Anathema's Lair
1 ή 2 πράγματα που μου κάνουν εντύπωση
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μυημένος, όπως οι περισσότεροι, την περίοδο του αείμνηστου '99 στο ΧΑΑ. Δεν είμαι γκουρού, δεν είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι αναλυτής. Είμαι όμως ξεροκέφαλος!
Σύνδεσμοι


Κριτήριο
1195 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010
16:59

Πολύ στη θεωρία το έχουμε ρίξει τελευταία. Λίγο το κλίμα που είναι πιο στραβό και από το βάδισμα του μεθύστακα, λίγο η ανάγκη να βρούμε το φταίχτη. Το θέμα είναι πως μέσα σε όλο αυτό το χαμό ξεχνάμε σε μεγάλο βαθμό ότι το χρηματιστήριο είναι μετοχές. Και πως όπου και να πάει θα γυρίσει, θα πέσει, θα ανέβει όπως ανέκαθεν συνήθιζε.

Μέσα στη γενικότερη κίνηση μπορεί να φαίνεται πως όλα πάνε μαζί κάτω ή πάνω ανάλογα με την τάση αλλά εμφανίζονται σοβαρές διαφοροποιήσεις σε επί μέρους μετοχές. Δε μιλάω για contra κινήσεις, αυτές σπανίζουν και γίνονται για πολύ ειδικούς λόγους όποτε παρατηρούνται. Μιλάω για συμπεριφορές καλύτερες από το ΓΔ, που σε τελική ανάλυση δεν είναι παρά ένας μέσος όρος και μάλιστα σταθμισμένος θετικά σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές.

Από την πτώση που ξεκίνησε από τις 2900, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει χαμηλότερα χαμηλά από εκείνα της 9ης Μαρτίου πέρυσι σε επίπεδο δείκτη. Υπάρχει όμως μεγάλο πλήθος μετοχών που έχουν δει τα χαμηλά τους και παρακάτω. Αυτή η κατηγορία μετοχών στην πλειοψηφία της μπορεί να ελπίζει σε ένα καλό και γρήγορο bounce αν γυρίσει ανοδικό το ΧΑΑ (εδώ περιέχονται πολλές μετοχές από 80άρη και περιφέρεια γενικά). Κι αυτό θα συμβεί λόγω πρότερης πίεσης αλλά το να γράφονται νέα χαμηλά με δείκτη 250 μονάδες πιο ψηλά από το χαμηλό του περσινού Μάρτη ασφαλώς δεν είναι καλό σημάδι.

Η άλλη κατηγορία μετοχών είναι εκείνη που είδε τα χαμηλά της πέρυσι τον Μάρτη μαζί με τον δείκτη (πχ. τράπεζες) αλλά δεν έκανε νέα χαμηλά στην παρούσα πτωτική περίοδο. Εδώ έχουμε ασφαλώς μεγάλη συσχέτιση με τον δείκτη κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές οι μετοχές είναι ο δείκτης.

Και υπάρχει μια κατηγορία μετοχών που τα χαμηλά της δεν τα είδε ούτε τώρα, ούτε τον περσινό Μάρτη. Τα χαμηλά της τα είδε τον Οκτώβρη του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman και μέσα σε εκείνο το πανικόβλητο κλίμα (εδώ είναι λίγες από τον 20άρη και αρκετές από τον 40άρη καθώς και μερικές υποσχόμενες μικρές). Αυτή είναι η κατηγορία μετοχών που έδειξε την καλύτερη συμπεριφορά και με βάση αυτό το κριτήριο δεν βρίσκω το λόγο να μην θεωρώ ότι θα συνεχίσει να το κάνει δεδομένου ότι βγάζει μια πολύ δύσκολη περίοδο γεμάτη αναταράξεις και με την Ελλάδα στο στόχαστρο χωρίς να υποχωρεί σε νέες ακραίες τιμές. Όποιος ρίξει μια ματιά σε αυτές θα βρει πολλές καλές μετοχές, έτσι νομίζω. Και δεν βλέπω γιατί να μην κινηθούν και πιο γρήγορα από το δείκτη σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση.

Με λίγα λόγια, αν ήμουν άχαρτος και ήθελα να μπω αυτήν την περίοδο στο ΧΑΑ ή αν σκόπευα να διαθέσω ρευστότητα σε μετοχές θα κοίταγα πολύ προσεκτικά πότε έγραψαν τα χαμηλά τους οι μετοχές που θα μου τραβούσαν το ενδιαφέρον. Πέρα από την όποια τεχνικότητα μιας αντίδρασης (συμπαρασύρονται σε μαζικό ανέβασμα/κατέβασμα) αποτελεί και μια ένδειξη δύναμης για κάποιες εταιρίες ή, αν δούμε το ποτήρι μισοάδειο, μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στα δύσκολα.

Φυσικά, τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις που δεν αποσκοπούν σε γρήγορο trading. Σε αυτό δεν έχει και τόση σημασία πότε έγιναν τα χαμηλά κτλ. αλλά να βγει η κίνηση. Μπορεί κάποιος όμως να τοποθετηθεί με βάση το παραπάνω κριτήριο και αν θεωρήσει ότι στρώνει η κατάσταση να δοκιμάσει και για γρήγορες αλλά με την γενικότερη τάση (άρα και με τις πιθανότητες) να είναι μαζί του και όχι εναντίον του. Συμπτωματικά (?), η τρίτη κατηγορία μετοχών που αναφέρθηκε δίνει και μέρισμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Σχόλια

19/02 17:12  jerri
Εγώ πάντως τα προηγούμενα χαμηλά δεν τα έχω δει ακόμη, παρά την πτώση, κι ελπίζω ότι δεν θα τα ξαναδώ ποτέ. Αν θυμάμαι καλά είχα φτάσει και 15ος τις προηγούμενες χρονιές...
19/02 17:19  anathema_g13
Ναι αλλά δεν είσαι στο χρηματιστήριο...:)
Μας είδες εχθές; Πιο πολύ γελάω με αυτούς που έφυγαν από το γήπεδο όταν έγινε το 1-2, χεχε.
Forza!
19/02 17:22  haros
αστα αυτα..παρε οπλο,παλασκες και πηγαινε στην θεση σου...εκτος αν εισαι γιωτας η φυγοστρατος..
19/02 17:28  jerri
Μη χαίρεσται το κύπελλο θα ανέβει βόρεια φέτος...
Η αλήθεια είναι ότι δε σας είδα
19/02 17:40  anathema_g13
Jerri, τι κύπελλο και κουραφέξαλα;
Αφού εμείς νικάμε τη Ρόμα και η Καβάλα εμάς πρέπει να πάρει το Campionato η ΑΟΚΑΡΑ...
Απλά παίζει σε λάθος πρωτάθλημα!

Χάρε, τα αφήνω, πάω να βάψω και τα μούτρα μου. Και μη δω τσαλακωμένους γιακάδες, γιατί θα ξαναδείτε έξοδο μόνο με το κιάλι!
Ή, μήπως να κανονίσω να έρθουν οι...επίλεκτες (δυνάμεις εννοώ, που πήγε το μυαλό σου;) καλύτερα;
19/02 21:23  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ωπ, νάμαστε πίσωωωω.
Ενδιαφέρον champion (αυτή τη φορά το αξίζετε, αν και δεν σας είδα λόγω κούρασης από 4άωρο κολύμπι στη Γαυδοπούλα) το "κομμάτι" σου. Έχει λογική κι εγώ το σκέφτομαι. Εκτός από την ΚΥΠΡΟΥ μου που έχει δείξει την καλύτερη συμπεριφορά από τις τράπεζες και την Μηχανικούλα που την τσίμπησε μύγα σήμερα (δεν την πήρα προχθές στα 0,82 για μουαγιέν ο μακάκας), κοιτούσα με ενδιαφέρον την ΣΠΡΙ, αλλά δεν έχω ενημέρωση για το αν συμβαίνει κάτι που να φταίει για την καταβαράθρωσή της. Προχθές σκέφτηκα να πάρω μερικά κομμάτια στο 0,70 αλλά κόλωσα. Αρκέστηκα στην Κυπρ για την ώρα, αλλά θα το ψάξω κι έτσι όπως το λες αρκεί να υπάρχει εμπορευσιμότητα...
19/02 23:40  anathema_g13
Σόλωνα, αντί απαντήσεως:

18/02 00:41 anathema_g13
Πρόσεχε τον καιρό εκεί στα ανοιχτά στη Γαύδο μη μας στέλνεις από Λιβύη σε κάνα τριήμερο...για το χαρτί μην ανησυχείς, θα επιληφθώ να το βρεις πάνω από 4.20 με την επιστροφή σου, χεχε!

Και 2 συνεδριάσεις μετά, το βρήκες με την επιστροφή σου ακριβώς στα 4.20!
Ποιος είμαι πια; :)

Σοβαρά τώρα, η ΚΥΠΡ χαμηλά έκανε το Μάρτη μαζί με τις άλλες τράπεζες στα 1.55. Διαφοροποιήθηκε όμως στην πτώση των τραπεζών και απέχει πολύ από αυτά ειδικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.
Η ΜΗΧΚ έγραψε πρόσφατα νέα χαμηλά. Αλλά, σε μεγάλο βαθμό, πληρώνει και το κακό timing με την ΑΜΚ.
Η ΣΠΡΙ κι αυτή νέα χαμηλά πρόσφατα. Αλλά δεν είναι αδιάφορη περίπτωση σε αυτές τις τιμές.

Το μειονέκτημα με τις μετοχές της τρίτης κατηγορίας είναι ότι διατηρούνται πιο κοντά στα υψηλά τους σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αν, δηλαδή, προκύψει κάποια ισχυρή ανοδική κίνηση πρώτα θα τιναχτούν αυτές που έφαγαν το περισσότερο ξύλο όπως συμβαίνει πάντα. Αλλά σε βάθος χρόνου είναι καλές περιπτώσεις. Κοίταξέ το.
19/02 23:49  Ydroxoos
Χαιρετω το πληθος.
Σημερα πουλησα ασπις για φραγκοδιφραγκα αλλα δεν παραπονεμαι.Οτι παρεις καλο ειναι.
Τις αλλες θεσεις τις κρατησα μιας και το παιζω ταχαμου μακροχρονιος.
Μπουρδες!
Απλα σκεφτηκα μπας και καταλαθος κλεισει θετικα την δευτερα κοντρα στην παραδοση.
Κατα τα αλλα εβαλα στο ματι μια αλλη τωρα
Αυτα...
19/02 23:53  anathema_g13
Αφού μέσα σε αυτό το κλίμα πέτυχες την κίνηση (που δεν ήταν και μικρή) της Ασπίδας μην το πεις πουθενά, Υδροχόε!
Αλλά επειδή σε έχω καταλάβει είμαι σίγουρος ότι δεν την έδωσες όλη. Πρέπει να κράτησες ένα ποσοστό και να περιμένεις άλλο ένα 10-20%, κάνω λάθος;
Να δούμε τι θα γίνει από Δευτέρα, βλέπω περισσότερη αισιοδοξία πάντως.
19/02 23:55  ROTTEN
Μου αρεσει ο anathema_g13 που μιλαει για τη ΣΠΡΙ θα τον κανω φιλο μου.
20/02 00:10  Ydroxoos
Αναθεμα ο ROTTEN ειναι ξαδελφακι και καλο παληκαρι να μου τον προσεχεις.
Και εγω το εκτιμησα που πομπαρεις τα σπρι.
Οσο για την Ασπις κρατησα μεσα το κερδος απο τις 2 κινησεις και τραβηξα το κεφαλαιο.
Λεω που ξερεις να εχω τον κωλο μου στον τοιχο και απο εκει ακι μετα αν βγει κανα αλογακι στην πορεια βλεπουμε
20/02 00:11  anathema_g13
Α, ROTTEN, δεν είχα ποτέ ΣΠΡΙ αλλά εδώ που έφτασε την έχω κοιτάξει. Αν έχουμε γύρισμα είναι στις υποψήφιες να τρέξουν. Αλλά με τον όμιλο γενικά του Χατζημετοχικού δεν είχα ποτέ δοσοληψίες.
Γενικά, δεν είναι στους άμεσους στόχους μου πάντως να πω την αλήθεια.
Τεσπα, αν δε γυρίσει το ΧΑΑ αυτά δεν ανεβαίνουν εκτός κι αν υπάρχει γερό story, κακά τα ψέματα.

Υδροχόε, θυμάσαι τι σου έλεγα για ΓΕΚΤΕΡΝΑ και πως παρέχει ενδείξεις αυτό το χαρτί; Κοίτα το ημερήσιο της το σημερινό:
http://www.capital.gr/q.asp?s=%u0393%u0395%u039A%u03A4%u0395%u03A1%u039D%u0391
Και ανήκει και στην τρίτη κατηγορία που λέω στο post, χαμηλά τον Οκτώβρη του 2008 λίγο πάνω από τα...2 ευρώ!
20/02 00:15  anathema_g13
Ρε παιδιά δεν πομπάρω την ΣΠΡΙ. Βλέπω ότι από τα 2 ευρώ πήγε 0.70 λεπτά...μετά από τόσο ξύλο και τόσο σύντομα δεν είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση;
Τελείως...τιναγματικά να το δεις μπορεί να κάνει ωραία κίνηση αλλά θέλει καλό κλίμα.
Αυτό είναι και το ζητούμενο, να ηρεμήσουν τα πράγματα. Μετά θα δώσουν αποδόσεις διάφορα χαρτιά, θα βγαίνουν και φήμες και όλα τα σχετικά...
20/02 00:33  Ydroxoos
Φτου σκουλικομηρμιγκοτρυπα παλι την ξεχασα την Γεκτερνα.Ρε τι μακακας που ειμαι και το ελεγα στο καλανταρι που εβγαζα οτι ειναι περιπτωση οταν σκασει εστω και ενδοσυνεδριακα κατω απο τα 5.
Τελος παντων ειχα κατι δουλιτσες με καποια χαρτακια και το ξεχνουσα.
Για να δουμε απο βδομαδα και ισως να ειμαι τυχερος.
Και αν δεν ειμαι χαλαλι τις μωρε.
Οσο για την ασπις ειναι απο αυτο το ντηλ 20% κατω απο τα υψηλα εστω και ενδοσυνεδριακα που ειχε κανει στο 1,10 και πανω 20% απο τα χαμηλα τις στο δευτερο κυμα.Κλασικη περιπτωση κυματος σε μετοχη που τρεχει απο στορυ.Το ιδιο εγινε και με την ελφικο που πηρα τα 2 τελευταια τις και την παρατησα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ιστολόγιο για να περνάει η ώρα.
Θέματα όχι μόνο οικονομικά, χρηματιστηριακά κτλ.
Πλακίτσα θα κάνουμε (όποιος θέλει δηλαδή)
...και μεταξύ σοβαρού και αστείου θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις