου οντος.
Η μονη λυση ειναι να διοχετευσουμε στην παραγωγη αυτη αρκετη αλγοριθμικη εξισωση ανθρωπινης νοημοσυνης.

Τοτε θα καταλαβουμε πως το μονο που μπορουμε να επιτυχουμε ειναι να χαραξουμε μια τυχαια η ακομα και μια συγκεκριμενη πορεια πανω σε αυτο τον κοσμο. Η οποια αφηνει τα "απονερα" της πανω στην πρωταρχικη πηγη των διαδικασιων.
Εκει πανω στην επιφανεια μπορουμε πραγματι να παρατηρησουμε καποια μοτιβα...
Αλλα ομως η περαιτερω αναλυση του φαινομενου θα μας φερει αντιμετωπους με την παραλληλη πραγματικοτητα οπου η δικη μας λογικη δεν μπορει να επεμβει. Παρα μονον με διαδικασιες οι οποιες περιεχονται στο υποσυνειδητο.

17/02 17:40  shareholder-cs
The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable.

John Kenneth Galbraith
17/02 20:55  anathema_g13
zyzzx,
καταπληκτικός!
Μια στοχαστική διαδικασία όλος ο κόσμος και η πεπερασμένη μας αντίληψη να προσπαθεί να περιγράψει την απειροσύνη των αλληλεπιδράσεων!
Η λογική φτάνει μέχρι ένα σημείο, πράγματι.
Να βρει μοτίβα για να μη νιώθει χαμένη στο διάστημα, να βρει δομές και οργάνωση.
Το κουτί της Πανδώρας μπορεί να είχε και μέσα και την υπερβατική γνώση...αυτή που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε!

share,
τσέκαρε τη θεωρία των βιορυθμών. Να δεις τι θα σου θυμίσει. Η οποία θεωρία είναι μια ψευδοεπιστήμη όπως η αστρολογία κτλ.:)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις